pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pariekalai iš virtos kiaulienos receptai

Šis receptas nėra visiškai mano, bet turi smagią istoriją. Mano mamos draugė Melanija, gyvenanti Lenkijoje, mūsų šeimą retkarčiais pakviesdavo vasarą paplaukioti baidarėmis ir pailsėti Vygrių (Wigry) nacionaliniame parke. Ji kiekvieną kartą atsiveždavo nemenką šmotą virtos nugarinės pusryčiams ar šiaip užkandai.

Ši mėsytė, man dar paauglei, padarė tokį įspūdį, kad supratau, jog vien ją galėčiau valgyti nuo ryto iki vakaro. Nieko panašaus nebuvau ragavusi net pas garsėjusius gaminimo įgūdžiais gimines ar tėvų draugus. Bet trumpos vasaros atostogos baigdavosi taip pat greitai, kaip ir ši mėsytė.

Atrodytų, anokia problema, reikia tik recepto. Bet Melanijos šeimoje receptai keliavo iš kartos į kartą ir buvo saugomi kaip neįkainojami lobiai Vatikane. Tad, kurį laiką beliko džiaugtis mamos draugės apsilankymais mūsų namuose ir laukti vasaros.

Po daugelio metų Melanija nusprendė parodyti savo dukterėčiai ir jos vyrui Vilnių. Mes su vyru labai noriai juos priėmėme bei pasirūpinome turininga programa ir visais patogumais. Vieną vakarą sugrįžus į mūsų namus visi labai džiaugėsi pavykusia kelione į Lietuvą ir dėkojo.

O aš pagalvojau, kad geresnės progos paprašyti savo svajonių mėsytės recepto neturėsiu. Ir aš jį gavau! Bent jau tuo tikėjau iki pirmo bandymo:). Net nekvaršinsiu Jums galvos kiek ten buvo netikslumų: per sūri, per sausa, neišvirusi ir t.t.

Šis patiekalas labai paprastas, gal šiek tiek užtrunka laiko iki ragavimo momento, bet jis to vertas. Kiaulienos nugarinė yra neįtikėtino minkštumo, super sultinga, sodraus skonio ir nieko panašaus į paprastai virtos mėsos skonį.

Virtos kiaulienos nugarinės receptas

Ingredientai:

  • 1 kg kiaulienos nugarinės
  • Druska
  • Prieskoniai (pagal skonį)

Gaminimo eiga:

  1. Pasirinkite atitinkamo dydžio puodą, kad kiaulienos nugarinė nesiliestų į kraštus, būtų apsemta ir galėtų laisvai plūduriuoti.
  2. Į puodą pripilkite nemažą kiekį šalto vandens, kad apsemtų mėsą, bet nebėgtų per kraštus.
  3. Į vandenį iš pradžių įberkite du šaukštus druskos ir maišykite, kol visiškai ištirps. Paragaukite.
  4. Vanduo turi būti tokio sūrumo, kad pavyzdžiui valgant sriubą druskos jau būtų per daug, bet dar ne tokio sūrumo, kad negalėtumėte nuryti. Priklausomai nuo naudojamos druskos rūšies, jeigu reikia įberkite papildomai arba praskieskite didesniu kiekiu vandens.
  5. Į atskirą lėkštę pasiruoškite visus prieskonius.
  6. Kiaulienos nugarinę nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, įdėkite į puodą ir užvirkite ant maksimalios ugnies (neuždengę dangčiu).
  7. Vos tik viskas užvirs, truputį sumažinkite ugnį ir virkite lygiai 5 minutes.
  8. Iš pradžių nugraibykite paviršiuje susidariusias putas ir tik tuomet suberkite visus prieskonius.
  9. Praėjus 5 minutėms nuimkite puodą nuo ugnies ir leiskite mėsai (vandenyje) kambario temperatūroje pilnai atvėsti.
  10. Kiaulienos nugarinę paslėkite lėkšte (kad būtų panirusi) ir su visu puodu dėkite nakčiai į šaldytuvą.
  11. Kitą dieną išimkite puodą su mėsa iš šaldytuvo ir vėl užvirkite ant maksimalios ugnies neuždengę dangčiu.
  12. Užvirus virkite 1 minutę, vėliau nuimkite nuo ugnies ir vėl leiskite nugarinei visiškai atvėsti kambario temperatūroje (vandenyje).
  13. Mėsai ir skysčiui pilnai atvėsus, dar kartelį viską užvirkite ant maksimalios ugnies ir virkite lygiai 2 minutes.
  14. Ir jau paskutinį kartą nuimkite nuo ugnies bei palikite vandenyje kambario temperatūroje, kad atvėstų.
  15. Atvėsusią nugarinę išimkite iš skysčio ir gerai nusausinkite rankšluostiniu popieriumi.
  16. Mėsą suvyniokite į kelis sluoksnius folijos ir dviem dienom įdėkite į šaldytuvą.
  17. Po dviejų dienų išimkite kiaulienos nugarinę iš šaldytuvo, išvyniokite iš folijos, pjaustykite plonais griežinėliais ir ragaukite.

