Joninių vakaras - skirtas ne tik pabūti su artimaisiais, paminėti šios šventės tradicijas, bet ir skaniai pavalgyti. O kokios gi vasaros šventės be tradicinių šašlykų? Visgi, nors mėgstamus šašlykų receptus turi bene kiekvienas, ar tikrai visada juos ruošiame teisingai? Norėdami, kad tobulų šašlykų Joninių savaitgalį išsikeptų kiekvienas, dalijamės keliais jų ruošimo patarimais.
Šašlykai - tikrų tikriausias kiekvienos vasaros hitas. Nors pastebime, kad pirkėjai pastaruoju metu vis labiau linkę eksperimentuoti ir ant grilio išbando įvairesnius patiekalus, tradiciniai šašlykai lyderių pozicijų neapleidžia.
Kaip Pasirinkti Tinkamą Mėsą Šašlykams?
Kiekvienas mėsos patiekalas prasideda nuo tinkamos mėsos dalies pasirinkimo. Ne išimtis ir šašlykai. Jeigu per Jonines žadate kepti tradicinį kiaulienos šašlyką - rinkitės sprandinę. Ši dalis yra ne per riebi, bet turi pakankamai riebalų, kurie kepant padeda mėsai neišdžiūti, likti sultingai. Jeigu sugalvojote kepti paukštienos šašlyką, naudokite vištienos ar kalakutienos šlaunelių mėsą ar krūtinėlę.
Šašlykų Marinavimo Paslaptys
Prieš marinuojant šašlykus - teisingai juos paruoškite. Pirmiausiai, supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Pagrindiniai gero marinato komponentai - rūgštis ir aliejus: trys dalys aliejaus ir viena dalis rūgšties. Rūgštys gali būti pasukos, majonezas, jogurtas ar citrinų sultys. Jos suminkština mėsą bei padeda aromatams geriau įsigerti. Aliejus padeda aromatams įsigerti į riebalų turinčius produktus. Dar viena svarbi taisyklė - visuomet marinuokite maistą šaldytuve.
Kuriant Ugnį Naudokite Prieskonines Žoleles
Ant anglių užberkite rozmarinų, čiobrelių šakelių ar kitokių žolelių. Jos paskleis aromatą, o kepama mėsa įsigers visiškai naujų kvapų. Kepant šašlykus nepalikite jų likimo valiai ir nuolat pavartykite.
Iki Galo Neiškepkite
Mėsos technologas pataria šašlykų iki galo neiškepti. Anot jo, geriausia juos kepti tol, kol gabalėlių vidaus temperatūra pasieks apie 65-68 laipsnių, todėl norint mėsą iškepti tobulai geriausia yra naudoti specialų mėsos termometrą. Kepant mėsą virš ugnies - išorėje ji visuomet būna karštesnė nei viduje. Visgi, nuėmus šašlykus nuo kaitros - dėl įkaitusios išorės dar kepa jų vidus. Todėl baigus kepti mėsą reikėtų bent kelias minutes ją tiesiog palaikyti šiltai.
Du Skoniu Stulbinantys Kiaulienos Sprandinės Paruošimo Būdai
Kiaulienos sprandinė gali tapti ir tikru vasaros atradimu - tereikia pasiraitoti rankoves ir išmokti ją gardžiai išsimarinuoti patiems. Artėjant ilgajam Joninių savaitgaliui jis siūlo išbandyti du lengvai ir nebrangiai paruošiamų valgių receptus, kurie iškylą su draugais ar artimaisiais gamtoje pavers nuostabių skonių puota.
Kodėl Verta Rinktis Sprandinę?
Sprandinė - puikus pasirinkimas, norint su mažomis pastangomis pasigaminti ir gardžius šašlykus, ir plėšytą mėsą, ir sotų kepsnį. Kiauliena vis dar išlieka viena populiariausių mėsos rūšių tarp pirkėjų - ji universali, maistinga, o tinkamai paruošta tiesiog tirpsta burnoje. Viena labiausiai pamėgtų kiaulienos dalių - sprandinė. Ji nėra nei per riebi, tačiau ir ne per sausa - ši mėsa kepdama neišdžiūva, išlieka sultinga. Jei ruošdamiesi išvykoms į gamtą esate pripratę pirkti jau užmarinuotus šašlykus, ši savaitė prieš Jonines bus puiki proga pabandyti viską pasiruošti patiems.
