Traškūs vištienos kukuliai su sūriu orkaitėje
Nuostabus patiekalas, kuris vakarienę ar pietūs pavers įspūdingais. Šie kukuliai nuostabiai atrodo ir yra be galo skanūs! Paruošti visai nesunku, o tiekti labai tiks su bulvių koše ir mėgstamomis salotomis.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos LaMaistas.lt redakcijosDešrelės su troškintais kopūstais ir bulvėmis
Jaukių žiemos valgių temą tęsiant, į šios savaitės meniu kviečiu įtraukti dešreles. Ne bet kaip ir ne bet kokias, o paruoštas pagal gardžiausias vokiškas tradicijas – su troškintais raugintais kopūstais. Man tik keliskart teko trumpai lankytis Vokietijoje, bet susidariau įspūdį, kad ką jau ką, o kaip paruošti tobulai skanias dešreles, šios šalies žmonės tikrai išmano. Buvo smalsu kažką panašaus atkurti savo virtuvėje.
Kažką skanaus ir vokiško šią savaitę įkvėpė pagaminti „Lidl Lietuva“ – parduotuvėse šiuo metu vyksta teminė Vokietijos skonių savaitė „Deutschland“ ir patraukliomis kainomis galima įsigyti šios šalies produktų. Į savo pirkinių krepšelį išsirinkau vokiškų dešrelių, kumpio ir slyvų uogienės, su kuria kepamas vienas tradicinių Vokietijos pyragų.
Beje, priminimas: norėdami sutaupyti labiau, visad patikrinkite „Lidl Plus“ programėlę; aš pati ten esančius kainų leidinius, galiojančias akcijas ir nuolaidų kuponus sąžiningai peržiūriu dar prieš keliaudama į parduotuvę. Dažnai tai padeda nuspręsti, ką valgysime šią savaitę – man, kaip ir turbūt visiems, patinka reikalingų ar mėgstamų produktų įsigyti pigiau.
Na, o šią savaitę užsukę į „Lidl“, čiupkite pakuotę dešrelių, indelį raugintų kopūstų, kelias bulves. Pasiruoškit vakarienę, vertą penkių žvaigždučių, dešimt balų ir prašymo „norėčiau dar!“.

Naminės dešrelės - lengviau negu atrodo! Pasakojame žingsnis po žingsnio
Dešrelių tikrai verta turėti šaldytuve ar šaldymo kameroje - tai nebrangus, labai greitai paruošiamas, įvairiems patiekalams panaudojamas produktas. O pasigaminę naminių dešrelių būsite tikri dėl jų natūralios sudėties bei galėsite jas pagardinti pagal savo skonį. Pasakojame, kaip namuose prikimšti puikių dešrelių ir dalinamės receptais.
Dešrelės mėgstamos jau tūkstančius metų
Čirškindami dešreles greitai vakarienei tikriausiai nė nesusimąstėte, kad tai vienas seniausių ir vienas plačiausiai pasaulyje paplitusių valgių.
Neabejojama, kad dešrelės buvo sumanytos ir pamėgtos dėl taupumo. Dešrelėms tradiciškai naudotos įvairios mėsos nuopjovos, subproduktai, kraujas, riebalai, kartais mėsa maišoma su kruopomis. Mišiniai turėjo būti gausiai sūdomi (matyt, todėl ir apsinuodijimų pasitaikydavo - druska senovėje buvo brangi), o įkimštos dešrelės vartojamos iškart arba vytinamos.
Šiandien gerokai dažniau gaminamos, populiaresnės ir daugumai žmonių priimtinesnės „prabangesnės“ dešrelės ne iš likučių, o iš kokybiškos mėsos, pagardintos ne krūva druskos, o kvapniomis žolelėmis ir įmantriais prieskoniais.
Naminės dešrelės jau tūkstančius metų mėgstamos visame pasaulyje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock
Gaminame namines dešreles - paprasta ir tikrai skanu
Namines dešreles pasigaminti tikrai nesudėtinga. Svarbu pasirinkti kiek riebesnę mėsą (arba liesą mėsą maišyti su maltais lašinukais), faršą pagardinti mėgstamais prieskoniais, jį labai gerai išminkyti ir žarnas prikimšti nei per laisvai, nei per standžiai.
1. Mėsa. Naminės dešrelėms tiks įvairiausia mėsa - kiauliena, jautiena, vištiena, kalakutiena, žvėriena ir kt. Galima rinktis įvairiausias mėsos dalis, jas maišyti tarpusavyje, pridėti subproduktų.
Terminis dešrelių apdorojimas neužtrunka ilgai - jos greitai išverdamos ar iškepamos, todėl pasirinkta mėsa turėtų būti jauno gyvūno ar paukščio, kokybiška, minkšta. Kietesnė, senesnių galvijų ir paukščių mėsa yra sodresnio skonio, tačiau ji kieta ir ją būtina ilgiau termiškai apdoroti. Tokia mėsa puikiai tiks sultiniams, sriuboms, troškiniams, ilgam kepimui neaukštoje temperatūroje orkaitėje ir pan.
Ką dar iš faršo? 43 skanūs ir nesudėtingi maltos mėsos patiekalai
Nors iš maltos mėsos dažniausiai esame pratę kepti kotletus, tai - labai universalus ingredientas, kuris tinka ir kaip patiekalo pagrindas, ir kaip įdaras. Ne veltui mėgstamas bene visų šalių virtuvėse, o didžiulis jo privalumas - iškepa greičiau nei įprasta mėsa.
Žvalgotės idėjų gardžiai vakarienei ar pietums? Siūlome rinktis net iš 43 puikių, kvapnių ir labai skanių patiekalų receptų!
Dešrelių kepimas orkaitėje
Paruoškite reikiamus ingredientus:
- Žalias dešreles (atšildykite, jei užšaldėte)
- Svogūnus
- Vyną
- Alyvuogių aliejų
- Druską ir pipirus
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 ° C.
- Grilio keptuvę patepkite 1 valgomuoju šaukštu aliejaus ir gerai ją įkaitinkite. Išdėstykite dešreles. Jei neturite grilio keptuvės, galite naudoti bet kokią žemą keptuvę, kurioje mėgstate kepti mėsą.
- Kepkite dešreles 2-3 minutes iš kiekvienos pusės, kad lengvai apskrustu.
- 200 g svogūno supjaustykite pusžiedžiais ir lengvai pakepinkite alyvuogių aliejuje.
- Į kepimo indą supilkite 180 ml vyno ir sudėkite svogūnus. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Ant viršaus sudėkite apskrudusias dešreles ir pašaukite į orkaitę 35 minutėms.
- Patiekite dešreles karštas su vyno ir svogūnų padažu. Gero apetito!