Kartais norisi ko nors saldaus, bet tuo pačiu ir sveiko, greitai pagaminamo bei be ilgo sąrašo sudedamųjų dalių. Šiandien sveikuolių sausainiai receptas: naminiai avižiniai sausainiai be miltų ir be kiaušinių! Šie pusrytiniai sveikuoliški avižiniai sausainiai su bananu puikiai tinka pasmaguriauti pusryčių metu ar kai norisi gardžios užkandėlės dienos bėgyje.
Jei šiuo metu turite kelis prinokusius bananus ir šiek tiek avižinių dribsnių - sveikiname, jūs jau turite viską, ko reikia šiems sveikuoliškiems sausainiams! Jie be glitimo, be pridėtinio cukraus, be pieno produktų ir visiškai veganiški.
Avižinių dribsnių sausainiai su bananais: paprastas receptas
Sveikuoliški avižiniai sausainiai su bananais, be miltų, be kiaušinių. Šie sausainiai puikiai tinka prie rytinės kavos ar arbatos, kaip užkandis į vaikų pietų dėžutę ar net po treniruotės. Norite prabangos pojūčio? Eksperimentuokite ir atraskite savo sveikuoliškų sausainių skonį!
Sudėtis:
- 2 labai prinokę bananai
- 90 g avižinių dribsnių
- 30 g saulėgrąžų arba moliūgų sėklų
- 20 g kokosų drožlių
- 40 g džiovintų spanguolių
- ½ a.š. cinamono
- Žiupsnelis druskos
Gaminimas:
- Pirmiausia šakute sutriname sunokusius bananus, kol gauname košelę.
- Kitame dubenėlyje sumaišome visus likusius ingredientus ir supilame į bananų masę. Permaišome.
- Paliekame šią masę “pailsėti” apie 5 minutes, kad avižiniai dribsniai sugertų skystį ir išbrinktų.
- Tuo metu pasiruošiame kepimo skardą sausainiams kepti ir išklojame ją kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių.
- Šaukštu kabiname tešlą ir drėgnomis rankomis išformuojame sveikuoliškus sausainius, kad būtų apie 1,5 cm. aukščio.
- Sveikuolių sausainiai be miltų kepdami neiškyla, tad galite avižinius sausainukus dėlioti skardoje vieną šalia kito. Kepame apie 15-20min., kol avižinių dribsnių sausainiai su bananais gražiai parunda.
- Sveikuoliškus sausainius iš bananų pilnai atvėsinkite prieš valgydami. Iškeptus avižinius sausainius be kiaušinių laikykite kambario temperatūroje iki 2 dienų arba užšaldykite.
Sutrinkite bananus dubenyje iki vientisos masės. Įmaišykite avižinius dribsnius. Masė turi būti šiek tiek lipni, bet formuojama.
Sveikų sausainių receptą galima papildyti įvairiais ingredientais: džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais, čija sėklomis arba šokolado gabaliukais. Sausainiai iš bananų ir avižinių dribsnių - kas kart vis kitoks skonis!
Sveikuoliški sausainiai nėra trapūs ar traškūs, juk tai avižiniai sausainiai be miltų! Aš sveikuoliškus sausainius laikau šaldiklyje ir prieš valgant palaikau 3-5 min. kambario temperatūroje, mums tokie avižiniai sausainiai skaniausi!
Avižinių sausainių receptai: skanūs, lengvai ir greitai pagaminami sveikuoliški avižiniai sausainiai be miltų, be kiaušinių, su bananais, pusryčiams ir užkandėlei. Sveiki sausainiai be cukraus: avižinių dribsnių ir bananų sausainiai patiks visiems!
Atvėsinkite ir mėgaukitės! Šie sveikuoliški sausainiai puikiai tinka ir pusryčiams, ir užkandžiams. Kartais tereikia kelių prinokusių bananų, saujos avižų ir šiek tiek kantrybės gaminant, kad atrastumėte naują mėgstamą užkandį. Jei turite vaikų - išbandykite gaminimą kartu.