Sprandinė dažnai yra nepelnytai nuvertinama, nors tai - viena sultingiausių kiaulienos dalių. Ji puikiai tinka ir šašlykams, ir kepsniams, ir plėšytai kiaulienai gaminti. Pagrindinis ingredientas, kurio jai reikia - dūmo aromatas. Dar vienas kiaulienos sprandinės privalumas yra tas, kad ją itin sunku sugadinti, todėl net virtuvės naujokai galės jaustis užtikrinti. Svarbiausia kepant pasirinkti šiek tiek riebesnį gabalą - jis išliks sultingas net ir ilgiau kepant, o mėsą papildomai suminkštinti padės obuolių arba svogūnų sultys, ar net paprastas gazuotas mineralinis vanduo.
Norint skaniai paruošti sprandinės šašlyką jokių stebuklų nereikia - visus marinavimui reikalingus ingredientus galima lengvai rasti namuose. Pakaks svogūnų, juodųjų pipirų, lauro lapelių, druskos ir gazuoto mineralinio vandens, kad jūsų pačių užmarinuotam sprandinės šašlykui neatsispirtų nei vienas svečias.
Receptas: Plėšyta Kiaulienos Sprandinė
Minkštutėlei ir plėšytai kiaulienai paruošti reikės:
- 3 kg atšaldytos kiaulienos sprandinės be kaulo
- Amerikietiško stiliaus garstyčių
- Barbekiu prieskonių kiaulienai
- Saujos rudojo cukraus
- 100 g sviesto
- 300 ml šviežiai spaustų obuolių sulčių
- Mėgstamos duonos
- Karamelizuotų svogūnų
- Barbekiu padažo
„Coleslaw“ Salotoms Reikės:
- Pusės baltagūžio kopūsto
- Pusės raudongūžio kopūsto
- 1 vnt. vidutinio dydžio morkos
- 1 vnt. raudono svogūno
- Žiupsnelio sezamo sėklų
- Žiupsnelio šviežių petražolių
- 3-4 v. š. majonezo
- 1 v. š. obuolių acto
- 1 a. š. Dižono garstyčių
- Druskos, juodųjų pipirų (pagal skonį)
Gaminimas:
- Įkaitinkite grilį iki 110 laipsnių temperatūros. Mėsą ištepkite garstyčiomis ir gausiai padenkite barbekiu prieskoniais kiaulienai. Dėkite rūkyti kartu su vyšnios mediena.
- Kai mėsos vidinė temperatūra pasieks 73 laipsnius, dėkite ją į kepimo lovelį. Įpilkite šviežių obuolių sulčių, dėkite sviestą, prieskonių, rudąjį cukrų ir sandariai uždenkite folija.
- Sudėkite atgal į grilį ir kepkite, kol vidinė temperatūra pasieks 93-94 laipsnius.
- Kol mėsa kepa, pasiruoškite salotas: supjaustykite kopūstus, svogūną, sutarkuokite morką, sudėkite smulkintas petražoles, sezamo sėklas.
- Padažui sumaišykite majonezą, Dižono garstyčias, obuolių actą, druską ir pipirus. Supilkite padažą ant salotų ir viską gerai išmaišykite.
- Mėsai iškepus (pasiekus 94 laipsnius) dėkite ją ilsėtis 40 minučių į šilumą sulaikantį krepšį arba suvyniokite į rankšluostį.
- Po to išimkite mėsą iš krepšio ir suplėšykite ją. Tik nedarykite to plikomis rankomis, nes mėsos temperatūra yra beveik tokia pat, kaip verdančio vandens.
- Suplėšę mėsą formuokite sumuštinį: mėgstamą duoną (ypač tiks pita) patepkite barbekiu padažu, dėkite karamelizuotus svogūnus, plėšytą kiaulieną, salotas - ir ragaukite!
