Pristatyti norėčiau labai paprastą ir prabangų patiekalą, keptas krevetes su česnaku. Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai - sveiki atvykę!
Kodėl Krevetės?
Krevetės yra brangus dalykas, ir tikrai beveik išmislas, be kurio mes tikrai gražiai galime apsieiti. Juolab, kad besaikis jų vartojimas nėra labai geras dalykas gamtai, nes jų poreikis didelis, jų mažėja, jų fermos kenkia gamtai ir t. t. Bet to, krevetės yra puikus baltymų šaltinis, šimte gramų net 13g lieso baltymo, todėl suvalgę jų, ilgai jausite sotumą. Taip pat, jose mažai kalorijų, tik 71 kcal šimte gramų, tad jos puikus pasirinkimas metantiems svorį.
Receptas Nr. 1: Krevetės Sviesto Padaže su Česnakais
Ingredientai:
- 8 v. š. sviesto
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
- Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite 2 valgomuosius šaukštus sviesto, sudėkite krevetes (be kiautų), užberkite druskos ir pipirų.
- Kepinkite vis pamaišydami apie 2-3 minutes. Iškeptas krevetes atidėkite.
- Į keptuvę įdėkite smulkintą česnaką ir maišydami kepinkite apie 1 minutę, kol pasijaus česnakų aromatas.
- Supilkite vištienos sultinį ir įspauskite citrinos sulčių. Kaitinkite kol užvirs, sumažinkite karštį ir dar pavirinkite 1-2 minutes.
- Įmaišykite likusį sviestą (dėkite dalimis) ir dar pakaitinkite kol sviestas ištirps ir gausis vientisas padažas.
- Sudėkite krevetes ir švelniai pamaišykite, kad pasidengtų padažu.
Receptas Nr. 2: Krevetės su Česnakais ir Baltu Vynu
Ingredientai:
- Krevetės
- 8 skilteles česnako
- ⅓ ryšulėlio krapų
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 2 v. š. balto vyno acto
- 150 ml vandens
- 4 v. š. sviesto
- Druska, pipirai, cukrus (pagal skonį)
Gaminimas:
- Atšildome krevetes. Prapjauname krevečių vidinę pusę, ištraukiame juodą siūlelį. Krevetes nuplauname, nusausiname.
- 8 skilteles česnako nulupame ir smulkiai sukapojame. ⅓ ryšulėlio krapų smulkiai sukapojame. Arbatinyje užverdame 150 ml vandens.
- Į įkaitintą keptuvę su 3 vš alyvuogių aliejaus dedame krevetes ir kepame ant vidutinės kaitros po 1 min iš kiekvienos pusės, kol krevetės pakeis spalvą. Pavartant kepame dar kokias 2-3 minutes kol jos iš pilkai baltų tampa rausvos, koralinės ir truputį susiriečia.
- Dedame česnakus, krapus, pilame 2 vš balto vyno acto, 150 ml vandens, pagardiname druska ir pipirais (jei padažas per rūgštus, jį pagardiname ½ aš cukraus).
- Troškiname 3-4 min, kol padažas sutirštės. Dedame 4 vš sviesto, jam ištirpus keptuvę nukaičiame.
Patiekimas:
- Duonelę supjaustome riekelėmis, apšlakstome 2 vš alyvuogių aliejaus. Į įkaitintą keptuvę dedame duonos riekeles ir kepame 2-4 min, kol gražiai apskrus.
- Citriną supjaustome skiltelėmis. Į lėkštę dedame krevetes, pilame sviesto padažą, šalia patiekiame skrudintos duonelės riekeles.
Receptas Nr. 3: Grilyje Keptos Krevetės su Česnakais ir Petražolėmis
Be galo skanios ir greitai pagaminamos krevetės, kurios patiks net išrankiausiems. 5 minutės ir pietūs paruošti (neskaičiuojant ryžių virimo laiko ir salotų pjaustymo 🙂 ).
Ingredientai:
- 700 g krevečių (svoris su kiautais, pirkau virtas)
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 a.š. česnako granulių (tinka ir šviežias)
- 1 a.š. džiovintų petražolių
- Druska, pagal skonį
- Pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Krevetes išlupti, nuplauti ir nusausinti.
- Dubenyje sumaišyti su visais prieskoniais ir palikti 10 min. pasimarinuoti.
- Paruoštas krevetes suverti ant medinių iešmelių (apie 8 vnt.) ir keletą minučių kepti elektriniame grilyje. Taip paruoštas krevetes galima kepti ir keptuvėje, ir orkaitėje ar ant laužo.
Patiekimas:
Iškepusias krevetes tiekiau su šviežiomis salotomis ir basmati ryžiais su ciberžole.
Receptas Nr. 4: Krevetės Česnako Marinate
Česnako marinatas krevetėms labai tinka. Aprašytame marinate krevetes laikykite 1-2 valandas, tačiau jeigu norite krevetes kepti jau už pusvalandžio - česnako dėkite daugiau, o jeigu krevetes marinate laikysite per naktį - česnako dėkite mažiau.
Ingredientai:
- Tigrinės krevetės - 500 g
- Česnakas - 2 galvutės
- Džiovintas česnakas - 0,5 arbatinio šauktelio
- Alyvuogių aliejus
- Druska, malti pipirai
- Gabalėlis sviesto ir šlakelis augalinio aliejaus krevečių kepimui.
Gaminimas:
- Krevetes išlukštename, aštriu peiliu įpjauname išilgai nugaros, praskėčiame ir pašaliname tamsią juostelę (tai krevetės viduriai) nuplauname ir nusausiname.
- Ant krevečių viršaus beriame smulkintą česnaką, džiovintą česnaką, druską, pipirus, pilame alyvuogių aliejaus ir gerai išmaišome. Šiame marinate krevetes palaikome 1-2 valandas.
- Į keptuvę pilame šlakelį augalinio aliejaus (kad nedegtų) ir dedame sviestą. Kai sviestas išsilydo, dedame krevetes ir kepame iš abiejų pusių apie 1,5-2 minutes (po 50-60 sekundžių iš vienos pusės). Jeigu kepsite ilgiau, krevetės taps kaip guminės.