Kiti sveikuoliški desertų receptai
Be avižinių sausainių, yra ir daugiau puikių receptų, kurie padės pasimėgauti saldumynais be didelės žalos sveikatai.
Avižos su riešutų sviestu
Tai puikus variantas pusryčiams, kuriam negalėsite atsispirti. Viskas, ko jums reikia yra avižos, proteinas ir migdolų pienas ir dar keletas smulkių ingredientų skonio pagerinimui užtikrinti, kad pagamintumėte sveiką maistą, paversiantį jūsų gerą rytą puikiu. Sumaišykite visus ingredientus stiklainyje ar kitokiame inde. Sandariai uždarykite ir palaikykite šaldytuve per naktį arba mažiausiai 4 valandas. Pridėkite norimus priedus ir mėgaukitės patiekalu, tiek šaltu, tiek karštu. Avižos su riešutų sviestu - tai tinkamas pusryčių variantas tiek savaitgalį, tiek įprastą darbo dieną.
Recepto sportuojantiems maistinė vertė:
- Kalorijos: 574 kcal
- Angliavandeniai: 50 g
- Baltymai: 40 g
- Riebalai: 24 g
- Pagaminimo trukmė: apie 10 min.
- Porcijų kiekis: 1 porcija
Sveiko recepto ingredientai:
- ½ stiklinės avižų
- 1 šaukštas proteino miltelių
- ⅔ stiklinės nesaldinto vanilės skonio migdolų pieno
- 1 šaukštas pusiau saldaus šokolado drožlių
- 2 šaukštai natūralaus žemės riešutų sviesto
Purūs varškėčiai
Varškė juk vienas iš valgomiausių produktų tarp sportuojančių, todėl siūlome ją suvartoti skaniai ir saldžiai. Visus ingredientus suminkome rankomis ir suformuojame apvalius paplotėlius.Įkaitiname keptuvėje aliejų ir kepame varškėčius apie 8 minutes, juos vis apverčiant. Įdėjus į keptuvę, paliekame tarpelius tarp varškėčių, nes jie kepant išsipūs. Serviruojame su graikišku jogurtu, džemu, šviežiomis ar šaldytomis uogomis, cinamonu… Įjunkite fantaziją!
Sveikuoliško deserto maistinė vertė:
- Kalorijos: 494 kcal
- Angliavandeniai: 42 g
- Baltymai: 30 g
- Riebalai: 24 g
- Pagaminimo trukmė: apie 20 min.
- Porcijų kiekis: 4 porcijos
Purių varškėčių ingredientai:
- 500 g pusriebės varškės
- 1 kiaušinis
- 3 sutarkuoti obuoliai (vidutinio dydžio) be odelės
- 150 g kvietinių ar kitokių miltų
- 3 šaukštai graikiško jogurto
- 3 šaukštai stevios ar kitokio saldiklio
- 1 šaukšteliai kepimo miltelių
- 3 šaukšteliai kokosų aliejaus (skirto kepimui)
- 3 šaukštai graikiško jogurto
Proteininiai blynai
Šie baltyminiai blynai savo vienoje porcijoje turi virš 20 gramų baltymų, tačiau tas yra įprasta.Kas neįprasta yra tai, kad šių proteininių blynų tešlos pagrindą, sudaro miltai be glitimo, kiaušinio baltymas ir proteino milteliai. Šis tešlos pagrindas turi mažai angliavandenių. Įkaitinkite keptuvę. Gerai sumaišykite kiaušinius su migdolų pienu iki vientisos masės. Pridėkite proteino miltelius, miltus ir muskato riešutų. Maišykite kol tešla taps vientisa. Įdėkite uogas. Ištepkite keptuvę aliejumi. Supilkite į keptuvę tešlą, o suformavę blynelius, kepkite. Apverskite, kai pamatysite į viršų kylančius burbuliukus. Apkepkite proteino blynelius iš abiejų pusių.
Baltyminių blynų porcijos maistinė vertė:
- Kalorijos: 163 kcal
- Angliavandeniai: 15 g
- Baltymai: 22 g
- Riebalai: 1 g
- Pagaminimo trukmė: apie 15 min.
