pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Mityba po anginos: Kaip tinkamai maitintis po operacijos

Tonzilių šalinimo operacija, mediciniškai vadinama tonzilektomija, yra chirurginė procedūra, po kurios seka gijimo laikotarpis, reikalaujantis ypatingo dėmesio mitybai. Nors pati operacija, atliekama taikant bendrinę nejautrą, trunka palyginti neilgai (apie 30-40 minučių), pooperacinis periodas yra kritiškai svarbus sklandžiam ir greitam audinių atsistatymui bei komplikacijų prevencijai. Tinkama mityba šiuo laikotarpiu ne tik palengvina diskomfortą ryjant, bet ir užtikrina organizmo aprūpinimą būtinomis maistinėmis medžiagomis, reikalingomis žaizdų gijimui, bei mažina kraujavimo ar infekcijos riziką.

Po operacijos gerklėje, toje vietoje, kur buvo tonzilės, susidaro specifinis baltas ar pilkšvas apnašas – fibrinas. Tai yra normali gijimo proceso dalis, savotiškas biologinis tvarstis, saugantis pooperacinę žaizdą. Šis apnašas neturėtų būti painiojamas su infekcija ir jokiu būdu negalima bandyti jo pašalinti mechaniškai, pavyzdžiui, krapštant ar valgant kietą maistą. Būtent šio fibrino sluoksnio apsauga yra vienas pagrindinių mitybos apribojimų tikslų po tonzilektomijos.

Pirmosios valandos ir dienos po operacijos: Skysčiai ir šaltis

Iškart po operacijos ir pirmąsias kelias valandas pacientui dažniausiai leidžiama tik gurkšnoti šaltus skysčius. Šaltis padeda sutraukti kraujagysles operacijos vietoje, taip mažindamas kraujavimo riziką ir tinimą. Be to, šalti skysčiai šiek tiek malšina skausmą ir drėkina gerklę, kuri po operacijos ir intubacijos (jei buvo taikyta bendrinė nejautra) gali jaustis sausa ir perštinti.

Rekomenduojami skysčiai šiame etape:

  • Vanduo (negazuotas, šaltas).
  • Labai skiestos, ne rūgščios sultys (pvz., obuolių, vynuogių), be minkštimo. Reikėtų vengti citrusinių vaisių sulčių (apelsinų, greipfrutų), pomidorų sulčių, nes jų rūgštis gali dirginti jautrią pooperacinę žaizdą.
  • Šalta, silpna arbata (pvz., ramunėlių), be cukraus arba su minimaliu jo kiekiu.
  • Ledinukai arba šaldytų sulčių kubeliai (be aštrių kampų, skirti lėtam čiulpimui).

Pirmąją parą po operacijos, jei pacientas toleruoja skysčius ir nėra pykinimo, galima palaipsniui įvesti labai skystus, šaltus ar vos drungnus, visiškai homogenizuotus produktus. Svarbiausia – vengti bet kokių kietų dalelių, aštrių prieskonių, rūgšties ar didelio karščio.

Tinkami produktai pirmai parai (be jau minėtų skysčių):

  • Šalti, nesaldūs pieno produktai be priedų: natūralus jogurtas (be uogų gabaliukų ar sėklų), kefyras. Kai kurie gydytojai rekomenduoja vengti pieno produktų pirmąją dieną, nes jie gali skatinti gleivių susidarymą, kas gali apsunkinti rijimo procesą ir sukelti diskomfortą. Reikėtų pasitarti su gydančiu gydytoju dėl individualių rekomendacijų.
  • Visiškai pertrintos, šaltos sriubos (pvz., daržovių sultinys be gabaliukų, pertrinta bulvienė, atvėsinta iki kambario temperatūros ar žemesnės).
  • Ledai (be riešutų, šokolado gabaliukų, karamelės ar kitų kietų priedų). Nors ledai dažnai rekomenduojami dėl jų šaldančio ir skausmą malšinančio poveikio, reikėtų nepamiršti, kad tai dažniausiai daug cukraus turintis produktas. Jų vartojimą reikėtų derinti su kitais, maistingesniais skysčiais ir produktais.

Šiuo ankstyvuoju etapu kritiškai svarbu užtikrinti pakankamą skysčių suvartojimą, kad būtų išvengta dehidratacijos. Dehidratacija ne tik blogina bendrą savijautą, bet ir sausina gerklės gleivinę, didindama skausmą ir diskomfortą ryjant. Rekomenduojama išgerti bent 8 stiklines (apie 2 litrus) skysčių per parą, gurkšnojant pamažu, bet dažnai.

