Kremiškas vištienos troškinys su bulvėmis ir daržovėmis
Kremiškas, malonaus, švelnaus skonio troškinys nuostabiems pietums. Vištienos ir daug daržovių kupinas patiekalas, kuris tobulas vienas arba šalia tinka ryžiai ar duonos riekelė. Vištiena jam tinka tiek šviežia, tiek galite panaudoti virtos, keptos ar rūkytos likučius arba ją pakeisti kita mėsa ar kumpio gabalėliais.
Nuotrauka Ⓒ Nuotrauka Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijaiKepta višta orkaitėje - kaip ją iškepti pačią skaniausią? Dalinamės patarimais ir receptais
Kepta višta yra puikus pasirinkimas tiek šventiniam stalui, tiek ir kasdienai. Gardžią, sultingą ir su traškia odele vištą iškepti tikrai nesunku, galima naudoti įvairius prieskonius, paukštį įdaryti skirtingais įdarais, pasirinkti vis kitus kepimo būdus. Dalinamės patarimais ir mūsų mėgstamiausiais receptais.
Vištos pasirinkimas, marinavimas ir kepimo būdai
1. Vištos pasirinkimas
Pagal veislę. Egzistuoja labai daug vištų veislių, tačiau jas visas galima suskirstyti į mėsinius viščiukus (auginami dėl mėsos, geriausiai žinomi yra broileriai), dėsliąsias vištas arba dedekles (auginamos, visų pirma, dėl kaušinių) ir pusiau mėsines vištas dedekles (auginamos ir dėl mėsos, ir dėl kiaušinių. Paprastai pjaunamos po vieno kiaušinių dėjimo ciklo). Visos šios vištos yra valgomos ir skanios, tačiau jos pasižymi skirtingomis savybėmis.
Lengviausiai, greičiausiai paruošiami, kepimui ypač tinkami ir daugeliui priimtiniausio skonio yra mėsiniai viščiukai broileriai. Jų krūtinės ir kojų raumenys yra didesni, oda minkštesnė, mėsa yra sultinga, joje mažiau riebalų. Broilerių tikrai rasite kiekvienoje parduotuvėje, turguje. Paprastai jie auginami iki 2-3 kg svorio.
Dėsliųjų ir pusiau mėsinių vištų dedeklių mėsa yra ryškesnio skonio ir aromato (vieniems tai pliusas, o kiti to nemėgsta), kietesnė, jos turi daugiau riebalų. Jas reikėtų ruošti ilgiau, kad riebalai sutirptų ir sudrėkintų mėsą, atsiskleistų būdingas skonis. Šios vištos ypač tinka sultiniams, sriuboms, troškiniams, tačiau jas taip pat galite kepti orkaitėje. Tokių vištų rasite turguje, kaimuose, specializuotuose ūkiuose. Po kiaušinių dėjimo ciklo skerdžiamos vištos yra kiek lengvesnės arba sveria panašiai, kiek broileriai, t.y. apie 2-2,5 kg.
Pagal šviežumą ir kokybę. Visiškai nesvarbu, kokį paukštį pirksite, svarbu, kad jis būtų kuo šviežesnis ir kokybiškesnis. Paukščio spalva priklauso nuo jo veislės, amžiaus, laikymo sąlygų ir pašarų, tačiau kokybiška ir šviežia vištiena turėtų būti tolygios, rausvos ar vos gelsvos spalvos. Odelė turėtų būti standi, šviesi arba vos gelsva, beveik nepermatoma. Įspaudus mėsą pirštu, ji turėtų netrukus, „prie akių“, atgauti prieš tai buvusią formą. Vištų kvapas yra ryškesnis, gali būti vos aitrus, o viščiukų broilerių - gerokai švelnesnis, gaivesnis.

Saldžių bulvių braunis
Pagamintas iš saldžiųjų bulvių (ragaujant tuo sunku patikėti), pagardintas vos keletu priedų ir iškeptas be miltų, šis desertas ne tik labai skanus, bet ir maistingas. Pati braunio tekstūra - labai kreminė ir švelni, o skonis - labai šokoladinis. Kadangi gaminamas tik iš augalinės kilmės ingredientų, yra puikiai tinkamas net ir veganams.

5 būdai, kaip skaniai paruošti vištienos krūtinėlę, išbandykite!
Vištienos krūtinėlę kiekviena namų šeimininkė gamina tikrai dažnai, tad pristatome jums net keletą būdų, kaip galite paįvairinti jau pabodusius patiekalus. Tikimės, kad išbandysite šiuos visus receptus!
Vištienos krūtinėlė su grybais ir kietuoju sūriu
Ingredientai:
Gaminimas:
Vištienos krūtinėles nuplaukite ir ant viršaus įpjaukite gilius griovelius, bet mėsos iki galo neperpjaukite. Įdėkite visas tris įpjaustytas vištienos krūtinėles į riebalais išteptą kepimo indą arba gilesnę lėkštę. Dubenyje sumaišykite druską ir prieskonius su trupučiu aliejaus. Šiuo mišiniu kruopščiai įtrinkite mėsą.
Kietąjį sūrį supjaustykite griežinėliais. Grybus ir pomidorus nuplaukite ir taip pat supjaustykite griežinėliais. Sudėkite ingredientus į krūtinėlės įpjovas.
Kepkite iki 180° C įkaitintoje orkaitėje maždaug 35 minutes. Skanaus!


