Klasikinė čili sriuba - mano gardžiausioji
Klasikinis, laiko ir daugybės ragautojų patikrintas Čili sriubos receptas. Sriuba soti, kvapni ir sušildanti, o patinka daugeliui, tad puikiai tiks ir šeimos pietums ar vakarienei, ir svečius pavaišinti. Sriubos tirštumą galima reguliuoti pagal skonį, galima ruošti kaip troškinį ar kaip sriubą. Jautieną galima naudoti maltą ar smulkiai kapotą, galima perpus maišyti su kiauliena, aitriųjų pipirų kiekį rinkitės pagal tai, kokio aitrumo patiekalus mėgstate.
Ingredientai
1. Jei neturite likusių virtų grikių, pradėkite nuo grikių kruopų virimo. Perplaukite kruopas, berkite į puodą su verdančiu vandeniu. Virkite 9 min., o tada nukoškite. Leiskite kruopoms kiek atvėsti.
2. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, o tada berkite į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus. Ant vidutinės kaitros kepinkite, kol pagels ir suminkštės – tai užtruks 5–6 minutes. Palikite svogūnus pravėsti.
3. Kol grikiai ir svogūnai vėsta, nemažame dubenyje ištrinkite varškę, kad nebūtų stambių gabaliukų. Nuplaukite ir smulkiai sukapokite petražoles.
4. Grikius bei svogūnus berkite į dubenį su varške, ten pat suberkite ir petražoles.
5. Muškite kiaušinius į atskirą dubenėlį, berkite druską, prieskonius. Lengvai paplakite, o tuomet supilkite į grikių-varškės masę, suberkite ir džiūvėsėlius. Viską labai gerai išmaišykite.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros (kepimo režimas – su ventiliatoriumi). Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir patepkite aliejumi.
7. Šlapiomis rankomis formuokite iš pasiruoštos masės nedidelius kotletukus ir dėkite juos ant skardos. Kiškite į orkaitę ir kepkite apie 15–20 min. arba kol kotletukai apskrus. Galite juos kepti ir keptuvėje, tačiau kepti orkaitėje bus nors ir kiek sausesni, bet sveikesni.

Traškūs vištienos kukuliai su sūriu orkaitėje
Nuostabus patiekalas, kuris vakarienę ar pietūs pavers įspūdingais. Šie kukuliai nuostabiai atrodo ir yra be galo skanūs! Paruošti visai nesunku, o tiekti labai tiks su bulvių koše ir mėgstamomis salotomis.
Nuotrauka Ⓒ Nuotraukos LaMaistas.lt redakcijos
Maltos mėsos ir grikių kotletai
Išsisaugokite:
Kepdama kotletukus jau ne kartą į maltą mėsą buvau įmaišiusi perlinių kruopų ar ryžių, na o dabar atėjo eilė grikiams! Galiu pasakyti bandymas pavyko puikiai – maltos mėsos ir grikių kotletai buvo labai gardūs, patiko visiems valgytojams!
Aštuoniems vidutinio dydžio kotletams paruošti reikės:
400 g. maltos mėsos (gaminau su malta kiauliena maišyta su jautiena)
2 vidutinio dydžio morkų
1 didelės saujos smulkinto šviežio kopūsto
1 didelės saujos per naktį mirkytų grikių (tinka ir virti)
Saujos smulkintų svogūnų laiškų
Mėgiamų prieskonių pagal skonį (naudojau džiovintų daržovių mišinį)
150 ml. sultinio
1 valgomojo šaukšto pomidorų pastos

Grikių ir varškės kotletukai
Grikių dažnai griebiamės tada, kai visos maisto atsargos namie išsenka, tačiau tai toli gražu nėra „vargo kruopa“. Grikiai ir skanūs, ir maistingi, o jei kartais prisivirėte jų per daug, dar keli papildomi priedai ir išsikepsite puikių kotletukų.