Kiekvienas iš mūsų turime nemažai prisiminimų iš vaikystės. Į juos, kaip pastebi tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė, mus nukelia ne tik albumuose esančios nuotraukos, bet ir patiekalai. Tai dar vienas tekstas iš rubrikos „Maistas“ ciklo „Iš aukso fondo“.
„Aš dažnai vaikystę prisimenu gamindama patiekalus. Patiekalus, kuriuos gamindavo ir dar dabar gamina mano mama: tai mamos kotletai, ploni it „nosinaitės“ lietiniai, virtinukai, naminiai sausainiai per mėsmalę ir dar daugelį kt. patiekalų. Visus šiuos receptus iki šiol saugau savo receptų knygelėje, o kartu ir dalinuosi su savo sekėjais“, - sako tinklaraštininkė.
Neseniai betvarkant virtuvės spinteles Audronės akys užkliuvo už lentynoje esančios mėsmalės. Moteris akimirksniu prisiminė vaikystėje mamos keptus sausainius ir nieko nelaukdama, jau tą patį vakarą, prikepė šių gardumynų savo šeimai. „Sausainiai puikiai tinka prie kavos ar arbatos puodelio, o vyrui labai patiko su stikline pieno. Džiaugiuosi, kad sausainiai patiko visai šeimai, o svarbiausia - mano anūkėliams. Tai yra didžiausias įvertinimas“, - šypsosi A. Zemenskienė.
Žinoma, norint pagaminti šiuos sausainius geriausia turėti mėsmalę. Tačiau, jei jos neturite, Audronė ragina nenusiminti. „Iš kiekvienos padėties galima rasti išeitį. Taigi, sausainiams gaminti galite naudoti tvirtesnį konditerinį maišelį, kurio pagalba išspausite sausainius, o viršų padailinsite šakutės pagalba“, - pataria tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė ir dalijasi dar iš mamos paveldėtu receptu.
Trapūs sausainiai iš vaikystės
Reikės:
- 450 g miltų
- 200 g sviesto
- 200 g cukraus
- 2 v. š. grietinės
- 3 kiaušinių (1+2 tryniai)
Gaminimo eiga:
- Sviestą ištirpinau ir palikau atvėsti (galima naudoti kambario temperatūros sviestą ir jį plakti su cukrumi iki purumo).
- Kiaušinius išplakiau su cukrumi, sudėjau tirpintą sviestą, grietinę ir išmaišiau. Į masę subėriau persijotus miltus ir užminkiau tešlą (tešla t. b. minkšta, nelimpanti prie rankų, bet ne kieta).
- Tešlą uždengiau maistine plėvele ir padėjau į šaldytuvą maždaug valandai.
- O tada belieka gaminti sausainius.
- Tešlos gabaliuką dėjau į mėsmalę su sausainių formele ir formavau sausainius.
- Sausainius sudėjau į kepimo skardą su kepimo popieriumi ir pašoviau kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę apie 20 min.
Sausainiai gavosi labai gardūs. Ką tik iškepę sausainiai būna labai trapūs, o atvėsę kiek sutvirtėja. Skanaus!
Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Maistas“ projekto „Iš aukso fondo“ dalis.
Patarimai kepant sausainius
- Suplanuokite procesą. Prieš imdamiesi bet kurio kepinio, pirmiausiai būtinai nuo pradžios iki pat pabaigos perskaitykite receptą, pasiruoškite reikiamus produktus, pasitikrinkite, kada reikia įjungti orkaitę - jei tešlai teks pailsėti šaldytuve, neskubėkite, jei vos pagaminus kepinį reikės šauti į orkaitę, gal nuo jos įjungimo ir verta pradėti darbus.
- Svarbus momentas - ingredientų temperatūra. Jei recepte nenurodyta kitaip, kiaušinius geriausia išimti iš šaldytuvo bent likus kelioms valandoms iki gaminant tešlą. Su sviestu - kiti reikalai. Recepte paprastai nurodoma, ar jo reikia šalto ir kieto, ar pastovėjusio kambario temperatūroje, ar lydyto.
- Persijokite miltus. Niekada nesuklysite, jei kepiniams skirtus miltus persijosite - ne tik kepinys bus puresnis, skanesnis, bet ir atsijosite gumuliukus ir kitokius pašalinius dalykus. Žinoma, tai aktualiau kepant pyragus, keksiukus, tačiau nepakenks ir gaminant sausainių tešlą. Atkreipkite dėmesį, jog miltai taip pat sensta, gali apkarsti, todėl nelaikykite jų atsargų be proto ilgai. Pilno grūdo miltai paprastai sensta greičiau nei balti.
- Kruopščiai atskirkite trynius nuo baltymų. Jei kepiniui reikia atskirai išplakti trynius ir baltymus, ypač stenkitės, kad nė kiek trynio nepatektų į baltymus (šiek tiek baltymo tryniuose - ne tokia didelė bėda). Jei baltymus reikia išplakti iki standumo, indas ir plakimo įrankis turi būti visiškai sausi ir be lašo riebalų. Jei kepiniui prireikė tik trynių, baltymus galite kelias dienas laikyti šaldytuve ir sunaudoti, o galite ir užšaldyti - atšildžius jų savybės nepakis. Tryniams tai negalioja - jei jų liko, geriausia sunaudoti tą pačią dieną.
- Pakepinkite ar nuplaukite. Jei į sausainių tešlą dedama riešutų, daugeliu atvejų prieš tai juos verta švelniai pakepinti orkaitėje (apie 10 min. neaukštoje temperatūroje) - skonis ir aromatas bus ryškesni. Visus džiovintus vaisius prieš dedant juos į tešlą būtina nuplauti ir gerai nusausinti.
