Kaip gaminti lazaniją
Bolognese faršo padažas
Bešamelio padažas
- Dabar laikas pasigaminti bešamelio padažą. Į nedidelį puodą įdedame gabaliuką sviesto, įjungiame mažiausią kaitrą ir ištirpiname.
- Suberiame miltus, išmaišome iki vientisos masės. Turi gautis ruda tiršta košė. Tada pilame truputį pieno, išmaišome. Vėl pilame pieno – išmaišome, taip ko supilsime visą pieną.
- Nuolat maišome mediniu šaukštu kol užvirs. Išjungiame kaitrą ir suberiame smulkiai sutarkuotą parmezaną, žiupsnelį druskos ir žiupsnelį juodųjų pipirų. Maišome mediniu šaukštu kol ištirps parmezanas. Bešamelio padažas turi gautis gana skystas. Kiek skystesns negu kondensuotas pienas. (Šios proporcijos kitokios negu bešamelio padažo receptas, kuriuo pasidalinau atskirai. Nes lazanijai reikia daugiau drėgmės, kad išbrinktų lakštai.)
Lazanija (aštri) su meksikietišku prieskoniu
Porcijos:
6 porcijos
Sudėtingumas:
Pažengusiam
Paruošimo laikas:
1 val. 30 min.
Puikus aštrios lazanijos su meksikietišku prieskoniu receptas.
- Lazanijos lakštai 1 vnt
- Čederio sūris 200 g
- Svogūnai 1 vnt
- Salieras 1 vnt
- Morka 1 vnt
- Česnakas 2 vnt
- Jautienos faršas 500 g
- Pomidorų pasta tirštos sultys arba švelnus kečiupas Pagal skonį
- Raudonoji paprika 1 vnt
- Čili pipiras 1/2 vnt
- Konservuoti kukurūzai 1 skardinė (-ės)
- Raudonasis vynas 100 ml
- Žaliosios alyvuogės Pagal skonį
- Druska Pagal skonį
- Kalendra 1 žiupsnelis
- Miltai 2 šaukštas (-ai)
- Pienas 600 ml
- Sviestas 45 g
- Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
- Muskatas maltas Pagal skonį
- Lazanijos gamybą pradedame nuo bolonezės padažo: į puodą įpilame alyvuogių aliejaus, suberiame smulkiai supjaustytus morką, svogūną, papriką ir nuluptą saliero kotą. Kepame ant lėtos ugnies, kol svogūnas įgauna auksinę spalvą, tuomet dedame jautienos faršą, pasūdome ir gerai išmaišome. Padidiname liepsną ir viską apkepiname nuolat maišant. Kai apačioje susidaro ruda lipni masė, pilame raudoną vyną, leidžiame jam nugaruoti. Tuomet pilame pomidorų tyrę ir sudedame konservuotus kukurūzus, paliekame troškintis apie 25 min. Pagardiname česnaku ir čili pipiru, leidžiame kvapams išsiskleisti, jei trūksta druskos, dar pasūdome.
- Pasigaminame ir bešamelio padažą: sviestą ištirpinti nedideliame puode arba keptuvėje, suberti miltus ir maišant pakepinti apie 2-3 minutes. Po truputį, nenustojant maišyti, supilti pieną ir pavirti, kol padažas šiek tiek sutirštės. Pagardinti druska ir pipirais (jei mėgstate galima įtarkuoti muskato riešuto).
- Kai abu padažai paruošti juos sumaišome. Lazanijos lakštus galima apvirti, tuomet lazaniją reikės kepti trumpiau (lakštus dėti į verdantį vandenį ir pavirti apie 3-4 minutes, išėmus iš vandens sudėti atskirai, kad nesuliptų iki kol bus reikalingi).
- Lazanijos formavimas: į kepimo formos dugną pilame sluoksnį maišyto padažo ir dedame pirmą lakštų sluoksnį, ant jų vėl pilame padažo. Ant padažo tolygiai paskirstome dalį čėderio sūrio. Tada dedame antrą lazanijos lakštų sluoksnį, vėl pilame padažo. Čėderio sūrio galima dėti į kas antrą lazanijos sluoksnį. Sluoksniavimą kartojame tol, kol nebelieka padažo. Viršutinis sluoksnis turi būti padažo, ant viršaus patarkuojame sūrio, pabarstome kukurūzais ir pjaustyta paprika.
- Kepimo formos viršų uždengti folija ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes (jei lazanijos lakštai neapvirti, gali tekti kepti ilgiau). Tada nuimti foliją ir pakepti dar apie 15 minučių, kol viršus gražiai apskrus. Patikrinti ar lazanija jau iškepusi galima su šakute, jei duriant šakutė lengvai pereina per visus sluoksnius, tuomet lazanija tikrai jau bus tinkama valgyti. Išėmus iš orkaitės leidžiame pastovėti bent 10 minučių, papuošiame alyvuogėmis, pasmulkintais žalumynais, tuomet pjaustome ir tiekiame. Skanaus.

Klasikinė čili sriuba - mano gardžiausioji
Klasikinis, laiko ir daugybės ragautojų patikrintas Čili sriubos receptas. Sriuba soti, kvapni ir sušildanti, o patinka daugeliui, tad puikiai tiks ir šeimos pietums ar vakarienei, ir svečius pavaišinti. Sriubos tirštumą galima reguliuoti pagal skonį, galima ruošti kaip troškinį ar kaip sriubą. Jautieną galima naudoti maltą ar smulkiai kapotą, galima perpus maišyti su kiauliena, aitriųjų pipirų kiekį rinkitės pagal tai, kokio aitrumo patiekalus mėgstate.

Ingredientai
1. Baklažaną supjaustykite 0,5 cm storio riekelėmis ir paskrudinkite iš abiejų pusių sausoje keptuvėje ant aukštos kaitros.
3. Pasmulkinkite lašinukus ir sumaišykite su žiupsneliu persilado prieskonių. Trumpai apkepkite keptuvėje ir sudėkite faršą. Viską gerai išmaišykite ir pakepinkite, kol faršas iškeps. Tada užpilkite balzaminio acto ir viską gerai permaišykite.
4. Iškepusį faršą suberkite į atskirą gilų indą. Įdėkite rikotos sūrį, porą šaukštų troškinto pomidorų padažo ir gerai išmaišykite.
5. „Cannelloni“ makaronus po minutę apvirkite sūdytame vandenyje. Virkite po 5–6 vienu kartu, kad nesuliptų. Konditeriniu maišeliu įdarykite juos faršo ir rikotos mase.
7. Kepimo indo dugną ištepkite keliais šaukštais bešamelio padažo. Išdėliokite įdarytus makaronus ir apiberkite dalimi plėšytų baklažano riekelių.
8. Užpilkite likusį bešamelio padažą ir tolygiai paskirstykite paviršiuje. Suberkite likusias plėšytas baklažano riekeles, užtepkite pomidorų padažu, gausiai apibarstykite parmezano sūriu.
9. Kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 35–40 minučių.

Savaitgalio pietų klasika – lazanija. Lengvai paruošiamas receptas
Lazanija – tai patiekalas, kuris savo šiluma ir skonių deriniu gali nudžiuginti visą šeimą. Nuo turtingų sūrio sluoksnių iki pikantiško mėsos ar daržovių įdaro – lazanija tampa idealiu pasirinkimu savaitgalio pietums ar vakarienei. Šis receptas ne tik skanus, bet ir lengvai paruošiamas, todėl puikiai tiks tiems, kurie nori praleisti daugiau laiko su artimaisiais, o ne virtuvėje. Prieš pradedant gaminti, pažvelkime į trumpą šio patiekalo istoriją.
Nors lazanija daugumai asocijuojasi su Italija, jos ištakos siekia dar senovės Graikiją ir Romą. Patiekalas, kurio pagrindas buvo ploni tešlos lakštai, vadintas „lasanon“, o vėliau – „lasagna“ romėnų virtuvėse. Ilgainiui šis patiekalas transformavosi, o Italijoje tapo tokiu, kokį mes žinome šiandien – sluoksniuotas patiekalas su mėsos, daržovių, sūrio ir padažų sluoksniais. Šiuolaikinė lazanija yra ypatingai populiari visame pasaulyje, o Italijoje kiekvienas regionas turi savo unikalų receptą.


