pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Gardūs keksiukai: receptai kiekvienam skoniui

Keksiukai - itin populiarus desertas, mėgstamas daugelio. Prieš kelerius metus ir Lietuvoje kilus tikram keksiukų kepimo vajui, ko gero, daugelis besisukiojančių virtuvėje tą savąjį idealų šio deserto receptą jau atrado. Jei jau išbandėte daugybę receptų, metas mažiesiems kepinukams su cukinijomis ir citrusais. Puikūs ir vieni, ir pagardinti trupučiu džemo.

Tobulai minkšti šokoladiniai keksiukai

Šie šokoladiniai keksiukai yra tikras skanėstas, kurio švelni tekstūra ir sodrus šokolado skonis sužavi nuo pirmo kąsnio. Šie keksiukai puikiai tiks tiek šventei, tiek paprastam poilsiui su puodeliu kavos ar arbatos. Labai svarbu, kad keksiukų ingredientai visi būtų kambario temperatūros, miltai ir kakava persijoti, taip įleidžiant daugiau oro į masę. Ir svarbiausias žingsnis - neperkepti keksiukų. Vos keli svarbūs aspektai ir galėsite mėgautis tobulai minkštais keksiukais.

Ingredientai:

  • 1 stikl.
  • 1 arb. š.
  • 1 arb. š.
  • 1 valg. š.
  • 1 stikl.
  • 2 valg. š.
  • 1 valg. š.

Gaminimo eiga:

  1. Miltus ir kakavą persijoti į didelį dubenį.
  2. Šalia miltų suberti kepimo miltelius ir sodą. Viską sumaišyti.
  3. Į miltų masę įmušti kiaušinį, supilti pieną ir viską išplakti elektriniu mikseriu iki vientisos masės (ji bus pakankamai skysta).
  4. Galiausiai įpilti sirupą ir jį įmaišyti.
  5. Gautą tešlą padalinti į keksiukų formeles, užpildant 2/3 formelės.
  6. Orkaitę įkaitinti iki 180 C temperatūros ir keksiukus kepti apie 25 min.
  7. Iškepusius keksiukus perkelti ant grotelių ir leisti pilnai atvėsti.
  8. Atvėsusius keksiukus papuošti - dekoravimo glajumi priklijuoti šokolado gabalėlius ir šilauoges.

Šiuo receptu pasidalino Aurelija.

Patarimai kepant keksiukus:

  • Sviestas ar aliejus? Jei kepinyje kaip riebalai dalyvauja aliejus, galutinis rezultatas bus drėgnesnis, minkštesnis. Taip yra dėl to, kad kambario temperatūroje aliejus nekietėja. Kepiniai su sviestu būna kiek standesni, ne tokie purūs, nes skanėstui atvėsus, jo sudėtyje esantis sviestas sukietėja. Kita vertus, kepiniai su sviestu dažniausiai yra skanesni... Tad ką naudoti keksiukams? Geras variantas - dėti pusę kiekio aliejaus, pusę sviesto.
  • Maišom, bet nepermaišom! Keksiukų tešla maišoma pagal klasikinę formulę - atskirai sumaišomi šlapieji ingredientai, atskirai - sausieji, tada vienas ir kitas mišinys sujungiami. Štai čia nepatyrę kepėjai daro klaidą - maišo tešlą greitai, įnirtingai, o tai lemia, kad keksiukai išeina kieti.

Obuoliniai keksiukai

Asta Černė atkreipė dėmesį, kad spalį minima Mokytojų diena kasmet sutampa su obuolių sezono įkarščiu, tad nustebinti mylimą mokytoją galima pagaminus obuolinius keksiukus. Jei į procesą įsitrauks ir tėvai, tą galės padaryti net ir patys mažiausi kepėjai.

„Obuoliai ir kepiniai iš jų - neatsiejama rudens dalis. Namus užpildęs saldus cinamono aromatas akimirksniu suteikia jiems šilumos ir jaukumo. Obuoliais pagardinti keksiukai - dailūs, gardūs, itin lengvai paruošiami. Jie gali tapti skaniu savaitgalio pasilepinimu, o taip pat - miela ir dėmesinga dovana“, - sako tinklaraštininkė.

Astos teigimu, valgomos dovanos - visada truputį daugiau nei tiesiog dovanos. „Jas ruošdami, skiriame savo laiką, dėmesį, rūpestį. Galvojame apie tą, kuriam dovaną įteiksime, ir nejučia į ruošiamą tešlą įmaišome ne tik visus produktus iš ingredientų stulpelio, bet ir glėbį šiltų linkėjimų. Valgomos dovanos yra vienos iš mieliausių ir jaukiausių, ypač, kai mažųjų kepėjų yra ruošiamos su dideliu atsidavimu ir meile“, - sako tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė.

