Pabadykite arba supjaustykite
Kita naudinga gudrybė, ypač bulvėms su lupena, yra prieš dedant į vandenį jas subadyti šakute. Taip skystis greičiau patenka į daržoves, ir jos išverda daug greičiau nei įprastai.
Paprastai bulvės verda apie 20 minučių, tačiau tai priklausys nuo jų rūšies ir dydžio. Kad bulvės išvirtų tolygiai, jas galite supjaustyti vienodo dydžio mažesniais gabalėliais.
Kiek laiko šaldytuve saugiai galima laikyti keptas bulves, žuvį, daržoves ir kitus paruoštus produktus?
2021-02-16 ( 0 ) ( 0 ) ( 220 )
Iš anksto pagamintą ar nuo pietų likusį maistą įprasta laikyti šaldytuve. Tačiau ir šiuo atveju verta žinoti produktų galiojimo laiką.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Produktų laikymo šaldytuve taisykles
Kiek laiko maistas išsilaikys šaldiklyje?
Nors šaldymas yra puikus būdas prailginti maisto produktų galiojimo laiką, verta prisiminti, kad net ir tokiomis sąlygomis produktai palaipsniui praranda savo savybes. Toliau pateikiame apytikslius dažniausiai užšaldomų maisto produktų galiojimo terminus:
- Vaisiai ir daržovės: iki metų – dėl mažo vandens kiekio vaisiai ir daržovės gali būti laikomi ilgiausiai.
- Jautiena ir veršiena: Raudona mėsa, ypač liesa, gerai pakenčia užšaldymą.
- Kiauliena: iki 6 mėnesių – tiek kotletus, tiek troškinius galima laikyti šešis mėnesius.
- Paukštiena: Paukštiena: iki 3 mėnesių – paukštieną dėl didesnio vandens kiekio reikėtų šaldyti trumpiau.
- Malta mėsa: Dėl didesnio su oru besiliečiančio paviršiaus ploto maltą mėsą reikėtų suvartoti kuo greičiau.
- Žuvis: nuo 3 iki 4 mėnesių – laikymo laikas priklauso nuo žuvies rūšies.
KIAUŠINIAI ir KIAUŠINIŲ PATIEKALAI
Kietai virtiems kiaušiniam, jeigu jie nenulupti ir lukštas nepažeistas, nereikia specialios dėželės, juos galima išlaikyti iki 14 dienų. Tačiau tai priklauso nuo žalių kiaušinių šviežumo ir jų pagaminimo būdo. Jeigu žadate kiaušinius laikyti šaldytuve, tai išvirtų nedėkite į šaltą vandenį, o leiskite ataušti ore. Nuluptu kiaušinius ir suvyniotus į maistinę plėvelę galima laikyti dvi paras .
Gerai supakuotus blynus ir lietinius galima laikyti šaldytuve tris paras . Kiaušinienės, omleto geriau visai nedėti į šaldytuvą, o suvalgyti iškart.
Dar keletas svarbių patarimų
*Maltą mėsą reikia suvartoti per parą nuo pirkimo.
*Kaulai genda žymiai greičiau nei pati mėsa, todėl, siekiant prailginti galiojimo laiką, mėsą reikėtų atskirti nuo kaulo.
*Mėsą su kaulu reikia suvartoti per 1 dieną, pavyzdžiui, gaminant sultinį, troškinį. Per 2-3 dienas tik tuo atveju, jejgu ją užmarinuosite su prieskoniais.
*Lėčiau genda didelis gabalas mėsos. Dėl to supjaustytus gabaliukus ar faršą reikėtų suvartoti tą pačią dieną.
*Kiaulieną, veršieną ir jautieną galima laikyti iki 3 dienų šaldytuve nuo 0 iki 6 laipsnių temperatūroje.
*Vištiena, kalakutiena šaldytuve laikoma ne ilgiau nei 2–3 dienas nuo 0 iki 4 laipsnių temperatūroje. (Jei mėsą įsigijote pakuotėje, galiojimas gali būti ilgesnis.)
*Itin svarbi pastovi temperatūra šaldytuve – jos kaita paveikia mėsos kokybę.
*Šviežia mėsa neturi būti dedama kartu su termiškai apdorota mėsa – žalioje mėsoje esančios bakterijos gali užkrėsti virtą mėsą.
*Visada įdėkite šviežią mėsą į plastikinę, sandarią pakuotę, specialią pakuotę šaldymui ar suvyniokite į maistinę plėvelę.
*Skirtingų rūšių mėsą (vištieną, kiaulieną, jautieną ir kt.) laikykite atskirai. * Mėsą galima plauti tik prieš pradedant gaminti, po tekančiu vandeniu, kadangi vanduo skatina sulčių išsiskyrimą ir sudaro palankias sąlygas puvimo mikroorganizmų vystymuisi.
stocksnap.io nuotr.
- ← Alkoholikas tėvas sugriovė sūnaus vaikystę
- Stiprins senjorų žinias apie civilinę saugą →
