Plovas – patiekalas, turintis gilias šaknis Rytų virtuvėje, tačiau sėkmingai pritaikytas ir Vakarų skoniui. Tradiciškai plovas gaminamas dideliame katile ant atviros ugnies, tačiau šiuolaikinės virtuvės siūlo alternatyvų – orkaitę. Būtent plovo variantas orkaitėje, įkvėptas kulinarės Beatos Nicholson, sulaukia vis didesnio populiarumo dėl savo paprastumo ir puikaus skonio.
Plovo istorija ir tradicijos
Plovo ištakos siekia senovės Persiją ir Vidurinę Aziją. Tai patiekalas, kurio pagrindą sudaro ryžiai, mėsa (dažniausiai aviena arba jautiena), morkos ir svogūnai, pagardinti prieskoniais. Kiekvienas regionas turi savitą plovo receptą, kuris skiriasi ingredientais, gaminimo būdu ir netgi patiekimo tradicijomis. Pavyzdžiui, Uzbekistane plovas laikomas nacionaliniu patiekalu ir dažnai gaminamas ypatingomis progomis. Tradiciškai plovas gaminamas dideliame katile ant atviros ugnies, o jo ruošimas yra savotiškas ritualas, reikalaujantis patirties ir įgūdžių.
Plovas orkaitėje: moderni interpretacija
Nors tradicinis plovo gaminimo būdas suteikia patiekalui ypatingą skonį ir aromatą, ne kiekvienas turi galimybę ir sąlygas gaminti plovą lauke. Orkaitė – puiki alternatyva, leidžianti pasiekti panašų rezultatą be didelių pastangų. Orkaitėje keptas plovas yra patogus pasirinkimas, nes nereikalauja nuolatinės priežiūros, o patiekalas iškepa tolygiai.
Beatos Nicholson plovo recepto ypatumai
Beata Nicholson – žinoma kulinarė, kuri savo receptuose dažnai derina tradicinius skonius su moderniais gaminimo būdais. Jos plovo receptas orkaitėje yra lengvai pritaikomas ir leidžia eksperimentuoti su ingredientais. Pagrindinis Beatos plovo recepto akcentas – paprastumas ir skonis. Ji dažnai naudoja įprastus ingredientus, kuriuos lengva rasti kiekvienoje virtuvėje, ir pabrėžia, kad svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti ir prisitaikyti receptą pagal savo skonį.
Ingredientai (orientaciniai)
- 500 g kiaulienos sprandinės (arba kitos mėsos, pagal skonį)
- 500 g ryžių (geriausia ilgagrūdžių)
- 3-4 morkos
- 2-3 svogūnai
- 1-2 česnako galvos
- Aliejus kepimui
- Prieskoniai (druska, pipirai, kmynai, kalendra, ciberžolė – pagal skonį)
- Vanduo arba sultinys
Gaminimo eiga (žingsnis po žingsnio)
- Mėsos paruošimas: Kiaulieną supjaustykite kubeliais. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ir apkepkite mėsą, kol ji apskrus iš visų pusių. Apkeptą mėsą dėkite į didelį, karščiui atsparų indą, skirtą kepimui orkaitėje.
- Daržovių paruošimas: Morkas supjaustykite šiaudeliais, svogūnus – kubeliais. Keptuvėje, kurioje kepė mėsa, pakepinkite morkas ir svogūnus, kol jie suminkštės ir įgaus auksinę spalvą. Suberkite daržoves ant mėsos.
- Ryžių paruošimas: Ryžius gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus. Suberkite ryžius ant mėsos ir daržovių.
- Prieskoniai ir česnakas: Įberkite druskos, pipirų, kmynų, kalendros, ciberžolės (ar kitų mėgstamų prieskonių). Česnako galvą įspauskite į ryžius (galima palikti visą galvą, vėliau išimti).
- Skysčio įpylimas: Užpilkite ryžius verdančiu vandeniu arba sultiniu taip, kad skystis apsemtų ryžius maždaug 2 cm.
- Kepimas orkaitėje: Uždenkite indą dangčiu arba folija ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 1-1,5 valandos, arba kol ryžiai bus išvirę ir skystis susigers.
- Patiekimas: Išimkite plovą iš orkaitės, leiskite jam pastovėti 10-15 minučių. Prieš patiekdami išmaišykite.
Plovo variacijos ir eksperimentai
Nors Beatos plovo receptas yra puikus pagrindas, jį galima pritaikyti pagal savo skonį ir turimus ingredientus. Štai keletas idėjų, kaip paįvairinti plovą:
- Mėsa: Vietoj kiaulienos galite naudoti vištieną, jautieną, avieną arba netgi kalakutieną. Vegetariškam variantui puikiai tiks grybai arba tofu.
- Daržovės: Be morkų ir svogūnų, į plovą galite įdėti paprikų, žirnelių, kukurūzų, baklažanų ar netgi džiovintų abrikosų (kaip siūlė Beata).
- Prieskoniai: Eksperimentuokite su prieskoniais! Į plovą galite įdėti šafrano, kardamono, aitriosios paprikos ar netgi cinamono.
