Atsibeldus rugsėjui su savo vėsesniais rytais ir vakarais, kasmet atneša šiltesnio ir komfortiškesnio maisto pageidavimus.
Staiga, po kelių mėnesių pertraukos, vėl norisi karštos sriubos (o ne šaltibarščių), troškinio (o ne salotų), keptos vištos ar lazanijos. Tačiau komfortiško maisto noras nereiškia, kad staiga randu kalnus laiko vakarienės gamybai, tad ir šiuos patiekalus stengiuosi gaminti optimaliai, neapkraudama savęs sudėtingais procesais (ypač darbo dienomis).
Greitas Čili Troškinys su Kakava
Pupelių ir maltos mėsos troškinys, kurį mes namuose vadiname ČILI (čili), yra darbo dienų vakarienės arkliukas, nes pagaminu nuo nulio per pusvalandį ir jam nereikia jokių įmantrių produktų.
Paruošiu daržoves: nuplautą paprikas pjaustau nedideliais kubeliais, svogūną smulkinu kiek pavyksta smulkiau, o česnakus - plonomis riekelėmis ar smulkiais kubeliais. Gerai įkaitinu gilų plačiadugnį troškintuvą arba didelę keptuvę.
Pilu šiek tiek aliejaus ir sudedu maltą mėsą. Kepu vis pamaišydama ir stengdamasi išardyti didesnius mėsos gumuliukus ant didelės kaitros, kad mėsa paskrustų. Jei matau, kad mėsa išskiria savo sultis ir labiau troškinasi, nei skrunda, reiškia trūksta keitros ir ją drąsiau didinu.
Ant šiek tiek paskrudusios mėsos dedu pjaustytus svogūnus ir maišydama kepinu ant didesnės kaitros porą minučių. Tuomet sudedu paprikas ir česnakus ir maišydama pakepinu dar porą minučių.
Dabar sumažinu kaitrą iki vidutinės ir supilu abi skardines pupelių (nenusunkusi jų skysčio, su viskuo tiesiai į troškintuvą), skardinę kapotų pomidorų ir prieskonius. Viską gerai išmaišau, leidžiu užvirti ir uždengusi dangtį bei primažinusi kaitrą patroškinu apie 10-15 min.
Atidengiu dangtį ir įdedu šaukštelį kakavos (nesijaudinkite, ji čia nuostabiai tinka ir suteikia gilesnio skonio). Gerai išmaišau, paragauju, ar netrūksta druskos, o gal aštrumo. Jei trūksta - įdedu trūkstamų prieskonių.
Uždengiu ir leidžiu pasitroškinti dar 5 min. Paruoštą troškinį patiekiu su virtais ryžiais, arba česnakiniu batonu, arba kukurūziniais traškučiais (nachos). Ant viršaus dedu graikiško jogurto arba grietinės, barstau čili dribsniais arba jalapenų griežinėliais, svogūnų laiškais, šviežiomis kalendromis, avokadų gabaliukais.
Troškinys puikiai išsilaiko šaldytuve kelias dienas ir net tinka šaldymui šaldiklyje ilgesniam išlaikymui. Tinka pietų dėžutėms į darbą ar mokyklą, nes yra lengvai pašildomas ir nesunkiai supakuojamas.
Mums labiausiai patinka čili troškinį valgyti su česnakiniu batonu, arba kukurūziniais nachos traškučiais, arba virtais ryžiais, o ant viršaus nugula šaukštas graikiško jogurto arba grietinės, avokadų gabalėliai, šiek tiek laimo sulčių, žalumynų ir jalapeno griežinėlių.
Troškinys yra sotus - visgi pagamintas iš maltos mėsos ir pupelių, tad baltymų čia netrūksta. Paprikos, pomidorai, svogūnai atlieka ne ką mažiau svarbų vaidmenį maistingumui ir galutiniam skoniui, o šauktelis kakavos gamybos pabaigoje nėra mano keistuoliškas išmislas - taip daroma tradiciškai, gaminant chili con carne troškinį.
Kakava čia visai nesijaučia kaip saldumynas, o atvirkščiai - troškinio skoniui atneša gylio, tad siūlau šio mažiau įprasto ingrediento nepraleisti.
