pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Jautienos Šonkauliukų Marinavimo Receptai: Nuo Klasikos Iki Gurmaniškų Sprendimų

Jautienos šonkauliukai - tai puikus pasirinkimas tiek šventiniam stalui, tiek jaukiems šeimos pietums. Ši mėsa pasižymi sodriu skoniu, tekstūra, kuri gali varijuoti nuo burnoje tirpstančios iki maloniai kramtomos, priklausomai nuo paruošimo būdo. Šiame straipsnyje panagrinėsime įvairius jautienos šonkauliukų paruošimo būdus, pradedant klasikiniu kepimu orkaitėje ir baigiant egzotiškesniais troškinimo variantais. Aptarsime ne tik receptus, bet ir svarbius aspektus, tokius kaip mėsos pasirinkimas, marinavimas ir tinkami garnyrai.

Jautienos Šonkauliukų Rūšys ir Pasirinkimas

Prieš pradedant gaminti, svarbu suprasti, kokios rūšies jautienos šonkauliukus renkatės. Yra keletas pagrindinių rūšių:

  • Trumpieji šonkauliukai (angl. Short ribs): Tai mėsingiausi šonkauliukai, dažnai naudojami troškiniams ir lėtai keptiems patiekalams. Jie pasižymi dideliu riebalų kiekiu, kuris suteikia mėsai ypatingo skonio ir minkštumo.
  • Nugariniai šonkauliukai (angl. Back ribs): Šie šonkauliukai paimami nuo nugaros dalies, kur jie jungiasi su nugaros kaulais. Jie yra mažiau mėsingi nei trumpieji šonkauliukai, tačiau puikiai tinka kepimui ant grotelių ar orkaitėje.
  • Šoniniai šonkauliukai (angl. Spare ribs): Šie šonkauliukai paimami nuo šoninės dalies. Jie yra plokštesni ir turi daugiau kremzlių nei kitos rūšys. Puikiai tinka rūkyti arba kepti ant grotelių.

Renkantis šonkauliukus, atkreipkite dėmesį į mėsos spalvą. Ji turėtų būti ryškiai raudona. Taip pat, įsitikinkite, kad mėsa yra gerai pridengta riebalais, kurie kepimo metu ištirps ir suteiks jai sultingumo. Venkite šonkauliukų su pilka ar rudos spalvos dėmėmis, nes tai gali būti gedimo požymis.

Klasikinis Receptas: Jautienos Šonkauliukai Kepti Orkaitėje su BBQ Padažu

Šis receptas yra puikus būdas paruošti jautienos šonkauliukus, jei norite klasikinių, saldžių ir rūkytų skonių. BBQ padažas suteikia mėsai ypatingo aromato ir blizgesio.

Ingredientai:
  • 1.5 kg jautienos šonkauliukų (trumpųjų arba nugarinių)
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 puodelis BBQ padažo (galima naudoti pirktinį arba pasigaminti patiems)
  • 1/2 puodelio obuolių acto
  • 1/4 puodelio rudojo cukraus
  • 1 šaukštas Vorčesterio padažo
  • 1/2 šaukštelio rūkytos paprikos
Paruošimas:
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160°C (320°F).
  2. Šonkauliukus nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pagardinkite druska ir pipirais iš visų pusių.
  3. Dideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies. Apkepkite šonkauliukus iš visų pusių, kol jie gražiai apskrus. Išimkite šonkauliukus iš puodo ir atidėkite į šalį.
  4. Į tą patį puodą suberkite smulkintus svogūnus ir kepkite, kol jie suminkštės ir taps skaidrūs (apie 5 minutes). Suberkite susmulkintą česnaką ir kepkite dar 1 minutę, kol pasklis aromatas.
  5. Į puodą supilkite BBQ padažą, obuolių actą, rudąjį cukrų, Vorčesterio padažą ir rūkytą papriką. Gerai išmaišykite ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir troškinkite padažą 10 minučių, kad jis šiek tiek sutirštėtų.
  6. Į kepimo indą sudėkite šonkauliukus. Užpilkite juos paruoštu BBQ padažu, kad jie būtų visiškai padengti.
  7. Uždenkite kepimo indą dangčiu arba folija. Kepkite orkaitėje 3-4 valandas, arba kol mėsa taps labai minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulų.
  8. Paskutines 30 minučių nuimkite dangtį arba foliją ir padidinkite orkaitės temperatūrą iki 180°C (350°F), kad šonkauliukai gražiai apskrustų.
  9. Išimkite šonkauliukus iš orkaitės ir leiskite jiems pastovėti 10 minučių prieš patiekiant.
Patarimai:
  • Norėdami intensyvesnio skonio, šonkauliukus galite marinuoti BBQ padaže per naktį.
  • Jei neturite rūkytos paprikos, galite naudoti paprastą papriką arba šiek tiek aitriosios paprikos, jei norite aštresnio skonio.
  • Patiekite šonkauliukus su bulvių koše, keptomis bulvėmis, kukurūzų burbuolėmis arba coleslaw salotomis.

