pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Prancūziški šaldyti desertai: Parfė ir sūrių užkandžiai

Parfė (pranc. parfait) - tai prancūziškas šaldytas desertas, kurio pavadinimas, verčiant iš prancūzų kalbos, reiškia „puikus“, „tobulas“.

Parfė: kas tai?

Šis desertas gaminamas iš kiaušinių trynių, cukraus, plaktos grietinėlės, dažniausiai pagardinamas vaisiais, kartais likeriu, romu ar kitais alkoholiniais gėrimais. Jame galima aptikti ir ledų su vaisių ar morengų sluoksniais. Desertas būna minkštas, bet gana tirštos konsistencijos.

Parfė variantai

Amerikoje parfė - tai sluoksniuotas desertas, paruoštas iš vaisių, ledų, biskvito, papuoštas plaktos grietinėlės viršūnėle ir patiekiamas aukštoje parfė taurėje, iš kurios ir yra labiausiai atpažįstamas. Pagrindinis ingredientas - ledai, tačiau naudojamas ir šerbetas, jogurtas bei daugybė kitų priedų. Amerikietiškasis variantas labai panašus į paprasčiausius grietininius ledus, užpiltus sirupu, su vaisiais, riešutais, grietinėle, traškiais dribsniais su medumi (granola), želė gabaliukais ir panašiais desertams įprastais priedais.

Na, o sveikos mitybos šalininkai išpopuliarino desertą, pagamintą jogurto pagrindu. Labai paprastai galite paruošti uogų parfė. Pertrinkite per sietelį norimas uogas ir pagardinkite cukrumi. Riebią grietinėlę išplakite iki tirštų putų, atsargiai sumaišykite su uogomis ir sudėkite į gražias stiklines taures, kuriose jau būsite paruošusios uogų želė pagrindą. Prieš patiekdamos, įdėkite kelioms valandoms į šaldymo kamerą.

Arba paruoškite želė, ant kurios dėkite vanilinio pudingo sluoksnį. Kavos skonio parfė paruošite išplakusios 240 g grietinėlės (prieš plakdamos, palaikykite ją šaldytuve) su šaukštu vanilinio cukraus. Atskirai suplakite 4 kiaušinius, o plakdamos atsargiai po truputį įmaišykite iš anksto pasiruoštą cukraus sirupą (apie 120 g). Įpilkite arbatinį šaukštelį kavos ekstrakto ir įmaišykite visus produktus į grietinėlės masę. Įmeskite cukruje pakepintų riešutų ir atsargiai padalykite desertą į 6 taures. Uždenkite ir šaldykite maždaug 4 val. prieš patiekdamos.

Kreminei parfė konsistencijai išgauti tiks plakta grietinėlė, jogurtas, pudingas, plikytas kremas, citrininis kremas ir dar daugybė kitų priedų, kuriuos galite derinti su mėgstamais ingredientais. O tarp minkštų sluoksnių gali slėptis ir sausainių ar pyrago gabalėliai, kurie permirks ir desertas taps panašus į tiramisą.

Parfė kaip pikantiškas patiekalas

Terminu „parfė“ vadinami ne tik saldūs, bet ir pikantiški patiekalai. Tai puikus patiekalas vakarėliams, galintis pasitarnauti ir kaip užkandis, ir kaip desertas, o gal net ir kaip pagrindinis patiekalas. Amerikiečiai nesiskundžia fantazijos trūkumu ir kai kuriose greitojo maisto užkandinėse netgi siūlo „barbekiu parfė“, paruoštą iš bulvių košės, kepsnių padažo ir ant grotelių apkeptos mėsos gabalėlių.

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ jos vedėja Beata Nicholson pristato purų kepenėlių parfė - prancūzišką vištų kepenėlių paštetą. „Šiandien gaminsiu vištų kepenėlių parfė arba tiesiog tobulą vištų kepenėlių paštetą, - iškilmingai prancūziškos virtuvės gardėsį pristato Beata Nicholson. - Paštetą galima gaminti įvairiais būdais, bet šis išsiskiria glotnumu. Čia bus daug grietinėlės.

Norintiems pasigaminti nepriekaištingo skonio kepenėlių paštetą, Beata pataria jį kepti lėtai ir ilgai. Šio patiekalo proporcijos, tikina virtuvės šeimininkė, visiškai nesudėtingos. „Pradžioje smulkiai sumalsiu kepenėles, įmaišysiu grietinėlę, kiaušinius. Grietinėlės dedu daug - tiek, kiek kepenėlių. Tai duos minkštą ir glotnią tekstūrą. Prancūziškas kepenėlių paštetas yra nesudėtingai pagaminamas, atrodo įspūdingai, o skonis - dangiškas!

Šeimininkė čia pat į kokteilinę sudeda pasiruoštų vištų kepenėlių ir jas užpila grietinėle. „Norint, kad lengviau plaktųsi, įberkime žiupsnelį druskos ir pusę šaukštelio džiovinto česnako. Taip pat gausiai įtarkuosiu muskato. Taip pat įmušu tris kiaušinius. Jie sutvirtins paštetą. Plaksiu neintensyviai, nes nenoriu, kad kiaušiniai išsiplaktų ir gautų oro. Jei išplaksite intensyviai, kepant paštetas pakils, išsipūs, o to visiškai nereikia, - pataria virtuvės šeimininkė. - Taigi, plakame greitai ir efektyviai. Paskutinis etapas - perleisti per sietelį.

Šalia vištų kepenėlių parfė Beata rekomenduoja patiekti agurkėlių, kaparėlių, geros duonos bei čatnio. „Gal nuo Kalėdų liko spanguolių padažo? Čia jis labai tiktų. Viskas, vakarėlis prasideda! Te kiekvienas šeimos narys ar svečias prieina, užsitepa šio nuostabaus parfė ir - festivalis prasideda!“, - įvairioms šventėms, gimtadieniams tinkantį patiekalą entuziastingai pristato laidos vedėja ir virtuvės šeimininkė B.

Sūriai ir užkandžiai prie desertų

Sūrių lenta dažnai yra pateikiama po deserto, kaip vakarinis užkandis, dažnai ir vietoj deserto su galybe džemų, desertinių vynu ar portu. Mūsų krašte ji populiaresnė kaip užkandis prieš maistą.

Ruošiant sūrių lėkštę ar lentą, pagrindinė taisyklė yra improvizuoti. Nebūtina tiesiai iš sąrašo rinktis visus pagardus, tai - puiki proga pridėti savo mėgstamų produktų ar sunaudoti šaldytuve esamus džemus, o spintelėse to laukiančius krekerius. Juk svarbiausias čia - sūris.

Sūriai ant sūrių lentos:

  • Sūris su pomidorais ir alyvuogėmis
  • Kietasis sūris su raudono vyno luobele
  • Kietasis sūris Roviner
  • Puskietis sūris St.Galler
  • Kietasis avių pieno sūris Pecorino
  • Prancūziškas sūris Camembert
  • Le Brie sūris
  • Sūris Bretagne
  • Sūris Normandie
  • Sūris Tomme du pays Basque
  • Lydytas sūris su graikiniais riešutais

Keletas patarimų ruošiant užkandžių lentą su sūriais:

  • Ruošiant gausią sūrių lėkštę, stenkitės parinkti kuo skirtingesnių tekstūrų sūrių, taip kiekvienas ras savo derinį.
  • Sūriai neatsiejami nuo džemų ir uogienių, nebijokite improvizuoti rinkdami juos.
  • Krekeriai, duonos lazdelės, sūrūs sausainukai - dera puikiai.
  • Serviruodami batoną ar duoną, trumpai pašildykite jį orkaitėje arba pagaminkite skrebučius.
  • Vaisiai, uogos - ne tik puoš lentą, bet ir puikiai derės prie sūrių.
  • Įvairūs kumpiai, vytintos dešrytės dažnai puikiai dera su sūriais.
  • Atsižvelgiant į sezoną, miksuokite šviežias uogas bei vaisius su džiovintais.
  • Dažnai sūris turi riešutiško poskonio, tad riešutai užkandžių lentoje tiks puikiai.
  • Nepamirškite ir daržovių: pomidoriukai, marinuotos daržovės dera ant užkandžių lentos.
  • Alyvuogės, kaip ir sūris, kumpis ir duona - užkandžių klasika.
  • Nepabijokite ir dekoro: eukalipto lapeliai ar sezoninės gėlės sukurs ypatingą vaizdą bei aurą.

