pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Būdai, kaip išsaugoti mėsą

Geriausias konservavimo būdas - liofilizacija (Video)

2014-02-01 ( 15 ) ( 45 ) ( 440 )

Rūšis: Pranešimas spaudai

Liofilizacija yra vienas iš daugelio džiovinimo būdų, tačiau šiuo metu – geriausias. Džiovinant įprastu būdu vitamino C produkte lieka tik apie 40 procentų, o liofilizuojant – 100. Be to, tinkamai laikant liofilizuotus produktus, jų maistines ir skonio savybes galima išsaugoti labai ilgai – net iki 20 metų.

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Kaip teigia Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas Pranas Viškelis, liofilizacija – ateities konservavimo metodas, kuris sparčiai populiarėja jau šiandien ir greitu laiku taps neatsiejamu būdu norint išsaugoti ne tik įvairias maisto gėrybes. Liofilizacija medicinoje ir kosmoso pramonėje Liofilizuoti galima ne tik vaisius, daržoves ar grybus, bet praktiškai viską – mėsą, sūrį, varškę ar net pieną ir valgomuosius ledus. Šis procesas medicinoje žinomas ir naudojamas seniai. Liofilizavimas taikomas norint užkonservuoti biologinės kilmės produktus – kraujo plazmą, audinių dalis, kuriuos vėliau galima sėkmingai panaudoti net ir po ilgo laiko. Ypatingo dėmesio sulaukusioje parodoje „The Human Body Exhibition“, kuri viešėjo ir Lietuvoje, įvairūs žmonių organų bei kūno dalių eksponatai buvo taip pat paruošti naudojant liofilizavimo metodą. Maisto produktus ruošti šiuo metodu pradėta kosmoso pramonei. Kylant nepaprastai svarbus krovinio svoris, kuris gabenant liofilizuotus produktus yra dešimt kartų mažesnis nei įprastų. Žinoma, kosmonautams svarbios ir kitos šių produktų savybės – jie ilgą laiką negenda, o jų maistinė vertė prilygsta šviežio produktui. „Tarp turistų liofilizuoti produktai taip pat labai populiarūs, nes jie neapsunkina kuprinių“, – tikina mokslininkas. Pasak jo, šiuo būdu galima paruošti ne tik atskirus produktus, bet ir patiekalus. „Liofilizuoti galima ir bulvių košę, kurią, pavyzdžiui, turistas kalnuose gali valgyti užpylęs trupučiu vandens“, – teigia P. Viškelis.

Šaldyti produktai taip pat turi galiojimo trukmę

V.Kurpienė teigia, kad šaldytiems produktams gana didelės įtakos turi laikas: „Jei maisto produktą apdorojame termiškai ir užšaldome, jį galima naudoti 2–4 mėn., priklausomai nuo to, koks tai produktas. Jei šaldome šviežius produktus, juos naudoti galima ilgiau, 6–12 mėn.“ Bet kokiu atveju, sako ji, šaldytus maisto produktus laikyti patariama iki kito derliaus. Pašnekovė aiškina, kad daržovių ir uogų vertė su laiku stipriai sumažėja, o po ilgesnio laiko juos vartojant galima netgi sau pakenkti.

R.Šniolienė, paklausta apie cukraus kiekį jos siūlomuose receptuose, sako, kad saldumas dažnai neutralizuojamas acto. „Yra šaltas marinavimo būdas, kai daržovės visiškai nekaitinamos, yra galimybė išlaikyti jas traškias. Naudojamas actas, cukrus, druska, aliejus, visai vengiama vandens. Actas, kurio yra gana daug, neutralizuoja cukraus skonį“, – teigia tinklaraštininkė. Tokios daržovės, anot jos, turi labai intensyvų skonį, tačiau nėra itin sveikos, tinka pasilepinimui, užkandžiavimui.

