9 marinatai jautienos kepsniams
Jei pavargote nuo paprastos jautienos, įtrintos druska ir pipirais, ar nekokybiškų prieskonių, kurie pilami į paruoštą mėsą, geriausias pasirinkimas – mėsą marinuoti namie. Yra daug įvairių marinatų, o kai kurie iš jų padarys mėsą saldžią. Tačiau bet kuriuo atveju žemiau išvardinti marinatai padės pabrėžti jautienos skonį, jos neužgoš ir suteiks patiekalams naujumo. Patogumo dėlei čia bus nurodytas 500 gramų kepsnio ingredientų skaičius.
Skaniausieji šonkauliukai orkaitėje - tinkamas mėsos pasirinkimas, marinavimas ir ilgas kepimas
Šonkauliai
Šonkauliai įprastai perkertami į dvi dalis - nugarinės dalies šonkauliai yra trumpesni, apvalesni, o gaubiantys krūtinę - ilgesni, plokštesni. Kepimui tinka tiek trumpieji, tiek ilgesnieji šonkauliai. Trumpuosius šonkaulius geriausia kepti nepadalintus, juostomis po 10-13 šonkauliukų (jei šonkauliai mėsingi, šio kiekio turėtų pakakti 2 žmonėms). Ilgesnius šonkaulius patogiau padalinti, supjaustyti po vieną (vienam žmogui turėtų pakakti 3-4 šonkaulių, bet tai taip pat priklauso nuo šonkaulių storio, kiek mėsos ant jų palikta, to ar prie šonkaulių tieksite garnyrą).
Apvirimas
Šonkauliukus prieš kepimą galima apvirti, tai sutrumpina gaminimo laiką, bet ir šiek tiek pakeičia patiekalo skonį.
Šonkauliukus reikėtų užpilti šaltu vandeniu, įberti druskos, kelis pipirų grūdelius, porą lauro lapų. Vandeniui užvirus kaitrą sumažinkite ir virkite apie pusvalandį. Apvirtų šonkauliukų mėsa bus kiek sausesnė, tad juos vertėtų apkepti su skystu padažu ar marinatu.
Apvirtus šonkauliukus sumaišykite su skystu padažu (jo receptų rasite žemiau) ir palikite pasimarinuoti 15 - 20 min. Tuomet kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kepimo pabaigoje šonkauliukus dar kartą aptepkite padažu.
Apvirti rekomenduojama riebesnius, krūtininės dalies šonkauliukus, nes virimo metu dalis riebalų nutirps. Kita vertus, patiekalo skonis bus sodresnis, o mėsa dar minkštesnė, jeigu riebalams leisite nutirpti ilgo kepimo žemesnėje temperatūroje metu.
Marinavimas
Šonkauliukų mėsa yra kietoka, tad ją svarbu gerai išmarinuoti, o po to tinkamai iškepti. Šonkaulius marinuoti galima dviem būdais - įtrinti sausu prieskonių mišiniu arba marinuoti skystame marinate-padaže.
Antrasis būdas patogesnis, nes skysto marinato likučius vėliau galima naudoti šonkaulių glazūravimui, suteikiančiam jiems labai skanų, kvapnų, lipnų „apvalkalą“. Skysto marinato taip pat galima pasiruošti truputį daugiau ir jį patiekti kaip padažą prie jau iškeptų šonkauliukų. O sausas prieskonių mišinys tiks, jei šonkauliukų marinavimui neturite daug laiko, nes jo skonis intensyvesnis.

Slaptas virėjo triukas, kaip iškepti minkščiausią ir skaniausią mėsą: net pati kiečiausia jautiena taps minkšta!
Norėtume su jumis pasidalinti puikiu mėsos paruošimo būdu, kurį nurodė profesionalus virėjas. Jis daug metų dirbo virtuvėje, ir išmokė kitus virėjus daugybės gudrybių ir įvairių maisto gaminimo triukų.
Tai – vienas iš naudingiausių patarimų!
Tai puiki gudrybė, padedanti greitai suminkštinti net labai kietus ar senus mėsos gabalus. Jį nuolat naudoja daugelis virėjų, ypač jautienai ir kiaulienai paruošti.
Jums tereikės įprasto ingrediento, kuris virtuvėje naudojamas visai kitam tikslui.
Juos galima naudoti dviem būdais:
1 būdas:
Tada mėsą kruopščiai nuplaukite ir galėsite ją naudoti taip, kaip ir ketinote.
2 metodas:
Ingredientus naudokite tokiomis proporcijomis, kad gautumėte pastos konsistenciją.
Gerai aptepkite mėsą pasta ir 1-3 valandas palaikykite šaldytuve.
Mišinys, stebuklingai suminkštinantis net kiečiausią jautieną ir suteikiantis jai skonio
Šis nuostabus būdas slypi įprastame kivio vaisiuje, kurio niekada nepagalvotumėte sieti su jautiena. Tačiau rezultatas yra iš tiesų fantastiškas!
Mėsą galite tiesiog marinuoti kivių minkštime, o paskui ją apdoroti kaip įprasta – pagardinti prieskoniais ir įvairiomis žolelėmis. Tačiau mes su jumis norime pasidalinti puikiu profesionalaus virėjo, kuris nuolat naudoja marinavimo metodą su kiviais, receptu.
- 1-2 kivių
- 1-1,5 kg mėsos
- Druskos
- Prieskonių – juodųjų pipirų arba kitų įprastai naudojamų prieskonių
- Rozmarinų
- Svogūnų, česnakų
Gaminimo eiga:
Nuplaukite ir nusausinkite mėsą. Nuplaukite kivius ir susmulkinkite juos elektriniu trintuvu. Į mėsą įberkite prieskonius ir druską.

Kaip marinuoti jautieną?
Vienas iš jautienos marinavimo būdų puikiai tiks tiems, kurie mėgsta kepti didelį jautienos gabalą orkaitėje. Pirma, tokiu terminiu apdorojimu mėsa išlaiko daugiausiai naudingų medžiagų, antra, procesas yra gana greitas ir paprastas.
Labai populiarus jautienos marinatas – citrinų sulčių ir alyvuogių (saulėgrąžų) aliejaus mišinys. Abu produktai sumaišomi lygiomis dalimis (1:1).

Jautienos marinavimas kepimui
Tandoori vištienos iešmeliai karšto oro gruzdintuvėje (arba orkaitėje)Brokolių, kalafiorų ir šoninės salotosAtsiųsk savo receptąPatiekalo tipasValentino dienaiValgome sveikiau!ApkepaiBlynai, vafliaiDesertaiGėrimaiGėrimai su alkoholiuKaršti patiekalaiKonservuoti patiekalaiKošės, tyrėsKremai ir padažaiPicosPyragai, kepiniaiSalotos, mišrainėsGarnyraiSriubosSumuštiniaiTroškiniaiUžkandžiaiPagr. ingredientasAvienaBulvėsDaržovėsGrybaiJautienaKiaulienaKiaušiniai ir pieno produktaiMiltai ir kruoposSojaVeršienaVaisiai ir uogosŽvėrienaPaukštienaMakaronaiŠokoladasŽuvis ir jūros gėrybėsRiešutaiProgaUžgavėnių idėjosMamos dienos skanėstaiTėvelių dienaiVelykiniai patiekalaiValentino dienaiKalėdų patiekalaiKūčių patiekalaiGimtadienio patiekalaiJoninių skanėstaiHelovinasNaujiesiems MetamsVestuviniai patiekalaiPyragų dienaPasaulio virtuvėAirijos virtuvėAmerikos virtuvėAnglijos virtuvėArgentinos virtuvėArmėnijos virtuvėAustrijos virtuvėBaltarusijos virtuvėBrazilijos virtuvėBulgariška virtuvėDanijos virtuvėGraikijos virtuvėGruzijos virtuvėIndijos virtuvėIspanijos virtuvėItalijos virtuvėJaponijos virtuvėKinijos virtuvėKorėjiečių