KAIP PAGAMINTI TOBULĄ STEIKĄ
Neseniai savo Instagrame dariau Q&A, kurio metu kalbėjome apie jautieną ir dažniausiai užduodamas klausimas buvo – tai kaip iškepti tą tobulą steiką? Dažnai galvojame, kad geras steikas – tai patiekalas, kurį galime suvalgyti tik prabangiame restorane. Iš tiesų steiko gamyba yra super greita ir paprasta, reikia tik žinoti kelias taisykles ir restoranas atkeliauja į namus.
Steiko gamybos taisyklės
- Labai svarbu išsirinkti kokybišką mėsą. Gero steiko tikrai neiškepsite ir paprastos sveriamos jautienos parduotuvėje – šią mėsą geriau palikite troškiniams. Steikui būtinai rinkitės brandintą mėsą. Brandinimas jautienai suteikia minkštumo, skonio turtingumo, aromato. Aš renkuosi laisvai auginamų galvijų “Feel the Beef” mėsą, kuri brandinama 30 dienų, todėl yra ypatingai aromatinga ir minkšta.
- Taip pat svarbi ir jautienos dalis. Mano favoritai – jautienos antrekotas (Rib Eye Steak), jautienos sprandinė (Chuck Eye Steak) ir nugarinės išpjova su kaulu (T-Bone). Nuotraukoje ir pozuoja pastarasis – T-Bone steikas.
- Kepanti mėsa turi būti kambario temperatūros, jokiu būdu ne iš šaldytuvo.
- Prieš kepant mėsą apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska ir pipirais.
- Kepti reikia labai gerai įkaitintoje, geriausia – špižinėje keptuvėje.
- Didžiausia klaida – perkepimas, nes tuomet mėsa tampa ne sultinga ir minkšta, o kieta ir gumine.
- Tikslus steiko kepimo laikas priklauso nuo mėsos dalies, storio, jūsų mėgstamo iškepimo lygio. Kepant mėsą reikia vartyti lygiai kas minutę, medium rare dažniausiai pasiekiama per 6-8 minutes.
- Kai mėsa iškepa, labai svarbu prieš pjaustant leisti jai 5 minutes pastovėti – tuomet pjaustant išbėgs mažiau sulčių, mėsa bus sultingesnė.
Karališkas T-Bone steikas
1 steikui reikės:
Gaminame:
Šis receptas sukurtas bendradarbiaujant su “Feel the Beef“.
Jautienos steikas
Gaminimo režimas Įjunkite, kad menimo metu jūsų ekranas neužtamsėtų.Receptas: Pagrindiniai patiekalaiŽymos: jautiena, steikasPorcijų skaičius: 1- apie 200 g. jautienos išpjovos
- druska
- šviežiai, stambiai malti juodieji pipirai
- konditerinis siūlas
Padažui
- 250 ml. riebios grietinėlės 35%
- 2 š. sviesto
- 2 a.š. konservuotų žaliųjų pipirų (paprastam prekybos centre jų nerasite, ieškokite parduotuvėse "Assorti", "Užupio krautuvėlė", jeigu vis tik nepavyks rasti, ne bėda, padažas bus skanus ir be jų)
- apie 50 ml. konjako arba brendžio (kartą, kai namuose nebuvo nė vieno iš gėrimų, įpyliau savo vyro labai mėgstamo dūminio viskio ir buvo tobula)
- 1 š. sojos padažo
- druska
- šviežiai malti juodieji pipirai
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 20 min.Tuną gerai nuvarviname nuo skysčio ir beriame į dubenį.Ten pat dedame smulkiai pjaustytus agurkėlius, smulkiai sukapotą svogūną, smulkintus krapus, garstyčias, druską bei piprus. Dedame majonezą ir gerai išmaišome.
Imame vieną duonos riekelę. Ant jos dosniai užtepame tuno masės ir užberiame tarkuoto sūrio. Uždengiame kita duonos riekele. Jos viršų plonai aptepame sviestu. Taip paruošiame visus sumuštinius.
