Sula - natūralus produktas, pranešantis apie prasidedantį pavasarį. Dar senovėje sula buvo vertinama kaip pirmas vitaminų šaltinis po šaltos ir sunkios žiemos. Ir ne be reikalo - tai išties unikalus gėrimas savo maistine verte. Šiais pramonės laikais retai pasitaiko galimybė išties patikėti, kad produktas natūralus - jo gavybai tikrai nereikalinga sudėtinga technika ar sintezė.
Sulos Maistinė Vertė ir Kaloringumas
Klinikos „Dietos sistema“ gydytoja - dietologė Kristina Jasmontienė teigė, jog dar senovėje sula buvo vertinama kaip pirmas vitaminų šaltinis po šaltos ir sunkios žiemos.„Tai išties unikalus gėrimas savo maistine verte: mažai kaloringas (100 ml apie 10 kJ), tik pėdsakai riebalų, beržų suloje yra 1-2 proc., o klevų - 2-4 proc. oligosacharidų (fruktozės ir gliukozės) - todėl klevų sula saldesnė. Suloje taip pat yra platus spektras mineralinių medžiagų - magnio, mangano, natrio, kalcio, kalio, geležies, cinko ir fosforo. Savo chemine sudėtimi klevų ir beržų sula panašios,“ - aiškino K. Jasmontienė.
Sulos sudėtis:
- Mažai kaloringas: 100 ml apie 2,4 kcal (10 kJ)
- Riebalų: tik pėdsakai
- Oligosacharidai: beržų suloje 1-2%, klevų - 2-4 % (klevų sula saldesnė)
- Mineralinės medžiagos: magnis, manganas, natris, kalcis, kalis, geležis, cinkas ir fosforas
Sulos Nauda Sveikatai
Gydytoja teigė, jog tikima, kad sula mažina kraujospūdį, padeda gydyti lėtines peršalimo ligas, tinka sergant anemija, medžiagų apykaitos ligomis (pvz. podagra), ypač padeda esant inkstų akmenligei, varginant pabrinkimams. Vienuose šaltiniuose rašoma, jog sula - tiesiog maloniai gaivinantis gėrimas, kituose - jog ji tirpdo šlapimtakių akmenis, saugo nuo mažakraujystės, bronchito, anginos, furunkuliozės, podagros, avitaminozės, mažina organizmo rūgštingumą, gerina medžiagų apykaitą. Nuo seno žmonės beržų sula gydydavo skrandžio žaizdas, galvos skausmus, bronchitą, kosulį, skorbutą, kepenis, lengvindavo inkstų akmenligės, reumato, radikulito, artrito ar podagros simptomus. Ji taip pat vartojama trūkstant vitaminų, nuo seno naudojama plaukų ir odos priežiūrai. Moterys ja prausdavo veidą. Norint, kad sula teiktų naudos gydant ligas, kasdien jos reikėtų išgerti po porą litrų.
Sula ir Detoksikacija
Tikriausiai ne kartą esate girdėję, kad sula padeda išsivalyti kepenims. „Atsiminkime - ne sula ir ne sultys mus detoksikuoja, o organai. Tai gali būti inkstai, kepenys, oda ir yra tam tikri produktai, kurie padeda šių organų atliekamas funkcijas suaktyvinti. Todėl sula, dėl savyje turinčių diuretinių savybių („varo skysčius“) ir taip padeda greičiau išvaryti toksinus iš mūsų organizmo, - sako natūralios medicinos specialistė. - Kiekvieną kartą, kai einame į tualetą, mes detoksikuojame savo organizmą. Vadinasi, bet koks produktas, kuris turi diuretinių savybių, mums padės „valyti“ organizmą. Net ir kavą galime prie tokių gėrimų priskirti, bet tai nereiškia, kad dabar reikėtų pradėti gerti kavą.“
Sula Grožiui
„Yra žmonių, kurie sulą naudoja odos problemoms gydyti, pavyzdžiui, valosi veidą. Sako, padeda nuo egzemos, žvynelinės, tepasi tas vietas. Mokslinių tyrimų apie tai nėra, bet žmonės teigia, kad tai jiems padeda, - pasakoja T. Šliažaitė. - Žmonės, kurie plaunasi plaukus su sula ir teigia, kad jiems tai pristabdo plaukų slinkimą. Ir tai skamba ganėtinai logiškai. Manganas yra labai svarbus hemoglobinui, vadinasi, jei trūksta mangano, tai mes normaliai nepagaminame hemoglobino, tai reiškia, kad mums gali pradėti slinkti plaukai.“
Kaip Vartoti Sulą?
T. Šliažaitė pabrėžia - jei jau geriate sulą, nemanykite, kad nebereikės gerti vandens. Sula kaip tik „varo skysčius“ ir nuo didesnio jos kiekio galite dehidratuoti. Todėl geriant sulą, kartu reikėtų išgerti ir vandens. Žmonės mėgina sulą išsaugoti konservuodami ar raugindami. Tokiu būdu gaivų gėrimą iš tiesų galima išsaugoti iki vasaros, nors jo skonis šiek tiek pakinta.
Sulos Skaninimas
T. Šliažaitė sako, kad skaninat sulą nerizikuojame sugadinti jos gerųjų savybių, tačiau dažniausiai žmonės šį gėrimą skanina saldžiais priedais. „Pavyzdžiui, paskaninti medumi - atrodo, toks nekaltas dalykas tai, ar uogiene. Tačiau taip mes padidinsime gėrimo cukraus kiekį. Nebus taip, kad nužudysime sulos gerąsias savybes, bet mes tokiu būdu padidinsime ir kalorijų kiekį, - sako natūropatinės mitybos specialistė. - Todėl aš labai esu prieš vaisvandenius, nes tai yra labai lengvas būdas gauti visokių nereikalingų kalorijų, kurių mes net nepastebime.“ Tad geriausia sulą gerti neskanintą.
Beržų ir Klevų Sula: Skirtumai
Oligosacharidų (fruktozės ir gliukozės) kiekis beržų suloje 1-2%, klevų - 2-4 %, todėl klevų sula saldesnė. Mokslininkas pasakojo, jog, pavyzdžiui, Kanados cukrinių klevų sula netgi naudojama cukraus gamybai. Tačiau lietuviškų klevų suloje nėra tokios didelės cukraus koncentracijos, ji nėra labai saldi. Klevo sula turi daugiau cukrų, todėl ji saldesnė ir dažniausiai labiau vartojama, jos ieškoma pirkti. Tačiau klevų - ypač storų, suaugusių - Lietuvoje auga mažiau. O beržas - trečias pagal populiarumą medis mūsų krašte, todėl jo sulos gauti prekyvietėse ar prisisunkti patiems tiesiog paprasčiau.
Sulos Leidimo Sezonas
Sulos atsiranda saulutei pašildžius 1-2 savaites. Medžių šaknyse pradeda cirkuliuoti sukauptos skystosios maisto medžiagos, kurios kyla aukštyn kamienu į sprogstančius pumpurus. Jos atsiranda vos „išėjus“ pašalui. Sulos leidimo sezonas, labai priklauso nuo oro ir yra labai trumpas - apie 7-10 dienų, pradžioje sula bėga stipriau, paskui palaipsniui lėtėja, kol galiausiai ima tik kapsėti.
Sulos Laikymas
„Šviežios sulos atviroje taroje ilgai neišlaikysi - tuoj prasidės rūgimo procesai, ji surūgs,“ - perspėjo J. Labokas. Atidarytą butelį laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip 2 paras.