Minkšti ir purūs varškėčiai - tarsi bandelės!
Varškės patiekalai
Lengvai ir greitai paruošiami traškūs vištienos sparneliai kepti orkaitėje
Patiekalai iš vištienos ir paukštienos
Skanios ir sultingos mėsos marinatas (vištienai; jautienai; kiaulienai; kalakutienai)
Marinatai / Kompotai / Uogienes / Vakavimas
20 naudingų patarimų daržininkams ir sodininkams
Naudingi patarimai jūsų virtuvėje
Kalafiorų salotos su sojos padažu
Daržovių patiekalų receptai / Salotų, mišrainių receptai
Saulės pica su kumpiu, feta, mocarela ir vyšniniais pomidorais
Makaronų ir picos patiekalų receptai
Veganiški "sūrio" pyragėliai Valentinui
Desertų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai
Pupelių ir baklažanų troškinys be glitimo
Daržovių patiekalų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai
Jautienos sprandinę supjaustome didesniais gabalėliais. Mėsą suprieskoniuojame. Apipilame actu ir aliejumi. Sudedame svogūnus, supjaustytus griežinėliais. Mėsą marinate reikėtų palaikyti 1-2 dienas. Kepti ant laužo.
AUTORIUS: TomasRašyti komentarąSpausdintiDalintis šiuo receptuIšbandykite!Spagečiai CarbonaraGreitas čili troškinysVištienos kepsniukai - blyneliaiSkanieji balandėliai pagal NeringąKomentaraiAtsakytiNuotrauka pasirinkta sėkmingai!Tik JPG, PNG arba JPEG formatai yra leistini!Romantiški užkandžiai Valentino dienai - 29 nesudėtingos, bet įspūdingos idėjosReceptai Valentino dienai - 34 gardžios idėjos nuo vakarienių iki desertųKam pirkti, jei gali pasigaminti? 37 idėjos nuo sūrio iki vytintos mėsos!Desertai Valentino dienai pasaldinti - 38 receptai nuo greitukų iki prancūziškos konditerijos pažibųReceptai su brokoliais - 38 skanios idėjos!Dalyvaukite!Konkurse: Jaukūs patiekalaiDalyvaukite!Konkurse: Receptų kovos su FAZER
Geriausias iš geriausių
Rezultatas visada bus tobulas, jeigu teisingai pagal receptą pasirinkite jautienos mėsos dalį. Mėsininkas pataria didkepsniams rinktis išpjovą, antrekotą, nugarinę.
Svarbu mėsos neperkepti – tai pirmojo taisyklė kepant didkepsnius iš išpjovos. Be to, mėsa turi būti supjaustyta vienodo storio gabalais – ploną išpjovos galą geriau panaudoti kitiems patiekalams.
Nugarinė yra artima išpjovai pagal savo struktūrą, tačiau yra riebesnė ir kietesnė. Ši mėsos dalis vertinama dėl išraiškingesnio skonio, todėl būtent iš šios dalies dažniausiai kepami didkepsniai. Antrekotas, skirtingai nei nugarinė, riebalinį sluoksnelį turi ne kraštuose, o viduryje – kepant jis tolygiai pasiskirsto ir kepsniui suteikia ypatingą skonį.
„Nors šios dalys yra minkščiausios, palyginus su kitomis jautienos dalimis, bet jei norite didkepsnio, rinkitės brandintą mėsą. Nebrandintą mėsą geriau naudoti troškiniams“, – sako D.Bartošius.
123RF.com nuotr./JautienaTroškiniams tinka visos dalys, tik skiriasi gaminimo laikas: išpjova ir nugarinė puode praleis mažiau laiko, o ruošdami sprandinę ar mentę, turėkite daugiau kantrybės, kol mėsa suminkštės.
„Iš kumpio net nebandykite kepti kepsnio, nebent norite su jautiena susipykti visam laikui. Kumpio mėsą geriausia smulkinti ir gaminti mėsainius, koldūnus ar kibinus“, – šypsosi D.Bartošius.