Ant jūsų lentos ar lėkštės netelpa visi sūriai? Nieko tokio - tegul lėkštė lieka tik pavadinimas, džemus ar kai kuriuos sūrius sudėkite į indus šalia - turėsite puikų užkandžių stalą.

Keletas siūlomų derinių:

  • Sūris su pomidorais ir alyvuogėmis dera su mėlynių džemu. Puikiai tinka ir su įvairių tipų duona, vytinta dešra.
  • Kietasis sūris su raudono vyno luobele dera su šilauogėmis, raudonomis vynuogėmis, taip pat duonos lazdelėmis, kumpiu.
  • Kietasis sūris Roviner dera su krekeriais, duonos lazdelėmis, sūriais sausainukais, vynuogėmis, kumpiu.
  • Puskietis sūris St.Galler dera su daržovėmis, kumpiu ar virta dešra.
  • Kietasis avių pieno sūris Pecorino dera su džiovintais pomidorais ar mėgstamu džemu.
  • Prancūziškas sūris Camembert dera su prancūzišku batonu, gabalėliu kumpio, braškių, aviečių džemais ar net pačia braške.
  • Le Brie sūris su obuolių, kriaušės skiltelėmis, žaliosiomis vynuogėmis, slyvų džemu ar riešutais.
  • Sūris Bretagne dera su skrebučiu ir sviestu, krekeriais, aviečių, abrikosų džemu bei šviežiomis braškėmis, avietėmis.
  • Sūris Normandie dera su įvairiais džemais (net pomidorų ar karamelizuotų svogūnų), krekeriais, duonos lazdelėmis ar prancūzišku batonu.
  • Sūris Tomme du pays Basque derinant su vynuogėmis, saldžiais mėlynių ar slyvų džemais atsiskleidžia visiškai kitu amplua. Puikiai tinka su įvairių tipų duona, vytinta dešra.
  • Lydytas sūris su graikiniais riešutais.

Kiti sūriai:

  • Pelėsinis sūris „Gorgonzola“ (Italija) Gorgonzola - mėlynomis gyslomis nusėtas pikantiškas mėlynojo pelėsio sūris kilęs iš Šiaurės Italijos. Tekstūra biri, minkšta ir kremiška. Yra dviejų rūšių - Gorgonzola Dolce ir Gorgonzola Piccante. Dolce - truputį saldesnis, o piccante itin pikantiško skonio. Išbandykite jį su grilio patiekalais, pvz. gardinant kiaulienos kepsnį. Sūris dera su figomis, kriaušėmis, riešutais. Taip pat su duonos lazdelėmis ir taure vyno. Šis produktas turi SKVN (PDO) sertifikatą (saugoma kilmės vietos nuoroda). Šis autentiškumo ženklinimas nurodo, kad produktas gali būti gaminamas tik tam tikroje geografinėje teritorijoje.
  • Sūris su mėlynuoju pelėsiu „Blu Fou“Ryškaus aromato, kreminės konsistencijos, pikantiškas sūris su mėlynuoju pelėsiu - pamėgtas sūrių užkandžių lentos svečias. Išbandykite užkepti su persikais, figomis, kriaušėmis. Dera gardinti įvairius patiekalus - troškinius ar makaronus.

Šaldyti kepiniai

Siekiame vartotojams perteikti profesionalią kepyklos patirtį namuose, todėl siūlome platų šaldytų kepinių - duonos, kruasanų, bandelių - asortimentą, skirtą namuose ypatingų skonių ir kokybės ieškantiems vartotojams. Paruošti šaldytos duonos gaminiai, tokie kaip šaldytos duonos lazdelės ar prancūziški batonai, puikiai tiks įvairių užkandžių gamybai ar greitam pusryčių stalui paruošti, o šaldyti kruasanai ir sviestinės bandelės taps puikiu pasirinkimu norint pasimėgauti šviežiais ir gardžiais skanėstais namuose, jų gamybai neskiriant daug laiko ir pastangų.