pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Gaminti Kiaulienos Guliašą - Išsamus Receptas

Geriausia iš geriausių – kiaulienos išpjova: kaip paruošti, kad tirptų burnoje

Kiaulienos išpjovą galima tituluoti kaip geriausią mėsos dalį, nes joje įsikūnija pačios aukščiausios kategorijos kiaulienos savybės: minkštutė, sultinga ir kas svarbiausia – greitai paruošiama. Gaminant patiekalą iš išpjovos, praktiškai neįmanoma jo sugadinti, visgi mėsos eksperto patarimai tikrai pravers.

Šaltinis:ReklamaTurinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimoKiaulienos išpjova / 123RF.com nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 5 Receptai „Norfa“ Kiauliena „Mėsos ekspertai“ „Mėsininko patarimai“

Išpjova yra pati liesiausia kiaulienos dalis, visiškai neturinti riebalų. Tai pailga mėsos juosta vidinėje stuburo pusėje. Ši raumenų grupė yra labai minkšta, nes beveik nedirba, juose beveik nėra jokio jungiamojo audinio ar sausgyslių, išskyrus baltą plėvę paviršiuje.

Kepsniai iš išpjovos paruošiami greitai, paprastai ir lengvai. Švelnų kiaulienos skonį papildo prieskoniniai ir daržovių ingredientai. Kepkite, troškinkite, eksperimentuokite – patiekalai iš kiaulienos išpjovos tinka šeimos pietums, skubančio žmogaus vakarienei arba svečių stalui.

123RF.com nuotr./Kiaulienos išpjova

Tirštas išpjovos troškinys su pievagrybiais ir spalvinga bulvių koše

Sotus ir kvapnus išpjovos ir grybų troškinys pasotins išalkusį ir pamalonins mėgstantį skaniai pavalgyti. Greitai ir lengvai pagaminamą patiekalą spėsite paruošti ir vakare po darbo.

123RF.com nuotr./Kiaulienos troškinys

Ingredientai:

Garnyrui:

  • Bulvių košės su žirneliais ir morkomis.

Gaminimas:

  1. Mėsą supjaustykite apie 2 cm storio griežinėliais.
  2. Įkaitinkite keptuvę, aliejų ir apkepkite mėsos gabaliukus iš visų pusių.
  3. Išimkite mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir padėkite šiltai suvynioję į foliją.
  4. Keptuvėje apkepkite svogūną, kai jis įgaus auksinį atspalvį, sudėkite česnaką ir dar trumpai pakepkite.
  5. Ant svogūnų ir česnakų užpilkite grietinėlę ir sudėkite mėsą. Patroškinkite apie 10 min.
  6. Sudėkite supjaustytus pievagrybius ir troškinkite apie 5 min.
  7. Į keptuvę sudėkite miltus ir apkepinkite – tai sutirština padažą.
  8. Dar patroškinkite, kol mėsą iki galo iškeps.
  9. Pabaigoje sudėkite supjaustytas petražoles.
  10. Į puodą įpilkite vandens, sudėkite kelias pusiau perpjautas bulves, 1 į kelias dalis perpjautą morką. Kai išvirs, vandenį nupilkite, įpilkite šlakelį šilto pieno, gabaliuką sviesto ir sutrinkite košę. Pabaigoje sudėkite konservuotų žirnelių ir dar kartą lengvai permaišykite.
  11. Mėsą patiekite kartu su spalvinga – oranžine bulvių koše su žaliais žirneliais.