virtuvėLenkijos virtuvėLietuvos virtuvėMaroko virtuvėMeksikos virtuvėNorvegiška virtuvėOlandijos virtuvėPrancūzijos virtuvėRusijos virtuvėŠvedijos virtuvėŠveicarijos virtuvėSlovakijos virtuvėSuomių virtuvėTailando virtuvėTibeto virtuvėTotorių virtuvėTurkijos virtuvėUkrainos virtuvėVengrijos virtuvėVokietijos virtuvėLatvijos virtuvėČekų virtuvėPagal paiešką: “jautienos marinavimas kepimui” rasta receptų 1000Kepta višta orkaitėjeMarinuotas jautienos kepsnys
Jautiena ir jos ruošimo ypatumai
Vieną dieną vienas linksmas žmogus paklausė – o kaip teisingai iškepti jautienos steiką? Žinia, daug ką lemia kaitra, vartymas, nelaistymas kepant ir norimas kraujo kiekis mėsoje. Bet ne ką svarbesnis yra mėsos paruošimas – marinavimas. Mūsų kieme jautienos kepsnius kepame retai, žarijose dažniau skrudiname liežuvį, širdeles ar iešmus su kiaulienos kryžmės gabaliukais, bet sumaniau pasidalinti su jumis labai paprastu jautienos paruošimu ir 100% garantuotai iškepusia ir sultinga mėsa.
Viena pagrindinių taisyklių – jokios pridėtinės druskos. Ir dar labai svarbu mėsą ruošti iš anksto, t.y. pradėti ruošti „iš vakaro”.
Jautienos kumpį (mano atveju buvo 2,5kg gabalas) gausiai ištepu skystomis garstyčiomis, pačiomis paprasčiausiomis, ne grūdėtosiomis. Vienam kilogramui mėsos naudoju
Tepu konditeriniu teptuku, kad kuo mažiau liktų ant rankų. Mėsą suvynioju į maistinę plėvelę ir dedu į šaldytuvą parai.
Po paros nuimu plėvelę, mėsą nuplaunu ir palieku ant virtuvinio rankšluosčio apdžiūti. Tuo metu pasiruošiu:
1aš maltų raudonųjų pipirų (tiks ir juodi)
5vš aliejaus (saulėgrąžų ar sezamo)
2vš judros sėklų (galima keisti sezamais arba išviso nenaudoti)
Česnakus supjaustau plonomis riekelėmis. Kepimo formą iškloju kepimo popieriumi, į centrą suberiu česnakus ir ant jų dedu mėsą. Tuomet ją aptepu mišiniu iš aliejaus ir medaus. Jei medus kietas, truputį pašildau aliejų, tuomet medus lengvai tirpsta. Tolygiai apibarstau mišiniu iš čiobrelių, pipirų ir harisos ir galiausiai suberiu sėklas. Žinau, kad vėl klausite kas ta judra ir kur jos gauti – tai senovinė aliejinė sėkla, prekybos centruose dar nemačiau, bet Tymo turguje visada būna aliejininkas, jis turi ir sėklų pardavimui. Būna mugėse, sekmadieniniuose ūkininkų turgeliuose ir turbūt … google paieškoje 🙂 Jei ruošite steiką, medaus nereikia, jis kaitrioje ugnyje svils. Pakaks aliejaus ir čiobrelio, ir dar nebent harisos aštrių pojūčių mėgėjams.
O štai ir dar viena svarbi taisyklė – jautieną kepame lėtai. Tai reiškia, kad 2h mėsą kepu 120C temperatūroje ir tuomet didinu ją iki 180C ir kepu dar apie 45 minutes. Išjungus kaitrą, mėsos traukti neskubu, leidžiu pailsėti garuose dar 15-20 min.
Tiekiu su karštais garnyrais – orkaitėje keptais pastarnokais, burokėliais ir morkomis. Kam tinka, tiks ir bulvės ar bulvių-brokolių košė (receptas čia). Tinka šermukšnių pagardas ir kaukaziškas Tkemali, marinuotos daržovės.