- Porcijų kiekis: 2 porcijos
Ingredientai proteininiams blynams:
- 4 didelių kiaušinių baltymai
- 1 šaukštas proteino
- ½ stiklinės nesaldinto migdolų pieno
- 1 šaukštas kokosų miltų
- 1 stiklinė mėlynių
- Muskato riešutai (pagal skonį)
Baltyminiai prancūziški skrebučiai
Proteininiai prancūziški skrebučiai yra skirti tiems, kas nori paįvairinti savo racioną kažkuo ypatingu ir neįprastu.Maišant ir derinant įvairius priedus, nuolat galėsite pasigaminti unikalų užkandį. Dideliame dubenyje sumaišykite proteino miltelius ir kiaušinių baltymus. Pridėkite cinamoną ir gerai sumaišykite. Įkaitinkite nepridegančią keptuvę ant vidutinio stiprumo ugnies. Keptuvei įkaitus, pamirkykite abi duonos riekės puses mišinyje ir padėkite kepti. Kepkite kol susidarys traškus sluoksnis, t. y. kiekvieną pusę kepkite po 1-2 minutes. Patiekite iškart su jūsų pasirinktais priedais.
Sveikuoliško recepto porcijos maistinė vertė:
- Kalorijos: 443 kcal
- Angliavandeniai: 44 g
- Baltymai: 36 g
- Riebalai: 14 g
- Pagaminimo trukmė: apie 25 min.
- Porcijų kiekis: 1 porcija
Recepto sportuojantiems ingredientai:
- 1 šaukštas proteino miltelių
- ½ stiklinės kiaušinio baltymų
- 1 šaukštas cinamono
- 3 riekės kvietinės duonos
Kakaviniai rutuliukai
Kakaviniai rutuliukai skirti visiems žmonėms, kurie ieško tobulo skonio užkandžių savo aktyviam ir intensyviam gyvenimo būdui.Taip pat ir tiems, kurie nori pasimėgauti saldumynu, tačiau nenori pakenkti savo figūrai.Tuomet šie kakavos ir cinamono baltyminiai užkandžiai skirti būtent jums, tereikės juos pasigaminti. Į didelį dubenį supilkite proteino miltelius, avižas, cinamoną ir kakavos miltelius bei lengvai išmaišykite. Į mišinį supilkite žemės riešutų sviestą, medų ir vanilės ekstraktą, gerai išmaišykite rankomis. Iš mišinio suformuokite kamuoliukus ir sudėkite juos ant lėkštės ar padėklo. Prieš patiekdami, kamuoliukus 20-30 minučių palaikykite šaldytuve.
Sveikuoliško deserto maistinė vertė:
- Kalorijos: 298 kcal
- Angliavandeniai: 29 g
- Baltymai: 16 g
- Riebalai: 13 g
- Pagaminimo trukmė: apie 30 min.
- Porcijų kiekis: 6 porcijos
Sveikuoliško recepto ingredientai:
- 2 šaukštai proteino miltelių
- 1 stiklinė avižų
- 1 žiupsnelis cinamono
- ¼ stiklinės nesaldintų kakavos miltelių
- ½ stiklinės žemės riešutų sviesto
- ¼ stiklinės medaus
- 1 šaukštas vanilės ekstrakto
Sveikuoliškas tinginys
Tai sveikesnė ir ne ką mažiau skanesnė įprasto tinginio alternatyva.Tikrai atsiras žmonių, kuriems ši baltyminė deserto versija bus netgi skanesnė už originalą! Dubenyje ištirpiname kokosų aliejų. Į kokoso aliejaus masę sudedame sulaužytus ar sutrintus sausainius ir viską išmaišome. Į gautą masę sudedame likusius ingredientus, t. y. riešutų sviestą, graikišką jogurtą, proteino miltelius, kakavą, kokoso drožles bei saldiklį ir viską gerai sumaišome. Konsistencija turi būti nei per skysta, nei per tiršta. Geriausia, kad gauto masės klampumas būtų panašiai toks, kaip ir tikrojo tinginio. Gautą masę perkeliame į plastikinį maišelį ir suformuojame tinginio formą. Įdedame maišelį su tinginio mase į šaldytuvą ir palaikome ten apie 2 val., kad sustingtų. Geriausia būtų palikti gaminį šaldytuve per naktį, kad jis pilnai sustingtų.
