Mityba sergant onkologine liga yra gaubiama daugybės mitų, kurie suklaidina ne vieną pacientą. Onkologinės ligos gydymo metu padidėja ligonio energijos poreikiai, todėl gali išsivystyti mitybos nepakankamumas. Mitybos nepakankamumas nustatomas net 8 iš 10 onkologinių ligonių, nes pats vėžys sutrikdo medžiagų - ypač baltymų ir riebalų apykaitą. Tuomet mityba sergant onkologine liga tampa itin sudėtinga.
Mitybos nepakankamumu vadinamas energijos, baltymų ir (ar) kitų medžiagų trūkumas, kuris sukelia neigiamą poveikį audiniams, jų struktūrai, funkcijoms, gydymo efektyvumui bei ligos baigčiai.
Mitybos Sutrikimai Ir Jų Priežastys
Mityba sergant onkologine liga gali sutrikti ne tik dėl fiziologinių priežasčių, kai sergančiam onkologine liga žmogui paprasčiausiai nėra apetito, jam sunku ryti ar yra sudėtinga valgyti dėl kamuojančių skausmų. Vis dar pasitaiko pacientų, tikinčių mitais, kad vėžį įveiks badaudami arba valgydami tik tam tikrus, pavyzdžiui, termiškai neapdorotus produktus, atsisakydami svarbių organizmui medžiagų, ar tikėdami kitais, moksliniais tyrimais nepagrįstais teiginiais.
„Onkologine liga sergančiam žmogui reikia visų maisto medžiagų, nes nepriklausomai nuo to, ar pacientas badaus, ar ne, greitai besidauginančios vėžio ląstelės vis tiek sunaudos tiek pat medžiagų savo augimui. Išsekimo atveju nebelieka reikalingų maisto medžiagų sveikosioms kūno ląstelėms.
Onkologinių ligų gydymas sunkus ir ilgas, neretai užtrunkantis ne vieną mėnesį. Todėl visada sakome pacientams: pirmiausia turite valgyti!
Anksčiau medikai nelabai kreipdavo dėmesį į tai, kokia yra paciento mityba sergant onkologine liga, nes susitelkdavo į vėžio gydymą.
Mitybos Būdai Ir Jų Taikymas
Enteriniu vadinamas toks maitinimo būdas, kai organizmui reikalingos maisto medžiagos patenka į virškinimo traktą per burną (vartojant specialios paskirties maistinius gėrimus) ar per zondą, stomą lašinant specializuotus enterinius mišinius. Enterinis maitinimas turi būti taikomas visuomet, kai veikia žarnynas. Jei per žarnyną maitinimas neįmanomas - pradedamas parenterinis (per veną) maitinimas.
Kai medikai mato, kad visavertė mityba negalės būti užtikrinta paciento namuose, jam tenka pasilikti bei stiprėti ligoninėje ir po gydymo spinduliais ar chemoterapijos kurso.
Mitybos Patarimai Sergant Onkologine Liga
Reikėtų vengti transriebalų, t.y. margarino ir kitų sukietintų aliejų. Jų yra įvairiuose miltiniuose gaminiuose, pyraguose, sausainiuose, kurie gaminami pramoniniu būdu. Taip pat įvairių rūkytų, neaišku kokiame tirpale mirkytų, pvz., dūmo skonio, ir pan. gaminių. Su šiais produktais nėra atlikta daug mokslinių tyrimų, tačiau visų jų rezultatai skelbia, kad papildomos medžiagos, kurios dedamos, kaip priedai (nitritinė druska, įvairūs nenatūralus konservantai, kurie leidžia išlaikyti gaminį kuo ilgiau arba suteikti jam skonio) prisideda prie onkologinių procesų.
Onkologiniam ligoniui reikėtų rinktis natūralesnį maistą. Mėsą geriau išvirti ar iškepti orkaitėje ir dėti ant sumuštinio vietoje dešros. Vengti pyragaičių, sausainių, kurie galioja metus laiko.
