KIAULIENOS ŠONKAULIUKAI SU BARBEKIU PADAŽU
Barbekiu padažu pagardinti šonkauliukai – klasika! Tikriausiai daugelis juos įvardytų kaip vienus mėgstamiausių, ir tikrai ne veltui. Sultingus, sodraus skonio, nuo kauliukų krentančius šonkauliukus visai paprastai paruošite pagal šį receptą. Pats gamybos procesas truks visai neilgai, visa kita – kepimas orkaitėje (ar grilyje), kantriai laukiant, kol galėsite mėgautis tobulo skonio pietumis ar vakariene.
Jei gaminimui turite daugiau laiko ar įkvėpimo, siūlome išsivirti naminį barbekiu padažą, tačiau lygiai taip pat puikiai tiks ir pirktinis. Rinkitės mėgstamiausią!
Paruošite per 60 min.
Kepsite 2 val. 25 min.
Naminiam barbekiu padažui:
- 1 ½ stiklinės (375 g) kečupo
- ½ stiklinės (125 g) obuolių acto (6 proc.)
- ½ stiklinės (125 g) vandens
- 2 valg. š. medaus (arba klevų sirupo)
- 2 valg. š. „Vorčesterio“ padažo
- ½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
- 2 arb. š. garstyčių
- 2 arb. š. džiovintų česnakų granulių
- 1 arb. š. druskos
- 1 arb. š. grūstų juodųjų pipirų
- ½ arb. š. rūkytos paprikos
- 2 arb. š. džiovintų česnakų granulių
- 1 arb. š. rūkytos paprikos
- 1 arb. š. džiovintų raudonėlių
- 1 arb. š. džiovintų čiobrelių
- 1 arb. š. druskos
- ½ arb. š. Kajeno paprikos
- ½ arb. š. kumino
- ½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 600-700 g kiaulienos šonkauliukų
- ½ stiklinės (125 ml) natūralių obuolių sulčių
1. Išvirkite barbekiu padažą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Visus ingredientus sudėkite į puodą ir virkite virš vidutinės ugnies, vis pamaišydami, kol užvirs.
3. Ugnį sumažinkite iki silpnos ir virkite dar 30-40 min., vis pamaišydami, kol padažas sutirštės. Atidėkite į šalį arba, jei padažą paruošėte iš anksto, laikykite šaldytuve, kol naudosite.
Lipnūs ir sultingi šonkauliukai orkaitėje
Autorius apie receptą: Sultingi, lipnūs šonkauliukai, mėsytė tiesiog krenta nuo kaulo. Galima kepti orkaitėje ar ant laužo. Sultingi, lipnūs šonkauliukai, mėsytė tiesiog krenta nuo kaulo. Galima kepti orkaitėje ar ant laužo. Ieva, Skanūs kąsneliai
AKCIJOS:Rodyti akcijas
TAIPPaspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymąINGREDIENTAI:Porcijų skaičius: 4
Elniena
ELNIENOS KEPSNELIAI
0,5 kg elnienos, žvėrienai skirtų prieskonių, 1 citrinos.
Įdarui: 150 g virtų ryžių, 50 g fermentinio sūrio, 2 svogūnai, 2 šaukštai sviesto, pomidorų padažo.
Elnieną supjaustyti riekelėmis, išmušti, pabarstyti prieskoniais, apšlakstyti citrinų sultimis, sudėti į dubenį, suspausti ir padėti į šaldytuvą. Po 2-3 val. apkepti iš abiejų pusių aliejuje. Apkeptas riekeles dėti ant folijos lapelių.
Įdarui smulkiai supjaustytą svogūną pakepinti svieste ir supilti į ryžius. Suberti tarkuotą sūrį, prieskonius, viską išmaišyti. Ant mėsos dėti po šaukštą pomidorų padažo, ryžių įdaro, foliją sandariai užsukti ir kepti orkaitėje 20 min.
ELNIENOS ŠAŠLYKAS
1 kg elnienos, 5 svogūnai, 2 citrinos, 1 galvutė česnako, žvėrienai skirtų prieskonių, 0,5 stiklinės aliejaus.