Sveikuoliško tinginio porcijos maistinė vertė:
- Kalorijos: 110 kcal
- Angliavandeniai: 5 g
- Baltymai: 4 g
- Riebalai: 8 g
- Pagaminimo trukmė: apie 15 min. (+2 val. laikyti šaldytuve)
- Porcijų kiekis: 10 porcijų
Ingredientai sveikuoliškam tinginiui:
- 200 g becukrių sausainių
- 2 šaukštai riešutų sviesto
- 3 šaukštai nerafinuoto kokosų aliejaus
- 3 šaukštai graikiško jogurto
- 30 g proteino miltelių (receptui geriausiai tiktų šokolado skonio)
- ½ šaukšto kakavos
- 1 šaukštas kokoso drožlių
- saldiklis
Naminiai batonėliai
Atkreipkite dėmesį, kad batonėliai turi daug gerųjų riebalų, kurie yra gaunami iš riešutų. Tad naminiai batonėliai yra gana kaloringi. Tačiau kaip ir visais kitais atvejai, kas per daug, tas nesveika, tad nereikėtų persistengti skanaujant šio recepto rezultatu! Sumaišome miltus su proteino milteliais. Įmaišome riešutų sviestą, aliejų bei migdolų pieną ir viską gerai sumaišome. Turi gautis lipni masė. Įmaišome šokoladą, kurį arba tarkuojame arba supjaustome gabaliukais, dedame saldiklį. Įdedame po truputį masės ant kepimo popieriaus. Prieš tai ją galite pabarstyti migdolų miltais, kad mažiau priliptų. Suformuojame batonėlius ir dedame 2 val. laiko į šaldytuvą.
Porcijos maistinė vertė ir kiti skaičiukai:
- Kalorijos: 221 kcal
- Angliavandeniai: 4 g
- Baltymai: 11 g
- Riebalai: 17 g
- Pagaminimo trukmė: apie 15 min. (+2 val. laikyti šaldytuve)
- Porcijų kiekis: 9 porcijos
Ingredientai naminiams batonėliams:
- 100 g migdolų miltų
- 50 g proteino miltelių (receptui geriausiai tiktų šokolado skonio)
- 20 g tirpinto kokosų aliejaus
- 50 g migdolų pieno
- 120 g riešutų sviesto
- 35 g juodo šokolado
- saldiklis
Bananiniai sausainiai
Šie sausainiai yra be glitimo, be laktozės, be pridėtinio cukraus ir be kiaušinių, o jų skonis itin gardus! Kviečiame išbandyti patiems ir įsitikinti, kad sveika gyvensena gali mus aprūpinti ne tik sveiku, maistingu, bet ir labai skaniu desertu! Bananus susmulkiname su šakute ar blenderiu ir sumaišome su riešutų sviestu, kol gausis vientisa masė. Dideliame dubenyje dedame migdolų miltus, kepimo miltelius, cinamoną, druską ir viską bendrai išmaišome su bananų ir riešutų sviesto mase. Suberiame likusius produktus, t. y. kokoso drožles ir smulkintojo juodojo šokolado gabalėlius. Ant kepimo popieriumi ištiestos skardos dedame po šaukštą masės. Viduryje spaudžiame po banano griežinėlį ar riešutą. Apie 20 min. kepame 180 o C temperatūroje.