Paprastas kiaulienos guliašas

Paprastas kiaulienos guliašas – tai ne tik tradicinis patiekalas, bet ir jaukumo bei šilumos simbolis kiekvienuose namuose. Šis patiekalas kilęs iš Vidurio Europos, tačiau jo skonis ir tekstūra pamėgti visoje Lietuvoje. Kiaulienos guliašas puikiai dera su bulvių koše, ryžiais ar grikių garnyru, o jo kreminis ir švelnus padažas dar labiau sustiprina skonį. Patiekalas yra ne tik sotus, bet ir lengvai pritaikomas pagal kiekvieno skonį. Kiauliena, kuri yra pagrindinė guliašo sudedamoji dalis, suteikia daug energijos ir yra puikus baltymų šaltinis, padedantis išlaikyti sotumą ilgą laiką. Guliašo gamyba yra paprasta, todėl šis receptas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms, kai norisi kažko gardaus ir sotus.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos kumpis: galite pakeisti jautienos arba vištienos filė, jei norite lengvesnio varianto.
  • Pomidorų padažas: vietoj jo galima naudoti šviežius arba konservuotus pomidorus, kurie suteiks natūralų skonį ir šiek tiek saldumo.
  • Grietinė: vietoj jos tinka natūralus jogurtas, kad patiekalas būtų mažiau kaloringas.
  • „Šeimininkės“ prieskonių mišinys: galite naudoti baziliką, raudonėlį ir kmynus, jei šio mišinio neturite.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Prieš dedant mėsą į keptuvę, rekomenduojama ją lengvai apkepti, kad išsaugotų sultingumą ir geriau sugertų prieskonius.
  • Troškinant guliašą, vandens kiekį galite reguliuoti pagal norimą padažo tirštumą.
  • Morkas galite supjaustyti plonais griežinėliais, kad jos greičiau suminkštėtų ir išleistų natūralų saldumą į padažą.

Kalorijos

  • Iš viso: apie 1500 kcal
  • Porcijoje: apie 300 kcal

Svarbiausia – mėsos kokybė ir šviežumas

Pasak „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, pirkėjams visada tiekiama šviežia kiauliena. Į parduotuves mėsa atkeliauja iš „Rivonos“ mėsinės Šilalės rajone. Mėsos cechas modernizuotas, mėsa apdorojama greičiau nei anksčiau. Dabar per valandą „Rivonoje“ paskerdžiama 150, o per mėnesį – 18 tūkst. kiaulių.

Įmonės technologės Daivos Vaišvilienės teigimu, modernizavus įrangą, įdiegtas ir staigus mėsos atšaldymas, leidžiantis greitai ir saugiai atvėsinti skerdenas per 6 valandas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius

Tos pačios dienos vakare skerdienos puselės išvežiojama po parduotuves, kurių mėsinėse mėsa supjaustoma ir nuo pat ryto pirkėjai gali įsigyti šviežios kiaulienos. „Kiaulienos kokybę mes garantuojame“, – tvirtina D.Bartošius.

Reikalingi ingredientai:
Kiauliena500 gramųMorka1 vntSvogūnas1 vntSultinio kubelis1 vntMiltai1 šaukštasPomidorų padažas2 šaukštaiAliejuspagal poreikįDruskapagal skonįMalti pipiraipagal skonįPrieskoniaipagal skonįReklama
Gaminimo eiga
1. Paruoškite visus ingredientus.

2. Kiaulieną supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, svogūną smulkiai supjaustykite, o morką sutarkuokite.

Reklama

3. Puode, kuriame gaminsite guliašą, pakaitinkite aliejų ir sudėkite mėsą. Įberkite druskos, pipirų, prieskonių ir išmaišykite. Kepinkite kol mėsa šiek tiek apskrus.

4. Suberkite svogūnus, pamaišydami pakepkite kol svogūnas taps skaidrus.Reklama5. Sudėkite tarkuotas morkas ir dar šiek tiek pakepkite.

6. Į puodą su mėsa supilkite puodelį sultinio, pamaišykite, uždenkite ir troškinkite ant silpnos kaitros apie 30 minučių.

Reklama

Išpjova paruošiama greitai ir paprastai

Pasak D.Bartošiaus, ruošiant išpjovą, tereikia pašalinti paviršinę plėvelę. Mėsą galima pamarinuoti druska, pipirais, žolelėmis, česnaku. „Ilgai išpjovos marinuoti nereikia: supjaustykite riekelėmis, pabarstykite druska, pipirais ir iš karto galima kepti“, – sako technologas.

Sugadinti išpjovos praktiškai neįmanoma. „Reikia vengti tik vienos klaidos – per ilgo kepimo laiko, kad mėsa neperdžiūtų“, – perspėja mėsos specialistas.

123RF.com nuotr./Kiaulienos išpjova

D.Bartošius primena ir bendras mėsos kepimo taisykles, kurios tinka ir išpjovai:

prieš kepant mėsą palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį, kad sušiltų.

Iškepus leiskite kepsniui pailsėti apie 10 min., kad tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys.

Išpjovą galima kepti keptuvėje, vidutinis kepimo laikas 4–5 min. iš abiejų pusių, viduje mėsa turi likti rausva.

Dar paprasčiau išpjovą pagaminti orkaitėje, jos ruošimo laikas trumpesnis nei kitų mėsos dalių.