pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos Faršo Kotletai su Cukinija: Lengvas ir Skanus Receptas

Šie kepsneliai tiesiog privalo atsirasti jūsų mėgstamiausių receptų sąraše.

Namuose turite likusios vištienos, o šaldytuve netrūksta iš sodo parsivežtų cukinijų? Tuomet siūlome šiuos produktus panaudoti naudingai ir išbandyti vištienos kotletukus.

Tai labai patogus būdas “paslėpti” daržoves ir visai nejučia jų suvartoti daug ir įvairių.

Šį kartą dėjau cukiniją, bet čia kuo puikiausiai tinka pačios įvairiausios daržovės - batatai, moliūgai, morkos, brokoliai, žiediniai kopūstai ir t.t.

Svarbiausia daržoves smulkiai supjaustyti ar sutarkuoti, o sumaišius su malta vištiena ir prieskoniais net išrankiausi nevalgiukai džiaugsis skaniausiais kepsneliais.

Tiesa, vietoje vištienos galima naudoti ir bet kokią kitą maltą mėsą - puikiai tiks kalakutiena, kiauliena ar jautiena.

Vištienos kotletai su morkomis ir cukinijomis pavyksta labai drėgni, minkšti ir skanūs, o kepant orkaitėje reikės mažai riebalų ir neteks stovėti prie karštos keptuvės.

Vasarą paprastai nesinori valgyti per daug sočiai ir riebiai. Karštis skatina rinktis daržoves, vaisius ir lengvesnius patiekalus. Tačiau didelių mėsos mėgėjų neįmanoma lengvai apgauti. Būtent jiems gali būti paruošiami vištienos kotletai su cukinijomis.

Ingredientai

  • 400 g maltos vištienos ar kitos mėsos
  • 300 g smulkiai tarkuotos cukinijos | Tinka pačio įvairiausios daržovės
  • 50 g tarkuoto parmezano sūrio
  • 2 skiltelių tarkuoto česnako
  • 1 kiaušinio
  • 2 v.š. miltų | GF versijai - kukurūzų miltų
  • 1 a.š. druskos
  • 1/4 a.š. pipirš
  • 1 a.š. maltos paprikos
  • 1/2 a.š. česnako miltelių
  • 1/2 a.š. malto kumino
  • šlakelio aliejaus skardai patepti
  • džiūvėsėlių apvoliojimui

Padažas (nebūtina)

  • 2 v.š. majonezo
  • 2 v.š. graikiško jogurto
  • 1 v.š. medaus
  • 1 v.š. garstyčių
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 1/2 a.š.

Vištienos kotletams reikės:

  • 300 gr. vištienos faršo;
  • 150 gr. cukinijos (jau išvalytos ir nuluptos);
  • 1 svogūno;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 kiaušinio;
  • 3 v.š. manų kruopų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • svogūnų laiškų;
  • krapų (nebūtina);
  • džiūvėsėlių apvoliojimui.

Gaminimo eiga

  1. Cukiniją sutarkuoti burokine tarka, pabarstyti druska ir palikti, kad išsiskirtų skystis. Tuomet ją gerai nusunkti ir sudėti į faršą.
  2. Cukiniją smulkiai sutarkuojame ir rankomis nuspaudžiame skystį.
  3. Sudėti smulkintą svogūną, česnaką, kiaušinį, prieskonius, žalumynus ir manų kruopas.
  4. Dideliame dubenyje sumaišome visus kepsnelių ingredientus, išskyrus Ghee sviestą.
  5. Gerai išmaišyti ir palikti pastovėti 15 min., kad išbrinktų manai.
  6. Ruošiame padažą: indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.
  7. Formuoti maltinukus, apvolioti džiūvėsėliuose ir kepti įkaitintoje keptuvėje.
  8. Keptuvėje įkaitiname Ghee sviestą, drėgnomis rankomis formuojame nedidelius kepsnelius, dedame juos į keptuvę ir kepame ant vidutinės ugnies kartas nuo karto apversdami apie 10 minučių.
  9. Kotletus kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Kepimo viduryje kotletus apverskite, kad tolygiai apskrustų iš abiejų pusių.
  10. Iškeptus kepsnelius patiekiame su paruoštu padažu.

Šalia siūlau išbandyti medaus - garstyčių padažą, kuris puikiai papildo visą skonių kombinaciją, bet galima rinktis bet kokį kitą padažą.

Patiekiant šalia rekomenduoju kalną daržovių salotų - kartu su šiais kepsneliais tai bus puikūs pietūs ar vakarienė.

Dažnai klausiate, kokie riebalai labiausiai tinka kepimui. Mano virtuvėje šiam tikslui visada yra ekologiško lydyto Ghee sviesto Bionaturalis. Jo degimo temperatūra ypatingai aukšta (250°C), todėl su ghee sviestu galima kepti ir troškinti viską be jokio galvos skausmo. Kokybiškas Ghee sviestas patiekalui suteiks papildomo riešutų poskonio bei naudingųjų medžiagų - vitaminų A, E ir K, linoleno, Omega-3 bei Gama-amino riebalų rūgščių. Labai rekomenduoju išbandyti Ghee sviestą kaip alternatyvą savo pamėgtiems aliejams, ypatingai tiems, kurie skirti būtent gamybai aukštoje temperatūroje.

Ingredientų alternatyvos

  • Vietoje vištienos filė galima naudoti kalakutienos filė arba maltą vištieną.
  • Jei neturite cukinijos, galite naudoti morkas ar moliūgą (būtinai nuspauskite skystį).
  • Majonezą galima pakeisti graikišku jogurtu, grietine arba rikotos sūriu, jei norite lengvesnio varianto.
  • Česnaką galima pakeisti svogūnais arba šviežiais žalumynais, tokiais kaip petražolės ar krapai.
  • Vietoje vištienos prieskonių galima naudoti įvairius žolelių mišinius, pavyzdžiui, Provanso žoleles, rozmarinus ar čiobrelius.

Skanaus!