Pirmosios savaitės mityba: Minkštas, švelnus ir maistingas maistas

Nuo antros iki maždaug septintos dienos po operacijos mityba turėtų išlikti labai švelni. Skausmas ryjant vis dar gali būti stiprus, ypač rytais arba praėjus kelioms valandoms po nuskausminamųjų vaistų vartojimo. Maistas turėtų būti minkštas, trintas arba labai smulkiai supjaustytas, lengvai nuryjamas ir nedirginantis gerklės.

Temperatūra: Maistas ir gėrimai turėtų būti šalti, kambario temperatūros arba vos šilti. Karštas maistas ir gėrimai yra griežtai draudžiami, nes jie plečia kraujagysles ir gali išprovokuoti kraujavimą iš pooperacinės žaizdos. Taip pat karštis gali sustiprinti skausmą ir tinimą.

Konsistencija: Maistas turi būti visiškai lygus, be kietų gabalėlių, sėklų, odelių ar aštrių kraštų. Tinka įvairios košės, tyrės, pudingai. Reikėtų vengti lipnaus maisto (pvz., kai kurių saldainių, kramtomosios gumos), kuris gali prilipti prie žaizdos.

Skonis ir sudėtis: Reikia vengti aštrių prieskonių (pipirų, čili, kario), rūgščių produktų (citrusinių vaisių, acto, marinuotų daržovių, pomidorų padažo), sūraus maisto. Druska gali dirginti žaizdą ir skatinti tinimą.

Rekomenduojami produktai šiam laikotarpiui:

  • Košės: Labai gerai išvirtos ir pertrintos avižinių dribsnių, manų, ryžių košės. Jas galima virti vandenyje arba piene (atsižvelgiant į individualų toleravimą), gardinti nedideliu kiekiu sviesto ar augalinio aliejaus, bet vengti cukraus ar druskos pertekliaus.
  • Daržovių tyrės: Virtos ir pertrintos bulvės (bulvių košė, pagaminta su pienu ar sultiniu), morkos, moliūgai, cukinijos. Svarbu, kad tyrė būtų vientisos konsistencijos.
  • Vaisių tyrės: Obuolių, kriaušių, bananų tyrės (be odelių ir sėklų). Galima naudoti paruoštas kūdikių tyreles be pridėtinio cukraus.
  • Pieno produktai: Jogurtas (natūralus, be priedų), kefyras, varškės kremas (labai švelnios konsistencijos), pudingai.
  • Baltymai: Labai gerai pertrinta virta vištiena ar žuvis (be kaulų ir odos), įmaišyta į daržovių tyrę ar sultinį. Kiaušinienė (labai minkštai iškepta ar virta ir sutrinta). Tofu (minkštas, sutrintas).
  • Sriubos: Kreminės, pertrintos daržovių ar vištienos sriubos, atvėsintos iki reikiamos temperatūros.
  • Gėrimai: Vanduo, šaltos arbatos, ne rūgščios sultys, pieno kokteiliai (be kietų priedų).

Skausmo valdymas ir mityba: Dažnai skausmas yra pagrindinė kliūtis pakankamai maitintis ir gerti skysčius po tonzilektomijos. Todėl labai svarbu reguliariai vartoti gydytojo paskirtus nuskausminamuosius vaistus, ypač likus maždaug 30-60 minučių iki valgio. Tai padės sumažinti diskomfortą ryjant ir leis suvalgyti didesnį kiekį maisto bei išgerti pakankamai skysčių.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad maždaug5-10 dieną po operacijos skausmas gali laikinai sustiprėti. Tai susiję su fibrino apnašo (šašo) pasišalinimu nuo žaizdos paviršiaus. Šiuo laikotarpiu ypač svarbu ir toliau griežtai laikytis minkšto maisto dietos ir vengti bet kokių dirgiklių, nes po šašu esantys audiniai yra labai jautrūs ir pažeidžiami, o kraujavimo rizika padidėja.

Antroji savaitė ir laipsniškas grįžimas prie įprastos mitybos

Nuo 7-10 iki maždaug 14 dienos po operacijos, jei gijimas vyksta sklandžiai ir skausmas mažėja, galima pradėti labai atsargiai plėsti racioną, įvedant šiek tiek kietesnės konsistencijos maistą. Tačiau vis dar reikia vengti šiurkštaus, kieto, aštraus, rūgštaus ir karšto maisto.

Galima pradėti valgyti:

  • Minkštai virtus makaronus (smulkius).
  • Labai gerai išvirtus ryžius.
  • Minkštą duoną be plutos (pvz., baltą sumuštinių duoną), sudrėkintą sriuboje ar padaže.
  • Minkštai virtas ar troškintas daržoves (pvz., brokolius, žiedinius kopūstus), gerai sukramtant.
  • Minkštą, gerai sukramtomą mėsą (pvz., maltinukus garuose, troškintą vištieną be odos).
  • Minkštą žuvį (virtą ar troškintą garuose).

