Populiarūs elnienos patiekalai
Elnią galima panaudoti beveik visą. Tiesiogiai lieka tik rageliai ir nageliai, kailis. Elnienos mėsa naudojama įvairiuose patiekaluose, pradedant nuo troškinių ir kepsnių iki gurmaniškų carpaccio bei steikų.
Elnienos mėsa – liesa, turinti daug baltymų ir mažai riebalų, todėl yra puikus pasirinkimas sveikai mitybai. Švelnus žvėrienos skonis leidžia eksperimentuoti su prieskoniais, o geras brandinimas užtikrina, kad mėsa bus minkšta, sultinga ir išlaikys savo struktūrą. Elniena ypač dera su gamtoje augančiais ingredientais, tokiais kaip miško uogos, kadagiai, žolelės ir šaknys, kurie pabrėžia natūralų jos skonį. Elnieną galima valgyti termiškai neapdorojus, elnienoje nėra pavojingų žmogui ligų sukėlėjų.
Ar pavyko?
Gerai brandintą mėsą atpažinti galite iš kelių labai paprastų dalykų. Visų pirma, gerai brandinta mėsa tampa raudonai rudos spalvos. Antra, įspaudus mėsą turėtų likti įduba.
Taip pat svarbu, jog pavyktų ne tik mėsos brandinimas, bet ir grilinimas. Pateikiame kelis patarimus, kaip tinkamai iškepti brandintą mėsą:
Įdomu, kaip, turint dujinį grilį, išgauti dūmo aromatą? Perskaityti gali paspaudęs čia.
Paruošta remiantis: steaksupply.lt, lithuanianbeef.com, feelthebeef.lt, jautienosnamai.lt, mesininkas.lt, balticlarus.lt

Elnienos kepenų patiekalai
Sumedžioto laukinio elnio ragavimas dažniausiai prasideda nuo kepenų. Suaugusio elnio kepenys sveria 2 - 4 kilogramus. Elniai neturi tulžies pūslės, nėra pavojaus dorojant ją pažeisti ir sugadinti kepenis. Egzotika kai ką tik ištrauktos elnienos kepenėlės supjaustomos, pabarstomos druska ir pipirais ir suvalgomos. Tinka balta duona su sviestu, svogūnas. Kiek mažiau egzotiką mėgstantiems keli įdomūs elnio kepenų paruošimo receptai.
Šis senoviškas totoriškas patiekalas naujai atgimsta šiuolaikinėje virtuvėje. Save gerbiantis restoranas turėdamas meniu tartarą parodo, kad sugeba laikytis idealios švaros ir yra šviežių produktų tiekimo grandinės dalis. Tartarą galima daryti vien iš kepenėlių, galima maišyti su elnienos mėsa. Idealu panaudoti vidinę išpjovą, puikiai tiks nugarinė, nuoširdžiai pakapojus tiks ir kumpis ar kitos švelnesnės mėsos dalys. Nors nebūtinai reikia švelnesnės mėsos, supjausčius kietumas nesijaus.Totoriškas tartaras dažniausiai būdavo įvairios mažosios nuopjovos ir ne vadams skiriamas.
Kepenys ir mėsa smulkiai sukapojami. Stambiau kapojant daugiau jausis mėsos skonio. kapojam kietai virtus kiaušinius, smulkiai pjaustom svogūnus, česnakus, petražoles. Putpelės kiaušiniai neteko girdėti, kad užkrėstų salmonelioze. Putpelės kiaušinius galima nevirti, taip galima pagaminti klasikinį tartarą. Tikras tartaras su skystu kiaušiniu.
Stambus mėsos ar kepenų pjaustymas leidžia pajusti daugiau skonio. Tuo tarpu smulkesnis kitų ingradientų supjaustymas sušvelnina ir geriau pabrėžia mėsos skonį. Įmuštas kiaušinis paskirsto skonius. Atrodytų tie patys ingradientai, bet dėl supjaustymo labai skiriasi tartaro skonis.

Skirtingų mėsos rūšių brandinimas
Ruošiatės išmėginti savo jėgas brandinant žvėrieną, kiaulieną, jautieną ar kitą mėsą? Susipažinkite su įvairių mėsos rūšių brandinimo ypatumais.
Jei jūsų aplinkoje yra nemažai baltos mėsos (kalakutienos, vištienos) mėgėjų, leiskite jiems paragauti kiek kitokios – brandintos paukštienos mėsos. Iš tiesų brandinti paukštieną nėra būtina ar reikalinga, tačiau trumpas, 2–3 dienų tokios mėsos brandinimas tikrai nepakenks, o atvirkščiai, pagerins mėsos skonį. Pirkti specialios įrangos tikrai nereikia – užtektų leisti paukštienai sausai pakabėti šaldytuve.
Turbūt medžiotojams tai anokia naujiena: žvėrieną brandinti reikėtų 7–14 dienų. Tačiau kas tikrai nustebins medžiotojus yra tai, jog žvėrieną rekomenduojama brandinti nepjaustytą.
Brandinsite kiaulieną? Pasiruoškite ilgesniam procesui. Kiaulieną brandinti reikėtų nuo 35 iki 42 dienų.
Ir, žinoma, dažniausiai brandinama mėsa yra jautiena. Jautieną rekomenduojama brandinti mažiausiai 18 dienų, tačiau jei apsišarvojote gurmaniška kantrybe ir norite paragauti ilgiau brandintos jautienos su natūraliai atsiradusiu mėlynuoju pelėsiu – brandinti galite ir 180 dienų. Tai visiškai saugu, jei mėsos brandinimas vyks tinkamomis sąlygomis.
