pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lazanija be mėsos - Skanių ir Sveikų Receptų Vadovas

Lazanija. Tradicinė. Iš Italijos

Šiomis dienomis aš pakuojuosi lagaminus neįprastai kelionei ir neįprastam projektui…. Kas galėjo pagalvoti, kad ateis laikas, kai darysiu tarptautinę karjerą….. kaip maisto fotografė!! 🙂 Taigi, kol kas ir pati tuo nelabai tikiu, bet tik paklausykit – mane pasamdė viena autorė iš Pietų Afrikos, kuri kątik baigė rašyti savo naują kulinarinę knygą, ir ji pasirinko mane, kaip tos knygos patiekalų fotografijų autorę! Negana to, aš konsultuosiu ją dėl knygos dizaino, popieriaus ir kitų dalykų, susijusių su leidyba ir knygos spausdinimu. Hm, gal tai ženklas, kad laikas konvertuotis į full-time leidybos verslą?:)

Be to, kad kol kas dėlioju trijų savaičių maisto ruošimo ir fotografavimo maratoną bent keliuose P. Afrikos miestuose ir lokacijose, žymiuosi įrangą, kurią privalau saugiai nusiskraidinti, kraunuosi drabužius bent dviem sezonams (P. Afrikoje, panašiai kaip ir Australijoje, vis dar besitęsianti vasara vieną dieną gali virsti gana vėsiu rudeniu…), dar stengiuosi nudirbti daug darbų ir namuose, Kanberoje. Juk ne juokas palikti savo vyrą vieną, kai jis pripratęs, jog namuose kasdien laukia šviežiai pagaminti pietūs ir vakarienė… 🙂 Taigi, prigaminau ir užšaldžiau kaupiną šaldiklį „paruoštukų”, suporcijavau juos taip, kad patogu būtų išsiimti ir pasigaminti vakarienei.

Vienas tų paruoštukų – sena gera klasikinė itališka lazanija…. Nė neketinau jos fotografuoti ir dėti į blog’ą, tačiau perverčiau visus per ko ne 15 metų darytus įrašus ir matau, kad tokios geros tikros autentiškos lazanijos recepto čia net ir nėra!! Čia panašiai kaip su kokiu kugeliu ar bulviniais blynais – na negi dėsi receptą patiekalo, kurį ir taip visi užsimerkę gali pagaminti be jokių receptų?:) Lazanijos, kurių receptus savo bloge skelbiau, dažniausiai būdavo kokios nors „įdomesnės” – vegetariškos, su rikota, su moliūgais, ar dar kokios nors, kokių kasdien nekepi…

Kaip tik po ranka pakliuvo nuostabios maisto rašytojos Emiko Davies straipsnis australiškoje spaudoje apie jos namus Toskanoje, apie itališką gyvenimą (Australijoje gimusios ir augusios Emiko mama – japonė, o tėtis – italas, tačiau šeima ilgus metus gyvena Australijoje), jos kulinarinę studiją viename Italijos kaimelių ir, žinoma, gardžiuosius iš tėčio šeimos paveldėtus receptus. Tad iškepiau lazaniją tiksliai pagal Emiko anytos receptą – šioji Italijoje gyvenanti močiutė nuolat iš anūkų sulaukia prašymo pagaminti būtent tokią lazaniją ir ne kitokią… Tad kas gali būti autentiškiau, nei toks tikras itališkas skonis, kartų kartas gamintas kažkur atokiame Italijos kaimelyje?

PARUOŠIMO BŪDAS:

Paruošimo laikas: Apie 45 min.

Nugarinės pjausnius paploninkite virtuviniu muštuku, kol jų plotas padvigubės. Įtrinkite mėgstamais prieskoniais, druska.

Smulkiai supjaustykite svogūną, morkas sutarkuokite, sūrį taip pat sutarkuokite.

Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Pakepinkite svogūną, kai suminkštės, sudėkite morkas, pakepinkite, kol “susileis”.

Ruošiame baltajį padažą: įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir juos maišant pakepkite 1 minutę. Įpilkite dalį pieno. Išmaišykite iki vientisumo, tuomet vėl įpilkite dalį pieno. Išmaišykite. Ir taip palengva supilkite pieną maišant, kad nesusidarytų gumuliukai. Įberkite truputį druskos ir muskato riešuto.

Sluoksniuojame: kepimo indo dugną patepkite mažu kiekiu baltojo padažu. Išdėliokite tris nugarinės pjausnius vieną šalia kito. Tolygiai paskirstykite pusę daržovių įdaro. Tuomet aptepkite baltuoju padažu. Pabarstykite sūriu. Vėl dėkite tris mėsos pjausnius ir kartokite sluoksniavimą. Pavyks trys mėsos ir du daržovių sluoksniai. Ant viršaus užpilkite tik baltojo padažo ir sūrio.

Tiršta pievagrybių ir ryžių sriuba

Kas gali sušildyti rudens popietes geriau, nei puiki, tiršta, soti sriuba? Ši sriuba soti, švelnaus puikaus skonio, tiesiog jaukumas lėkštėje. Jos receptas įkvėpta samerikietiškos klasikos „mushroom wild rice soup“, tik vietoje laukinių ryžių rinkomės prieinamesnius ruduosius ryžius, bet, žinoma, galite naudoti ir ilgagrūdžius baltus, tada virti pakaks trumpiau.

Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai

Skaniai ir sočiai be mėsos - 39 vakarienės idėjos

Šios puikios vakarienės idėjos įkvėps atrasti naujus ir labai skanius derinius. Mėsos nebuvimas čia nėra ribotumas, o galimybė įtraukti į racioną dar daugiau įvairių daržovių, jūros gėrybių ir kitų puikių ingredientų. Kiekvienas receptas nuostabiai tiks sotiems, aromatingiems pietums ar vakarienei.

Apsižvalgę po LaMaistas.lt platybes atrinkome net 39 vakarienės idėjos idėjas greitiems pietums ar vakarienei be jokios mėsos! Ir pyragai, ir blyneliai, ir kepsneliai, ir apkepas. Tik spėk rinktis ir ragauti!