Kritinis aspektas šiame etape – labai geras maisto sukramtymas iki vientisos masės prieš nuryjant. Kiekvieną naują, kietesnės konsistencijos produktą reikėtų įvesti palaipsniui, stebint organizmo reakciją ir pojūčius gerklėje. Jei valgant tam tikrą maistą jaučiamas skausmas ar diskomfortas, reikėtų grįžti prie minkštesnių variantų ir bandyti vėl po kelių dienų.

Visiškai vengti iki pilno sugijimo (paprastai 2-3 savaitės po operacijos, kartais ir ilgiau, priklausomai nuo individualaus gijimo greičio ir gydytojo rekomendacijų) reikėtų:

  • Kieto ir traškaus maisto: Riešutų, sėklų, spragėsių, traškučių, džiūvėsių, sausainių, kietų saldainių, picos pado kraštelių, skrudintos duonos. Šie produktai gali mechaniškai pažeisti gyjančią gleivinę ir sukelti kraujavimą.
  • Aštraus maisto: Pipirų, čili, kario, aštrių padažų. Jie chemiškai dirgina žaizdą ir sukelia skausmą.
  • Rūgštaus maisto ir gėrimų: Citrusinių vaisių ir jų sulčių, pomidorų ir jų produktų, acto, marinuotų produktų, gazuotų gėrimų. Rūgštis taip pat dirgina jautrius audinius.
  • Labai karšto maisto ir gėrimų: Gali išplėsti kraujagysles ir sukelti kraujavimą.
  • Alkoholio: Dirgina gleivinę, gali sąveikauti su nuskausminamaisiais vaistais ir lėtinti gijimą.
  • Rūkymo: Labai kenkia gijimo procesui, dirgina gerklę, didina infekcijos ir kraujavimo riziką. Rūkymo reikėtų vengti bent kelias savaites po operacijos.

Bendrieji mitybos principai ir ilgalaikė perspektyva

Hidratacija: Pakankamas skysčių vartojimas yra esminis viso gijimo laikotarpiu. Vanduo padeda palaikyti drėgną gerklės gleivinę, mažina skausmą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo (kuris gali būti nuskausminamųjų vaistų šalutinis poveikis) ir bendrai gerina savijautą.

Maistinė vertė: Nors pirmosiomis dienomis svarbiausia yra maisto konsistencija ir temperatūra, ilgainiui reikia atkreipti dėmesį ir į mitybos pilnavertiškumą. Organizmui gyti reikia energijos (kalorijų) ir statybinių medžiagų (baltymų, vitaminų, mineralų). Reikėtų stengtis, kad net ir minkštas maistas būtų kuo maistingesnis. Pavyzdžiui, į tyreles galima įmaišyti šiek tiek sviesto ar aliejaus (papildomos kalorijos), naudoti sultinius vietoj vandens, rinktis baltyminius produktus (pertrintą mėsą, žuvį, kiaušinius, pieno produktus, tofu).

Individualumas: Kiekvieno paciento gijimo procesas ir skausmo pojūtis yra individualūs. Todėl svarbu įsiklausyti į savo kūno signalus. Neskubėkite grįžti prie įprastos mitybos, net jei jaučiatės geriau. Per anksti pradėjus valgyti kietą ar dirginantį maistą, galima pažeisti gyjančius audinius ir sukelti komplikacijų, pavyzdžiui, kraujavimą, kuris gali pareikalauti skubios medicininės pagalbos.

Gydytojo rekomendacijos: Visada laikykitės konkrečių gydytojo ar ligoninės personalo pateiktų mitybos nurodymų. Jie geriausiai žino jūsų individualią situaciją ir gali duoti tiksliausių patarimų.

Kantrybė: Gijimas po tonzilektomijos užtrunka. Paprastai pilnai gerklė sugyja per 2-3 savaites, tačiau kartais diskomfortas ar jautrumas tam tikram maistui gali išlikti ir ilgiau. Būkite kantrūs ir laipsniškai grįžkite prie įprasto gyvenimo ritmo bei mitybos.

Apibendrinant, mityba po tonzilių šalinimo operacijos reikalauja sąmoningumo ir disciplinos. Pradėti reikėtų nuo šaltų skysčių, palaipsniui pereinant prie švelnių, trintų, vėsių ar kambario temperatūros patiekalų, vengiant bet kokių dirgiklių – kieto, traškaus, aštraus, rūgštaus, karšto maisto, alkoholio ir rūkymo. Pakankama hidratacija, skausmo valdymas ir laipsniškas perėjimas prie įvairesnio raciono yra raktas į sėkmingą ir kuo sklandesnį gijimą.