Keptuvę įkaitinam ant vidutinės kaitros. Į ją dedame sumuštinius sviestu patepta puse žemyn. Ugnį truputį sumažiname ir kepame 3-4 minutes iki duona apskrus.
Tada sumuštinių viršų vėl aptepame sviestu, juos apverčiame ir kepame dar 2-3 minutes iki apskrus ir antra sumuštinių pusė.
Patarimai:Ar būtinas majonezas? Klasikiniuose amarikietiškuose “tuna melts” majonezo naudojama tikrai gausiai, šiame recepte aš jo dėjau kiek mažiau, t.y. tiek kad tuno masė neatrodytų sausa. Jeigu nemėgstate majonezo, jį galite pakeisti tepamu arba kreminiu sūreliu.
Kepti be riebalų. O jei norite sveikiau, sumuštinius galite kepti karšto oro gruzdintuvėje - tokiu atveju jų tepti sviestu nereikia. Tiesiog sudėkite į gruzdintuvę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 8-10 minučių, iki gražiai apskrus. Arba galite kepti iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus+apačia+vėjelis).
Gaminimo eiga:
Orkaitę įkaitiname iki 200C.Visų pirma, mėsą iš šaldytuvo išimame likus minimaliai valandai iki kepimo, ji turi pasiekti kambario temperatūrą. Tuomet, su konditeriniu siūlu aprišame iš šonų, truputį paformuodami rankomis, kad steikas gautųsi vienodo aukščio (5-6 cm.) ir storio (7 cm.). Aprišimas siūlu padės mėsai tolygiai iškepti.
Mėsą gerai įtriname pipirais, druskos šiame etape NENAUDOJAME.Sausą keptuvę (be riebalų) įkaitiname iki aukštos temperatūros, maksimalios kaitros nereikia, nes mėsa svils, bet nekeps. Ant keptuvės steikus kepame po 3 minutes iš abiejų pusių.
Po to, mėsą perkeliame į orkaitę ir kepame dar apie 7 minutes, nevartome. Privaloma dalis: iškepusiems steikams reikia leisti bent 5 minutes pailsėti, t.y. išėmus iš orkaitės perkelti ant lėkštės, uždengti folija ir palikti ramybėj. Tuomet, barstome druska, dedame sviesto ar kitų padažų ir mėgaujamės.
Tobulas padažas tobuliems steikams
Keptuvės, kurioje kepė steikai jokiu būdu neplauname, kitaip ruošti šį padažą prasmės nebus. Nustačius vidutinę ugnį įpilame alkoholį ir leidžiame gerai nugaruoti, kol skysčio beveik visiškai neliks.
Dedame sviestą ir maišydami nugramdome prikepusius mėsos likučius, pilame grietinėlę, koservuotus pipirus, soją ir maltus pipirus. Maišydami leidžiame padažui keletą minučių pavirti, kol sutirštės, tuomet ragaujame ir pagal skonį beriame druskos.
Ant lėkštės, kurioje ilsėjosi steikai bus išsiskyrusios mėsos sultys, jas pilame į padažą ir dar kartą viską gerai išmaišome.
Jautienos steikas
Visi, valgantys mėsą, mėgstame gerą jautienos steiką, tik kaip jį iškepti tobulai. Galiu pažadėti, kad su šiuo receptu toks klausimas Jums daugiau niekada nekils ir tai taps vienu iš lengviausiai paruošiamų patiekalų.
Pagal šį receptą steikus kepu nuo neatmenamų laikų ir jis niekada nėra manęs pavedęs. Vienas niuansas-kuomet patiekalas nesusideda iš gausybės ingridientų, pageidautina, kad produktai būtų aukščiausios kokybės.
Steikams dažniausiai renkuosi sauso brandinimo (ne mažiau 35 dienų) jautienos išpjovą, bet esu kepus ir iš nebrandintos Angus veislės išpjovos-pavyko puikiai. Bet kokiu atveju, mėsos kokybė yra pagrindinis raktas į sėkmę.
