pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

„Marceliukės klėtis“: Lietuviško paveldo puoselėjimas ir skanūs dienos pietūs

Restoranas „Marceliukės klėtis“ - tai vieta, kurioje puoselėjamas lietuviškas paveldas ir siūlomi skanūs dienos pietūs. Šis restoranas idealiai tinka švęsti brangiausias gyvenimo šventes: vestuves, krikštynas, jubiliejus ar įmonių vakarėlius. Čia gausu privatumą sukuriančių erdvių, kuriose jaukiai jausis bet kokia kompanija. Restoranas patrauklus įvairių šventės biudžetų turintiems organizatoriams.

Atmosfera ir interjeras

Nuo pirmų apsilankymo minučių svečius apgaubia praėjusių liaudies laikų atmosfera. Restorane gausu senovinių ūkio padargų, variklių, buities daiktų ir įrankių. Pirmame aukšte akį traukia seniausias Lietuvoje medinis dviratis. Lankytojai gali apžiūrėti senovinę kuliamąją, įrenginį skiedroms gaminti.

Dienos pietūs ir meniu

Kiekvieną darbo dieną restoranas siūlo skanius ir nebrangius dienos pietus. Čia dažnai vyksta įvairios akcijos, „gyvo“ alaus pristatymai, o savaitgaliais groja kaimiškos kapelijos. Pastoviems klientams dovanojamos nuolaidų kortelės. Lietuviško maisto restoranas „Marceliukės Klėtis“ stengiasi, kad lankytojai ne tik skaniai ir sočiai pavalgytų ir išgertų, bet ir įdomiai praleistų laiką.

Darbo laikas

Restoranas dirba kiekvieną dieną nuo 11 iki 24 valandos, išskyrus pirmadienį ir sekmadienį, kai darbo laikas yra nuo 11 iki 23 valandos.

Vyno derinimas su patiekalais: A. Užkalnio patarimai

Kai parašiau recenziją apie antrąją Beatos Nicholson knygą, Beatos tinklalapio administracija kreipėsi ir manęs paprašė tuščiai nekritikuoti (nes užsiminiau, kad galėjo knygoje būti daugiau apie gėrimus ir jų derinimą su maistu), o parodyti pavyzdį. Pažadėjau, kad taip ir padarysiu. Vynų pasirinkimas šiose pastabose optimizuotas Lietuvos rinkai. Tai reiškia, nesudėjau to, ką galima įsigyti Anglijoje (ir ko pats esu išragavęs daugiausiai), bet pasinaudojau Lietuvos parduotuvių tinklo, Vyno klubo, siūlomu asortimentu.

Štai keletas A. Užkalnio patarimų, kaip derinti vyną su įvairiais patiekalais, įkvėptais Beatos Nicholson receptų:

  1. Silkė su grybais. Šiame patiekale derinkite vyną prie grybų (baravykų arba pievagrybių). Jei silkutė su baravykais, rekomenduojama rožinis vynas, pavyzdžiui, H.Bourgeois Petit Bourgeois Rose 2009. Jei su pievagrybiais, rinkitės vaisiškesnį Domaine Peiriere Pinot Noir VdP D´OC.
  2. Kiaulienos šonkauliukai. Prie šio ūkiško valgio tiks prieskoninis australiškas Salomon Estate Norwood Cabernet Shiraz 2008.
  3. Kumpio, smidrų (šparagų) ir pomidorų pyragas. Puikiai derės gaivus Austrijos baltasis Weingut Salomon Undhof Honoris Reserve Traminer Kremstal 2007 arba pigesnis mozeliukas Weingut Dieter Sunner Winninger Domgarten Riesling Trocken Qba Mosel 1998.
  4. Mėsainiai. Prie Beatos mėsainių, kurie yra kiaulienos ir su saldžiu aitriųjų pipirų padažu, rekomenduojamas raumeningas vynas, pavyzdžiui, argentinietiškas Dominio del Plata Susana Balbo Cabernet Sauvignon Mendoza 2008.
  5. Cukinijų ir bulvių blynai. Prie šio valstietiško patiekalo derės šampanas, šaltas kaip ledas ir aukštose taurėse.

Kritika ir nuomonės apie Lietuvos kulinariją

Atsakingai pareiškiu, kad nė viena „dėstytoja“ nežino ir nėra varčiusi Lietuvių valgiai. K.Budriūnienė, E.Drąsutienė, L.Kadziauksienė ir kt, Vilnius, „Mokslas“, 1983. 298 puslapiai; Lietuviški valgiai. Vilnius, 1983; Lietuviški patiekalai. Sudarytoja Julija Kairienė. Vilnius „Mokslas“, 1991m. 464 puslapiai; Marcinkevičienė Nijolė. Metai už stalo. Kalendorinių švenčių ir sezoniniai valgiai. Vilnius, Baltos lankos.2009, 325 puslapiai. Pagal mane tai pati geriausia kulinarinė knyga apie Lietuvos kaimo valgius.V.S.); Šeimininkė. 1937-1939; Šeimininkėms vadovėlis. Seinai, 1911: Šeimininkės vadovas. Vilnius, 1957; Šeimininkės vadovas. Vilnius, 1998; Šeimininkės vadovėlis. Vilnius, 1956; Virėja. Praktiškas šeimininkės vadovas. “Dirvos“ bendrovės leidinys, Kaunas, Marijampolė, 1925m. 296 puslapiai; Zavadzkiene Vincenta. Lietuvos virėja. Vilnius, 1907m.