pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pankolių salotos su apelsinais: gaivus ir sveikas receptas

Praėjus šventėms ir Užgavėnėms, kai norisi lengvesnio maisto, pankolių salotos su apelsinais yra puikus pasirinkimas. Tai gaivus, mažai kalorijų turintis patiekalas, pasižymintis subtiliu skoniu.

Pankolių salotos su apelsinais tiks tiems, kurie nori išbandyti kažką naujo ar rečiau ragaujamo.

Pankolių nauda sveikatai

Pankolis yra ypač naudinga daržovė mūsų sveikatai, nes:

  • Mažina pilvo pūtimą.
  • Gerina virškinimą.
  • Turi antioksidantų.
  • Gali padėti mažinti uždegimą organizme.
  • Yra daug vitamino C, kuris gali padėti stiprinti imuninę sistemą.

Sicilietiškos pankolių salotos su apelsinais

Sicilijoje pankolių salotos laikomos vienomis sveikiausių - juk pankolyje gausu skaidulų, kalio ir kalcio.

Derinys su apelsinais ir juodomis alyvuogėmis salotoms suteikia ne tik elegantiško aromato, bet ir patiekiant atrodo itin estetiškai.

Šios salotos nevalgomos kaip garnyras prie mėsos. Jomis tiesiog pabaigiama vakarienė.

Gaivios sicilietiškos salotos puikiai išvalo burnos ertmę prieš desertą.

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 stambus pankolis
  • 1 citrina
  • 1 stambus apelsinas
  • 100 g juodųjų alyvuogių
  • Pluoštas petražolių
  • Tyras alyvuogių aliejus
  • Juodieji pipirai iš malūnėlio
  • Druska

Gaminimas:

  1. Nulupkite išorinius pankolio lapus, nupjaukite ūsus.
  2. Supjaustykite plonomis riekelėmis, atskirkite jas pirštais.
  3. Stiklo inde sudėtus pankolius pašlakstykite citrinos sultimis.
  4. Pasūdykite, pagniaužykite pirštais ir palikite valandai.
  5. Maždaug 0, 5 cm riekelėmis supjaustykite nuplautą apelsiną.
  6. Sudėkite į salotas, išmaišykite, kad išsiskirtų sultys.
  7. Patiekdami lėkštėje pabarstykite juodomis alyvuogėmis, išimdami kauliukus.
  8. Gausiai pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.
  9. Pabarstykite susmulkintomis petražolėmis.
  10. Pabarstykite juodaisiais pipirais iš malūnėlio.

Patarimai

  • Turguje pirkdami pankolius rinkitės plačius, išsipūtusius - femmine - moteriškos, o ne pailgus, siaurus, tvirtai sukibusiais sluoksniais - maschio - vyriškos rūšies pankolius. Nes moteriškieji - kur kas sultingesni, todėl labiau tinka salotoms.
  • Nepamirškite, kad juodosios alyvuogės privalo būti minkštos, be jokių papildomų prieskonių, nes pankolis jau sugėrė citrinos ir druskos skonį. Todėl papuoškime baltas pankolio riekeles tik smulkintomis petražolėmis.

Kiti pankolių salotų variantai

Pankolių salotos su smidrais, apelsinais ir vyšniniais pomidorais gaunasi labai gaivios. Jas visiškai paprasta paruošti ir pavyks kiekvienam.

Itin gaivios pikantiško skonio pankolių ir apelsinų salotos, gal labiau tinkančios kaip garnyras prie karštų kepsnių, nei kaip atskiras patiekalas.

Pankolių salotos su keptu upėtakiu ir apelsinais

Šį kartą į draugiją pasikviečiau ir pankolį. Žuvį paruošiau ir iškepiau kiek ilgiau nei per pusvalandį, kol ji kepė dar pagaminau pankolių ir apelsinų salotas su alyvuogių aliejumi. Pavyko skanūs ir lengvi pietūs!

  1. Šviežią upėtakį nuplaukite, išpjaukite žiaunas ir nusausinkite popieriniu ankšluosčiu. Žuvį ištrinkite druska ir maltais juodaisais pipirais. Žuvies nugaroje padarykite gilesnes įpjovas, ištrinkite druska su pipirais. Vieną apelsiną supjaustykite riekelėmis, jas perpjaukite pusiau ir po vieną sukiškite į kiekvieną įpjovą žuvies nugaroje.
  2. Pankolį supjaustykite griežinėliais. Vieną apelsiną nulupkite, išpjaukite apelsinų riekeles be odelės. Pankolius sumaišykite su apelsinų riekelėmis, į juos supilkite pjaustant apelsinus išsiskyrusias sultis, gardinkite druska, maltais pipirais ir vienu šaukštu alyvuogių aliejaus, viską sumaišykite ir paruoštu mišiniu įdarykite žuvį.
  3. Šalia įdarytos žuvies dėkite kelis, į keturias dalis perpjautus, apelsinus ir pusiau perpjautą pankolį - viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi, ir pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių karščio orkaitę 25 minutėms, kol gražia iškeps.
  4. Iškepusią žuvį patiekite dar karštą. Šalia jos labai tinka pankolių ir apelsinų salotos, jas paruošite taip pat, kaip ir žuvies įdarą. Tai padarysime susmulkindami daržovę riekelėmis, gausiai apšlakstydami citrinos sultimis ir pabarstydami stambia kokybiška druska. Išmaišykite ir palikite valandai. Druska ir citrina pašalins nemalonų anyžių kvapą ir prieskonį.