Jei yra galimybė, rekomenduojama gerti neperdirbtą pieną ar rūgpienį, valgyti natūralią varškę, pirktą iš patikimų ūkininkų.
Svarbūs Aspektai Mityboje
- Baltymų kiekis: Onkologiniams ligoniams svarbus pakankamas baltymų kiekis, padedantis išlaikyti raumeninį audinį. Pagrindiniai jo šaltiniai - mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, riešutai, ankštinės daržovės.
- Uždegimą mažinantys produktai: Taip pat jiems naudingi tie produktai, kurie mažina uždegimą ir didina apetitą. Uždegimą mažina įvairūs natūraliai užauginti vaisiai, daržovės.
- Polifenoliai: Kita medžiaga, į kurią turėtų atkreipti dėmesį sergantieji onkologine liga, yra natūralus antioksidantai - polifenoliai. Mokslo įrodyta, kad polifenoliai prisideda prie apetito didinimo, uždegimo mažinimo, geresnės savijautos ir gydymo rezultatų.
Svarbiausi Polifenoliai Onkologiniams Ligoniams
Onkologiniams ligoniams svarbiausi yra du polifenoliai - resveratrolis ir kurkuminas. Jie yra ir labiausiai mokslo ištirti, ir turintys daugiausia įrodymų. Šie polifenoliai stiprina chemoterapijos poveikį (veikia sinergiškai), slopina jos pašalinius poveikius ir toksiškumą, didina apetitą (labai svarbu, kai pacientui nesinori valgyti), mažina uždegimą (taip apsaugo raumenis ir imuninę sistemą).
Norint pasiekti terapinį poveikį, reikėtų vartoti didžiulius produktų, kuriuose yra polifenolių, kiekius. Kita problema, kad maiste esantys polifenoliai blogai pasisavinami.
Polifenolių Pasisavinimas Ir Papildų Vartojimas
Onkologiniams ligoniams rekomenduojama gerti mikrokapsuliuotus polifenolius skysta forma, kuri Lietuvos mokslininkų pagaminta taip, kad nedirgintų skrandžio ir pasisavintų žarnyne. Šiandien naujausios technologijos leidžia sukurti itin veiksmingus preparatus, pvz., į vieną mikrokapsulę sudėti kurkuminą ir resveratrolį kartu. Šios pažangios medžiagų pernašų sistemos - mikrokapsulės - dėka yra išsaugomos visos veikliosios resveratrolio ir kurkumino medžiagos.
Naujausių technologijų dėka skysta polifenolių forma pasisavinama net iki 6 kartų geriau ir pasižymi pailgintu veikimu (lėtai atpalaiduojama forma kraujyje). Mikrokapsuliuotų papildų sudėtyje esantys kurkumino ir reveratrolio kiekiai atitinka rekomenduojamus tyrimuose, tai užtikrina jų veiksmingumą ir rezultatą.
Mitybos Nepakankamumo Pasekmės
Europos ir JAV enterinės ir parenterinės mitybos draugijos (ESPEN ir ASPEN), kurios remiasi tik mokslinių tyrimų rezultatais, skelbia, kad viena pirmųjų ir svarbiausių rekomendacijų sergant onkologine liga yra nesilaikyti jokių ribojančių dietų. Labai svarbu nenumesti svorio. Taip pat - užtikrinti didesnį nei įprastą kalorijų kiekį, kad per dieną žmogus gautų bent 30 kcal 1 kg kūno svorio. Maistas turėtų būti baltyminis, t.y. ne mažiau nei 1-1,5 g baltymų 1 kg kūno svorio, t.y. kone dvigubai daugiau nei rekomenduojama nesergant vėžiu.
Kiekvienas prarastas kilogramas mažina raumenų masę. Raumenys yra ir širdis, plaučiai, žarnynas. Visi raumenys vienu metu lygiagrečiai nyksta visame organizme: silpnėja tiek rankų-kojų (žmogus jaučiasi vis silpnesnis), tiek širdies (didėja širdies nepakankamumas), plaučių (sunkėja kvėpavimas), žarnyno (sunkiau virškinamas maistas, silpnėja bendras imunitetas) raumenys. Taigi raumenis išsaugoti labai svarbu.
Praktiniai Patarimai Mitybai Sergant Vėžiu
- Valgyti dažniau: Dėl didelio kalorijų poreikio reikia padidinti valgymų dažnį, iki 5-6 valgymų per dieną.
- Medicininės paskirties gėrimai: Net ir geriausios sudėties maisto produktai sergant vėžiu gali nepatenkinti dienos maistinių medžiagų ir energijos poreikio. Tokiu atveju reiktų naudoti medicininės paskirties gėrimus, tokius kaip „Supportan“, rekomenduojamus onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams.
- Skysčių vartojimas: Didelis skysčių kiekis po chemoterapijos padeda išvalyti organizmą nuo toksinų.
Mitybos Rekomendacijos Chemoterapijos Metu
- Lengvai virškinamas maistas: Taikant chemoterapiją dažnai pažeidžiamos ir virškinamojo trakto gleivinės, tad įprastas sveikas maistas netinka, nes organizmas negebėtų jo gerai pasisavinti. Ką rinktis? Vienas iš variantų - avižiniai dribsniai.
- Kaloringas maistas: Kai dingęs apetitas ar sunku ryti, geriau rinktis kaloringą maistą, kad, kiek užvalgius, būtų galima gauti daug kalorijų. Pavyzdžiui, avinžirnių užtepėlės sudėtyje yra avinžirnių ir sezamų pastos.
- Sultinys: Sultinys naudingas, nes jame yra geležies ir elektrolitų. Geriausiai būtų rinktis laisvėje auginamų gyvūnų arba ekologiškos žuvies sultinį.
- Baltymų ir riebalų balansas: Viena dažniausių klaidų yra gydymo metu vartoti daug angliavandenių ir pamiršti baltyminius produktus bei geruosius riebalus. Tad į racioną verta įtraukti mėsos, žuvies, varškės, graikiško jogurto, riešutų ar kakavos sviesto.
- Aliiejus: Į košes, sriubas galima įpilti vieną ar kelis šaukštus aliejaus: labai tiktų kokybiškas ypač grynas alyvuogių aliejus.
Stoma Ir Mitybos Ypatumai
Stoma vadinama chirurginiu būdu pilvo sienoje suformuota dirbtinė išangė (išeinamoji anga).
- Tuoj po operacijos pacientui skiriama tik skysčiai, o būklei gerėjant - pustirštis švelnus maistas. Laipsniškai pereinama prie dietos, kurioje mažai skaidulinių medžiagų.
- Po 2-4 mėn., atsižvelgiant į savijautą, dieta laipsniškai papildoma naujais produktais, tarp jų ir skaidulingu maistu. Rekomenduojama kas tris dienas racioną papildyti vis nauju maisto produktu ir stebėti, kaip šis produktas toleruojamas.
- Maitintis rekomenduojama reguliariai, mažesnėmis porcijomis, bet dažniau, pvz., šešis kartus per dieną. Maitinimosi tvarkos nepatariama sutrikdyti, nes tai daro įtaką išmatų konsistencijai ir dujų susidarymui žarnyne.
- Valgyti patariama įvairų toleruojamą visų grupių maistą.
- Trintos, pieniškos, skaidrios kruopų (manų, ryžių, grikių, avižinių), daržovių (morkų, bulvių, burokėlių ir kt.) sriubos. Kisieliai iš vaisių, uogų, saldžios uogų ir vaisių sultys, per pusę skiestos vandeniu.
Svarbu prisiminti, kad mityba yra tik viena iš daugelio sudedamųjų dalių, padedančių įveikti vėžį. Teigiamas požiūris, socialinė parama ir sveikas gyvenimo būdas taip pat yra labai svarbūs.