Vyno Troškinti Jautienos Šonkauliukai: Gurmaniškas Malonumas

Šis receptas puikiai tinka norintiems išbandyti kažką rafinuotesnio. Raudonasis vynas suteikia šonkauliukams gilų, sodrų skonį, o daržovės praturtina patiekalą aromatais ir tekstūromis.

Ingredientai:
  • 1 kg jautienos šonkauliukų (trumpųjų)
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 didelis svogūnas, stambiai supjaustytas
  • 2 didelės morkos, supjaustytos griežinėliais
  • 2 stiebai saliero, supjaustyti gabalėliais
  • 4 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 butelis (750 ml) sauso raudonojo vyno (pvz., Cabernet Sauvignon arba Merlot)
  • 500 ml jautienos sultinio
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 1 šaukštelis džiovinto čiobrelio
  • 1 lauro lapas
  • 2 šaukštai šviežių petražolių, susmulkintų (patiekimui)
Paruošimas:
  1. Šonkauliukus nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pagardinkite druska ir pipirais iš visų pusių.
  2. Dideliame puode arba olandiškoje orkaitėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies. Apkepkite šonkauliukus iš visų pusių, kol jie gražiai apskrus. Išimkite šonkauliukus iš puodo ir atidėkite į šalį.
  3. Į tą patį puodą suberkite supjaustytus svogūnus, morkas ir salierus. Kepkite, kol daržovės suminkštės ir taps šiek tiek karamelizuotos (apie 10 minučių). Suberkite susmulkintą česnaką ir kepkite dar 1 minutę, kol pasklis aromatas.
  4. Supilkite raudonąjį vyną į puodą ir užvirkite. Virkite vyną 5 minutes, kad išgaruotų alkoholis.
  5. Į puodą supilkite jautienos sultinį, pomidorų pastą, čiobrelį ir įdėkite lauro lapą. Gerai išmaišykite.
  6. Sudėkite šonkauliukus atgal į puodą, kad jie būtų visiškai panardinti į skystį. Užvirkite.
  7. Sumažinkite ugnį iki minimalios, uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite šonkauliukus 3-4 valandas, arba kol mėsa taps labai minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulų.
  8. Išimkite šonkauliukus iš puodo ir atidėkite į šalį.
  9. Nukoškite troškinimo skystį į atskirą puodą. Padidinkite ugnį ir virkite skystį, kol jis sutirštės iki padažo konsistencijos (apie 15-20 minučių).
  10. Sudėkite šonkauliukus atgal į padažą ir pašildykite.
  11. Patiekite šonkauliukus apibarstytus šviežiomis petražolėmis.
Patarimai:
  • Norėdami dar intensyvesnio skonio, šonkauliukus galite marinuoti raudonajame vyne per naktį.
  • Jei neturite jautienos sultinio, galite naudoti vištienos sultinį arba daržovių sultinį.
  • Patiekite šonkauliukus su bulvių koše, polenta, rizotu arba duona.

Azijietiški Troškinti Jautienos Šonkauliukai: Egzotiškas Skonis

Šis receptas įkvėptas Azijos virtuvės ir pasižymi saldžiu, sūriu ir aštriu skonių deriniu. Azijietiški prieskoniai suteikia šonkauliukams ypatingo aromato ir egzotiškumo.

