Kaip iškepti tobulą steiką?
Steikas (lietuviškai dar vadinamas didkepsniu) – kepsnys, gaunamas kepant mėsos gabalą, išpjautą skersai stuburo. Tikrasis steikas gaminamas iš jautienos, nors didkepsniais vadinami ir analogiškai išpjautos veršienos, kiaulienos, tuno ar lašišos kepsniai.
Svarbiausias dalykas, kepant steiką - teisingai pasirinkti gaminimo trukmę pagal tai, kokio paruošimo lygio mėsos norite - vos keliomis minutėmis ilgiau ar trumpiau kepto kepsnio skonis gali skirtis kardinaliai.
Kaip teisingai išsirinkti mėsą steikui?
1. Geriausia rinktis storesnius mėsos gabaliukus (2-3 cm storio). Plonesni kepsniai gali būti sausi, perkepę.
2. Mėsa turėtų būti ryškios tamsiai raudonos spalvos.
3. Kuo daugiau smulkių riebalų gyslelių, tuo geriau. Kepdamos jos išsilydo, o steikas tampa sultingesnis.
Kokią keptuvę geriausia rinktis?
Steiką galima kepti tiek paprastoje, tiek grill keptuvėje. Geriausia, kad ji būtų masyvi ir nepridegančiu paviršiumi - tokios keptuvės itin gerai įkaista, taigi, didkepsnis gaunasi sultingas viduje ir maloniai traškus išorėje. Be to, keptuvė turėtų būti pakankamai didelė, kad kepami mėsos gabaliukai nesiliestų tarpusavyje.
Steiko iškepimo stadijos
Extra rare arba Blue – beveik žalia, tačiau nebe šalta mėsa.
Rare – pusžalė mėsa.
Medium rare – mėsa, kurioje kraujo nebeliko, bet ji vis dar ryškiai rausvos spalvos.
Medium – pusiau iškepta mėsa, kurios viduje matosi šviesiai rausvos sultys.
Medium well – mėsa su skaidriomis sultimis.
Well done – mėsa, kurioje beveik nebėra jokių sulčių.
Too well done arba Overcooked – mėsa, kurioje sulčių visiškai nebeliko.
Tobulo steiko iškepimo žingsniai
1. Gerai atšildykite mėsą. Ji turi būti kambario temperatūros, kad geriau sugertų prieskonius.
2. Įtrinkite mėsą druska ir pipirais.
4. Atsargiai sudėkite mėsą į keptuvę.
5. Pavartykite gabaliukus. Virtuvės šefai nuo senų laikų nesutaria, ar steikus geriau apversti vieną kartą ar daugiau. Manoma, kad apvertus tik vieną kartą, galima išgauti idealią steiko spalvą iš abiejų pusių. Tuo tarpu pavarčius kelis kartus mėsa iškepa greičiau ir tolygiau. Rekomenduojame išbandyti tiek vieną, tiek kitą būdą - tik Jūs galite nuspręsti, kokiu būdu iškeptas steikas Jums patiks labiau.
Patarimai iškovoti geriausią rezultatą
- Steikus kepkite tiesiai iš šaldytuvo, kad jie būtų lengviau apkepti.
- Naudojant keptuvę, dėmesys turėtų būti skiriamas nuosekliai temperatūrai ir apkepimo laikui.
- Po kepimo palikite steiką pailsėti, kad jis įsigeria būtinus sultis.
- Esant galimybei, rinkitės aukštos kokybės steiką, kad patirtumėte tikrai skanų patiekalą.
Šie patarimai ir receptas padės jums pasiekti skanią, mėgiamą steiką, kurį galėsite mėgautis tiek individualiai, tiek su šeima ar draugais. Būkite kūrybingi ir leiskite sau išbandyti naujus būdus paruošti šį skonį kiekvieną kartą.

