pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Kepti Tobulą Jautienos Antrekotą ant Grotelių

Minkšti ir purūs varškėčiai - tarsi bandelės!

Varškės patiekalai

Lengvai ir greitai paruošiami traškūs vištienos sparneliai kepti orkaitėje

Patiekalai iš vištienos ir paukštienos

Skanios ir sultingos mėsos marinatas (vištienai; jautienai; kiaulienai; kalakutienai)

Marinatai / Kompotai / Uogienes / Vakavimas

20 naudingų patarimų daržininkams ir sodininkams

Naudingi patarimai jūsų virtuvėje

Kalafiorų salotos su sojos padažu

Daržovių patiekalų receptai / Salotų, mišrainių receptai

Saulės pica su kumpiu, feta, mocarela ir vyšniniais pomidorais

Makaronų ir picos patiekalų receptai

Veganiški "sūrio" pyragėliai Valentinui

Desertų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai

Pupelių ir baklažanų troškinys be glitimo

Daržovių patiekalų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai

Jautienos sprandinę supjaustome didesniais gabalėliais. Mėsą suprieskoniuojame. Apipilame actu ir aliejumi. Sudedame svogūnus, supjaustytus griežinėliais. Mėsą marinate reikėtų palaikyti 1-2 dienas. Kepti ant laužo.

AUTORIUS: TomasRašyti komentarąSpausdintiDalintis šiuo receptuIšbandykite!Spagečiai CarbonaraGreitas čili troškinysVištienos kepsniukai - blyneliaiSkanieji balandėliai pagal NeringąKomentaraiAtsakytiNuotrauka pasirinkta sėkmingai!Tik JPG, PNG arba JPEG formatai yra leistini!Romantiški užkandžiai Valentino dienai - 29 nesudėtingos, bet įspūdingos idėjosReceptai Valentino dienai - 34 gardžios idėjos nuo vakarienių iki desertųKam pirkti, jei gali pasigaminti? 37 idėjos nuo sūrio iki vytintos mėsos!Desertai Valentino dienai pasaldinti - 38 receptai nuo greitukų iki prancūziškos konditerijos pažibųReceptai su brokoliais - 38 skanios idėjos!Dalyvaukite!Konkurse: Jaukūs patiekalaiDalyvaukite!Konkurse: Receptų kovos su FAZER

Geriausias iš geriausių

Rezultatas visada bus tobulas, jeigu teisingai pagal receptą pasirinkite jautienos mėsos dalį. Mėsininkas pataria didkepsniams rinktis išpjovą, antrekotą, nugarinę.

Svarbu mėsos neperkepti – tai pirmojo taisyklė kepant didkepsnius iš išpjovos. Be to, mėsa turi būti supjaustyta vienodo storio gabalais – ploną išpjovos galą geriau panaudoti kitiems patiekalams.

Nugarinė yra artima išpjovai pagal savo struktūrą, tačiau yra riebesnė ir kietesnė. Ši mėsos dalis vertinama dėl išraiškingesnio skonio, todėl būtent iš šios dalies dažniausiai kepami didkepsniai. Antrekotas, skirtingai nei nugarinė, riebalinį sluoksnelį turi ne kraštuose, o viduryje – kepant jis tolygiai pasiskirsto ir kepsniui suteikia ypatingą skonį.

„Nors šios dalys yra minkščiausios, palyginus su kitomis jautienos dalimis, bet jei norite didkepsnio, rinkitės brandintą mėsą. Nebrandintą mėsą geriau naudoti troškiniams“, – sako D.Bartošius.

123RF.com nuotr./Jautiena

Troškiniams tinka visos dalys, tik skiriasi gaminimo laikas: išpjova ir nugarinė puode praleis mažiau laiko, o ruošdami sprandinę ar mentę, turėkite daugiau kantrybės, kol mėsa suminkštės.

„Iš kumpio net nebandykite kepti kepsnio, nebent norite su jautiena susipykti visam laikui. Kumpio mėsą geriausia smulkinti ir gaminti mėsainius, koldūnus ar kibinus“, – šypsosi D.Bartošius.

Jautienos išpjova su grybų padažu

Shutterstock nuotr./Jautiena su grybų padažu

Lengvai ir greitai pagaminami kepsneliai su malonaus skonio tirštu padažu.