- Ryžiai: Išbandykite skirtingus ryžių tipus. Basmati ryžiai suteiks plovui subtilų aromatą, o apvalūs ryžiai – kremiškesnę tekstūrą.
- Skystis: Vietoj vandens galite naudoti sultinį (vištienos, jautienos, daržovių) arba netgi alų.
Patarimai ir gudrybės
- Ryžių plovimas: Kruopštus ryžių plovimas yra labai svarbus, nes pašalina krakmolą ir padaro ryžius puresnius.
- Mėsos apkepimas: Apkepta mėsa suteikia plovui daugiau skonio ir aromato.
- Skysčio kiekis: Svarbu įpilti tinkamą kiekį skysčio. Per daug skysčio padarys plovą košę, o per mažai – ryžiai bus kieti.
- Kepimo temperatūra: Aukšta kepimo temperatūra gali sudeginti plovo viršų, o žema – padarys jį per drėgną.
- Indo uždengimas: Uždengtas indas leidžia plovui tolygiai iškepti ir išlaikyti drėgmę.
- Po kepimo: Leiskite plovui pastovėti 10-15 minučių po kepimo, kad ryžiai sugertų likusį skystį ir plovas taptų puresnis.
Kaip išvengti klaidų gaminant plovą orkaitėje?
Gaminant plovą, ypač orkaitėje, svarbu atkreipti dėmesį į kelis aspektus, kad išvengtumėte dažniausiai pasitaikančių klaidų:
- Netinkamas ryžių pasirinkimas: Naudokite ilgagrūdžius ryžius, kurie geriausiai išlaiko formą ir nesulimpa. Venkite trumpagrūdžių ryžių, kurie labiau tinka rizotui.
- Nepakankamas ryžių plovimas: Kruopščiai nuplaukite ryžius, kad pašalintumėte krakmolą, kuris sukelia sulipimą.
- Per didelis skysčio kiekis: Laikykitės proporcijų ir įpilkite tiek skysčio, kad jis apsemtų ryžius maždaug 2 cm.
- Nepakankamas kepimo laikas: Stebėkite, ar ryžiai išvirė. Jei reikia, kepkite ilgiau, bet būkite atsargūs, kad nesudegintumėte.
- Per aukšta temperatūra: Kepkite plovą vidutinėje temperatūroje (180 laipsnių), kad jis tolygiai iškeptų.
- Maišymas kepimo metu: Nemaišykite plovo kepimo metu, nes tai gali pažeisti ryžių struktūrą ir padaryti jį košę.
Alternatyvūs plovo gaminimo būdai
Nors orkaitėje keptas plovas yra patogus ir paprastas būdas, yra ir kitų alternatyvų, kurios gali suteikti patiekalui skirtingų skonio niuansų:
- Plovas katile ant viryklės: Tai tradicinis būdas, reikalaujantis daugiau priežiūros, bet suteikiantis plovui autentišką skonį.
- Plovas lėto virimo puode: Puikus pasirinkimas, jei norite, kad plovas lėtai troškintųsi ir įgautų sodrų skonį.
- Plovas greitpuodyje: Greitas ir patogus būdas, leidžiantis sutaupyti laiko, bet reikalaujantis atidumo, kad ryžiai nesudegtų.
Plovas skirtingoms dietoms ir mitybos įpročiams
Plovas yra universalus patiekalas, kurį galima pritaikyti skirtingoms dietoms ir mitybos įpročiams:
- Vegetariškas plovas: Vietoj mėsos naudokite grybus, tofu, daržoves arba ankštinius augalus.
- Veganinis plovas: Naudokite augalinį aliejų ir daržovių sultinį.
- Plovas be glitimo: Naudokite ryžius, kurie natūraliai neturi glitimo.
- Plovas su mažiau riebalų: Naudokite liesą mėsą arba vištienos krūtinėlę be odos.
- Plovas be druskos: Sumažinkite druskos kiekį arba naudokite prieskonius, kurie suteikia patiekalui daugiau skonio.
Plovo patiekimas ir garnyrai
Plovas dažniausiai patiekiamas kaip pagrindinis patiekalas. Jį galima papildyti įvairiais garnyrais, kurie suteikia patiekalui daugiau skonio ir tekstūros:
- Šviežios daržovės: Pomidorai, agurkai, salotos, ridikėliai.
- Marinuotos daržovės: Agurkai, kopūstai, paprikos.
- Jogurtas arba grietinė: Suteikia plovui gaivumo.
- Šviežios žolelės: Kalendra, petražolės, krapai.
- Granatų sėklos: Suteikia plovui saldumo ir rūgštumo.
- Džiovinti vaisiai: Abrikosai, razinos, slyvos.
Šis receptas yra puikus būdas mėgautis skaniu ir sočiu patiekalu, kuris tinka tiek kasdieniam valgymui, tiek ypatingoms progoms. Eksperimentuokite su ingredientais ir prieskoniais, kad sukurtumėte savo unikalų plovo receptą! Skanaus!