Čili Troškinio Įvairumas
Šis cili troškinys su jautiena man primena Meksiką. Jei jus labiau domina čili sriuba - į puoda įpilkite daugiau trintų pomidorų ir jautienos sultinio.
Čili kon karne turėtų būti aštrus. Jeigu labai mėgstate pupeles, galite šiek tiek sumažinti mėsos kiekį ir vietoj jos dėti dalį pupelių. Aš nebandžiau, bet manau turėtų gautis gerai.
Gaminimo Būdai ir Patarimai
Jei norisi „atskiesti“ sodrų troškinio skonį, galite šalia jo patiekti virtų ryžių.
Troškiname apie 25-35 minutes, tol, kol gausime norimą troškinio tirštumą. Pabaigoje paragaujame, ar netrūksta druskos ir aštrumo.
Troškinį patiekiame su ryžiais arba bulvių koše, galime patiekti su nachos, troškinį naudojant kaip padažą.
Ant grilio galima kepti ne tik šašlykus ar mėsos kepsnius, bet ir virti sriubas, plovą ar gaminti įvairiausius troškinius. Vienas jų - pasaulyje ir Lietuvoje pamėgtas čili troškinys.
Ruošdamas čili dažnai improvizuoju - dedu viską, ką randu spintelėse, ir tai, kas, mano nuomone, suteiks išskirtinio skonio.
Taip pat vertėtų nepamiršti ir svogūno, česnako bei saliero. Juos apkepus išsiskiria išraiškingas aromatas. Mėsą taip pat reikėtų apkepinti. O prieskonius galima rinktis įvairiausius, kurie suteikia dar intensyvesnio skonio.
Tiesa, dar vienas slaptas čili troškinio ingredientas, kuris, pasak eksperto, paryškina jo skonį - juodasis šokoladas. V. Amosovas troškinį ant čili rekomenduoja troškinti apie 1-1,5 val.
Receptas: Greitasis Čili Troškinys su Kiauliena ir Kakava
Greitasis čili troškinys arba geriausia sriubytė vyrams po gero baliaus. Ją verdu labai dažnai, taip pat ši sriuba yra tobula šaltais žiemos vakarais. Kadangi tikrą čili reikėtų virti apie 4-6 valandas, tad šį kartą pridedu greitojo čili varianto receptą. Iš nurodytų ingredientų kiekių gausis maždaug 4-5 porcijos.
Prie čili troškinio dar reikės itališkos duonos „Čiabata“ (arba kitos baltos duonos) ir mėlynojo pelėsinio sūrio.
Ingredientai:
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 5 česnakų
- 1 arbatinis šaukštelis čiobrelių (ir raudonėliai)
- Šiek tiek juodųjų pipirų (šviežiai grūsti)
- 1 arbatinis šaukštelis kakavos
- 1 arbatinis šaukštelis kalendrų
- 2 vienetai morkų
- 2 vienetai paprikų
- 400 gramų pomidorų pastos (konservuoti be odelių)
- 3 vienetai svogūnų
- 150 gramų kiaulienos kumpio
- 300 gramų kiaulės faršo (naminis)
- 6 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
- 200 gramų konservuotų kukurūzų
- 200 gramų konservuotų pupelių
- Šiek tiek druskos
- 600 mililitrų sultinio ((galima ir užvirintą vandenį, o jeigu norite, galite ir nenaudoti sultinio ar vandens))
- 2 vienetai čili pipirų (pipirai)
- 120 gramų sūris („Džiugas“)
- 1 arbatinis šaukštelis kumino
Paruošimo būdas:
- Gerai įkaitinus puodą supilti į jį alyvuogių aliejų.
- Kai aliejus pradeda burbuliuoti dėti supjaustytus svogūnus, o po trijų minučių šiaudeliais supjaustytas morkas ir patroškinti dar apie 4 min.
- Kai morkos ir svogūnai įgauna aukso atspalvį dėti susmulkintus česnakus bei čili pipirus ir viską išmaišius patroškinti 5 min.
- Po 5 min. dėti kiaulienos faršą, viską gerai išmaišyti ir uždengus puodą palikti troškintis 10 min.
- Faršui pasitroškinus sudėti šviežiai grūstą druską bei pipirus, kuminą, cinamoną, kalendrą ir raudonėlį, viską gerai išmaišyti ir troškinti dar apie 8 min.