Elnieną supjaustyti gabalėliais, svogūnus – pusžiedžiais, suberti prieskonius, smulkintą česnaką, išspausti citrinų sultis ir 12 val. marinuoti vis pamaišant. Likus 3-4 val. iki kepimo įpilti pusę stiklinės aliejaus ir išmaišyti.
Mėsos gabaliukus sumauti ant iešmų ir kepti ant žarijų vartant. Iškepusius šašlykus rekomenduojama patiekti su virtais ryžiais ir pomidorų bei paprikų salotomis.
TROŠKINTA ELNIENA
1 kg elnienos, šaukštas miltų, 70 g alyvų aliejaus, 2 stiklinės baltojo vyno, 4 kvapieji pipirai, 2 lauro lapai, žiupsnelis mairūno, 3 svogūnai, 3 morkos, 4 bulvės, 4 pomidorai (arba 4 šaukštai pomidorų tyrės), juodųjų pipirų.
Mėsą sukapoti, pabarstyti miltais, sumaišytais su druska bei maltais pipirais ir apkepti įkaitintame aliejuje iki aukso spalvos. Tada įpilti vyno arba vandens (2 stiklines), įberti maltų pipirų, mairūno, įmesti lauro lapelius ir troškinti ant silpnos ugnies apie 2 val. Nuplautus pomidorus, nuluptas bulves, morkas ir svogūnus supjaustyti ketvirčiais, sudėti prie mėsos ir troškinti, kol mėsa visai suminkštės. Rekomenduojama patiekti su biriai virtais ryžiais, papuošti prieskoniniais žalumynais.
IŠKYLAUTOJŲ KEPSNELIAI
Dvi paras su prieskoniais marinuotą elnio kumpį supjaustyti nestoromis riekėmis, pabarstyti barbekiu prieskoniais, ant viršaus uždėti po gabalėlį sviesto arba lašinukų. Kiekvieną kepsnelį gerai suvynioti į foliją ir kepti karštose žarijose lauže. Rekomenduojama valgyti su pomidorais, saldžiosiomis paprikomis, svogūnais.
GRAIKIŠKI ŠONKAULIUKAI SU CITRINOMIS, ČESNAKAIS IR ŽOLELĖMIS
Citrinos, česnakai, prieskoninės žolelės – Viduržemio jūros virtuvei būdingas skonių derinys. Švelnus, tačiau tuo pačiu ir labai išraiškingo skonio marinatas puikiai tinka kiaulienos šonkauliukams ruošti. Medus jiems suteikia saldumo, citrinos – rūgštumo, o česnakai ir prieskoninės žolelės – malonaus pikantiškumo. Kuo ilgiau marinuosite šonkauliukus, tuo giliau prieskonių aromatas bei skonis įsigers į mėsą, tačiau jei skubate – pakaks juos palaikyti marinate vos pusvalandį kambario temperatūroje.
Bazilikų padažas prie šių šonkauliukų dera ypatingai gardžiai. Jei viso jo nesuvalgysite su šonkauliukais, laikykite šaldytuve ir gardinkite salotas, mėsos kepsnius (steikus), keptą vištieną.
Paruošite per 40 min.
Kepsite 2 val. 20 min.
1. Paruoškite bazilikų padažą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki visiškai vientisos masės.
3. Sandariame indelyje šaldytuve laikykite iki 3-4 dienų.
4. Paruoškite šonkauliukų marinatą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
5. Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.
Trys kiaulienos šonkauliukų receptai
Paprasta pagaminti, gardu valgyti, smagu dalintis. Visa tai – apie šonkauliukus! Pasiraitokite rankoves ir pasiruoškite servetėles – šonkauliukai gali tapti tikra vasaros sezono žvaigžde! Laiko čia prireiks daugiau nei pastangų ar įgūdžių – tik kantrybės išlaukti, kol šonkauliukai iškeps ir mėsa taps tokia sultinga ir minkšta, kad palietus šakute, tiesiog kris nuo kauliukų. Tas skonis, patikėkite, vertas kiekvienos kepimo minutės.
Paruošėme tris receptus skirtingiems skoniams: nuo klasikinių šonkauliukų su sodraus skonio barbekiu padažu iki kiek įdomesnių receptų, dvelkiančių Azijos bei Graikijos virtuvių skonių natomis.
