Burokėlių mišrainė su lęšiais ir saulėje džiovintais pomidorais - tai ne tik spalvingas, bet ir maistingas patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Ši mišrainė sujungia saldų burokėlių skonį, baltymais turtingus lęšius ir intensyvų saulėje džiovintų pomidorų aromatą, sukurdama harmoningą ir subalansuotą derinį.
Ingredientų alternatyvos
*
Burokėliai: Vietoje virtų burokėlių galite naudoti keptus orkaitėje - tai suteiks mišrainei gilesnį skonį.*
Žalieji lęšiai: Juos galima pakeisti raudonaisiais lęšiais arba avinžirniais, kurie taip pat praturtins patiekalą baltymais.*
Saulėje džiovinti pomidorai aliejuje: Jei neturite, galite naudoti marinuotus pomidorus arba šviežius vyšnininius pomidorus, supjaustytus puselėmis.*
Balzamiko actas: Jį galima pakeisti obuolių sidro actu arba citrinos sultimis, suteikiant mišrainei gaivumo.
Šiltos grikių salotos su keptais burokėliais ir saldžiosiomis bulvėmis
Šios grikių salotos - šiltos, sočios, maistingos. Jas paruošite greitai ir nesudėtingai: kol virsite grikius, orkaitėje iškeps burokėliai ir saldžiosios bulvės. Tuo pat metu keptuvėje pakepinkite svogūną, česnakus, morkas, špinatus. Galiausiai viską sumaišykite: išvirusius grikius, pakepintas prieskonines daržoves ir orkaitėje keptus burokėlius bei saldžiąsias bulves. Patiekite apšlakstę padažu ir pagardinę traškiais paskrudintais migdolais. Pastaruosius, jei norisi, galite pakeisti pakepintomis moliūgų ar saulėgrąžų sėklomis. Tuo tarpu vietoje grikių galite naudoti ir kitas kruopas: perlines, bulgurą ar bolivines balandas.Minkštos, jaukios salotos - puikus pasirinkimas žiemiškai vakarienei. Likutį, jei visų nesuvalgysite iškart, galite dėti į pietų dėžutę; nors skaniausios šios salotos šiltos, bet gardžios lieka ir atvėsusios. Šių salotų ingredientų sąraše - vien augalinės kilmės ingredientai, tad jos tinkamos ir vegetariškam ar veganiškam meniu.
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Burokėlius ir saldžiąją bulvę supjaustykite nedideliais kubeliais. Paskleiskite vienu sluoksniu kepimo skardoje. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite džiovintais čiobreliais, druska ir pipirais.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol saldžiosios bulvės bus minkštos.
- Kol daržovės kepa, išvirkite grikius. Virkite pasūdytame vandenyje pagal instrukciją ant pakuotės. Nukoškite ir atidėkite į šalį.
- Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną, smulkiai kapotą česnaką ir plonais šiaudeliais supjaustytą morką. Vis pamaišydami kepkite, kol daržovės suminkštės. Suberkite porą saujų špinatų, pagardinkite druska ir pipirais. Pakaitinkite dar minutę, kol špinatai sukris, bet vis dar bus ryškiai žalios spalvos. Nuimkite nuo ugnies.
- Į keptuvę suberkite virtus grikius ir išmaišykite.
- Paruoškite padažą - visus jam skirtus ingredientus sudėkite į stiklainėlį, jį užsukite ir gerai supurtykite, kad viduje visi produktai susimaišytų iki vientisos tekstūros.
- Patiekite. Į lėkštes paskirstykite grikius. Ant viršaus užberkite keptų burokėlių ir saldžiųjų bulvių. Apšlakstykite padažu.
Marinuotos kopūstų salotos su burokėliais
Marinuotos kopūstų salotos su burokėliais (greitam vartojimui) - tai lengvai pagaminamas gaivus užkandis, kuris savo ryškiu skoniu papildys daugelį patiekalų. Šviežios, traškios daržovės, morkos, kopūstai ir burokėliai, įgauna nuostabų balansą tarp saldumo ir rūgštumo, o aromatingas marinatas su česnakais, pipirais bei lauro lapais suteikia joms išskirtinį skonį. Tinkamai paruoštos ir laikomos šaldytuve, daržovės išlieka šviežios apie mėnesį, o jų skonis tik intensyvėja su laiku.Tokias salotas galima valgyti kaip garnyrą prie įvairios keptos mėsos, šviežios žuvies, sukti į tortilijas ar naudoti kaip burgerių įdaro sluoksnį.
Silkės ir burokėlių salotos su mieliniais blyneliais
Silkė ir burokėlis yra neišskiriami Kūčių stalo bičiuliai, tobulai sutariantys salotose ir mišrainėse. Šiose salotose silkės ir burokėlio santykį dar labiau sustiprina mieliniai blyneliai. Juos galima pakeisti ir salotas valgyti su duona, tačiau blyneliai patiekalą pakelia į naują lygį.
Reikės:
Mieliniams blyneliams:* 10 g šviežių mielių* 200 ml šilto vandens arba pieno* 1 šaukšto cukraus* 280 g miltų* 25 g lydyto sviesto* Žiupsnelio druskos* Šlakelio aliejaus
Silkės ir burokėlių salotoms:* 300 g nuvalytų burokėlių* Šlakelio alyvuogių aliejaus* 1 šaukšto obuolių acto* Žiupsnelio džiovintų krapų* 1 šaukšto auksaspalvio sirupo* 1 didelio rūgštaus obuolio* 1 mažo mėlynojo svogūno* 200 g silkės filė* 150 g majonezo* ½ saujos granatų sėklų* Žiupsnelio druskos
Gaminimo eiga:
- Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje su 1 šaukštu cukraus ir šaukštu miltų. Palikite 20-25 min., kol mielės suaktyvės.
- Persijotus miltus sumaišykite su druska, sviestu, likusiu cukrumi ir supilkite į juos mielių tirpalą. Viską maišykite 6-8 min.
- Palikite, kol tešla pakils, apie 30-35 min. Kepkite keptuvėje su labai nedideliu kiekiu aliejaus, nustatę vidutinę kaitrą. Iškepusius blynelius nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
- Burokėlius apšlakstykite aliejumi, actu, pagardinkite druska, džiovintais krapais. Dėkite į garinę orkaitę, nustatykite 50 % garų režimą ir kepkite apie 30 min.
- Atvėsintus burokėlius sumaišykite su kubeliais pjaustytais obuoliais, svogūnu ir silke. Pagardinkite majonezu ir granatų sėklomis.
- Salotas patiekite su mieliniais blyneliais.