Tinkami pietų dėžučių patiekalai darbo dienos metu aprūpina organizmą maistinėmis medžiagomis, reikalingomis palaikyti organizmo funkcijas ir emocinę gerovę. Anot gydytojos dietologės dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad renkantis maistą, kuris bus dedamas į pietų dėžutę, reikėtų vadovautis pagrindiniais sveikatai palankios mitybos principais: „Tai galėtų būti tokie produktai kaip grūdai, liesi baltymai, vaisiai, daržovės ir sveikus riebalai.
Šie darbo dienos metu suteiks ilgalaikės energijos ir palaikys bendrą gerą savijautą. Iš riebalų turinčių produktų į racioną galite įtraukti avokadų, riešutų, sėklų. Jei renkatės grūdus, tai geriausia rinktis ruduosius ryžius, kvinoją, viso grūdo duoną ar viso grūdo makaronus, nes juose yra skaidulų, kurios palengvina virškinimą.
Be to, būnant darbe svarbu planuoti ne tik pietus, bet ir užkandžius, kurie taip pat turėtų būti palankūs sveikatai. Be abejonės, dietologė primena nepamiršti ir daržovių, kurios organizmui suteiks būtinų vitaminų, mineralų bei skaidulinių medžiagų. „Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį ir į porcijų dydį, kad išvengtumėte persivalgymo.
Pietų dėžutei rinkitės atinkamas kiekvienos maisto grupės porcijas, kad visas patiekalas būtų sotus, bet be per didelio kalorijų kiekio. Taip pat venkite itin apdorotų maisto produktų, kuriuose paprastai būna daug pridėtinio cukraus, natrio ir sveikatai nepalankių riebalų. Kai tik įmanoma, rinkitės minimaliai apdorotus produktus.
Anot dr. E. Gavelienės, viena pagrindinių klaidų, kurią darome pietaudami biure - tai neatidus ir skubotas valgymas: „Skirkite laiko pasimėgauti maistu: jei įmanoma, venkite valgyti prie darbo stalo. Taip pat atkreipkite dėmesį į alkio ir sotumo signalus. Valgykite, kai esate alkani ir sustokite, kai pasisotinsite.
Sąmoningam valgymui padės tyli ir rami vieta, kur galėsite mėgautis maistu be nuolatinių trukdžių - tai gali būti biuro poilsio kambarys ar netoliese esantis parkas. „Sumažinus ekrano naudojimo laiką, galėsite susitelkti tik į valgį. Taip pat rekomenduotina prieš pradedant valgyti skirti laiko ir pastebėti maisto spalvas, tekstūrą, kvapus, nes juslių įjungimas pagerina valgymo patirtį.
Valgykite mažais kąsneliais ir kiekvieną kąsnį kramtykite lėtai - tai ne tiks palengvins virškinimą, bet ir galėsite labiau mėgautis skoniais. Vasara dažnai siejama su atostogomis ir poilsiu gamtoje: tai - metas, kai norisi kuo mažiau laiko praleisti virtuvėje, bet vis tiek mėgautis skaniais, sočiais ir nebrangiais pietumis.
Jei ir jums svarbu sutaupyti laiko, „Lidl“ kviečia atrasti greitus ir pigiai pagaminamus pietų receptus, kuriuos pasigaminsite vos per kelias minutes, o jiems reikalingus produktus visada galėsite įsigyti už itin žemą kainą kasdien.Šiems patiekalams pagaminti nereikės ypatingų žinių ar ilgo pasiruošimo virtuvėje - vos kelios paprastos sudedamosios dalys ir šiek tiek kūrybiškumo gali sukurti skanius ir maistingus pietus.
Tie patys paprasti ir kasdieniai produktai yra itin universalūs, todėl iš jų galima pagaminti daugybę skirtingų valgių. Pavyzdžiui, makaronai gali tapti net 50 skirtingų patiekalų pagrindu. O norint pigiai apsipirkti kasdien, „Lidl“ siūlo atrinktą asortimentą, kurio 90 proc. sudaro privatūs prekių ženklai.
Pirkėjai vertina šiuos produktus ne tik dėl jų prieinamos kainos, bet ir dėl aukštos kokybės, mat dažnu atveju šie privačių prekių ženklų produktai gaminami tose pačiose gamyklose kaip ir žinomi tarptautiniai prekės ženklai, tačiau pasižymi beveik identiška ar net geresne sudėtimi.
Trys lengvai pagaminami receptai
„Lidl“ dalinasi trimis lengvai pagaminamais receptais, kurie gali tapti jūsų vasaros išsigelbėjimu, o sutaupytą laiką galėsite skirti ilgesniems pasivaikščiojimams ar mėgstamos knygos puslapiams.
Tikra pietų klasika: greitai pagaminami spagečiai su konservuotais pomidorais ir bazilikais
Kai norisi greitai ir skaniai pavalgyti, šis receptas - puikus sprendimas. Spagečiai, konservuoti pomidorai, šiek tiek alyvuogių aliejaus ir šviežias bazilikas - vos kelios sudedamosios dalys, kurios taps puikiais pietumis per mažiau nei 20 minučių.
Jums reikės:
- 200 g spagečių
- 1 skardinės konservuotų pomidorų
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1-2 skiltelių česnako (pagal skonį)
- Šviežių bazilikų
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Parmezano sūrio
Gaminimas:
- Užvirinkite didelį puodą vandens ir įberkite šiek tiek druskos. Kai vanduo užvirs, sudėkite spagečius ir virkite apie 8-10 minučių, kol jie bus „al dente“, t. y. beveik išvirę. Nusausinkite, palikdami šiek tiek vandens.
- Kol spagečiai verda, įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Įdėkite smulkintą česnaką ir kepkite 1-2 minutes, kol jis pradės išskirti savo subtilų aromatą. Tada supilkite smulkintus konservuotus pomidorus, pagardinkite viską druska, pipirais ir bazilikais. Virkite 5-7 minutes, kad pomidorai suskystėtų, o padažas sutirštėtų.
- Į keptuvę su pomidorų padažu sudėkite išvirtus spagečius ir gerai išmaišykite, kad visi makaronai pasidengtų padažu. Jei padažas - per tirštas, galite įpilti šiek tiek išvirto makaronų vandens, kad jis taptų kremiškesnis.
- Papuoškite paruoštus spagečius bazilikais ir ant patiekalo viršaus pabarstykite tarkuoto parmezano sūrio.
Skanu ir maistinga: grikių salotos su dešrelėmis ir daržovėmis
Grikiai - puikus pasirinkimas, kai norisi ne tik sočiai pavalgyti, bet ir suteikti organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Šios salotos su pieniškomis dešrelėmis ir šviežiomis daržovėmis yra greitas, lengvas ir maistingas patiekalas, kurį paruošite vos per kelias minutes.
Jums reikės:
- 200 g grikių
- 2-3 virtų „Pikok“ pieniškų dešrelių
- 1 vidutinio dydžio agurko
- 1 raudonosios paprikos
- 1 pomidoro
- Pusės raudonojo svogūno
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto obuolių acto
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Šviežių žalumynų (petražolių ar krapų) papuošimui
Gaminimas:
- Užvirinkite didelį puodą vandens ir įberkite šiek tiek druskos. Kai vanduo užvirs, sudėkite grikius ir virkite apie 10-12 minučių, kol grikiai taps minkšti. Nusausinkite ir leiskite atvėsti.
- Agurką, papriką ir pomidorą supjaustykite kubeliais. Raudonąjį svogūną supjaustykite smulkiai. Galite svogūną užpilti šlakeliu obuolių acto, kad jis būtų mažiau aštrus.
- Pieniškas dešreles supjaustykite nedideliais griežinėliais ir keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus pakepkite jas ant vidutinės ugnies, kol lengvai apskrus.
- Į didelį dubenį sudėkite atvėsusius grikius, supjaustytas daržoves ir pakepintas dešreles. Visą mišinį pagardinkite alyvuogių aliejumi, obuolių actu, druska ir pipirais pagal skonį.
- Salotas užbaikite šviežiais žalumynais (petražolėmis, krapais), kad suteiktumėte gaivumo ir skonio. Patiekite šaltas arba kambario temperatūros.
Tiks ir pietums, ir lengvai vakarienei: šilti grikiai su kiaušiniais ir keptais pomidorais
Ieškantiems idėjų pietums arba lengvai vakarienei, pravartu pasižymėti šiltų grikių su kiaušiniais ir keptais pomidorais receptą. Tai - paprastas, bet kartu ir itin skanus patiekalas, kuriam reikės vos kelių ingredientų.
Jums reikės:
- 200 g grikių
- 2-3 kiaušinių
- 2 vidutinio dydžio pomidorų
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Šiek tiek šviežių žolelių (bazilikų arba petražolių) papuošimui
Gaminimas:
- Užvirinkite didelį puodą vandens ir įberkite šiek tiek druskos. Kai vanduo užvirs, sudėkite grikius ir virkite apie 10-12 minučių, kol jie taps minkšti, tačiau dar liks tvirti, nusausinkite.
- Kol grikiai verda, keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Supjaustykite pomidorus į keturias dalis arba mažus kubelius ir sudėkite į keptuvę. Kepkite apie 5-7 minutes, kol pomidorai suminkštės ir jų sultys išsiskirs. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Kitoje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir atsargiai įmuškite kiaušinius. Kepkite juos pagal savo skonį: jei norite skystesnio kiaušinio trynio, kepkite 3-4 minutes, o jei norite tvirtesnio kiaušinio, kepkite ilgiau.
- Kai grikiai bus paruošti, sumaišykite juos su keptais pomidorais.
- Patiekite šiltus grikius su keptais pomidorais, uždėkite ant viršaus iškeptus kiaušinius ir papuoškite šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, bazilikais ar petražolėmis.
Ką valgyti vakarienei?
Kiaušinių, varškės, žuvies, baltos liesos mėsos, ankštinių patiekalus su daržovėmis. Pietums ir vakarienei rekomenduojama suvalgyti bent po 150 g daržovių arba pietums, pavakariams ir vakarienei bent po 100 g.
Vaikams vakarienei gali būti ir grūdinių kultūrų patiekalai, vaisiai ir uogos. Taip pat, tai gali būti tinkamas pasirinkimas ir suaugusiems, jei intensyviai sportuojame, neturite viršsvorio, o juos suvalgę jaučiatės puikiai. Pavyzdžiui, varškės apkepas su uogomis ar bananas po treniruotės - puikus pasirinkimas.
Idėjos skaniai vakarienei:
- Daržovių, kiaušinių ir grūdinių kultūrų blyneliai/ keksiukai;
- Varškės apkepai, virtinukai, varškėčiai;
- Šalti pieno produktų gaminiai (jogurtas, varškė, uogos);
- Trintos sriubos su baltyminiais priedais, troškiniai;
- Šaltuoju metų laiku rinkitės šaknines bei kopūstines daržoves.
Ne kasdien, laikantis maisto produktų įvairovės. Taip pat, labai svarbu, jei neturime viršsvorio, galime valgyti bulves saikingai ir būtinai tinkamai paruoštas. Pavyzdžiui, renkamės prie šaltibarščių ne fri bulvytes, o virtas bulves su lupyna. Jei norime makaronų - rinktis juos viso grūdo, ruošti su daržovėmis ir baltyminiais priedais (žuvimi, mėsa, jūros gėrybėmis).