Patarimai ruošiant obuolinius keksiukus:

  • Prieš pradėdami gaminti, pasirūpinkite, kad visi produktai būtų kambario temperatūros. Tai leis tešlą išmaišyti lengviau, ji bus švelnesnė, glotnesnė.
  • Leiskite sviestui suminkštėti natūraliai, palikę jį kambario temperatūroje kelioms valandoms ar per naktį.
  • Rudąjį cukrų galite keisti baltuoju, tačiau rudasis suteiks keksiukams sodresnę spalvą ir malonų poskonį.
  • Rinkitės kokybišką, riebią grietinę, pavyzdžiui 30 proc. riebumo „Pilos“ grietinę, kuri keksiukams suteiks drėgnumo, sodrios tekstūros.
  • Keksiukams geriausiai tiks tvirti, kietoki obuoliai, kurie kepdami nesukrenta (pavyzdžiui, „Pink Lady“).
  • Neperplakite keksiukų tešlos: subėrę miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską, nebeplakite, o tik išmaišykite, kol neliks sausų ingredientų.
  • Iš pradžių keksiukus kepkite aukštoje temperatūroje - tai leis jiems gražiai ir greitai pakilti. Tuomet temperatūrą sumažinkite ir kepkite toliau, kol keksiukai pilnai iškeps.
  • Paprasčiausias būdas patikrinti, ar keksiukai jau iškepę - mediniu pagaliuku. Įsmeikite jį į keksiuko vidurį ir ištraukite. Jei keksiukas dar aplipęs tešla, kepkite toliau; jei švarus - keksiukai iškepę.
  • Atvėsintus keksiukus kambario temperatūroje galite laikyti 3-4 dienas, šaldytuve - iki savaitės.
  • Jei keksiukus dovanosite, galite juos papuošti vėliavėlėmis. Atkirpkite plonos medžiaginės juostelės ir užriškite ją ant medinių smeigtukų. Įsmeikite į keksiukų paviršių.

Obuolinių keksiukų receptas (16 keksiukų):

Paruošite per 30 min. Kepsite 20 min.

Tešlai:

  • 120 g minkšto sviesto
  • 0,5 stiklinės (100 g) rudojo cukraus
  • 2 didelių kiaušinių
  • 0,75 stiklinės (190 g) 30 proc. riebumo grietinės
  • 2 arb. š. vanilinio cukraus
  • 1,5 stiklinės (210 g) miltų
  • 1,5 arb. š. kepimo miltelių
  • 1 arb. š. malto cinamono
  • 0,5 arb. š. druskos
  • 2 vidutinio dydžio obuolių (apie 250 g kubelių)

Trupiniams:

  • 0,5 stiklinės (100 g) rudojo cukraus
  • 0,25 stiklinės (30 g) graikinių riešutų
  • 1 arb. š. malto cinamono
  • 50 g tirpinto sviesto
  • 0,5 stiklinės (70 g) miltų

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir sudėkite į ją popierines formeles.
  2. Paruoškite keksiukų tešlą. Minkštą sviestą ir rudąjį cukrų sudėkite į didesnį dubenį. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Po vieną įmuškite ir įplakite kiaušinius. Sudėkite grietinę, suberkite vanilinį cukrų ir dar kartą gerai išplakite.
  3. Suberkite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
  4. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite nedideliais kubeliais. Suberkite į paruoštą tešlą ir išmaišykite, kad joje obuolių gabalėliais pasiskirstytų kuo tolygiau.
  5. Paruoškite trupinius. Dubenėlyje sumaišykite rudąjį cukrų, smulkintus graikinius riešutus ir cinamoną. Supilkite tirpintą sviestą, išmaišykite. Suberkite miltus ir maišykite, kol gausite lipnią masę. Atidėkite į šalį.
  6. Iškepkite keksiukus. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami jas beveik iki viršaus. Trupinius šaukštu užberkite ant keksiukų viršaus ir lengvai paspauskite delnais.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 5 minutes. Tuomet kepimo temperatūrą sumažinkite iki 180 °C ir kepkite dar 15 minučių. Ar keksiukai jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku - ištrauktas iš keksiukų vidurio jis turi būti švarus, neaplipęs tešla.
  8. Porą minučių atvėsinkite keksiukus kepimo formoje, tuomet iš formos perkelkite ant grotelių ir leiskite atvėsti.
  9. Jei norite, galite dekoruoti vėliavėlėmis (ant medinių smeigtukų užriškite medžiagines juosteles).