Reikės:

  • 2 vnt. NORFOS mėsinės šviežios jautienos išpjovos gabaliukų,
  • 4 valg .š. „Piemenėlio“ sviesto,
  • 1 puodelio pjaustytų pievagrybių,
  • 1 vnt. svogūno,
  • 1 valg. š. miltų,
  • ½ arbat. š. pipirų,
  • ½ arbat. š. druskos,
  • 2/3 puodelio mėsos sultinio,

Gaminimas:

  1. Keptuvėje išlydykite sviestą ir iškepkite išpjovą, kiekvieną pusę po 5-6 minutes. Atidėkite šiltai.
  2. Toje pačioje keptuvėje pakepkite svogūnus, grybus, miltus. Įpilkite sultinį, įberkite druskos ir pipirų. Maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės.
  3. Į lėkštę įdėkite kepsnius ir užpilkite padažu.

Antrekotas

  • 2 ant­re­ko­tai;
  • 1 svo­gū­nas;
  • 100 ml rau­do­no vyno;
  • 100 ml sultinio;
  • 50 gr. sviesto;
  • drus­kos, pipirų.

Nuo mėsos nupjau­ti plė­ves, rie­ba­lus. Gali­ma išpjau­ti kau­lą (aš vie­na­me keps­ny­je išpjo­viau, kita­me pali­kau). Pad­ru­ski­nam, papi­ri­nam ir kepa­me labai labai gerai įkai­tin­to­je keptuvėje.

Kepa­me iš abie­jų pusių po 3–4 minu­tes. Aš mėsą ver­čiu ant kitos pusės po minu­tės nuo to, kai vir­šu­je pasi­ro­do rau­do­nos sul­tys. Gali­ma nau­do­ti ter­mo­met­rą arba pirš­tų meto­dą, bet apie tai kitą kartą 🙂
Gerai pake­pa­me svo­gū­ną. Ten pat pila­me vyną, ir lei­džia­me jam beveik visam nuga­ruo­ti. Iškep­tą mėsą pri­den­gia­me ir ilsiname.

Tuo tar­pu kep­tu­vė­je, kurio­je kepė mėsą pakai­ti­nam sul­ti­nį (jei nėra degė­sių. kitu atve­ju sul­ti­nį pila­me į kep­tu­vę kur kepa svo­gū­nai). Pag­ran­do­me prie­ke­pus ir vis­ką supi­la­me į kep­tu­vę, kur yra svo­gū­nai. Pakai­ti­nam kol nuga­ruos maž­daug pusė sul­ti­nio. Ugnį išjun­gia­me ir į pada­žą deda­me šal­tą svies­tą. Mai­šy­da­mi jį ištirp­do­me, kol pada­žas sutirš­tės. Val­go­me su bul­vių koše 🙂
Skanaus.

Ant stalo karaliauja jautiena: kaip ją pagaminti lengvai ir su įkvėpimu

Į mėgstamiausių receptą sąrašą vis dažniau įtraukiame patiekalų su jautiena. Išmokome su ja susidraugauti, kad būtų minkšta, sultinga ir greitai pagaminama. Štai profesionalo patarimai, kaip išvengti esminių klaidų – visa kita eis kaip sviestu patepta.

Ar dar reikia lietuviams įrodinėti, kad jautiena verta lygiomis teisėmis atsidurti ant mūsų stalo šalia kitų mėsos rūšių – kiaulienos ir vištienos? „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius tvirtina, kad jautiena jau tapo kasdieniniu pasirinkimu ir nereikia jokios „agitacijos“.

Žinoma, jautienos mėsa labiau specifinė, reikalauja ilgesnio paruošimo, troškinimo, kepimo, nes, lyginant su kiauliena, yra tvirtesnė ir sausesnė. „Iš jautienos pirkėjai verda sriubas, gamina troškinius, perka mėsą su kaulu, mėgsta šonkaulius“, – sako D.Bartošius.

Pasak mėsininko, brandinta jautiena vienodai perkama visus metus, neturi sezoniškumo, tai daugiau savaitgalio mėsa: „Daug kas prie namų turi kepsnines, kepa didkepsnius lauke ir rudenį, bet ji tinka gaminti ir keptuvėje arba orkaitėje.“

Itin populiari smulkinta jautiena, taip pat sumaišyta pusiau su kiauliena – tokia minkštesnė, lengviau virškinama.

„Žmonės renkasi, kas paprasčiau ir greičiau pagaminama“, – tvirtina D.Bartošius.

Dainius Bartošius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.