Su šaukštu aplink pasaulį
Tą vakarą supausi hamake, kurio vienas galas buvo pririštas prie vengrinės slyvos, o kitas - prie kaukazinės. Mėgavausi reta ramybės valandėle, skanavau alyvinį obuolį ir klausiausi dienos pabaigą apgiedančių paukščių, žiūrėdama, kaip ilgėja šešėliai, o saulėlydžio šviesa auksina medžių lapus ir pastatų stogus. Bet netrukus išgirdau, kaip į mūsų vienkiemį įsuka automobilis - trumpa vakaro ramybė buvo išbaidyta. Atėjusi pasitikti savo žmogaus, pamačiau štai ką:
Mano vyro laimikis - Nemune sužvejotas starkis (lot. Sander lucioperca). Nuotrauka KristinosTurbūt nereikia nė sakyti, kokia pakili ir šventiška nuotaika po valandėlės sklandė mūsų namuose. Starkis - įnoringa, gudri ir stipri žuvis, net patyrusiems žvejams ją pagauti nėra lengva užduotis. Aš žinau, ką sakau - starkių žvejyba nuo vaikystės buvo vienas iš mūsų šeimos vasaros malonumų. Tėtis, prisiekęs žvejys, brolius ir mane veždavosi žvejoti nuo mažų dienų. Dugninė žvejyba, naudojant gyvą masalą, specifinė, ir seniau, kai meškerės buvo ne tokios jautrios ir patvarios kaip šiais laikais (aš dar atsimenu bambukines! :), vaikų užduotis būdavo klausyti, ar nesuskambės prie meškerių smaigalių pritvirtinti varpeliai. Jų tilindžiavimas pranešdavo, kad starkis įkliuvo - netikras aliarmas kildavo retai, nebent labai vėjuotą dieną ar tuomet, kai upės srovė būdavo itin stipri. Jeigu pasitaikydavo sėkminga popietė, pavykdavo pagauti net kelias žuvis, kurios tuojau pat atsidurdavo mamos dispozicijoje.
Mama visais laikais starkį kepdavo tobulai - niekas nesuskaičiuotų, kiek kartų svečiai aikčiojo ir laižė pirštus, ragaudami šį firminį jos patiekalą. Bet dažniausia, žinoma, starkio valgytojai būdavome mes :) Dabar esame linkę skųstis skurdžia sovietmečio virtuve, bet anuomet, priešais garuojančią kepto starkio lėkštę, mes savęs anaiptol nelaikėme vargšais, nežinančiais, kas yra gardus kąsnis. Šįkart, žvelgdama į savo žmogaus sugautą žuvį, burnoje vėl pajutau tą vaikystės vasarų skonį. Kitą dieną dar pasigėrėjau elegantiškais Odetos ir Dano siūlomais receptais starkiui paruošti, pažadėjau sau, jog kitą kartą būtinai, o tuomet išklausinėjau mamos visas smulkmenas, kaip iškepti žuvį senu geru būdu. Dietininkams ir sveikuoliams tolimesnio teksto geriau neskaityti, na, o tiems, kurie nesuka sau galvos dėl kalorijų ar bent jau nekala savęs prie kryžiaus retkarčiais sugriešiję - visos paslaptys čia ir dabar.
Kiek laiko reikia kepti steiką norint gauti vidutinio kepimo laipsnio?
Vidutinio kepimo steikas rekomenduojama kepti apie 3-4 minutes kiekvieną pusę. Tačiau kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo mėsos storio ir jūsų asmeninių skonio preferencijų.
Geriausias būdas patikrinti, ar steikas iškepęs pagal jūsų skonio preferencijas, yra naudoti termometrą. Vidutinio kepimo steikas turėtų pasiekti vidutinį vidinį temperatūros laipsnį, apie 57-63 laipsnius Celsijaus.
Jautienos didkepsnis arba tiesiog naminis steikas
Labai gerai, jei turite namie griliaus keptuvę, jei ne, tai įprastą keptuvę įkaitinkite taip, kad ji beveik lydytųsi.
Aliejumi patepame mėsą.
Reklama41011Iš abiejų pabarstome šviežiai sumaltais juodaisiais pipirais (tuo tarpu druską dėsim, kai mėsa jau keps keptuvėje – druska ištraukia skysčius, geriau kad jų daugiau pasiliktų mėsoje, todėl sūdome paskutinę minutę).
Aliejumi pateptą mėsą dedame ant gerai įkaitintos keptuvės, kad net kaimynai išgirstų, kaip mėsa šnypščia. Jei naudojame griliaus keptuvę, tai aliejaus papildomai pilti nerekia, o jei paprastą – galim papildomai įpilti šaukštą aliejaus. Karščio nemažiname.
Kantriai laukiam apie 3,5 minutes, kol apskrunda. Druską dedam ant apkepusios pusės, kai jau matosi rudi vos ne juodi šuorai. Aš papildomai dar kartą ant apkepusios pusės barstau pipirų, nes geri pipirai tikrai dar nepakenkė nei vienam steikui.
Standartiniam 2,5 cm storio steikui kepimo laikas yra maždaug toks: medium rare (vidutiniškai iškepęs) kiekvienai pusei skiriame 3-4 minutes, jei norim geriau iškepusio – 5 minutes.