Receptas: Kiaulienos Sprandinės Šašlykas
Nuostabaus skonio, sultingas ir lengvai paruošiamas šašlykas, kuriam reikės:
- 2 kg atšaldytos kiaulienos sprandinės be kaulo
- 2 kg svogūnų
- 1 vnt. žaliosios citrinos žievelės
- 1 vnt. žaliosios citrinos sulčių
- 1 vnt. geltonosios citrinos sulčių
- 7 vnt. lauro lapelių
- Druskos (pagal skonį)
- 1 v. š. maltų juodųjų pipirų
- 1 butelio gazuoto mineralinio vandens
Gaminimas:
- Kiaulienos sprandinę supjaustykite didesniais gabalėliais (nenumažinkite jų, kad kepant išliktų sultingesnė). Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o 4-5 svogūnus sutarkuokite. Viską sudėkite į bendrą dubenį kartu su mėsa.
- Nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę (tik žaliąją dalį, kad išvengtumėte kartumo) ir išspauskite jos sultis. Taip pat išspauskite geltonosios citrinos sultis. Sudėkite lauro lapelius, juoduosius pipirus ir druską.
- Dabar svarbiausias žingsnis - iš svogūnų reikia išspausti kuo daugiau sulčių. Tam naudokite plieninius gniaužtus ir gerai įtrinkite svogūnus, masažuokite juos į mėsą. Šis procesas labai svarbus, tad skirkite jam laiko.
- Užpilkite viską gazuotu mineraliniu vandeniu - tiek, kad vos apsemtų mėsą. Viską dar kartą gerai permaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Uždenkite indą dangčiu ir marinuokite šaldytuve bent 4 valandas, o geriausiam rezultatui pasiekti - per naktį.
- Išsimarinavusią mėsą verkite ant iešmų, nuo gabalėlių pašalinkite marinato likučius ir kepkite ant vidutiniškai įkaitusių žarijų, vis pavartydami, kol gražiai apskrus.
Armėniškas Šašlykas: Istorija, Tradicijos Ir Receptas
Šašlykas - tai ne tik patiekalas, tai tradicija, kultūros dalis, ypač populiari Kaukazo regione. Armėniškas šašlykas, išsiskiriantis savo paprastumu ir natūralumu, užkariavo daugelio gurmanų širdis. Armėnijoje šašlykas visada buvo svarbi šventinių susibūrimų ir šeimos vakarienių dalis. Tradicija perduodama iš kartos į kartą, kiekviena šeima turi savo unikalius marinavimo ir kepimo būdus. Armėniškas šašlykas išsiskiria savo minimalizmu - pagrindinis dėmesys skiriamas aukštos kokybės mėsai ir natūraliems ingredientams.
Pagrindiniai Ingredientai Ir Jų Svarba
Norint pagaminti tikrą armėnišką šašlyką, reikia itin atidžiai parinkti ingredientus. Kiekvienas ingredientas atlieka svarbų vaidmenį, formuojant galutinį skonį ir aromatą.
Mėsa
Pagrindinis ingredientas - mėsa. Tradiciškai naudojama aviena, tačiau populiarus ir kiaulienos, jautienos ar vištienos šašlykas. Svarbiausia - pasirinkti šviežią, kokybišką mėsą su riebalų intarpais, kurie kepant suteiks sultingumo. Geriausiai tinka kaklo dalis, nugarinė arba šonkauliai.
Svogūnai
Svogūnai - neatsiejama armėniško šašlyko dalis. Jie ne tik suteikia mėsai aromato, bet ir minkština ją. Svogūnai turėtų būti sultingi ir aštrūs. Tradiciškai naudojami dideli, balti svogūnai, supjaustyti storais žiedais.
Prieskoniai
Armėniškas šašlykas nereikalauja daugybės prieskonių. Pagrindiniai prieskoniai - druska ir juodieji pipirai. Kartais pridedama raudonėlio, baziliko, kalendros ar čiobrelių. Svarbu nepersistengti su prieskoniais, kad jie neužgožtų natūralaus mėsos skonio.
