Sotūs, gardūs ir itin paprastai paruošiami grikių blyneliai - puikus pasirinkimas tada, kai blynų norisi nesaldžių ir rimtų.
Grikių blynai - skamba tarsi sveikuoliška alternatyva, kuri dažniau siejama su kompromisu, nei su malonumu. Tačiau šis receptas keičia žaidimo taisykles. Ir svarbiausia - čia nėra nei kvietinių miltų, nei rafinuoto cukraus.
Jei manote, kad, nusprendę maitintis sveikiau, turėsite atsisakyti malonumo gardžiuotis blynais, klystate.
Ypač sunkiai sveikus „mitybinius“ pokyčius priima vaikai. „Sveika, gausu vitaminų ir mikroelementų“ - tai jiems ne argumentai. Taigi, skanūs grikių miltų blynai gali tapti puikiu kompromisu tarp to, kas skanu, ir to, kas sveika.
Pagrindinis Grikių Blynų Receptas
Šie grikių blynai gaminami iš grikių kruopų, kurios išmirkytos iš vakaro - taip jie tampa švelnesni, o tešla įgauna natūralų purumą. Rezultatas - blynai, kurie neprimena nei grikių košės, nei įprastų „sveikuoliškų“ eksperimentų.
Ingredientai:
- Grikių kruopos
- Kiaušiniai
- Miltai
- Druska, pipirai
- Sviestas arba aliejus kepimui
Paruošimas:
- Grikių kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje arba užpilkite verdančiu vandeniu, pasūdykite ir uždengtame inde palikite pusvalandžiui, kol išbrinks.
- Svogūną smulkiai supjaustykite, česnakus sukapokite, morką smulkiai sutarkuokite.
- Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto ir pakepinkite daržoves, kol suminkštės.
- Suberkite į dubenį su paruoštais grikiais. Daržovėms ir grikiams atvėsus, įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, pagardinkite druska ir pipirais. Gerai išmaišykite.
- Keptuvę įkaitinkite virš vidutinės kaitros. Įpilkite šlakelį aliejaus.
- Šaukštu semkite (ar šiek tiek drėgnais delnais suformuokite) blynelius.
- Kepkite keptuvėje iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus ir iškeps.
Pievagrybių Padažas Grikių Blynams
Patiekti blynelius galite tiesiog su grietine, su šviežių daržovių salotomis, o jei norite tobulai išbaigto patiekalo, pagardinkite blynelius švelniai kremišku pievagrybių ir šoninės padažu.
Ingredientai:
- Pievagrybiai
- Šaltai rūkyta šoninė
- Svogūnas
- Česnakas
- Grietinėlė
- Pipirai
Paruošimas:
- Keptuvę įkaitinkite virš vidutinės kaitros.
- Suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą šaltai rūkytą šoninę ir pakepinkite, kol išskirs riebalus ir gražiai apskrus.
- Svogūną smulkiai supjaustykite, česnakus sukapokite. Suberkite į keptuvę su skrundančia šonine ir pakepinkite, kol suminkštės.
- Pievagrybius supjaustykite skiltelėmis ir taip pat suberkite į keptuvę. Pakepinkite, kol suminkštės.
- Supilkite grietinėlę, pagardinkite pipirais ir pakaitinkite, kol užvirs. Nuimkite nuo ugnies.
- Patiekite grikių blynelius dar šiltus, su šiltu pievagrybių padažu.
Brokolių ir Grikių Kepsneliai
Šie brokolių ir grikių kepsneliai yra minkšti, drėgni, purūs. Puikiai tiks vos pradėjusiems valgyti gabaliukais vaikas. Brokoliai ir grikiai yra geležies šaltinis, kurios mums neretai pritrūksta, o vaikų augimui tai itin svarbu.
Ingredientai:
- 5 v.š. virtų grikių dribsnių
- Brokoliai
- Kiaušiniai
- Sūris
- Prieskoniai
- Migdolų miltai
Paruošimas:
- Brokolius sutriname šakute.
- Sumaišome su virtais grikių dribsniais, įmušame kiaušinius, beriame sūrį, prieskonius, viską išmaišome.
- Galiausiai įmaišome migdolų miltus. Vietoje migdolų miltų galite naudoti avižinius arba kitus. Jei neturite dribsnių- išvirkite grikių kruopas ir šakute patrinkite.
Grikių Blynai su Bananais (be miltų)
Vienas didžiausių šių grikių blynų privalumų - jų universalumas. Jei norite saldesnio varianto - galima įberti razinų, datulių ar šlakelį klevų sirupo į tešlą. Jei norite mažiau saldaus, labiau „neutralios bazės“ blyno - vietoj banano naudokite šiek tiek augalinio jogurto ar avokado.
Šie blynai taip pat puikiai tinka į dėžutę - vaikams į mokyklą ar suaugusiesiems į darbą. Atšalę jie neišsausėja, nes bananas ir grikiai išlaiko drėgmę.
Grikių blynai, pagaminti be kvietinių miltų, įrodo, kad sveikas maistas gali būti ne tik naudingas, bet ir maloniai nustebinti skonio receptorius. Net jei anksčiau grikius laikėte tik košei - šis receptas gali pakeisti nuomonę visam laikui. Ir kas žino - gal net vaikai paprašys „tų blynų su bananais“ dar kartą, nė neįtardami, kad juose nėra nė trupučio miltų.
Ingredientai:
- Bananai
- Kiti ingredientai (pagal skonį)
Paruošimas:
- Bananus gerai sutraiškykite šakute, sudėkite kitus ingredientus ir gerai išmaišykite.
- Kepkite įkaitintoje keptuvėje ant riebalų.
Grikių Blynai iš Košės Likučių
Skanių grikių blynelių įmanoma išsikepti nebūtinai tik iš jų miltų. Galite jiems sunaudoti vakar dieną virtos grikių košės likučius.
Ingredientai:
- Vakar dienos grikių košės likučiai
- Kiaušinis
- Prieskoniai
- Miltai (nebūtinai grikių)
- Pienas arba vanduo (konsistencijai pasiekti)
- Smulkinta morka ir svogūnas (nebūtinai)
Paruošimas:
- Įmaišykite į košę kiaušinį, prieskonių, šiek tiek miltų (nebūtinai grikinių), norimai konsistencijai pasiekti įpilkite šlakelį pieno ar vandens.
- Į šią masę tiks ir smulkinta morka bei svogūnas.
- Kepkite įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai apskrus.
Patarimai ir Gudrybės
- Improvizuokite: dar minkštesnius ir puresnius grikių blynelius iškepsite, jei į tešlą įmaišykite pakelį (180 g) varškės.
- Jei norite, kad blynai labiau primintų minkštus kotletukus, iškeptus grikių blynelius dėkite į keptuvę su padažu ir porą minučių patroškinkite.
- Internete gausu patiekalų iš grikių miltų receptų. Tikrai rasite sau tinkamiausią (ir ne tik blynams).