Avienos kotletukai su pistacijomis ir gražgarstėmis 4 asm.
Nors kartą išbandykite kitokius – pikantiškesnius, kiek retesnių produktų pareikalausiančius maltos avienos paplotėlius. Gražgarsčių rasite daug kur, o štai nekepintų pistacijų pasidairykite džiovintų vaisių bei riešutų parduotuvėlėse.
Recepto paruošimas
1. Kaip išsirinkti ir paruošti avieną? Šašlykui idealiai tiks avienos nugarinė, šonkauliai, kaklas, mentė ir kumpis. Daug žmonių taipogi naudoja riebią uodegą, įsukdami ją tarp mėsos gabaliukų. Yra sakoma, kad dėl riebalų šašlykas tampa sultingesnis.
2. Geriausia yra marinuoti jauną avieną. Iš senos mėsos pagamintas šašlykas gausis kietas ir gali turėti specifinį kvapą, kuris daugeliui žmonių nelabai patinka. Rinkdamiesi vadovaujamės spalva: kuo tamsesnė mėsa, tuo avis buvo vyresnė.
3. Taip pat reikėtų kad žinoti, kad mėsa neturėtų būti lipni ir padengta gleivėmis arba krauju, o paspaudus mėsą, ji turi greitai išsilyginti nepalikdama įdubimo.
4. Nuimame nuo mėsos plėveles bei sausgysles. Supjaustome avieną vienodais kubeliais, kurių kraštinės yra maždaug 4 centimetrų. Jeigu imsite gabalus su kaulais, pavyzdžiui, šonkaulius, paliekame ant jų mėsą.
5. Kaip užmarinuoti avieną: Jauną mėsą pakaks marinuoti apie 2-4 valandas. Jeigu avis sena, geriau mėsą palikti per visą naktį arba net visai parai. Tokiu atveju mėsą dedame į vėsią vietą. Visi mano ingredientai skirti 3 kilogramams mėsos.
6. Svogūnų marinatas: Visiškai minimalus kiekis ingredientų ir fantastiškas rezultatas.
7. Supjaustome svogūną plonais pusžiedžiais. Kuo daugiau svogūnų, tuo aromatingesnis gausis šašlykas.
8. Į mėsą sudedame svogūnus, prieskonius ir gerai paminkome rankomis.
9. Vyno marinatas: Jame užmarinuota avienos mėsa gaunasi minkšta ir švelni.
10. Supjaustome svogūną plonais pusžiedžiais.
11. Paminkome mėsą rankomis kartu su svogūnais ir prieskoniais.
12. Supilame vyną ir išmaišome.
13. Marinatas su svogūnais, česnakais ir pomidorais: Daržovės suteikia avienos mėsai sodrų skonį bei aromatą.
14. Supjaustome svogūną plonais pusžiedžiais, suberiame į mėsą ir paminkome rankomis.
15. Susmulkiname česnaką ir supjaustome pomidorus į didelius kubelius.
16. Į avieną suberiame daržoves, prieskonius, druską, pipirus ir išmaišome.
18. Avienos šašlykas yra kepamas maždaug 15-20 minučių.
19. Perpjauname mėsą peiliu, kad patikrintume, ar ji jau yra iškepusi. Iš keptos mėsos pasirodys skaidrios sultys. Jeigu skystis yra rausvas, turima dar kiek ilgiau palaikyti šašlyką virš anglių. Skanaus!

Uzbekiška avienos sriuba su ryžiais „Mastava“ 8 asm.
Kas yra plovas, žino daugelis, o kai kam yra tekę ragauti ir autentiško uzbekiško plovo, ruošto specialiame puode kazane. Tačiau šįkart dalijamės ne plovo, bet kito uzbekiško patiekalo – tirštos ir sočios sriubos receptu. Kai kas juokauja, jog mastava – tai lyg sriubos pavidalo plovas. Ką gi, išsivirkite ir įvertinkite!
Žymės: sriuba, aviena, sriuba su mėsa, soti sriuba, uzbekiška
Aviena su mėtų padažu 4 asm.
Vytaras Radzevičius: Šiaurės Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose mėta kaip prieskonis dažnai vartojama su aviena. Yra tokia tradicija ir Anglijos virtuvėje. Šioje istorijoje neapsieita be monarchų įtakos. Anglijos karalienė Elžbieta I (1533–1603), norėdama sustiprinti prekybą vilna, įsakė avieną valgyti tik su karčiomis žolelėmis. Tikėtasi, kad toks skonis nepatiks valstiečiams ir jie avienos suvalgys mažiau, o tada ir vilnos bus daugiau. Prie karčiųjų žolelių priskiriama mėta visus planus sugriovė – anglams patiko naujasis skonių derinys ir britų virtuvėje nuo XVI amžiaus prie keptos avienos prigijo mėtų padažas.
Jo receptas itin paprastas ir pritaikomas asmeniniam skoniui. Pabandykim ir mes pajusti XVI a. tradicinės anglų virtuvės skonį.
Žymės: padažas , mėsa, mėtos, aviena, avienos kepsneliai