Ar jau žinote, kurį receptą išbandysite pirmą? Gaminkime kartu – kaip visad, žingsnis po žingsnio!
PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
- Prieš kepdami šonkauliukus, būtinai nuimkite vidinėje jų pusėje esančią membraną. Tai – labai svarbus žingsnis, jei norite iškepti minkštą ir sultingą, nuo kauliukų atšokančią mėsą.
- Šonkauliukams gardinti galite rinktis mėgstamą prieskonių mišinį. Kad prieskoniai įsigertų lengviau ir suteiktų ryškesnį skonį, šonkauliukams įtrinti naudokite ne tik sausą mišinį, bet ir porą šaukštų alyvuogių aliejaus.
- Tiek obuolių sultys, tiek svogūnai kepamiems šonkauliukams suteiks ne tik papildomo skonio, bet ir minkštumo, sultingumo.
- Tikslus kepimo laikas priklausys nuo šonkauliukų dydžio ir storio. Didesnei, mėsingesnei šonkauliukų juostai gali reikėti pailginti kepimo laiką iki 2,5-3 valandų.
- Tokius šonkauliukus galite kepti ir grilyje – kepkite netiesioginėje kaitroje, sandariai įsuktus į foliją su obuolių sultimis, o kepimo temperatūrą ir kepimo laiką išlaikykite tokius pačius.
Skaniausieji šonkauliukai orkaitėje - tinkamas mėsos pasirinkimas, marinavimas ir ilgas kepimas
Šonkauliai
Šonkauliai įprastai perkertami į dvi dalis - nugarinės dalies šonkauliai yra trumpesni, apvalesni, o gaubiantys krūtinę - ilgesni, plokštesni. Kepimui tinka tiek trumpieji, tiek ilgesnieji šonkauliai. Trumpuosius šonkaulius geriausia kepti nepadalintus, juostomis po 10-13 šonkauliukų (jei šonkauliai mėsingi, šio kiekio turėtų pakakti 2 žmonėms). Ilgesnius šonkaulius patogiau padalinti, supjaustyti po vieną (vienam žmogui turėtų pakakti 3-4 šonkaulių, bet tai taip pat priklauso nuo šonkaulių storio, kiek mėsos ant jų palikta, to ar prie šonkaulių tieksite garnyrą).
Apvirimas
Šonkauliukus prieš kepimą galima apvirti, tai sutrumpina gaminimo laiką, bet ir šiek tiek pakeičia patiekalo skonį.
Šonkauliukus reikėtų užpilti šaltu vandeniu, įberti druskos, kelis pipirų grūdelius, porą lauro lapų. Vandeniui užvirus kaitrą sumažinkite ir virkite apie pusvalandį. Apvirtų šonkauliukų mėsa bus kiek sausesnė, tad juos vertėtų apkepti su skystu padažu ar marinatu.
Apvirtus šonkauliukus sumaišykite su skystu padažu (jo receptų rasite žemiau) ir palikite pasimarinuoti 15 - 20 min. Tuomet kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kepimo pabaigoje šonkauliukus dar kartą aptepkite padažu.
Apvirti rekomenduojama riebesnius, krūtininės dalies šonkauliukus, nes virimo metu dalis riebalų nutirps. Kita vertus, patiekalo skonis bus sodresnis, o mėsa dar minkštesnė, jeigu riebalams leisite nutirpti ilgo kepimo žemesnėje temperatūroje metu.
Marinavimas
Šonkauliukų mėsa yra kietoka, tad ją svarbu gerai išmarinuoti, o po to tinkamai iškepti. Šonkaulius marinuoti galima dviem būdais - įtrinti sausu prieskonių mišiniu arba marinuoti skystame marinate-padaže.
Antrasis būdas patogesnis, nes skysto marinato likučius vėliau galima naudoti šonkaulių glazūravimui, suteikiančiam jiems labai skanų, kvapnų, lipnų „apvalkalą“. Skysto marinato taip pat galima pasiruošti truputį daugiau ir jį patiekti kaip padažą prie jau iškeptų šonkauliukų. O sausas prieskonių mišinys tiks, jei šonkauliukų marinavimui neturite daug laiko, nes jo skonis intensyvesnis.