Varškės keksiukai be cukraus ir kvietinių miltų

Šiandien dalinamės avietinių varškės keksiukų receptu be cukraus ir kvietinių miltų. Tegul maistas būna ne tik skanus, bet ir gražus (ypač desertai)!

Reikės:

  • 250 g varškės (aš naudojau pusriebę varškę9% rieb.)
  • 1 kiaušinio
  • 1 banano
  • 3 šaukštų kokosų miltų
  • 3 šaukštų migdolų miltų
  • 4 šaukštų kokosų aliejaus
  • 2 šaukštų natūralaus skonio jogurto
  • 2 a.š. cinamono
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 2 arba 3 šaukštų agavų sirupo/medaus (galima naudoti ir kitas cukraus alternatyvas, pavyzdžiui, stevija)
  • Žiupsnio druskos
  • 1 v.š. šviežių citrinos sulčių
  • Avietės (ar kitos mėgstamos uogos)

Gaminimas:

  1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
  2. Dubenyje įmušame kiaušinius ir juos suplakame.
  3. Su šakute sutriname bananą (jis keksiukams suteiks daugiau saldumo).
  4. Sudedame varškę, kokosų aliejų, graikišką jogurtą, agavų sirupą, įspaudžiame šviežių citrinos sulčių - viską išmaišome.
  5. Atskirame dubenyje sumaišome migdolų ir kokosų miltus (kokosų miltai yra “su charakteriu” - sugeria drėgmę, todėl jei masė gausis per sausa - įdėkite šiek tiek daugiau graikiško jogurto arba dar vieną bananą), kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
  6. Varškės masę gerai sumaišome su miltų, sudedame avietes ir pilame į keksiukų formas.
  7. Kepame orkaitėje apie 30 min.
  8. Iškepus palaukiame, kol atvės.
  9. Keksiukus dar galima papuošti juoduoju šokoladu*. *aš naudojau 100g juodojo šokolado (ne mažiau 70% kakavos). Jį galima ištirpinti taip: užverdame puodą, o tada uždedame dubenį ant viršaus (jis turi neliesti verdančio vandens) - sudedame šokoladą ir nuolat maišom, kol viskas ištirps. Nuo vandens garų produktai dubenyje pradės tirpti.

Kiti keksiukų receptai

Bananiniai keksiukai su šokoladu

Ingredientai:

  • 3 vienetai bananų
  • 150 gramų cukraus
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės
  • 2 vienetai kiaušinių
  • 250 gramų kvietinių miltų
  • šiek tiek druskos
  • 110 gramų sviesto
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 70 gramų baltojo šokolado

Paruošimo būdas:

  1. Dideliame inde sumaišome miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską ir šokoladą (vietoj šokolado galime įdėti ir razinų ar moliūgų sėklų).
  2. Mažesniame inde sutriname bananus (tam puikiai tinka šakutė) arba kitokius mėgstamus tarkuotus ar trintus vaisius. Sudedame lengvai plaktus kiaušinius, vanilę ir supilame ištirpintą sviestą. Viską sumaišome.
  3. Gautą masę sudedame į miltus ir lengvai maišome (miltai turi išsimaišyti, bet tešla neturi būti visai vientisa).
  4. Kepti keksiukų formoje 20 - 25 min. 150 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos.
  5. Ataušinus 5 min. išimti iš formos.

Iš nurodytų ingredientų gaunasi 12 keksiukų.

Varškės keksiukai su razinomis

Ingredientai:

  • 400 gramų varškės
  • 3 vienetai kiaušinių
  • 0.5 arbatinio šaukštelio sodos
  • 180 gramų sviesto
  • 2 stiklinės miltai
  • 0.5 stiklinės cukraus
  • 1 sauja razinų

Paruošimo laikas: Apie 20 min. Porcijų skaičius: 7

Paruošimo būdas:

  1. Varškę, kiaušinius, sodą, cukrų, razinas suplakame plaktuvu.
  2. Ištirpiname sviestą ir pilame jį į tešlą. Vėl viską gerai suplakame.
  3. Tuomet beriame miltus. Viską išmaišome.
  4. Dedame tešlą į keksiukų kepimo formą.
  5. Kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių.