pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Paruošti Tobulą Burgerio Mėsą - Žingsnis po Žingsnio Vadovas

Kiek laiko kepti mėsos maltinį?

Geriausia mėsą kepti iki norimo iškepimo lygio, o norint tai pasiekti, svarbu ne tik tinkamai įkaitinti grilį – reikia atkreipti dėmesį tiek į kepimo laiką, tiek į vidinę mėsos maltinuko temperatūrą.

  • norint „rare“ mėsos iškepimo lygio, ją reikia kepti po maždaug tris minutes iš kiekvienos pusės, o vidinė temperatūra turėtų būti 50°C–52 °C.
  • vidutiniškai „rare“ iškepto mėsos maltinuko vidinė temperatūra turėtų siekti 55°C–57°C, tam reikės ją kepti po maždaug 4 minutes iš kiekvienos pusės.
  • vidutiniškai iškeptos mėsos vidinė temperatūra turėtų būti 60°C–63°C, o ją pasiekti galima kepant po maždaug 5 minutes iš kiekvienos pusės.
Vida Press nuotr./Kepamas mėsainio maltinukas
  • vidutiniškai gerai iškeptas mėsos maltinukas bus maždaug po 6 minučių kepimo iš kiekvienos pusės, o vidinė temperatūra turi siekti 65°C–68°C.
  • visiškai gerai iškeptas mėsos maltinukas bus po 7 ir daugiau kepimo minučių iš kiekvienos pusės, o vidinė temperatūra turėtų būti lygi 70°C ar kiek didesnė.

Jūsų dėmesiui – keli puikūs mėsainių receptai:

Namų gamybos hamburgeriai (mėsainiai)

Galite mane kritikuoti, bet žodis “mėsainiai” man neskamba taip pat įtikinamai, kaip “hamburgeriai”. Ir išvis prie daugelio lietuviškų pavadinimų sunku priprasti: tokie kaip gargžgarsės, daugiaryžis ar dar kokie nors išrasti naujadarai man tikriausiai sunkiai prigis.

Ši diena buvo skirta naminių hamburgerių (na, gerai, ką labai nervina šis žodis – tebūnie mėsainių) gamybai. Sulaukėm svečių – dviejų jaunų vaikinų, kurių apetito lygis lenkia mūsų, senukų, dešimteriopai. Kai D. pasiūlė nupirkti 1.5 kg jautienos 4 žmonių vakarienei, purkštavau, kad visą ateinančią savaitę valgysim atšildytus hamburgerius. Bet turiu jums pasakyti, kad po šios vakarienės liko tik vienas. Manau, kad dėl jo jaunuoliai rytoj susipeš. Šis faktas patvirtina vieną iš dviejų dalykų: arba mes visi buvom žvėriškai alkani, arba hamburgeriai buvo iš tiesų skanūs (sufleruoju: antras variantasJ).

Daug tuščiažodžiauti čia nėra ko, tiesiog hamburgeriai – tai Amerikietiška klasika, vaikų džiaugsmas, dietologų siaubas, Mc Donaldo firminis patiekalas, „junk foodas“ (tiesa, tik tie pirktiniai, šaldyti, neaišku iš ko pagaminti), tipiškas gatvės maistas, ir visam pasaulyje populiarus patiekalas iškyloms. Labai nesudėtingas, bet skatinantis bendravimą – kol susidėlioji tą daržovių ir mėsos kalnėlį tarp dviejų purių ką tik iškeptų bandelių, kol pasikonsultuoji ką po ko dėti, tai užsimezga labai malonus pokalbis. Taip pat tai puikus patiekalas vaikų ir paauglių gimtadieniams, ir geras pasirinkimas, jei jūsų pasirinkimas – patiekalai iš mėsos faršo.

Namų gamybos hamburgeriai (4 labai alkaniems, arba 6-8 saikingam pasivaišinimui)

Mėsainiams:

1.5 kg jautienos sprandinės, sumaltos

2 nemaži svogūnai, susmulkitni

Pundas šviežių kalendrų (arba petražolių) sukapotų

3 šaukštai Dijon garstyčių

3 šaukštai aliejaus

3 kiaušinių tryniai

Druska ir šviežiai grūsti pipirai

Priedai:

4 pomidorai, supjaustyti riekelėmis

2 vidutiniai raudonieji svogūnai, supjaustyti žiedeliais

Stiklainėlis marinuotų agurkų, supjaustytų išilgai

Kepintoms bulvytėms:

4-5 vidutinės bulvės, supjaustytos stambiai šiaudeliais

Kaip kepti burgerių mėsą?

Partnerio turinys

Šis turinys inicijuotas projekto partnerio

Burgeriai pastaruoju metu mūsų šalyje tapo ypač populiarūs – šiltuoju sezonu jie konkuruoja su savotiška klasika tapusiais šašlykais, tačiau nepriekaištingo skonio mėsainius namuose galima pasigaminti net ir nesilaukus vasaros. Galima rasti ne vieną puikų jų skonį žadantį receptą, tačiau iš tiesų jų sėkmės paslaptis slypi tinkamai paruoštoje mėsoje. Šį kartą pasidalinsime patarimais, kaip paruošti ir kepti burgerių mėsą.

Faršo paruošimas

Tikriausiai net nereikia pasakoti, kodėl svarbu išsirinkti kokybišką mėsą ir tinkamai ją paruošti – būtent nuo jos priklausys mėsainių skonis ir kokybė. Dažniausiai jų gamybai pasirenkamas jautienos faršas. Į jį įmušamas kiaušinis, įberiama šiek tiek džiūvėsėlių ir prieskonių, tačiau patartina vengti druskos. Papildomai galite pridėti svogūnų ir česnakų.

Idealiu atveju faršą patiems reikėtų susimalti namuose. Tam bus reikalinga mėsmalė (platus jų pasirinkimas pateikiamas Pigu.lt el. parduotuvėje). Burgeriams labiausiai tinka kiek riebesnė, pavyzdžiui, krūtininė mėsa, kurią galima sumaišyti su kumpiu. Jei rinksitės jau sumaltą jautienos faršą, taip pat reikėtų paieškoti maždaug 20 procentų riebumo.

Turėkite omenyje, kad jautienos faršas nėra itin tinkamas pilnam iškepimui – jei nemėgstate nepilnai keptos mėsos, pakeiskite jį dar riebesne kiauliena, kuri, net ir pilnai iškepta, vis vien išliks sultinga. Kita alternatyva – vištienos faršas, į kurį galima įmaišyti daržoves, cukinijas, morkas, įpilti šiek tiek sviesto ar netgi pasukų.

Maltinukų formavimas

Paruošus faršą, bus galima pradėti formuoti maltinukus. Nepriklausomai nuo to, su kokiais priedais ir prieskoniais juos maišysite, svarbiausia šių paplotėlių neminkyti, nes iškepę jie bus tarsi guminiai. Patį maltinuką reikėtų formuoti keliais centimetrais platesnį nei pasirinkta bandelė, kadangi kepimo metu jie šiek tiek susitraukia. Taip pat labiau suapvalės forma – dėl to paplotėlio centre reikėtų įspausti duobutę. Kepant ji išsilygins ir paplotėlis bus tolygus. Po to, kai suformuosite maltinukus, sudėkite juos ant kepimo popieriaus ir valandai ar kelioms palikite šaldytuve. Per šį laiką mėsą šiek tiek sukietės, įgaus tolygesnę struktūrą ir dar ryškesnį skonį.

Naminių mėsainių gerbėjams: kaip paruošti maltinukus ir teisingai iškepti?

Vasara be grilio patiekalų beveik neįsivaizduojama. Kiaulienos šašlykai išlieka populiariausiu vasaros grilio sezono pasirinkimu, tačiau pastaraisiais metais rimtu jų konkurentu tampa mėsainiai. Net ir prekybininkai pastebi, kad lietuviai juos renkasi vis dažniau – tą rodo nuosekliai auganti mėsainiams skirtų bandelių paklausa.

Šaltinis:Mėsainis / Vida Press nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidą

„Vidutiniškai keptą jautienos maltinuką geriausiai paruošite tuomet, kai jis bus tik išimtas iš šaldytuvo. Šiek tiek sustingusį mėsos maltinuką nusausinkite vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu – tai sugers vandens likučius, o šaltis padės išlaikyti maltinuko formą“ – teigia B.Baratinskaitė.

Taip pat skaitykite:

Mėsos paruošimas

1. Mėsos maltinukas turėtų būti vos platesnis nei bandelės skersmuo – mėsa kepant traukiasi, o šiai per daug susitraukus, mėsainio konstrukcija gali pradėti virsti;

2. Kepant daugiau mėsainių, mėsą sverkite – vienam maltinukui reikia maždaug 170–180 g mėsos;

Vida Press nuotr./Mėsainio maltinukai

3. Mėsos maltinuko viduryje su nykščiu įspauskite duobelę – mėsos centras išliks nepakilęs, o pats paplotėlis bus tolygaus dydžio;

4. Mėsą laikykite šaldytuve iki kepimo, o prieš kepimą – nusausinkite popieriniu vienkartiniu rankšluosčiu.

5. Mėsą gardinkite tik druska ir pipirais, leiskite atsiskleisti natūraliems skoniams. Prieš kepant mėsą patepkite labai plonu aliejaus sluoksniu.

Virtas kiaulės liežuvis grybų padaže

  • 1 kiaulės liežuvio,
  • 100 g pievagrybių,
  • 1 šaukšto miltų,
  • 50 g sviesto,
  • 1 svogūno,
  • 1 stiklinės sultinio,
  • šiek tiek druskos ir pipirų.

Gaminimo eiga: į didelį puodą įdėkite kiaulės liežuvį ir užpilkite vandeniu, užkaiskite ir verdant nugraibykite putas, vandenį pasūdykite virimui įpusėjus.

Liežuvį reikėtų virti apie 2-2,5 valandas, jeigu liežuvis mažesnis, virkite trumpiau, tačiau geriausia virimo laiką patikrinti liežuvį persmeigiant peiliu – jeigu mėsa atrodo kieta, virkite dar apie 20 minučių ir išjunkite kaitrą.

Liežuvį išimkite iš vandens, trumpam panardinkite į vandenį su ledukais ir peiliu atsargiai nulupkite odelę.

Kol verda kiaulės liežuvis, nuplaukite ir susmulkinkite pievagrybius, juos kepkite įkaitintoje keptuvėje su išlydytu sviestu. Į keptuvę įberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir prieskonius, atsargiai išmaišome miltus, kad padažas sutirštėtų.

Geriausia valgyti su bulvių koše arba virtomis bulvėmis.