Marinatas
Marinatas - tai raktas į sultingą ir minkštą šašlyką. Pagrindinis marinato ingredientas - svogūnai. Taip pat naudojamas aliejus (dažniausiai saulėgrąžų arba alyvuogių), citrinos sultys arba granatų sultys. Kai kurie receptai naudoja mineralinį vandenį, kuris, kaip teigiama, padeda suminkštinti mėsą.
Autentiškas Armėniško Šašlyko Receptas
Šis receptas yra pagrįstas tradiciniais armėniškais principais - paprastumu ir kokybiškais ingredientais. Jis tinka tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems šašlykų meistrams.
Ingredientai:
- 1,5 kg kiaulienos (kaklo) arba avienos
- 1 kg svogūnų
- 2 šaukštai druskos
- 1 šaukštelis juodųjų pipirų
- 50 ml saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus
- 1 citrinos sultys (arba 100 ml granatų sulčių)
- Šviežios kalendros arba baziliko (pagal skonį)
Paruošimas:
- Mėsos paruošimas: Mėsą nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite 4-5 cm dydžio kubeliais. Svarbu, kad gabaliukai būtų vienodo dydžio, kad kepant iškeptų tolygiai.
- Svogūnų paruošimas: Svogūnus nulupkite ir supjaustykite storais žiedais. Dalis svogūnų gali būti sutarkuota arba sumalta blenderiu, kad iš jų išsiskirtų sultys.
- Marinavimas: Dideliame dubenyje sumaišykite mėsą, svogūnus (tiek žiedus, tiek tarkuotus), druską, pipirus, aliejų ir citrinos (arba granatų) sultis. Gerai išmaišykite, įtrindami marinatą į mėsą. Uždenkite dubenį ir palikite marinuotis šaldytuve bent 4 valandas, o geriausia - per naktį. Kuo ilgiau marinuosis, tuo mėsa bus minkštesnė ir sultingesnė.
- Šašlykų vėrimas: Išimkite mėsą iš šaldytuvo ir leiskite jai šiek tiek sušilti kambario temperatūroje. Verkite mėsą ant iešmų, pakaitomis su svogūnų žiedais. Stenkitės, kad gabaliukai nebūtų per arti vienas kito, kad gerai iškeptų iš visų pusių.
- Kepimas: Įkaitinkite žarijas. Šašlykus kepkite virš žarijų, nuolat vartydami, kad neprisviltų. Kepimo laikas priklauso nuo mėsos rūšies ir žarijų karščio, bet paprastai trunka apie 15-20 minučių. Mėsa turėtų būti gerai iškepusi, bet neperkepta.
- Patiekimas: Iškepusius šašlykus nuimkite nuo iešmų ir patiekite su šviežiomis daržovėmis, žalumynais ir lavašu. Taip pat tinka įvairūs padažai, pavyzdžiui, adžika arba tkemali.
Šašlykų Kepimo Paslaptys
Norint pasiekti tobulą šašlyką, reikia ne tik gero recepto, bet ir keleto paslapčių, kurias perduoda patyrę šašlykų meistrai.
Žarijų Paruošimas
Žarijos turi būti tinkamai paruoštos. Jos turėtų būti įkaitusios, bet ne degti atvira liepsna. Geriausiai tinka medžio anglys arba malkos iš kietmedžio (pvz., ąžuolo arba beržo). Žarijos turėtų būti padengtos plonu pelenų sluoksniu, kuris reguliuoja karštį ir neleidžia mėsai prisvilti.
Mėsos Drėkinimas
Kepant šašlykus, rekomenduojama juos periodiškai drėkinti marinatu arba vandeniu. Tai padeda išlaikyti mėsos sultingumą ir neleidžia jai išdžiūti.
Vartymas
Šašlykus reikia nuolat vartyti, kad jie iškeptų tolygiai iš visų pusių. Neskubėkite, kepkite ant vidutinio karščio, kad mėsa gerai iškeptų viduje.