Paklausta apie sūdymą, V.Kurpienė sako, kad derėtų atkreipti dėmesį į druskos vartojimą, ypač tiems, kas pasižymi padidėjusiu kraujospūdžiu, širdies problemomis, polinkiu į tinimą. Visgi, anot jos, svarbiausia stebėti bendrą druskos kiekį racione: „Kartais bijome vienų produktų, bet daug druskos gauname iš kitų. Jei bus suvalgytas mažas gabalėlis – nieko tokios, svarbiausia nenaudoti to stiklainiais.“

Mesos konservavimo budai

Tandoori vištienos iešmeliai karšto oro gruzdintuvėje (arba orkaitėje)Brokolių, kalafiorų ir šoninės salotosAtsiųsk savo receptąPatiekalo tipasValentino dienaiValgome sveikiau!ApkepaiBlynai, vafliaiDesertaiGėrimaiGėrimai su alkoholiuKaršti patiekalaiKonservuoti patiekalaiKošės, tyrėsKremai ir padažaiPicosPyragai, kepiniaiSalotos, mišrainėsGarnyraiSriubosSumuštiniaiTroškiniaiUžkandžiaiPagr. ingredientasAvienaBulvėsDaržovėsGrybaiJautienaKiaulienaKiaušiniai ir pieno produktaiMiltai ir kruoposSojaVeršienaVaisiai ir uogosŽvėrienaPaukštienaMakaronaiŠokoladasŽuvis ir jūros gėrybėsRiešutaiProgaUžgavėnių idėjosMamos dienos skanėstaiTėvelių dienaiVelykiniai patiekalaiValentino dienaiKalėdų patiekalaiKūčių patiekalaiGimtadienio patiekalaiJoninių skanėstaiHelovinasNaujiesiems MetamsVestuviniai patiekalaiPyragų dienaPasaulio virtuvėAirijos virtuvėAmerikos virtuvėAnglijos virtuvėArgentinos virtuvėArmėnijos virtuvėAustrijos virtuvėBaltarusijos virtuvėBrazilijos virtuvėBulgariška virtuvėDanijos virtuvėGraikijos virtuvėGruzijos virtuvėIndijos virtuvėIspanijos virtuvėItalijos virtuvėJaponijos virtuvėKinijos virtuvėKorėjiečių virtuvėLenkijos virtuvėLietuvos virtuvėMaroko virtuvėMeksikos virtuvėNorvegiška virtuvėOlandijos virtuvėPrancūzijos virtuvėRusijos virtuvėŠvedijos virtuvėŠveicarijos virtuvėSlovakijos virtuvėSuomių virtuvėTailando virtuvėTibeto virtuvėTotorių virtuvėTurkijos virtuvėUkrainos virtuvėVengrijos virtuvėVokietijos virtuvėLatvijos virtuvėČekų virtuvėPagal paiešką: “mesos sudymas ir konservavimas” rasta receptų 1000Pyragėliai su mėsos įdaru ir jogurtiniu padažuSotus bulvių apkepas su malta mėsa, voveraitėmis ir sūriu

Cukinijų ikrai

Cukinijų ikrai – tai gardus užkandis, puikiai tinkantis tiek sumuštiniams, tiek kaip garnyras prie karštų patiekalų. Jis ne tik skanus, bet ir maistingas.

Reikės:

Paruošimas:

  1. Cukinijas, morkas ir svogūnus supjaustykite mažais gabalėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir kepkite, kol taps auksinės spalvos. Pridėkite morkas ir cukinijas, troškinkite apie 15 minučių.
  3. Į masę įdėkite smulkintus pomidorus, česnakus, druską ir cukrų. Troškinkite dar 20 minučių.
  4. Supilkite actą, viską sutrinkite iki vientisos masės.
  5. Karštą masę supilkite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai užsukite. Apverskite ir leiskite atvėsti.
  6. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Šie cukinijų ikrai – puikus priedas prie užkandžių, sumuštinių ar karštų patiekalų.

