Troškintos jautienos receptas
Galite pasirinkti bet kokias daržoves. O kaip padažo pagrindą galite pasiimti ne tik pomidorų pastos, bet ir grietinės ar grietinėlės.
Ingredientai:
Paruošimas:
Troškinta jautiena yra paruošta.
Patiekalas gali būti patiekiamas savarankiškai, arba galite patiekti su bulvių košę, grikiais, ryžiais ar makaronais. Skanaus.
Grilio patarimai: kokie ingredientai minkština mėsą?
Ar žinote, kad masajų genties atstovai jautienos gabalą trumpai palaiko skruzdėlyne? Kam? Ogi skruzdžių rūgštis puikiai suminkština kietumu pasižyminčią jautieną. Neišsigąskite! Mėsai suminkštinti mums, skirtingai nei masajams, tikrai neprireiks skruzdžių pagalbos. Yra gerokai paprastesnių būdų ir priemonių, kaip kietą įvairios rūšies mėsą paversti minkšta. Taigi.
Vištienos filė / Fotolia nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidą
KELETAS GUDRYBIŲ MĖSAI SUMINKŠTINTI
- Kiauliena bus itin minkšta, jei marinuosite ją kefyru.
- Rūgštus marinatas (citrinų sulčių, acto, sauso raudonojo vyno, svogūnų ir vitrinų sulčių mišinys) suminkština mėsos audinius ir ji tampa minkštesnė, įgauna papildomo įdomaus skonio ir kvapo.
- Kietos mėsos problema kaipmat išnyks, jei ištrinsite ją, likus valandai iki gaminimo, degtine.

KAIP SUMINKŠTINTI VIŠTIENĄ
Iš pradžių kiek plačiau pakalbėkime apie vištieną. Nors iš visų mėsų ji yra kone minkščiausia, visgi kartais pasitaiko atvejų, kai vištieną reikia truputį paminkštinti. Tad kokios jos dalys kiečiausios, į ką atkreipti dėmesį perkant visą viščiuką ar atskiras jo dalis ir kokie ingredientai efektyviausiai minkština šią mėsą. Į visus šiuos klausimus mums atsakys ir ilgamete savo patirtimi pasidalys Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
– Kokia vištienos dalis paprastai būna kiečiausia ir kiek reikėtų ją paminkštinti?
– Vištiena iš visų mėsų yra bene minkščiausia. O jei prisireikia minkštinti, tai paprastai minkštinamos vištienos šlaunelės, blauzdelės, ketvirčiai. Šios dalys – kiečiausios vištienos dalys.
– O vištienos krūtinėlė?
– Krūtinėlė yra minkšta, bet ji gali būti sausa. Tad ją reikia ne minkštinti, o imtis priemonių, kad būtų sultingesnė. Vadinasi, krūtinėlę reikia taisyklingai užmarinuoti ir taisyklingai iškepti: marinuojant ją, neturi būti per daug rūgšties ir per daug druskos, mat rūgštis ir minkština, ir sausina mėsą. O kepant vištienos krūtinėlę, prieš kepimo pabaigą ją reikėtų perdėti į indą ir uždengti arba susukti į maistui skirtą aliuminio foliją ar riebalams atsparų maistinį popierių (sviestinį popierių), kad neišbėgtų paskutinės mėsos sultys.
– Minėjote, kad kiečiausios vištienos dalys yra šlaunelės, blauzdelės, ketvirčiai. Kodėl jos kietesnės?
– Šios vištienos dalys kietesnės dėl to, kad jas sudaro raumenys.
– Ar kieta vištiena gali būti dėl to, kad ji sena?
– Taip, gali būti. Tačiau maistui naudojama viščiukų broilerių mėsa jau savaime būna minkšta. Aišku, tos dalys, kurias sudaro raumenys, bus kiek kietesnės, bet apskritai pati vištiena paprastai būna minkšta mėsa.
– Kai ruošiamės pirkti vištieną, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad neįsigytume kietos mėsos?
Fotolia nuotr. / Kepama vištienos filė– Ar galime, kepdami ant grilio ar ant iešmų, minkštą vištieną imti ir sugadinti, t. y. iškepti kietą mėsą?
– Žinoma, kad galima. Taip nutinka, kai mėsa perkepama ar per greitai iškepama, kai per stipri būna ugnis. Tokiu atveju vištieną reikia kiek aukščiau pakelti, nes jos kepimo temperatūra yra mažesnė nei, tarkime, kiaulienos. Vištiena yra švelnesnė mėsa, tad ir gaminti ją taip pat reikia švelniau. Pavyzdžiui, vištienai marinuoti reikėtų naudoti švelnesnius prieskonius (česnaką, imbierą). O jei kietą mėsą norima suminkštinti, labai tinka citrinų rūgštis. Tačiau svarbiausia per ilgai nemarinuoti vištienos, nes ji taps sausoka, kietesnė. Pavyzdžiui, per ilgas vištienos marinavimas vyne ar citrinos sultyse išsausina, sustandina mėsą.

Kaip suminkštinti mėsą su vaisiais?
Ar turite citrinos? Dažniausiai ji yra daugelio kulinarinių problemų sprendimas. Tačiau šį kartą tenka ją padėti į šalį, nes šio straipsnio herojus – visiems gerai žinomas kivis. Šis mažas egzotiškas vaisius yra kupinas proteolitinių fermentų, kurie skaido baltymų daleles. Kivių marinatas net ir kiečiausią mėsos gabalą pavers minkštu ir sultingu. Viskas gali būti sudėtinga, jei jums nepatinka kivių skonis. Tokiu atveju yra daug alternatyvių vaisių, kurie turi panašų poveikį. Naudokite ananasą, papają ar mangą ir poveikis bus toks pat geras.

Mėsos brandinimas
Dėl brandinimo mėsa būna minkštesnė, lengviau kramtoma ir virškinama. Kartu išryškėja skonis ir atsiranda pasitenkinimas maistu. Kepdama kepsnius, net druskos nebarstau, nes brandinta ir tinkamai iškepta mėsa skani pati savaime.
Man labai norėjosi keptos ant grilio mėsos. Dirbame su vyru namuose, tad tokį planą įgyvendinti lengvai sekasi. Vyrui pamirksėjau blakstienomis, kad laaaaaabai noriu ir… pietų metų grilis užkurtas.
Gaminimas – paprastas. Įkaitiname kepsninę ir ant atviros ugnies, 3 minutes iš vienos pusės ir 3 minutes iš kitos, apkepame jautieną.
Labai svarbu vengti skrudėsių ir mėsos perkepimo, nes tokiu atveju formuojasi toksinės medžiagos ir prastėja virškinimas, pasisavinimas.