Poilsis
Iškepusius šašlykus rekomenduojama palaikyti šiltai kelias minutes prieš patiekiant. Tai leidžia mėsos sultims pasiskirstyti tolygiai, todėl šašlykas bus dar sultingesnis.
Variantai Ir Interpretacijos
Armėniškas šašlykas turi daugybę variantų ir interpretacijų. Kiekviena šeima turi savo unikalius receptus ir paslaptis. Štai keletas populiarių variantų:
Šašlykas Su Daržovėmis
Šašlykus galima kepti su įvairiomis daržovėmis, pavyzdžiui, paprikomis, baklažanais, pomidorais ir svogūnais. Daržovės suteikia šašlykui papildomo skonio ir aromato.
Šašlykas Su Vaisiais
Kai kurie receptai naudoja vaisius, pavyzdžiui, ananasus arba slyvas. Vaisiai suteikia šašlykui saldumo ir rūgštumo, kuris puikiai dera su mėsa.
Šašlykas Su Padažais
Šašlykus galima patiekti su įvairiais padažais, pavyzdžiui, adžika, tkemali, satsebeli arba tiesiog su pomidorų padažu. Padažai suteikia šašlykui papildomo skonio ir aštrumo.
Sveikatos Aspektai
Šašlykas, kaip ir bet kuris kitas patiekalas, turi savo privalumų ir trūkumų. Svarbu atkreipti dėmesį į mėsos kokybę, marinato sudėtį ir kepimo būdą.
Privalumai
Šašlykas yra puikus baltymų šaltinis. Mėsa taip pat turi vitaminų ir mineralų, reikalingų žmogaus organizmui. Jei naudojama liesa mėsa ir natūralūs marinato ingredientai, šašlykas gali būti gana sveikas patiekalas.
Trūkumai
Kepant šašlykus virš žarijų, gali susidaryti kancerogeninės medžiagos. Taip pat, jei naudojamas per didelis kiekis druskos ir riebalų, šašlykas gali būti kenksmingas sveikatai. Svarbu saikingai vartoti šašlykus ir rinktis sveikus kepimo būdus.
Kiti Šašlykų Marinavimo Receptai
Šašlykai su Svogūnais
Reikės:
- 2 kg kiaulienos sprandinės
- 4-6 svogūnų
- Gero žiupsnio juodųjų pipirų
- 1 a. š. šašlykų prieskonių (nebūtina)
- Druskos pagal skonį
Kaip Gaminti:
- Svogūnus nulupame ir supjaustome plonais pusžiedžiais.
- Sudedame į dubenį ir maigome juos rankomis, kol išskirs sultis. Svogūnai suminkštėja, tampa tarsi riebaluoti ir išskiria aliejų.
- Kiaulieną supjaustome apystambiais gabalais.
- Sumaišome su svogūnais, pabarstome pipirais, prieskoniais.
Medžiotojų Šašlykai
Ingredientai:
- Šiek tiek juodųjų pipirų
- 2 vienetai svogūnų
- 1 valgomasis šaukštas druskos
- Šiek tiek prieskonių
- 20 vienetų kadagio uogų (sutrintos)
- 1 kilogramas mėsos (kiauliena, jautiena, žvėriena)
Paruošimo Būdas:
- Mėsą, pjaustytą gabalais, sumaišykite su druska ir prieskoniais, trintomis kadagių uogomis, svogūnu.
- Kadagių uogos duos mėsai specifinį aromatą.
- Pamarinavę mėsą kelias valandas galite kepti ant iešmų, lauže.
- Patiekite kartu su svogūnų laiškais, ar svogūnais acte, juoda duona, pomidorų padažu.
- Šašlyką galite marinuoti su actu, tokiu atveju reiks užpilti mėsą marinatu (1 šaukštelis druskos, 2 šaukšteliai acto, dvi stiklinės vandens).
Greitas Šašlykų Marinavimo Būdas
Reikės:
- 2,5 kg kiaulienos sprandinės
- 3 v. š. šašlykų prieskonių mišinio
- 1 didelės arba poros mažų svogūnų galvučių
- Poros saujų vandens
- 3 v. š. aliejaus
Paruošimas:
- Ant supjaustytos mėsos dedame prieskonius, sutarkuotus svogūnus, pilame aliejų ir vandenį.