- Tada supilti užvirintą sultinį (arba vandenį), sudėti čiobrelius, kakavą bei griežinėliais supjaustytą kiaulienos kumpį ir atidengus patroškinti dar 12 min. (nuo šiol troškinti atidengus puodą).
- Praėjus 12 min. sudėti stambiai pjaustytą papriką ir patroškinti dar apie 5 min.
- Galiausiai sudėti susmulkintus pomidorus, konservuotus kukurūzus bei konservuotas pupeles.
- Dabar galite pasirinkti vieną iš dviejų būdų:
- Virti apie 50 min., o per tą laiką vanduo išgaruos ir turėsite tirštą sriubą/troškinį, bet tuomet pupeles ir kukurūzus sudėti likus 20 min. iki virimo pabaigos;
- Virti iki 20 min. ir valgyti kaip tikrą sriubą.
- Prieš valgant, užtarkuoti „Džiugo“ sūrio.
- Prie čili troškinio/sriubos tinka čiabata ar kita balta duona užkepta mėlynuoju pelėsiniu sūriu. Orkaitę reikia įkaitinti iki 180 laipsnių temperatūros ir 4 min. pakepinti ant skardos sudėtas duonos riekeles, o po to apversti riekeles, uždėti pelėsinį sūrį ir pašauti į orkaitę dar 5 min.
Nebijokite dėti kakavos ir cinamono - pamatysite, kaip cinamonas „čiliuko“ aštrumui suteiks švelnumo, o kakava šiokio tokio brandumo. Bon appetit!
Receptas su jautiena ir daržovėmis
Ingredientai:
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 didelis svogūnas
- 3 česnako skiltelės
- 500 g. liesos jautienos
- 1 raudonoji paprika
- 3 v. š. pomidorų pastos
- 800 g (2 skardinės) smulkintų pomidorų savose sultyse
- 400 g. skardinė raudonųjų pupelių
- 1 sultinio kubelis + 1/2 puodelio vandens
- 1 - 2 a. š. kajeno pipirų
- 4 a. š. malto kumino
- 5 a. š. paprikos prieskonių
- 2 v. š. raudonėlio
Paruošimas:
- Puode įkaitiname alyvuogių aliejų. Beriame smulkintą svogūną ir keletą minučių pakepiname.
- Įspaudžiame česnaką, suberiame kubeliais pjaustytą papriką ir dar šiek tiek pakepiname.
- Sudedame maltą jautieną ir bekepant ją susmulkiname mentele. Suberiame visus prieskonius ir kepiname tol, kol jautiena paruduos iš visų pusių.
- Supilame pomidorų pastą, pomidorus, pupeles, ir supilame vandenyje ištirpintą sultinio kubelį.
- Troškiname apie 25-35 minutes, tol, kol gausime norimą troškinio tirštumą. Pabaigoje paragaujame, ar netrūksta druskos ir aštrumo.
Patarimai renkantis ingredientus
Renkantis smulkintą jautieną taip pat atkreipkite dėmesį į riebalų procentą, ir rinkitės liesesnę.
Prieš pirkdami šį produktą pirmiausiai turime įvertinti jo spalvą: mėsa turi būti rausva, atrodyti šviežia, šiek tiek blizgi, nebūti apdžiūvusi ar papilkėjusi.
Šiek tiek riebalų turintis faršas patiekalams suteiks ryškesnį skonį.
Čili Troškinys gamtoje
Iškylai gamtoje žiemą ji rekomenduoja rinktis sočius, maistingus ir šildančius patiekalus - troškinius, sriubas, košes arba keptos mėsos ir daržovių patiekalus.
Maisto ekspertė primena, kad valgant lauke reikėtų nebijoti ir aštresnių patiekalų bei aštriais prieskoniais pagardintos mėsos - toks maistas padės dar labiau sušilti.
Pasiūlymai patiekimui
- Česnakinis batonas
- Kukurūziniai nachos traškučiai
- Virti ryžiai
- Grietinė
- Avokado gabalėliai
- Laimo sultys
- Žalumynai
- Jalapeno griežinėliai
Štai keletas ingredientų, kurie puikiai papildo čili skonį: kapotų šviežių kalendrų, vyšninių pomidoriukų, kapotų svogūnų laiškų, avokado griežinėlių.