Porcijos maistinė vertė ir kiti skaičiukai:
- Kalorijos: 250 kcal
- Angliavandeniai: 9 g
- Baltymai: 7 g
- Riebalai: 20 g
- Pagaminimo trukmė: apie 15 min. (+10 min. kepti orkaitėje)
- Porcijų kiekis: 12 porcijų
Ingredientai bananiniams sausainiams:
- 2 labai prinokę bananai (su juodais taškeliais)
- pusė stiklinės riešutų sviesto
- 1 stiklinė migdolų miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 1 šaukštelis cinamono
- 1 žiupsnelis druskos
- sauja smulkintų graikinių riešutų
- sauja kokoso drožlių
- sauja gabalėliais smulkinto juodojo šokolado
Chia pudingas
Tai skystas desertas iš chia (čija) sėklų, kuris primena jogurtą.Šis skanus gėrimas idealiai tinka pusryčiams arba tuomet, kai norisi nenuodėmingai saldaus deserto. Chia sėklos turi daug skaidulų, omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jas vartojant apsisaugosite nuo širdies ligų ir diabeto, pagerinsite virškinimą. Tad šis patiekalas ne tik skanus, bet ir sveikas! Užpilkite chia sėklas augaliniu arba įprastu pienu ir palikite 2 val. arba visai nakčiai, kad jos išbrinktų. Kai chia sėklas užpilate - palaukite 10 min. ir tuomet jas pramaišykite. Po išmaišymo jau galite ramiai palikti stovėti užpiltas chia sėklas šaldytuve. Kai sėklos pastovės ir išbrinks, tuomet ant viršaus dedame mėgstamų vaisių, uogų, kokoso drožlių ar kitų mėgstamų pagardų. Mes gamindami naudojome bananus ir šaldytas uogas.
Porcijos chia pudingo maistinė vertė:
- Kalorijos: 435 kcal
- Angliavandeniai: 28 g
- Baltymai: 7 g
- Riebalai: 35 g
- Pagaminimo trukmė: apie 5 min. (+2 val. laikyti šaldytuve)
- Porcijų kiekis: 2 porcijos
Ingredientai chia pudingui:
- 3 šaukštai chia sėklų
- 1 šaukštas kokoso drožlių
- 200 ml augalinio pieno
- 100 g mėgstamų vaisiai
Nidos Degutienės receptai: avižiniai sausainiai ne tik pusryčiams
Nida Degutienė (Nidos receptai): Tikrai nesu iš tų, kuri apsieitų be kokio nors saldėsio prie rytinės kavos puodelio ar malšinant alkio kirminėlį darbo dienai besibaigiant. Jei jums (arba ypač jūsų vaikams) sunku pamilti pusrytinę košę, išmėginkite ją kitu pavidalu - avižinių sausainių forma! Nustebsite, kai perskaitysite šių sausainių sudėtį: avižiniai dribsniai, bananai, malti migdolai ir kokosai, džiovintos mėlynės, klevų sirupas ir šiek tiek alyvuogių aliejaus.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę.
Avižiniai sausainiai su spanguolėmis pagal Nidą Degutienę
Ingredientai:
- 2 stikl. avižinių dribsnių
- 2 vnt. kiaušinių
- 5 v.š. nerafinuoto cukraus
- 3-4 v.š. miltų
- Spanguoles apie 40 min.
Gaminimas:
- Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
- Viename dubenyje gerai sumaišykite miltus, kepimo miltelius, smulkintus riešutus ar saulėgrąžas ir druską.
- Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek atšiltų. Šakute sutrinkite bananą.
- Puode išlydykite sviestą, jame ištirpinkite 6 šaukštus cukraus. Įmaišykite sirupą.
- Sviestą ištirpdome puode (svarbu neužvirinti). Atvėsintą, ištirpusį sviestą pilame į kiaušinių ir cukraus masę, o tada sudedame avižinius dribsnius, miltus ir pabaigoje sudedame spanguoles.
Kiti įdomūs receptai
Jeigu ieškote įvairesnių receptų, štai keletas idėjų:
- Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su obuoliais
- Avižiniai sausainiai su bananais ir morkomis
- Paprasti sluoksniuotos tešlos sausainiai
- Varškiniai sausainiai - ritinėliai su cinamonu
- Karameliniai plikyti sausainiai
- Morengai su šokoladu
- Sviestiniai sausainiai su uogiene
- Sviestiniai avižinių dribsnių sausainius su razinomis ir saulėgrąžomis
- Sausainiai su mėtomis bei šokolado gabaliukais
- Kokosiniai sausainiai su kondensuotu pienu