Galime steiką pagardinti ir sviestu, jam tiesiog leidžiame išsilydyti ant ką tik apverstos kepsnio pusės.
Nusprendę, kad kepsnys iškepęs, ištraukiam iš keptuvės ir leidžiam mėsai lėkštėje pailsėti.
IngredientaiPatarimasBeata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003KomentaraiRENATA parašė:Tokio pobūdžio pamokėlių labiausiai laukiau ! Ačiū !Darius parašė:Keli pastebejimai:
Na jei naudosim rupia druska taimnet ir didesnis jos kiekis steiko tikrai neissausins. Tik reikia tinkamai paruosta mesa laikyti. O jei sudom tik pries kepima, druskos tikraicnereikia bijoti (ar net padauginti). Jei steikas pakankamai storas, tai suri liks tik isore ir tas surumas bus tik akcentas jei bus pjaunama ir valgoma per visa steiko stori.
Del sviesto reiketu pamineti kad geriau naudoti isgryninta sviesta ar jo mišinį su aliejumi nes paprastas sviestas prie tokiu aukstu temperaturu pridegs.
Del pipiru as asmeniskai turiu tokia nuomone kad juos reiketu uzberti tik ant jau paruosto steiko. Jei snekam, apie kokybisku pipiru naudojima tai siulyciau ju ir nedeginti. Tuo labiau kad labai daznai pipirai prie aukstu temperaturu kepant apkarsta. Na bet cia toks salyginis dalykas ir gal ne visi i tai kreipia demesi.
Na ir pabaigai del steiko iskepimo atpazinimo. Tikrai nereiktu pasikliauti laiku nes yra daugybe dalyku kas gali itakoti jo kepimo laika. As naudoju tokia paprasta technika. Su nyksciu lieciame rodomaji pirsta. Kitos rankos pirstu spaudziame tos rankos minkstima prie nykscio. Lyginame su steiko minkstumu. Jei sutampa tai kepsnys rare. Tada lieciam didiji ir lyginam su steiku – rare ar medium rare. Su bevardziu – medium rare ir well done. Su smiliumi – 100%well done.
Tikiuosi nesupyksite uz pastabas 😉 Steikai jega.
Marinavimas ir prieskoniai
Klasikinis steikas nereikalauja sudėtingų prieskonių. Paprasti, bet kokybę išryškinantys ingredientai – tai, ko jums reikia.
Mėsos atšildymas
Prieš kepant steiką, būtina leisti mėsai pasiekti kambario temperatūrą. Tai užtikrina, kad mėsa keps tolygiai ir nepraras sulčių.
Keptuvės paruošimas
Gera keptuvė yra labai svarbi. Ketaus keptuvė tolygiai įkaista ir leidžia mėsytei tinkamai apskrusti.
- Įkaitinkite keptuvę maksimaliai. Ji turi būti tokia karšta, kad įlašinus vandens lašelį, jis iš karto išgaruotų.
- Įpilkite šlakelį aliejaus, kuris atlaiko aukštą temperatūrą, pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų.
Kepimo procesas
- Rare: Kepkite apie 2 minutes iš kiekvienos pusės. Vidinė temperatūra turi būti 50–54°C.
- Medium Rare: 3–4 minutės iš kiekvienos pusės. Temperatūra – apie 55–60°C.
- Medium: 4–5 minutės, o temperatūra turi siekti 60–65°C.
- Well Done: 6–7 minutės, vidus bus pilnai iškepęs, o temperatūra virš 70°C.
Poilsis po kepimo
Steiką nuėmus nuo ugnies, svarbu leisti jam „pailsėti“. Uždenkite folija ir palikite 5–10 minučių. Taip sultys tolygiai pasiskirstys, o mėsa bus minkšta ir aromatinga.
Receptas: kaip iškepti steiką keptuvėje
Siekiant, kad jūsų steikas iškeptas bulvyčių, pirmiausia reikės pasiruošti ingredientus. Reikės šviežių steikų, druskos, pipirų, aliejaus bei prieskonių pagal skonį.
- Priemonės:
- Steikai;
- Druska;
- Pipirai;
- Aliejus;
- Prieskoniai.
- Steikus prieš kepimą palikite kambario temperatūroje apie 30 minučių, kad jie prislėgtų.
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinio ugnies ir įpilkite aliejaus.
- Apkepkite steikus iš abiejų pusių, kol jie įgaus gražią ruda plutos spalvą.
- Pabarstykite steikus druska, pipirais ir kitais prieskoniais.
- Leiskite steikams atsigerti keletą minučių prieš pateikiant keliais plonais griežinėliais.