Ingredientai:
  • 1 kg jautienos šonkauliukų (trumpųjų)
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 šaukštelis šviežio imbiero, sutarkuoto
  • 1/2 puodelio sojos padažo
  • 1/4 puodelio rudojo cukraus
  • 1/4 puodelio ryžių acto
  • 2 šaukštai sezamų aliejaus
  • 1 šaukštas kukurūzų krakmolo
  • 1/4 puodelio vandens
  • Sezamo sėklos ir smulkinti žali svogūnai (patiekimui)
Paruošimas:
  1. Šonkauliukus nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pagardinkite druska ir pipirais iš visų pusių.
  2. Dideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies. Apkepkite šonkauliukus iš visų pusių, kol jie gražiai apskrus. Išimkite šonkauliukus iš puodo ir atidėkite į šalį.
  3. Į tą patį puodą suberkite susmulkintą česnaką ir sutarkuotą imbierą. Kepkite, kol pasklis aromatas (apie 1 minutę).
  4. Į puodą supilkite sojos padažą, rudąjį cukrų, ryžių actą ir sezamų aliejų. Gerai išmaišykite ir užvirkite.
  5. Sumaišykite kukurūzų krakmolą su vandeniu ir supilkite į puodą. Virkite padažą, kol jis sutirštės (apie 2 minutes).
  6. Sudėkite šonkauliukus atgal į puodą, kad jie būtų visiškai padengti padažu.
  7. Sumažinkite ugnį iki minimalios, uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite šonkauliukus 2-3 valandas, arba kol mėsa taps labai minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulų.
  8. Patiekite šonkauliukus apibarstytus sezamo sėklomis ir smulkintais žaliais svogūnais.
Patarimai:
  • Norėdami aštresnio skonio, į padažą galite įdėti šiek tiek aitriosios paprikos pastos (gochujang) arba smulkinto čili pipiro.
  • Patiekite šonkauliukus su ryžiais, keptomis daržovėmis arba kimchi.

Šonkauliukų Marinavimas: Svarbus Žingsnis Norint Pasiekti Tobulą Skonį

Marinavimas yra svarbus žingsnis ruošiant jautienos šonkauliukus, nes jis padeda suminkštinti mėsą ir suteikti jai daugiau skonio. Marinatas turėtų turėti rūgštinę sudedamąją dalį (pvz., actą, citrinos sultis arba vyną), aliejų, prieskonius ir aromatinius ingredientus (pvz., česnaką, imbierą arba žoleles).

Štai keletas marinato variantų:

  • Klasikinis BBQ marinatas: Sumaišykite BBQ padažą, obuolių actą, rudąjį cukrų, Vorčesterio padažą, rūkytą papriką, česnaką ir aliejų.
  • Azijietiškas marinatas: Sumaišykite sojos padažą, ryžių actą, sezamų aliejų, imbierą, česnaką, rudąjį cukrų ir šiek tiek čili pipiro.
  • Vyno marinatas: Sumaišykite raudonąjį vyną, alyvuogių aliejų, česnaką, čiobrelį, rozmariną, lauro lapą, druską ir pipirus.

Šonkauliukus marinuokite šaldytuve nuo 2 valandų iki per naktį. Kuo ilgiau marinuosite, tuo intensyvesnis bus skonis.

Šonkauliukų Patiekimas: Garnyrai ir Deriniai

Jautienos šonkauliukai puikiai dera su įvairiais garnyrais ir priedais. Štai keletas idėjų:

  • Bulvių košė: Klasikinis pasirinkimas, kuris puikiai tinka su bet kokiais šonkauliukais.
  • Keptos bulvės: Paprastas ir skanus garnyras, kuris puikiai tinka su BBQ šonkauliukais.
  • Ryžiai: Puikus pasirinkimas su azijietiškais šonkauliukais.
  • Polenta: Kreminis ir sotus garnyras, kuris puikiai tinka su vyno troškintais šonkauliukais.
  • Keptos daržovės: Sveikas ir skanus garnyras, kuris papildys šonkauliukų skonį.
  • Coleslaw salotos: Gaivus ir traškus priedas, kuris puikiai tinka su BBQ šonkauliukais.

Taip pat galite patiekti šonkauliukus su įvairiais padažais, tokiais kaip BBQ padažas, aštrus padažas, jogurto padažas arba česnakinis padažas.

