Kaip užmarinuoti avieną
Jauną mėsą pakanka marinuoti 2–4 valandas. Jei avis sena, geriau mėsą palikti per naktį ar visai parai. Tokiu atveju mėsą dėkite į vėsią vietą.
Visi ingredientai skirti 3 kg mėsos.
Svogūnų marinatas
Minimalus kiekis ingredientų ir nuostabus rezultatas.
Ingredientai:
- 1-2 kg svogūnų;
- druska pagal skonį;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Paruošimas
Supjaustykite svogūną plonais pusžiedžiais. Kuo daugiau svogūnų, tuo aromatingesnis bus šašlykas. Į mėsą sudėkite svogūnus, prieskonius ir gerai paminkykite rankomis.
Vyno marinatas
Jame marinuota mėsa bus minkšta ir švelni.
Ingredientai:
- 1 kg svogūnų;
- šašlyko prieskoniai – pagal skonį;
- druska pagal skonį;
- 800 ml sauso baltojo vyno.
Paruošimas:
Supjaustykite svogūną plonais pusžiedžiais. Paminkykite mėsą rankomis kartu su svogūnais ir prieskoniais. Supilkite vyną ir išmaišykite.
Maritatas su svogūnais, česnakais ir pomidorais
Daržovės suteiks mėsai sodrų skonį ir aromatą.
Ingredientai:
- 1,5 kg svogūnų;
- 1,5 galvos česnako;
- 2-3 pomidorai;
- šašlyko prieskoniai – pagal skonį;
- druska pagal skonį;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Paruošimas:
Supjaustykite svogūną plonais pusžiedžiais, suberkite į mėsą ir paminkykite rankomis. Susmulkinkite česnaką ir supjaustykite pomidorus į didelius kubelius. Į avieną suberkite daržoves, prieskonius, druską, pipirus ir išmaišykite.
Serano kumpio rūšys
Yra išskiriamos kelios pagrindinės Serano chamono kumpio rūšys:
- Jamon be jokių papildomų pavadinimų - paprastai 5-6 mėnesių išlaikymo kumpis
- Jamon curado - 7 mėnesių kumpis, kiek ilgiau išlaikytas
- Jamon bodega - 9 mėnesių kumpis, dar kiek ilgiau išlaikytas
- Jamon reserva - 12 mėnesių kumpis, jau dėl išlaikymo įgavęs juntamai geresnį skonį
- Jamon grand reserva - 15 mėnesių kumpis, ilgai išlaikytas, išskirtinesnis
Savaime aišku, ilgiau išlaikytas Serano kumpis būna skanesnis, tačiau jis būna ir brangesnis, tad ne visada turėsite tam pinigų. O ir brangesnio kumpio rečiau būna, taigi, gali būti, kad visvien pigesnį nusipirksite.

Serano kumpis
Štai toksai mielas metų senumo Serano kumpis - Jamon Serrano Reserva, kuris tikrai bus skanus, bet saugokitės, kad nenusipjautumėte sau kokio nors piršto ar dar ko nors.
Serano kumpis, dar vadinamas kaip Serano chamonas (isp. jamón serrano, tariama kaip chamon serano) - tai toksai kumpis iš Ispanijos, kuris dėl gražios išvaizdos ir visokio įspūdingumo yra populiarus visame pasaulyje, kur tik žmonės padoriai gyvena. Serano kumpis yra viena iš dviejų chamono rūšų - pigesnioji. Kita, brangesnioji, yra tokia brangi, kad Lietuvoje jos ir nebūna.
Nuo Iberijos chamono Serano kumpis skiriasi tuo, kad kiaulės kanopa yra balta, kai tuo tarpu Iberijos kanopa būna juoda, nes iš juodųjų iberiškų kiaulių. Tačiau kadangi Lietuvoje niekas neperka iberiškų kumpių, kainuojančių nuo kelių šimtų eurų už vieną kumpį ar netgi dar brangiau, tai nėra tikimybės, kad susipainiosite, nes tiesiog iberiško kumpio čia nėra ir viskas.

Kiek laiko marinuoti jautieną?
Paruoštą jautienos gabalėlį įtrinkite gautu mišiniu ir palikite 3-5 valandoms kambario temperatūroje. Į marinatą galite įdėti ir tarkuoto česnako ir prieskonių, bet tai patinka ne kiekvienam. Prie šios rūšies mėsos labiausiai tinka bazilikas, kalendra, juodieji ir raudonieji malti pipirai. Sūdyti jautieną geriausia prieš pat siunčiant į orkaitę, kitaip ji išleis sultis ir gausis sausa.
Vienas populiariausių patiekalų – jautienos kepsnys. Sojų padažo marinatas padės suminkštinti mėsą ir suteiks jai ypatingo skonio. Paruošti jį labai lengva. Paruoštą jautieną įtrinkite prieskoniais, sojų padažo ir tarkuoto česnako mišiniu (nebūtina) ir palikite 2-3 val. Jei neturite tiek laiko, tada po 40–60 minučių mėsa turi pasimarinavusi ir galite pradėti ją kepti. Kepsnių sūdyti nebūtina, antraip mėsa išskirs sultys ir praras sultingumą, o sojos padaže druskos tikrai užtenka.