Kuo galima ir kuo negalima laistyti mėsą?
Dažniausiai mėsos laistymui yra naudojamas yra karštas vanduo arba sultinys. Riebalai mėsos laistymui netinka, nes jie mėsą tik dar labiau sausina. Taip pat mėsos nelaistykite likusiu marinatu – jame gali būti žalios mėsos bakterijų.
Taip pat laistyti galima truputį vandeniu skiesta grietinėle – ypač tinka zuikienai. Norint ryškesnio skonio mėsai, pavyzdžiui, kiaulienai ar jautienai, suteikti pikantišką prieskonį – palaistykite alumi.
Mėsą laistyti rekomenduojama ją patraukus nuo žarijų – kitaip kils atvira liepsna.
Parengta pagal VMG „Griliaus Biblija“.
Marinuojame kiaulieną
Kiaulienos marinatas gali būti tiek šlapias, tiek sausas. Aptarsime kiekvieną iš jų.
Marinuojant kiaulieną šlapiai svarbiausia prisiminti šiuos penkis, kertinius žingsnius: pradžioje išsirinkite skystį (raudonasis vynas arba intensyvaus skonio sultys), tuomet įpilkite aliejaus, įberkite ryškaus skonio smulkintų žalumynų (svogūnų laiškai, česnakai, imbieras), pagardinkite druska, pipirais ir mėgstamiausiais džiovintais prieskoniais. Šio marinato nenaudokite glazūruojant mėsą – žalia mėsa jame neabejotinai paliko bakterijų.

Kiaulienos sprandinės šašlykai su svogūnais
Ir praėjęs savaitgalis buvo puikus. Taip, karščiausias per šią vasarą. Ir tuo pačiu – vienas geriausių per visą vasarą. Gamta, tvenkinys, žolė, pledas, knyga, arbūzas ir vėl viskas iš naujo – man rodos, kad kartais tik tiek ir tereikia, kad vasarą būtum laimingas, šypt. Na, o kai pilvas pradeda zirzti, jog norėtų kažko rimčiau, tokiais savaitgaliais, kai debesys negrasina lietumi, vienas malonumas užsikurti kepsninę ir išsikepti kažką ant atviros ugnies.
Buvau dar ne taip seniai įsidarbinusi naujajame darbe, kai mano naujosios kolegės atvertė man Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodus” ir parodė šį receptą. Kaip tik artėjo savaitgalis, o aš garsiai svarsčiau, ką čia reiktų išsikepti. Liaupsių šiam receptui tikrai nebuvo pagailėta – atrodo, dar tą pačią dieną aš pasirūpinau produktais – kurių, o džiaugsme, reikia tik dviejų – ir žinojau, ką valgysim savaitgalį.
Mėsos gabalėlius minkydama su smulkintais svogūnais, spėliojau, kas gi čia bus, ką gi čia valgysim ir ar tikrai gali būti taip gerai, kaip man pasakojo?
Buvo! Buvo fantastiškai gerai. Buvo taip gerai, kad tikriausiai pranoko visus iki tol keptus ar valgytus šašlykus. Buvo taip gerai, kad, atrodo, nurungė mūsų taip pamėgtą marinatą šašlykams. Tiesą sakant, tai tobuli šašlykai – tiek pat tobuli, kiek tobulas yra varškės apkepas. Norėčiau pasakyti, kad rekomenduoju – ne šiaip sau rekomenduoju, bet darau tai pačiomis didžiausiomis raidėmis!
Nes vasara dar tikrai nesibaigia. Netrukus dar vienas savaitgalis. Ir šitie vasaros karščiai – vienas džiaugsmas!
Skonis: 10/10. Tobuli šašlykai!
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.

Šašlykų marinatas: vertingi patarimai ir 4 gardūs marinatų receptai
Atėjus šiltajam sezonui, tikriausiai nė vienas neatsispiria nuo jaukių pasisėdėjimų gryname ore ir nuostabaus kepamų šašlykų aromato bei skonio. Kai lauke puikus oras, taip ir norisi kuo greičiau pabėgti nuo darbo stalo, išsitraukti kepsninę ir surengti smagią iškylą gamtoje su draugais ar artimaisiais. Šašlykų marinatas – itin svarbi kepinių ant grilio dalis, nes jis papildo ir praturtina įprastą skonį bei suteikia mėsai minkštumo. Šiame straipsnyje pasidalinsime šašlykų marinavimo patarimai bei gardžiais marinatų receptais.
