pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Tobuli kotletai: kepimo paslaptys ir gardūs receptai

Kotletai – tai vienas populiariausių ir universaliausių patiekalų pasaulyje. Jie gali būti gaminami iš įvairiausios mėsos, daržovių ar net kruopų, todėl kiekvienas gali atrasti sau tinkamiausią variantą. Šiame straipsnyje aptarsime keletą paprastų ir skanių kotletų receptų, atkreipiant dėmesį į svarbiausius gaminimo etapus ir subtilybes.

Mėsos pasirinkimas ir paruošimas

Kotletų kokybė tiesiogiai priklauso nuo mėsos, kurią naudojate. Geriausia rinktis šviežią, kokybišką mėsą. Dažniausiai kotletams naudojama kiauliena, jautiena, vištiena arba jų mišinys. Specialistai rekomenduoja maišyti kelias mėsos rūšis, pavyzdžiui, 1 kg jautienos ir 1,2 kg kiaulienos, arba 1 kg jautienos su 250 g riebalų. Riebalai suteikia kotletams sultingumo ir minkštumo.

Prieš malant mėsą, ją reikia kruopščiai nuplauti ir pašalinti sausgysles, plėves bei kaulus (jei tokie yra). Mėsa malama mėsmale. Galima malti vieną arba du kartus, priklausomai nuo to, kokio smulkumo faršo norite.

Pagrindinis receptas: klasikiniai kiaulienos kotletai

Šis receptas yra puikus pagrindas, kurį galite modifikuoti pagal savo skonį. Jums reikės:

  • 500 g kiaulienos faršo
  • 1 svogūno
  • 1 kiaušinio
  • 2-3 riekelių batono arba duonos
  • Pieno arba vandens (batonui mirkyti)
  • Druskos, pipirų – pagal skonį
  • Aliejaus (kepimui)

Gaminimo eiga:

  1. Batoną arba duoną sutrupinkite ir pamerkite į pieną arba vandenį. Palikite, kad išbrinktų.
  2. Svogūną smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite.
  3. Dubenyje sumaišykite faršą, išmirkytą batoną (nuspaudus skystį), svogūną, kiaušinį, druską ir pipirus. Kruopščiai išmaišykite, kol gausite vientisą masę.
  4. Suformuokite kotletus. Galite sudrėkinti rankas vandeniu, kad faršas neliptų.
  5. Įkaitinkite aliejų keptuvėje.
  6. Kepkite kotletus ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių, kol jie gražiai apskrus ir bus pilnai iškepę.

Patiekite kotletus su mėgstamu garnyru: bulvėmis, ryžiais, daržovėmis ar salotomis. Taip pat puikiai tinka įvairūs padažai.

Alternatyvūs receptai ir patarimai

Klasikinį kotletų receptą galima įvairiai modifikuoti, pridedant skirtingų ingredientų ir prieskonių. Štai keletas idėjų:

  • Vištienos kotletai: Vietoj kiaulienos faršo naudokite vištienos faršą. Galite pridėti smulkiai pjaustytų žolelių (petražolių, krapų) ir česnako.
  • Jautienos kotletai: Jautienos kotletai yra puikus pasirinkimas mėgstantiems sodresnį skonį. Galite pridėti šiek tiek tarkuoto sūrio į faršą.
  • Daržovių kotletai: Puikus pasirinkimas vegetarams arba norintiems įtraukti daugiau daržovių į savo racioną. Galite naudoti tarkuotas morkas, cukinijas, bulves, brokolius ar kitas mėgstamas daržoves.
  • Žuvies kotletai: Naudokite maltą žuvį (pavyzdžiui, menkę, lašišą ar tuną). Pridėkite smulkiai pjaustytų svogūnų, krapų ir citrinos sulčių.

Patarimai, kaip iškepti sultingus kotletus:

  • Nenaudokite liesos mėsos. Liesos mėsos kotletai bus sausi. Geriausia rinktis mėsą su šiek tiek riebalų.
  • Nemaišykite faršo per ilgai. Per ilgai maišant faršas taps kietas.
  • Prieš kepant palaikykite faršą šaldytuve. Tai padės kotletams išlaikyti formą kepant. Kai kurie šefai rekomenduoja į faršą įpilti riebios grietinėlės ir palaikyti šaldytuve valandą-dvi, tik tada formuoti kotletus ir kepti.
  • Kepkite ant vidutinės ugnies. Per didelė ugnis gali apdeginti kotletus iš išorės, o vidus liks neiškepęs.
  • Neperkepkite kotletų. Perkepus kotletai taps sausi.

Kotletų kepimas orkaitėje

Kotletus galima kepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje. Tai sveikesnis variantas, nes nereikia naudoti tiek daug aliejaus. Orkaitėje kepti kotletai išlieka sultingi ir minkšti.

Kepimo orkaitėje eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Sudėkite suformuotus kotletus ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  3. Apšlakstykite kotletus aliejumi.
  4. Kepkite orkaitėje apie 20-25 minutes, arba kol jie gražiai apskrus ir bus pilnai iškepę.

Kotletų troškinimas

Kotletus galima ne tik kepti, bet ir troškinti. Troškinimas suteikia kotletams ypatingą skonį ir minkštumą. Galite apkepinti kotletus keptuvėje, o tada užpilti sultiniu, grietinėle ar pomidorų padažu ir troškinti apie 15-20 minučių.

Svogūnų kotletai (be mėsos)

Jei ieškote vegetariško varianto, pabandykite pasigaminti svogūnų kotletus. Tai labai skanus ir neįprastas patiekalas. Receptą galite rasti internete, pavyzdžiui, svetainėje sveikauk.lt.

Kotletų patiekimas ir garnyrai

Kotletai puikiai dera su įvairiais garnyrais. Štai keletas populiariausių pasirinkimų:

  • Bulvių košė
  • Virtos bulvės
  • keptos bulvės
  • Ryžiai
  • Grikiai
  • Makaronai
  • Šviežios daržovės (salotos, pomidorai, agurkai)
  • Rauginti agurkai
  • Marinuoti grybai

Taip pat galite patiekti kotletus su įvairiais padažais: grietinės padažu, pomidorų padažu, grybų padažu ar tiesiog su šlakeliu citrinos sulčių.