Patarimai ir Gudrybės

  • Mėsos kokybė: Rinkitės aukštos kokybės jautienos šonkauliukus, kad užtikrintumėte geriausią skonį ir tekstūrą.
  • Lėtas kepimas: Lėtas kepimas žemoje temperatūroje yra geriausias būdas paruošti jautienos šonkauliukus, nes tai leidžia mėsai tapti labai minkšta ir sultinga.
  • Termometras: Naudokite mėsos termometrą, kad patikrintumėte, ar šonkauliukai yra iškepę. Vidinė temperatūra turėtų būti apie 90-95°C (195-205°F).
  • Poilsis: Leiskite šonkauliukams pastovėti 10-15 minučių prieš pjaustant ir patiekiant. Tai leis sultims persiskirstyti ir mėsa bus dar sultingesnė.
  • Eksperimentuokite: Nebijokite eksperimentuoti su skirtingais prieskoniais, marinatais ir garnyrais, kad atrastumėte savo mėgstamiausią šonkauliukų receptą.

Jautienos šonkauliukai yra universalus ir skanus patiekalas, kurį galima paruošti įvairiais būdais.

Receptas: Rūkyta paprika ir obuolių sultimis gardinti jautienos šonkauliai

Ingredientai:
  • apie 2,5 kg jautienos šonkaulių
  • 150 g rudojo cukraus
  • 1 valg. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių
  • keli žiupsneliai česnakų miltelių
  • keli žiupsneliai aitriosios paprikos miltelių
  • žiupsnelis cinamono
  • druskos
  • pipirų
  • 200 ml barbekiu padažo
  • 100 ml obuolių sulčių
Gaminimas:
  1. Pirmiausia nuo šonkaulių nulupkite ploną plėvelę - kepant su ja šonkauliai bus kietesni, be to prieskoniai ir grilio kvapas mažiau įsigers į mėsą. Pirmiausia šonkaulius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir ištrinkite prieš tai jau sumaišytais prieskoniais. Prieš kepant vidinė grilio temperatūra turi būti apie 150°C, tokią ją reikėtų stengtis išlaikyti ir visą kepimo laiką - apie 30 min. Stenkitės grilio neatidarinėti.
  2. Po 30 kepimo minučių šonkaulius perkelkite ant aliuminio folijos ir apliekite 50 ml šiltų obuolių sulčių, suvyniokite folijoje nepalikdami tarpų. Grilio temperatūrą padidinkite iki maždaug 190°C ir kepkite uždengtu grilio dangčiu apie 30 minučių. Po tiek laiko šonkauliai turėtų būti beveik iškepę, o jų vidinė temperatūra turėtų siekti apie 75°C.
  3. Apie 10 minučių pakaitinkite šonkauliukus išimtus iš folijos maždaug 120°C. Tuomet šonkaulius keletą kartų iš abiejų pusių kas 5 minutes aptepkite šiltu barbekiu padažu, po 3-iojo karto uždarykite grilio dangtį ir pakepkite dar 5 minutes.

Receptas: Jautienos kepsnys

Ingredientai:
  • jautienos nugarinės su išpjova kepsnio
  • druskos
  • pipirų
  • mėgstamų mėsos prieskonių
  • rūkytos paprikos miltelių
  • česnakų miltelių
Gaminimas:

Įtrinkite kepsnį prieskoniais ir įkaitinkite grilių iki maždaug 200-260°C. O toliau jau kepkite iki tokio iškepimo lygio, koks jums labiausiai patinka. Pusžalį kepsnį iškepsite kepdami jį 6 minutes iš vienos pusės ir tuomet apie 3-4 minutes iš kitos, tokio kepsnio vidinė temperatūra turėtų būti apie 50°C. Vidutiniškai kepsnį iškepsite jį kepdami 7 minutes iš vienos pusės ir apie 5-6 minutes iš kitos pusės, vidinė kepsnio temperatūra turėtų būti apie 60°C. Gerai iškepto kepsnio vidinė temperatūra turėtų būti apie 70°C, tokią ją pasieksite kepdami kepsnį 9 minutes iš vienos pusės ir apie 7-8 minutės iš kitos. Mažus ir nestorus jautienos kepsnius virš gerai įkaitusių žarijų dažniausiai užtenka pakepti po 2-3 minutes kiekvieną pusę, tokiu atveju kepsniai bus vidutiniškai iškepti. Jeigu turite, naudokite ketaus groteles - jos geriau įkaista, kepsniai skaniau ir gražiau apskrunda.