- Tada maišome rankomis, be jokių įrankių, 10 min. Mėsą reikia stipriai išmasažuoti.
- Vanduo reikalingas, kad mėsa neapdžiūtų, tad nepersistenkite jo pildami.
Sveikesni Ir Natūralūs Marinavimo Ingredientai
Genialumas slypi paprastume Šašlykai bus skanūs tik tada, jei mėsa bus kokybiška, sultinga ir minkšta. Nė kiek neabejojame - jau esate bandę šašlykus marinuoti su mineraliniu vandeniu, majonezu ar pomidorų padažu, tačiau suminkštinti mėsą ir tuo pačiu suteikti jai išskirtinio skonio galima ir sveikesniais, natūraliais ingredientais.
Svogūnai
Svogūnas - puiki kompanija ant grilio kepamai mėsai. Dėl svogūnų sulčių mėsa tiesiog tirps burnoje, tad supjaustę griežinėliais, svogūnus stipriai paspaudykite delnuose, kad jie kuo labiau suminkštėtų. Tuomet į svogūnus ir jų sultis dėkite mėsos gabaliukus ir gerai pavoliokite, kad pakankamai atitektų kiekvienam kąsneliui. Nebijokite persistengti - kuo svogūnų daugiau, tuo gardžiau.
Kiviai
Nors esame įpratę valgyti kaip egzotinius vaisius, kiviai puikiai tiks ir mėsos marinavimui. Juose esanti rūgštelė suteikia malonaus skonio ir tuo pačiu minkština mėsą. Rinkitės kuo labiau prinokusius vaisius, mat juose - daugiau sulčių. Kivius nulupkite ir tiesiog suspauskite rankomis, jei norite, įdėkite mėgstamų prieskonių - marinatas turėtų priminti košės konsistenciją. Tuomet sumaišykite su mėsa ir palikite pasimarinuoti iki kelių valandų. Per ilgai nelaikykite, nes kivių rūgštelė - ganėtinai intensyvi.
Granatai
Jei norite paragauti šašlykus „kaip pas kartvelus“, marinavimui naudokite sunokusius granatų vaisius. Šlakelis sauso vyno ir svogūnų griežinėliai tikrai nepamaišys ir praplės skonių paletę. O jeigu sultingų granatų neturite, pakeisti juos galite natūraliomis granatų sultimis. Kilogramui mėsos jų reikės maždaug 150 mililitrų. Granatų marinatas yra švelnus, tad mėsą jame galite laikyti iki paros laiko.
Prekybos Tinklų Siūlomi Šašlykai
Nors kone kiekvienas lietuvis turi savo laiko patikrintus grilio patiekalų marinavimo receptus, norintys kuo ilgiau pasimėgauti laisvalaikiu gamtoje, o ne virtuvėje, dažnai renkasi grilinimui jau paruoštus produktus. Tai - ir puikus būdas atrasti naujus skonius. Nuo šašlykų, marinuotų sausame, majonezo ar jogurto padaže iki kiaulienos šonkaulių medaus marinate ar lėtai troškintų šonkaulių barbekiu padaže - tiek tradicinių skonių, tiek įmantresni, įvairių pasaulio virtuvių įkvėpti gaminiai kiekvienam leis pasijusti tikru grilio patiekalų virtuozu.
Stengiamės, kad pirkėjai mėgautųsi ne tik aukščiausia kokybe, bet ir skonių įvairove, tad šių metų „Grill Party“ patiekalų asortimentas išties platus, o didelę jo dalį sudaro pirkėjų itin vertinama lietuviška produkcija. Nors tradiciškai dažniausiai kepsninėse lietuviai čirškina šašlykus, kepsnius ar šonkaulius, didelio susidomėjimo sulaukia ir grilinimui jau paruošta žuvis bei jūrų gėrybės.
Populiariausi Grilio Produktai
Šašlykai jau daugelį metų rikiuojasi populiariausių griliui skirtų produktų sąraše.