Cukinijos žiemai: skaniausi ir paprasčiausi konservavimo būdai

Cukinijos – viena universaliausių ir lengvai auginamų daržovių. Jos dažnai mėgstamos dėl švelnaus skonio ir daugybės maistinių medžiagų. Deja, cukinijų sezonas tęsiasi tik trumpą laiką – vasarą ir ankstyvą rudenį. Tad norint šia daržove mėgautis ir žiemą, verta išmokti tinkamai jas paruošti ir konservuoti. Dalinamės keliais paprastais būdais, kaip cukinijas konservuoti žiemai, kad išsaugotumėte jų skonį ir maistinę vertę.

Marinuotos cukinijos – vienas populiariausių būdų paruošti cukinijas žiemai. Tai lengvai pagaminamas, skanus ir sveikas užkandis, kurį galima valgyti tiek vieną, tiek prie įvairių patiekalų.

Reikės:

Paruošimas:

Tokios marinuotos cukinijos puikiai tiks prie mėsos, žuvies patiekalų ar tiesiog kaip užkandis.

Mesos konservavimo budai

  • SVEIKAS GYVENIMAS
  • ŠEIMOS SVEIKATA
  • BRANDŽIOS MOTERS SVEIKATA
  • GROŽIS IR SVEIKATA
  • DAUGIAU
    • LIGŲ KATALOGAS

Konservavimas – puikus būdas pratęsti daržovių bei vaisių galiojimo laiką, be to – tai neišvengiama turintiems didelius daržus bei sodus, tačiau reiktų pasirinkti teisingus būdus, kaip tą daryti. Vieni būdai padeda išlaikyti visas maistingąsias savybes, kiti – tik skonį, treti gali ir pakenkti. Taigi, aptarsime įvairius konservavimo būdus ir ką tokiu būdu galima būtų konservuoti.

Konservavimo būdų yra įvairių, naudingiausias jų – šaldymas. Užšaldyti galima daugelį laukinių gerybių – bruknių, grybų, spanguolių, mėlynių, šios gerybės – puikus antioksidantų šaltinis. Jeigu užšaldymo ir atšildymo procesai atliekami tinkamai, didžioji dalis produkto vertingųjų medžiagų lieka nepakitusi. Kad atšildytos atsargos nepažliugtų, svarbiausia taisyklė – užšaldyti kuo greičiau. Didžiausia daroma klaida – produktai iškart supilami į maišiukus arba dėžutes storu sluoksniu, uždaromi ir užšaldomi. Norint to išvengti, Iš pradžių reiktų ant lėkštės vienu sluoksniu sudėti produktus ir tik tuomet, kai jie sušals, suberti į maišelį arba dėžutę, taip užšaldytos uogos ir kiti produktai atšilę bus išlaikę savo pradinę formą. Jeigu šaldome uogų tyrę, į kurią dedame cukrų, užšaldysime kuo greičiau, tuo daugiau išsaugosime vitamino C bei naudingų organizmui antioksidantų, taip pat uogos išliks aromatingos, vertingos ir skanios.

Vis dar populiarus konservavimo būdas – marinavimas. Paprasčiausias marinavimo būdas – naudojant vandenį, druską, cukrų, aliejų ir kelias žoleles, įprastai – lauro lapą. Taip pat konservuojama su actu, rūgščiomis sultimis, citrina. Marinuoti produktai yra skanesni, ypač populiarus konservuotas produktas – maži agurkėliai, naudojami mėsainiuose, sumuštinių pramonėje. Marinuoti galima viską – cukinijas, pomidorus, moliūgus. Marinuojant naudojamas actas yra sveika, taip pat jį galima rinktis iš kelių rūšių – uogų, obuolių, vyno. Žinoma, per didelis acto kiekis kenkia mūsų organizmui, gleivinei. Taip pat vertėtų vengti spiritinio acto, kadangi jis naudojamas konservuojant pramoniniu būdu.