Jautienos išpjova su grybų padažu
Shutterstock nuotr./Jautiena su grybų padažuLengvai ir greitai pagaminami kepsneliai su malonaus skonio tirštu padažu.
Reikės:
- 2 vnt. NORFOS mėsinės šviežios jautienos išpjovos gabaliukų,
- 4 valg .š. „Piemenėlio“ sviesto,
- 1 puodelio pjaustytų pievagrybių,
- 1 vnt. svogūno,
- 1 valg. š. miltų,
- ½ arbat. š. pipirų,
- ½ arbat. š. druskos,
- 2/3 puodelio mėsos sultinio,
Gaminimas:
- Keptuvėje išlydykite sviestą ir iškepkite išpjovą, kiekvieną pusę po 5-6 minutes. Atidėkite šiltai.
- Toje pačioje keptuvėje pakepkite svogūnus, grybus, miltus. Įpilkite sultinį, įberkite druskos ir pipirų. Maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės.
- Į lėkštę įdėkite kepsnius ir užpilkite padažu.
Antrekotas
- 2 antrekotai;
- 1 svogūnas;
- 100 ml raudono vyno;
- 100 ml sultinio;
- 50 gr. sviesto;
- druskos, pipirų.
Nuo mėsos nupjauti plėves, riebalus. Galima išpjauti kaulą (aš viename kepsnyje išpjoviau, kitame palikau). Padruskinam, papirinam ir kepame labai labai gerai įkaitintoje keptuvėje.
Kepame iš abiejų pusių po 3–4 minutes. Aš mėsą verčiu ant kitos pusės po minutės nuo to, kai viršuje pasirodo raudonos sultys. Galima naudoti termometrą arba pirštų metodą, bet apie tai kitą kartą 🙂
Gerai pakepame svogūną. Ten pat pilame vyną, ir leidžiame jam beveik visam nugaruoti. Iškeptą mėsą pridengiame ir ilsiname.Tuo tarpu keptuvėje, kurioje kepė mėsą pakaitinam sultinį (jei nėra degėsių. kitu atveju sultinį pilame į keptuvę kur kepa svogūnai). Pagrandome priekepus ir viską supilame į keptuvę, kur yra svogūnai. Pakaitinam kol nugaruos maždaug pusė sultinio. Ugnį išjungiame ir į padažą dedame šaltą sviestą. Maišydami jį ištirpdome, kol padažas sutirštės. Valgome su bulvių koše 🙂
Skanaus.
Ant stalo karaliauja jautiena: kaip ją pagaminti lengvai ir su įkvėpimu
Į mėgstamiausių receptą sąrašą vis dažniau įtraukiame patiekalų su jautiena. Išmokome su ja susidraugauti, kad būtų minkšta, sultinga ir greitai pagaminama. Štai profesionalo patarimai, kaip išvengti esminių klaidų – visa kita eis kaip sviestu patepta.
Ar dar reikia lietuviams įrodinėti, kad jautiena verta lygiomis teisėmis atsidurti ant mūsų stalo šalia kitų mėsos rūšių – kiaulienos ir vištienos? „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius tvirtina, kad jautiena jau tapo kasdieniniu pasirinkimu ir nereikia jokios „agitacijos“.
Žinoma, jautienos mėsa labiau specifinė, reikalauja ilgesnio paruošimo, troškinimo, kepimo, nes, lyginant su kiauliena, yra tvirtesnė ir sausesnė. „Iš jautienos pirkėjai verda sriubas, gamina troškinius, perka mėsą su kaulu, mėgsta šonkaulius“, – sako D.Bartošius.
Pasak mėsininko, brandinta jautiena vienodai perkama visus metus, neturi sezoniškumo, tai daugiau savaitgalio mėsa: „Daug kas prie namų turi kepsnines, kepa didkepsnius lauke ir rudenį, bet ji tinka gaminti ir keptuvėje arba orkaitėje.“
Itin populiari smulkinta jautiena, taip pat sumaišyta pusiau su kiauliena – tokia minkštesnė, lengviau virškinama.
„Žmonės renkasi, kas paprasčiau ir greičiau pagaminama“, – tvirtina D.Bartošius.
Dainius Bartošius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.