Švediški mėsos kukuliai
Vis tik, tikriausiai daugelis sutiktų su keliais bendrumais tarp visų tų šiek tiek skirtingų receptų:
- Švediški kukuliai yra mažesni, kur kas mažesni už itališkus, – maždaug graikinio riešuto dydžio.
- Dažniausiai kukuliams yra naudojama malta kiauliena ir jautiena.
- Kukuliai yra pagardinami smulkiai kapotais svogūnais, įvairiais pipirais (juodaisias, baltaisiais, kvapiaisiais) pietų Švedijoje – ir kapotais šviežiais krapais!
- Patiekiami su tamsiu gravy padažu, bruknėmis, bulvėmis (priklausomai nuo regiono – virtomis arba bulvių koše), taip pat priklausomai nuo regiono – su šviežiais žalumynais arba su plonytėmis riekelėmis supjaustytais pamarinuotais traškiais agurkais (pressgurka).
PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
KOKIĄ MĖSĄ NAUDOTI? Dažniausiai švediškiems mėsos kukuliams yra naudojama malta jautiena ir kiauliena. Tačiau lygiai taip pat galite naudoti vien jautieną (tuomet kukuliai bus tvirtesni, mažiau sultingi) arba vien kiaulieną (tuomet kukuliai bus riebesni, sultingesni).
KUKULIŲ DYDIS. Švediški kukuliai išsiskiria savo dydžiu – yra gerokai mažesni už itališkus, maždaug 2,5 cm skersmens, graikinio riešuto dydžio. Tokio dydžio kukuliai puikiai iškepa keptuvėje, jų nereikia papildomai troškinti, kad perkeptų ir viduje.
KUKULIŲ FORMAVIMAS. Tvirčiausius, gražiausius ir taisyklingiausios formos kukulius suformuosite tarp drėgnų delnų – vis pavilgykite juos vandenyje ir formuokite vieną po kito, tiesiog sukdami mėsos gabalėlį tarp delnų.
KEPIMAS. Jei Jūsų keptuvė nėra išskirtinai didelė, verčiau kepkite kukulius per kelis kartus, dalimis. Jei kukulių keptuvėje bus per daug, bus sudėtinga juos gražiai apskrudinti, nes jie tiesiog troškinsis mėsos išskirtuose riebaluose vietoje to, kad gražiai rustų. Taip pat – kepdami nepamirškite kukulių dažnai vartyti ir kepti vis iš kitos pusės, kad jie apkeptų tolygiai ir būtų kuo apvalesnės formos, o ne plokšti lyg kotletukai.
LIKUČIAI. Juos galite laikyti sandariame indelyje, šaldytuve iki 3-4 dienų. Pašildykite mikrobangų krosnelėje ar keptuvėje. Padažas bus stipriai sutirštėjęs, todėl prieš šildydami galite įpilti papildomą šlakelį vandens ar sultinio, kad šiek tiek jį praskiestumėte.
Mėsos kukuliai grietinėlės ir špinatų padaže
Priklausomai nuo to, kaip kukulius patieksite, jie gali tapti sodriu rudenišku patiekalu, arba – maloniai nustebinti pavasarį pranašaujančiais skoniais. Skaičiuodami dienas iki vasaros, į meniu įtraukite daugiau žalių daržovių: šviežių špinatų lapelių, žaliųjų žirnelių. Pakepinkite šlakelyje aliejaus, užliekite grietinėle ir sultiniu, pagardinkite čederio sūriu, galiausiai – orkaitėje keptus sultingus kukuliukus paskandinkite šiame padaže, patroškinkite porą minučių. Patiekite nedelsiant, nes tiesiai nuo viryklės nukelti tokio tipo patiekalai patys gardžiausi – kol šilti, sultingi, švelnūs ir aromatingi. Išbandykite, labai gardu!
Nuotrauka Ⓒ Asta, Saulėta virtuvėTraškūs vištienos kukuliai su sūriu orkaitėje
Nuostabus patiekalas, kuris vakarienę ar pietūs pavers įspūdingais. Šie kukuliai nuostabiai atrodo ir yra be galo skanūs! Paruošti visai nesunku, o tiekti labai tiks su bulvių koše ir mėgstamomis salotomis.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos LaMaistas.lt redakcijosMaltos mėsos kukuliai padaže
Minkštučiai ir sultingi maltos mėsos kukuliai nuostabaus skonio padaže – tikras komforto maistas (angliškai skamba geriau – „comfort food”). Ir, kad ir kaip mėgčiau azijietišką ar rytietišką virtuvę su savo ryškiais prieskoniais, vis tiek kartais norisi to tradicinio, vaikyste kvepiančio maisto. Šis receptas yra būtent toks – jaukumas ir šiluma sulipdyti mažuose kotlečiukuose. Gamindama tokius patiekalus, visuomet galiu būti tikra, kad valgys visi, kad patiks visiems ir po vakarienės laimingi bus visi. Gali atrodyti, kad toks maistas yra labiau vaikų teritorija, bet, mano patirtis ir sukauptos žinios byloja, kad vyriška auditorija labai neabejinga vaikiško meniu repertuarui:). Visi varškėtukai, blynukai ir kotlečiukai dažniausiai sukelia saldžias šypsenas bei sunkiai nuslepiamą nostalgiją. Taigi, jokių mandrybių – paprasti troškinti maltos mėsos kukuliai visiems skoniams:).
Keli patarimai susiruošusiems gaminti. Maltą mėsą galite rinktis pagal savo skonį – kiauliena, vištiena ar kalakutiena tiks kuo puikiausiai, bet maltą jautieną palikite kitiems patiekalams. Mėsos masė bus puri ir lengva, todėl tiek formuojant kukulius, tiek juos apkepdami elkitės su jais atsargiai ir su meile:) ir nesijaudinkite – troškinimo metu jie tikrai neiširs. Garnyrą rinkitės pagal skonį, bet mums skaniausia su virtomis bulvėmis arba bulvių koše ir burokėlių salotomis.
GAMINIMO EIGA
Receptas žingsnis po žingsnio publikuotas portale LaMaistas.lt.