Kiti receptai su virta kiauliena

Virta kiauliena puikiai tinka ne tik kaip atskiras patiekalas, bet ir įvairiems kitiems patiekalams gaminti. Štai keletas idėjų:

Troškinys su virta kiauliena ir daržovėmis

Ingredientai:

  • Virta kiauliena
  • Bulvės
  • Morkos
  • Cukinijos
  • Paprikos
  • Svogūnai
  • Pomidorų pasta
  • Prieskoniai (druska, pipirai, lauro lapai, imbieras)

Gaminimo eiga:

  1. Nuluptas bulves supjaustykite riekelėmis, apibarstykite smulkintomis petražolėmis su žiupsneliu druskos ir išdėliokite inde, kuriame viską kepsite.
  2. Susmulkinkite kopūstą, morką bei vieną svogūną, išmaišykite su majonezu ir gautą masę užklokite ant bulvių sluoksnio.
  3. Tuomet ruoškite mėsos kukulius. Į mėsą suberkite maltos mėsos prieskonius, krakmolą ir miltus.
  4. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite svieste kartu su smulkintomis petražolėmis. Baigiant kepti, įdėkite šaukštą grietinės ir šiek tiek druskos.
  5. Formuokite kukulius, apvoliokite juos džiuvėsėliuose ir kepkite keptuvėje nuolat ridenant. Kukulius sudėkite į cukinijų žiedus. Ant kiekvieno kukulio užmaukite po 3 skirtingos spalvos paprikos lankelius.
  6. 2 litruose vandens ištirpinkite 2 kubelius vištienos sultinio, ir jame išmaišykite pomidorų padažą, jei reikia, pridėkite druskos, lauro lapelių, pipirų, jei mėgstate - įtarkuokite truputį imbiero. Gauta mase užliekite troškinį.
  7. Jeigu kepimo indas be dangčio, pridenkite folija (tam tinka ir kopūsto lapai). Kepkite apie 1 val.

Lazanija su virta kiauliena

Ingredientai:

  • Lazanijos lakštai
  • Virta kiauliena
  • Morkos
  • Svogūnai
  • Česnakai
  • Pomidorai
  • Raudonas vynas
  • Prieskoniai (druska, pipirai, bazilikas)
  • Sūris
  • Bešamelio padažas

Gaminimo eiga:

  1. Visas daržoves nuvalykite, supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Keptuvėje ištirpintame aliejuje kepinkite jas ant vidutinės kaitros, kol suminkštės, tada sumeskite šakute trintą mėsą ir apkepkite.
  3. Supilkite vyną ir kaitinkite, kol dalis nugaruos.
  4. Sukrėskite pomidorus, sudėkite prieskonius ir ant silpnos ugnies troškinkite. Pagal skonį padažą pasūdykite.
  5. Bešameliui prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus, išmaišykite, po truputį supilkite pieną ir šluotele išplakite iki vientisumo. Pagal skonį berkite druskos ir tarkuotų muskatų.
  6. Lazanijos lakštus su mėsos, bešamelio padažais ir tarkuotais sūriais sluoksniuokite, kol produktais baigsis.

Kiti patiekalai

  • Įberkite prieskonių bei apibarstykite tarkuotu sūriu.
  • Iškepusią mėsą sudėkite į dubenėlį, o į keptuvę suberkite paprikas, svogūnus ir česnakus. Paeiliui smulkinkite ir į keptuvę berkite grybus ir cukiniją. Pagardinkite bazilikais, uždenkite ir troškinkite 2-3 minutes. Įberkite maltos paprikos, išmaišykite ir paragaukite: jei dar reikia, įberkite druskos ir pipirų. Sudėkite pakepintą maltą mėsą ir trintus pomidorus. Gerai išmaišykite, sumažinkite ugnį ir troškinkite dar 15 minučių, dažnai maišydami, kad neprisviltų.
  • Į aliejumi pašlakstytą keraminį kepimo indą sukrėskite apkeptą faršą, ant viršaus sudėkite grūstas bulves ir žiedinius kopūstus.
  • Lietinius gražiai sudėkite į aliejumi pateptą kepimo formą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite orkaitėje apie 10 minučių.

Virta kiauliena boujenina yra skanus ir sveikas patiekalas. Jame išlieka kuo daugiau naudingų savybių, o kalorijų nėra daug. Receptas nesudėtingas, tačiau virkite mėsą ant viryklės bent 2 valandas, žiūrėdami, kad vanduo neišvirtų. Išvirkite mėsą. Sudėkite kiaulieną į puodą ir užpilkite vandeniu iki kraštų. Įdėkite svogūno žievelę ir neluptą česnako galvutę. Į mėsą suberkite prieskonius ir baigkite kepti. Mėsos gabalą atvėsinkite, šiek tiek nusausinkite, įtrinkite prieskonių ir garstyčių mišiniu, suvyniokite į foliją arba maistinę plėvelę.