Kiek virti cepelinus?
Jeigu patys gaminate cepelinus namuose, apvoliokite juos krakmole bei dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Cepelinus reikia virti dideliame kiekyje vandens. Virimo laikas skaičiuojamas nuo tada, kai cepelinai iškils į paviršių.
Baltymų funkcijos ir kiek mums jų reikia
Daugelis žmogaus hormonų yra baltyminės medžiagos, o baltymas hemoglobinas organizme perneša deguonį. Baltymai taip pat naudojami energijos gavimui. Jie turi sudaryti 12-13% visos dienos maisto raciono energijos vertės. Vidutiniškai per parą mes turėtume gauti apie 50-60 g baltymų. Tačiau reikia žinoti, kad 100 g virtos vištos krūtinėlės yra apie 30 g baltymų – t.y. pusė dienos normos! 100 g sūrio – 30 g baltymų, 2 kiaušiniai taip pat apie 30 g baltymų. Va, ir susidaro per dieną ne 60, o 90 g baltymų! O baltymų perteklius rūgština organizmą ir sukelia visas anksčiau minėtas ligas ir dar sąnarių bei inkstų problemas.
Kokios mėsos valgyti, o kokios NE!
Tai kokią mėsą galima valgyti?
Jei dar neišgąsdinau visai ir vis dėlto nesakote ryžtingo NE mėsai, tai rinkitės TIK EKOLOGIŠKĄ produktą! Vadovaukitės principu : “geriau mažiau, bet gero produkto”. Taip išlošite trigubai : 1)pirkdami brangesnio produkto mažiau,neviršysite suvartojamų baltymų kiekio ir teks mėsą keisti augalinės kilmės baltymais (pupelėmis, lęšiais, ekologiškais kiaušiniais,šparaginėmis pupelėmis, brokoliais, avižų kruopomis) ir ekologiška žuvimi iš ežero; 2) sutaupysite pinigų maisto produktams; 3)mažiau reikės vaistų ateityje. Ir dar gerą darbą padarysite Lietuvos žmonėms-paremsite vietinius ūklininkus, o ne maitinsite “maksiminius monstrus”.
Valgykite saikingai LIESĄ MĖSĄ (baltos mėsos krūtinėlę, nevartokite paukščių odos, kepintos riebios šoninės, sparnelių), nes riebalų perteklius nusėda ant šonų, apgaubia vidaus organus bei plaukioja jūsų kraujagyslėmis. Valgykite mėsą 2-3 kartus per savaitę, o ne kasdien…
GRIEŽTAI ATSISAKYKITE PERDIRBTŲ MĖSOS PRODUKTŲ!
Juose yra kenksmingų cheminių junginių, kurie gali padidinti chroniškų ligų riziką. Vartojant pusgaminius, galite sulaukti daugelio lėtinių ligų, tokių kaip širdies kraujagyslių ir vėžio (ypač storosios žarnos). Nitrozaminai randami visose dūmuose ir aukštoje temperatūroje apdorotuose produktuose bei didelis druskos bei konservantų kiekis tikrai žalingas organizmui. Vartokite MALTĄ MĖSĄ.
Mūsų gyvenimo tempas dažnai neleidžia gerai sukramtyti maisto, todėl dažnai jį ne suvalgome, o suryjame. Mėsos gabalai rūgsta skrandyje ir pūva. Geriausiai suvirškinami malti mėsos gaminiai. Rekomenduoju patiems pasigaminti maltinukus, kurių skonį ir sudėtį galite praturtinti puse kiekio daržovių(svogūnais, česnakais, morkomis, petražolėmis, paprikomis, salierais ir pan.) Tokiu būdu reikės mažiau mėsos, prieskonių, kiaušinių ir kitokių pagardų.

Druskos poveikis sveikatai
Daugiausiai pavojų siejama su per dideliu druskos suvartojimo kiekiu, tačiau dažniausiai tai dėl druskoje esančio natrio (jis sudaro 40% druskos). Tačiau yra atliktų tyrimų, kurie parodė, kad dėl mažo chlorido kiekio (jis sudaro 60% druskos), gali padidėti mirtingumo ir išrdie ligų rizika žmonėms kenčiantiems dėl aukšto kraujo spaudimo.
Per didelis druskos (natrio) vartojimas gali padidinti hipertenzijos (aukšto kraujospūdžio), osteoporozės, skrandžio vėžio ir inkstų ligų riziką. Todėl žmonėms kenčiantiems nuo hipertenzijos rekomenduojama sumažinti suvartojamos druskos kiekį. Taip pat didelis druskos kiekis siejamas su suvartojamu didesniu saldžių gaiviųjų gėrimų kiekiu, o tokia kombinaciją gali turėti reikšmingos įtakos nutukimui, ypač tarp vaikų.
Jeigu vartojate daug druskos ir nepakankamai kalio, jūs turite didesnę tikimybę susirgti hipertenzija, kadangi kalis sumažina druskoje esančio natrio žalingą poveikį. Britų Medicinos Žurnalas pranešė, kad jeigu kasdien gautume daugiau kalio ir mažiau druskos, tai kasmet išsaugotų milijonus gyvybių pasaulyje.
Žmonėms sergantiems inkstų ligomis, labai jauniems ir pagyvenusiems žmonėms reiktų vengti druskos, kadangi jų kepenys negali pašalinti natrio ir reguliuoti skysčių balansą organizme taip efektyviai, kaip sveikų, suaugusių žmonių.
Galima padaryti išvadą, kad nedidelis druskos kiekis ir pakankamas kalio kiekis kasdien neturėtų daryti neigiamos įtako sveikatai, o kartais gal net ir padėti jai. Norėdami sumažinti suvartojamos druskos kiekį, darykite taip palengva, taip nesukelsite organizmui streso.

Mums reikalingas druskos kiekis
Tiesa, jei daug prakaituojame, pavyzdžiui, daug sportuojant, ar karštą dieną, klimakteriniu periodu, dėl hormonų disbalanso, viduriuojant ar kai kankina aukšta temperatūra gali prireikti vartoti šiek tiek daugiau druskos, atstatyti prarastai. Reikalingas kiekis priklauso nuo konkrečios situacijos.
Piktnaudžiauti druska nerekomenduojama, nes daug natrio, esančio druskoje, suvartojantys žmonės apsunkina širdies darbą, tirštėja kraujas, apsunkinamas inkstų darbas, nuo skysčių pertekliaus gali tinti kojos ir paburkti paakiai, iš organizmo daugiau pasišalina kalcio, kuris yra svarbus kaulų stiprumui ir raumenų jėgai.
Tinkamai sudėliotas mitybos planas gali padėti išvengti įvairių ligų ir leis subalansuotai, skaniai maitintis.
