Vištienos iešmeliai orkaitėje - tai universalus, nesunkiai paruošiamas ir labai mėgstamas patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek draugų ar šeimos susibūrimams.
Kodėl verta rinktis orkaitėje keptus iešmelius?
Orkaitėje kepti iešmeliai - ypač patrauklus pasirinkimas, nes taip vištiena išlaiko minkštumą, neprisigeria papildomų riebalų, o skonis lieka ypač natūralus.
Iešmeliai yra puikus būdas vištieną paversti sultingu, kvapniu ir įvairiais būdais pritaikomu patiekalu - čia galite žaisti su prieskoniais, daržovėmis ir padažais.
Ingredientai ir paruošimas
Ingredientai:
- Vištienos filė
- Paprikos
- Svogūnai
- Pomidorai
- Alyvuogių aliejus
- Džiovinti raudonėliai
- Bazilikas
- Česnako skiltelės
- Maltas paprika
- Druska
- Pipirai
- Citrinos sultys (nebūtina)
Paruošimas:
- Paruoškite iešmelius: Jei naudojate medinius iešmelius, pamerkite juos į vandenį bent 20-30 minučių.
- Paruoškite vištieną: Nuplaukite filė, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais (maždaug 2,5 x 2,5 cm).
- Paruoškite marinatą: Dideliame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, džiovintus raudonėlius, baziliką, česnako skilteles (susmulkintas arba praleistas per spaustuką), maltą papriką, druską, pipirus ir, jei norite, citrinos sultis.
- Verkite gabaliukus ant iešmelių: Kaitaliokite marinuotą vištieną su paprikomis, svogūnu ir pomidorais.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba lengvai aptepkite aliejumi, kad nepridegtų.
- Kepkite iešmelius apie 20-25 minutes. Po 10-12 minučių apverskite iešmelius, kad visos pusės tolygiai apskrustų ir išliktų sultingos.
Patarimai ir gudrybės
- Vištienos iešmelių skonis labiausiai priklauso nuo kokybiškos mėsos ir laiko, skirto marinavimui. Jei turite laiko, leiskite vištienai pasimarinuoti kuo ilgiau - net ir nakčiai.
- Paprikas ir svogūnus rinkitės stambesnius, kad kepant nespėtų išvirti ar prarasti formos.
- Jei norite aštrumo, į marinatą įberkite šiek tiek aštrios raudonos paprikos ar čili dribsnių.
- Kepdami iešmelius, stebėkite, kad jie neperkeptų - vištiena labai greitai netenka sultingumo, todėl vos pasiekus reikiamą konsistenciją išimkite iš orkaitės.
- Taip pat galite naudoti virtuvių termometrą - vištienos vidaus temperatūra turi siekti 75°C. Jei nėra, įpjaukite storiausią gabaliuką - sultys turi būti skaidrios.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištienos iešmeliai orkaitėje - labai universalus receptas, kurį lengva pritaikyti įvairiems norams ar progoms.
- Jei norite gaivesnio skonio, į marinatą įtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės arba sumaišykite su natūraliu jogurtu.
- Norint egzotiškų skonių, vištieną galite marinuoti su sojų ir sezamo aliejumi, įdėdami imbiero bei medaus.
- Iešmelių sudėtį taip pat galite kaitalioti pagal poreikį: puikiai tiks ir cukinijos, baklažanai, nedidelės grybų kepurėlės ar net ananaso gabalėliai.
- Norite spalvingesnio rezultato? Sudėkite dar daugiau spalvotų daržovių ar net panaudokite įvairaus skonio pomidoriukus.
Patiekti vištienos iešmelius skanu su šviežių žalumynų salotomis, kuskusu, keptomis bulvytėmis, jogurtiniu arba pomidorų padažu. Iešmeliai ypač gražiai atrodys padėkluose su daržovėmis, šviežiomis žolelėmis ir citrinos gabalėliais.
Glazūruoti vištienos iešmeliai su teriyaki padažu
Šie vaivorykštės spalvų vištienos iešmeliai su paprikomis, ananasu, svogūnu ir lipniu teriyaki padažu yra nerealūs! Jie tikrai patiks visiems - net ir mažiausiems valgytojams, o vietoje kalno mėsos suvalgysime dar ir puokštę daržovių.
Ingredientai glazūruotiems iešmeliams:
- Vištiena (500g)
- Paprikos
- Ananasai
- Svogūnai
- Teriyaki padažas (2 v.š.)
- Krakmolas (1/2 a.š.)
- Sojų padažas (2 v.š.)
- Medus (2 v.š.)
- Sezamo aliejus (1 v.š.)
- Imbieras (2 cm)
- Druska, pipirai
Gaminimo eiga:
- Ruošiame marinatą - indelyje sumaišome teriyaki padažą, sojų padažą, medų, sezamo aliejų ir smulkintą imbierą.
- Vištieną supjaustome kubeliais (maždaug 2 cm. pločio), pabarstome druska ir pipirais, išmaišome.
- Pilame pusę marinato (kitą pusę paliekame glajui), išmaišome, uždengiame ir leidžiame marinuotis mažiausiai 30 minučių. Jei yra galimybė, pamarinuokite prieš kelias valandas.
- Paprikas, ananasą ir svogūną supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais, kaip pjaustėte vištieną. Berkite viską į dubenį, sumaišykite su aliejumi, druska ir pipirais.
- Kai vištiena pamarinuota, laikas verti iešmelius. Galite sluoksniuoti kaip jums patinka.
- Jei rinksitės orkaitę, kepkite 180 laipsnių orkaitėje (vėjelio funkcija) 30 minučių.
- Kai iešmeliai baiginėja kepti, paruošiame glajų. Likusią pusę marinato sumaišome su krakmolu, pilame į nedidelį puodą ar keptuvę ir maišydami kaitiname, kol padažas sutirštėja.
- Iškepusius iešmelius aptepame paruoštu glajumi, pabarstome smulkintais česnako laiškais, žemės riešutais ir sezamo sėklomis.
Kiti receptai ir idėjos
Socialiniuose tinkluose užmačiau viliojančią idėją - kepti vištienos iešmelius viename inde kartu su bulvėmis. Iš pradžių kiek nerimavau, kad bulvės tinkamai neiškeps, bet rezultatas pranoko lūkesčius! Viskas iškepė kuo puikiausiai.
Jogurtinis padažas
Kol orkaitėje kepė šis gardus patiekalas, greitai paruošiau gaivų jogurtinį padažą. Dubenėlyje sumaišiau natūralaus skonio graikišką jogurtą, žiupsnelį persilado prieskonių mišinio, tarkuotą česnako skiltelę, smulkiai pjaustytą marinuotą agurkėlį ir truputį paprikos.
Kartu su bulvėmis viename inde orkaitėje kepti vištienos iešmeliai paruošti, patiekiame su mėgiamu padažu ir salotomis.
Nesvarbu, ar gaminate iešmelius kasdieniam pietų stalui, ar vaišėms, šis patiekalas garantuotai pavergstiek vaikų, tiek suaugusiųjų širdis.