Trapūs sausainiai - puikus pasirinkimas prie arbatos puodelio arba kavos. O dabar dalinuosi su jumis trapių, gardžių sausainių "Žiedeliai" receptu.
Sausainiai "Žiedeliai"
Ingredientai:
- 200 g sviesto (kambario temperatūros)
- 130 g cukraus pudros
- 350 g miltų
- 2 kiaušiniai (+ 1 aptepimui)
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 0,5 a.š. kepimo miltelių
- Maždaug 65 g riešutų (pagal skonį, aš naudojau migdolus)
Gaminimo eiga:
- Riešutus smulkiai sukapojame ir lengvai apkepiname (susmulkinau blenderiu, su specialiu indeliu).
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir persijojame.
- Sviestą, kiaušinius, cukraus pudra, druską, vanilinį cukrų išsukame kol cukrus ištirps.
- Dedame persijotus miltus ir greitai užminkome tešlą. Dedame ją į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui.
- Stalą gerai pabarstome su miltais ir iškočiojame tešlą, kad būtų maždaug 7 mm storio.
- Išspaudžiame apskritimus, o tada viduje išspaudžiame centrą, turi gautis žiedas.
- Išplakame kiaušinį, sutepame žiedus ir apibarstome riešutais.
- Kepimo skardą išklojame su kepimo popieriumi ir sudedame sausainius.
- Orkaitę įkaitiname iki 180°C, kepame maždaug 20 min.
Trapūs Smėliniai Žiedai
Štai dar vienas receptas, kuriuo galite pasinaudoti norėdami pasigaminti trapius žiedelius.
Ingredientai:
- Sviestas
- Cukrus
- Žiupsnelis druskos
- Kiaušinis
- Miltai
- Kepimo milteliai
- Riešutai
- Kiaušinio trynys (aptepimui)
Gaminimo eiga:
- Sviestas su cukrumi ir žiupsneliu druskos ištrinamas iki baltumo.
- Įmušamas kiaušinis ir gerai išmaišoma.
- Suberiami miltai sumaišyti su kepimo milteliais ir greitai užminkoma tešla.
- Dedama 1 val. į šaldytuvą.
- Stalas pabarstomas miltais ir iškočiojamas 6-7 mm storio lakštas.
- Išspaudžiami maždaug 8 cm apskritimai, o kiekvieno apskritimo viduryje išspaudžiami dar mažesni 2 cm apskritimai.
- Sudedama į kepimo popieriumi išklotą skardą ir padedama šaltai.
- Riešutai pakepinami sausoje keptuvėje, atvėsinami ir pasmulkinami.
- Trapūs smėliniai žiedai aptepami išplaktu tryniu ir apibarstomi riešutais.
- Dedama į įkaitintą orkaitę ir kepama 200 laipsnių temperatūroje apie 12 min., kol gražiai pagelsta.
Iš nurodyto kiekio išeina apie 15 vnt. trapių smėlinių žiedų. Trapūs smėliniai žiedai puikus pasirinkimas prie arbatos puodelio.
Nostalgiškas Kepinys: Sausainiai Žiedai su Riešutais
Tai - nostalgiškas kepinys, mokyklinis skanėstas - trapus, didelis sausainis su traškiais žemės riešutais. Idealus su pienu, skanus su arbata, na tiesiog - kepkite ir mėgaukitės.
Ingredientai (12-ai dešimties centimetrų skersmens žiedų):
Trapiai tešlai:
- 200 g sviesto
- 150 g cukraus
- 4 didelių kiaušinių tryniai
- 450-500 g miltų
- 1 su kaupu a.š. kepimo miltelių
- Truputis druskos
Pabarstams:
- 100 g neluptų žemės riešutų
- 1 kiaušinio baltymas (aptepimui)
- Truputis cukraus (nebūtinai)
Gaminimo eiga:
- Ištirpiname sviestą, suberiame į jį cukrų ir supilame kiaušinių trynius - viską gerai išmaišome.
- Atskirai sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Pilame skystus ingredientus į sausus ir suminkome tešlą. Kuo šiltesnė skystoji masė, tuo greičiau ir geriau tešla susiminko.
- Suformuojame tešlos rutulį, suvyniojame į plėvelę ar rankšluostėlį ir padedame pailsėti į šaldytuvą dviems valandoms.
- Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių Celsijaus.
- Atvėsusią tešlą iškočiojame ant miltais pabarstyto paviršiaus iki 7-8 mm storio, išpjauname žiedus ir jų viduriukus.
- Aptepame truputį paplaktu kiaušinio baltymu ir apibarstome susmulkintais riešutais.
- Kepame apie 10 minučių, kol gražiai paruduos.
Sviestiniai Levandų Sausainiai
Jei norite išbandyti kažką naujo, siūlome sviestinių levandų sausainių receptą.
Reikės:
- 500 g miltų
- 200 gramų sviesto
- 100 gramų miltelinio cukraus
- 2 kiaušinių
- Žiupsnelio druskos
- 1 a. š. džiovintų levandų žiedų
Gaminimo eiga:
- Dubenėlyje iki purios masės išsukite sviestą su cukrumi.
- Sviestui pradėjus tirpti įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite.
- Į kitą dubenį berkite miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų, druską ir levandų žiedelius, gerai išmaišykite.
- Miltų masę per kelis kartus suberkite į sviesto masę, pamaišykite ir baikite minkyti rankomis. Tešla turi būti lipni, svarbiausia - nepadauginti miltų.
- Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve mažiausiai kelioms valandoms ar net per naktį.
- Stalviršį pabarstykite miltais, iš gabalėlio tešlos iškočiokite norimo storumo lakštą.