Šiemet ruduo lepina šiltais orais, tad tikėtina, kad šiltnamiuose vis dar galima rasti augančių pomidorų. Siekiant išvengti maisto švaistymo - svarbu rasti būdų, kurie padėtų sunaudoti susikaupusius produktus, pavyzdžiui, paruošiant skanėstų žiemai.
Ieškantiems galimybių, kaip panaudoti turimą jų kiekį, keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius dalijasi naminio pomidorų padažo receptu. Jam pagaminti tiks net ir pernokę, netobulos išvaizdos, bet skoninių savybių nepraradę pomidorai.
Naminio pomidorų padažo receptas
Reikės:
- 3 kg pomidorų
- 3 svogūnų
- 1 stiklinės rudojo cukraus
- 2 česnakų
- 2 šaukštų druskos
- 100 ml alyvuogių aliejaus
- 1 aitriojo pipiro ankšties arba 1 arbatinio šaukštelio smulkintų aitriųjų paprikų
- Rozmarino šakelės arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų rozmarinų
- Raudonėlio šakelės arba 1arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių
- 2 šviežio baziliko šakelių arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų
- 1 arbatinio šaukštelio sumaišytų maltų karčiųjų ir kvapniųjų pipirų
Kaip gaminti
- Pomidorus nuplauti, išpjauti kotelius ir supjaustyti į keturias dalis. Į keturias dalis supjaustyti ir svogūnus. Česnakus nulupti, perpjauti skilteles per pusę.
- Pomidorus, svogūnus, česnaką, aitrų pipirą, kvapiuosius pipirus dėti į skardą, apibarstyti cukrumi, druska, maltais pipirais, žolelėmis ir aliejumi.
- Kepti 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2 valandas. Kai iškeps, sudėti į puodą, viską sutrinti elektriniu trintuvu ir dar kartą užkaitinti puode iki virimo.
- Padažą išpilstyti į švarius, iškaitintus stiklainius. Galima ir nekaitinti - tada išvalykite drėgna šluoste, sumirkyta degtinėje ar spirite.
- Užsuktus stiklainius pastatyti dangteliais žemyn, užkloti ir palikti, kad atvėstų.
Kiti receptai ir patarimai
Kitas receptas:
Produktai:
- 3 kg pomidorų
- 1 v.š. druskos
- 1,5 a.š. maltų juodųjų pipirų
- 0,5 a.š. cinamono
- 1 v.š. provanso žolelių
- Saujelės šviežio raudonėlio arba 1 a.š. džiovinto
- Saujelės šviežio baziliko arba 1 a.š. džiovinto
Į kepimo formas dedame stambiais gabalėliais pjaustytus pomidorus, svogūnus (jei nemėgstate, praleiskite - aš taip ir darau), nuluptas česnako skilteles, čili pipirą be sėklyčių. Su vienu čili pipiru padažas gausis vos vos labai lengvai aitrus. Jei norite aštriau - dėkite daugiau čili. Pomidorus gausiai apšlakstome alyvuogių aliejumi ir kepame 180 laipsnių orkaitėje pusantros valandos.
Viską pilame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Galima sutrinti ir rankiniu blenderiu.
Konservavimas
Jei šioje vietoje esate naujokas, leiskite jus nuraminti. Nors konservavimas apaugęs įvairiais mitais, iš tiesų tai yra labai paprasta. Pasiruoškite švarius stiklainėlius. Aš jų nevirinu ir niekaip specialiai netvarkau, tiesiog išplaunu kai lieka nuo kokiu pirktinių reikalų, išdžiovinu, užsuku ir laukiu kol jų prireiks.
Konservuojant padažas turi būti verdantis. Tad jei konservuojate ne iškart ir padažas atvėsta, iš naujo užvirinkite puode. Pilkite verdantį padažą į stiklainį ir paguldykite ant šono. Jei pro kamštelį nesigirdi šnypštimo, reiškia viskas tvarkoje, apverskite ir pastatykite pilną stiklainį ant dangtelio. Jei kartais girdisi šnypštimas, naudokite kitą stiklainį. Taip aukštyn kojomis surikiuotus stiklainius palaikykite šiltai, pavyzdžiui apklojus antklode. Kai pilnai atvėsta, perkelkite stiklainius į vėsesnę namų patalpą.
Taip pat į padažą galite dėti svogūnų. Aš nededu, nes nemėgstu, bet šiaip kas mėgsta tai jie čia dar labiau pagerins situaciją.
Kepame česnaką: atsargiai nupjauname česnako galvos viršunę - taip, kad visos skiltelės laikytųsi kartu, tik būtų atpjautomis viršūnėmis. Sumažiname ugnį taip, kad pomidorai vos burbuliuotų. Supilame actą, dedame druskos ir pipirų, sudedame smulkintas žoleles (arba džiovintas). Kaitiname ant vidutinės kaitros neuždengus apie 3 valandas arba kol skystis nugaruos ir padažas pasieks jūsų norimą tirštumą.
Maistinė vertė (100 g)
Vertė | Kiekis |
---|---|
Energetinė vertė | 315 kJ / 74 kcal |
Riebalai | 0 g |
Angliavandeniai | 18,0 g |
Cukrūs | 12,0 g |
Baltymai | 0,5 g |
Druska | 2,0 g |
Visgi, jei atsitiko taip, kad gėrybių užsiauginote ar įsigijote per daug - pasirūpinkite jų panaudojimu. Pavyzdžiui, dalį jų konservuokite ar marinuokite, kitas - šaldykite ar džiovinkite. Be to, puikus būdas išnaudoti vaisius ir daržoves - gaminti padažus ar pagardus žiemai“, - patarimais dalijasi V. Radzevičius.
„Visų pirma reikėtų pasistengti apskaičiuoti suvartojamo maisto kiekį ir neįsigyti per daug. Tam padeda sąmoningas pirkinių planavimas - geriau apytuštės nei perpildytos spintelės namuose.