- Palengvinkite kočiojimą. Jei kočiojant sausainių tešlą ji itin kimba prie paviršiaus ar kočėlo, kyla pagunda vis barstyti miltų. Tačiau jei šių bersite per daug, kis tešlos konsistencija. Išeitys dvi: tešlą kočioti tarp dviejų plastikinės plėvelės sluoksnių arba naudoti silikoninį kočėlą.
Kiti receptai
Šokoladiniai sausainiai
Ingredientai:
- Kambario temperatūros sviestas
- Cukrus
- Vanilinis cukrus
- Kiaušinis
- Miltai
- Kepimo milteliai
- Kakava
- Tarkuotas šokoladas
- Druska
- Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, kiaušinį išplakite elektriniu plaktuvu.
- Suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, tarkuotą šokoladą, įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
- Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15-20 minučių.
Sausainiai su citrina
Ingredientai:
- Citrinos: 1.00 vnt.
- Rudasis cukrus
- Vanilinis cukrus
- Kiaušinis
- Miltai
- Kepimo milteliai
- Į dubenį suberkite rudąjį ir vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinį. Elektriniu plaktuvu suplakite iki purios masės.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Suberkite į riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos tirštos masės. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 20 minučių.
- Iš paruoštos tešlos šiek tiek vandenyje sudrėkintomis rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio kamuoliukus. Apvoliokite juos milteliniame cukruje, kad pasidengtų iš visų pusių.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Pamatysite, kaip kepdami sausainėliai gražiai išsipūs, o cukraus pudros apvalkalas sutrūkinės.
Varškiniai sausainiai
Ingredientai:
- Varškė
- Miltai
- Sviestas
- Kepimo milteliai
- Druska
- Cukrus
- Varškę, miltus ir sviestą bei kepimo miltelius su druska suberkite į dubenį ir greitai užminkykite minkštą tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių (galite palikti per naktį).
- Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite tešlą maždaug 0,5 cm storio sluoksniu. Imkite kokią platesnę stiklinę ir išpjaukite iš tešlos apskritimus.
- Į lėkštelę įpilkite cukraus. Klokite tešlos apskritimą į lėkštelę su cukrumi, švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų prie paviršiaus. Perlenkite apskritimą pusiau cukruota puse į vidų. Tada sulenktą pusiau apskritimą vėl dėkite į lėkštelę su cukrumi, ir paspauskite, kad cukrus priliptų. Vėl perlenkite pusiau, cukruota puse į vidų. Dar kartą įspauskite tešlos trikampėlį į cukrų ir dėkite į pergamentiniu popieriumi išklotą kepimo skardą, cukruota puse į viršų. Taip suformuokite visus likusius sausainius.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite sausainius apie 25-40 minučių, priklausomai nuo to, kokio dydžio skarelės, ir kokio storumo tešlą pavyko iškočioti.
Sausainiai patys skaniausi tą pačią dieną, kurią kepė, bet, jei tik liks rytojui, taip pat suvalgysite su pasimėgavimu.
Šokoladiniai sausainiai "Korova Cookies"
Ingredientai:
- Miltai
- Kakava
- Kepimo milteliai
- Sviestas
- Cukrus
- Druska
- Vanilės ekstraktas
- Šokoladas
- Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius.
- Virtuviniame kombaine arba rankiniu plaktuvu sviestą išplakite, kol taps minkštas. Suberkite abiejų rūšių cukrų, druską ir vanilės ekstraktą, ir plakite dar 2 minutes.
- Į plaktuvo dubenį suberkite sausų ingredientų mišinį. Indą užklokite virtuviniu rankšluosčiu - jis neleis miltams išskristi iš dubens. Lėtai, pulsuojančiu režimu po keletą sekundžių maišykite ingredientus - turėtų pakakti kokių 5 kartų. Jei dubens dugne vis dar matote daug sausų miltų, papulsuokite dar keletą katų. Jei ne, atidengę dubenį pamaišykite dar apie pusę minutės, kol pranyks visi miltai. Kad išgautumėte kiek įmanoma trapią tekstūrą, svarbu tešlos neperminkyti. Tešla gali būti labai biri!
- Šokoladą sukapokite mažais gabalėliais, suberkite į tešlą ir išmaišykite.
- Paruoštą tešlą padalinkite pusiau. Kiekvieną iš dalių suformuokite į maždaug 3,5 cm skersmens cilindrą, įvyniokite į maistinę plėvelę ir vėsinkite šaldytuve bent 3 valandas.
- Orkaitę įkaitinkite iki 160°C temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
- Aštriausiu peiliu supjaustykite cilindrus į 1 cm skersmens storio sausainius. Pjaunami sausainiai gali trupėti - neišsigąskite ir juos tiesiog suspauskite atgal. Paruoštus sausainius išdėliokite kepimo skardose, palikdami kelių centimetrų tarpus.
- Pašaukite po vieną skardą į orkaitę ir kepkite sausainius apie 12 minučių - iš išorės jie gali atrodyti dar neiškepę, tačiau taip ir turi būti. Iškepusius sausainius perkelkite ant grotelių ar kito paviršiaus atvėsti, kol jie bus tik vos šilti. Tiekite šiltus arba kambario temperatūros.
Sausainiai su citrinos žievele
Ingredientai:
- Citrinos: 1.00 vnt.
- Cukraus pudra
- Šaltas sviestas
- Miltai
- Kiaušinio trynys
- Citrinos žievelės tarkius sumaišome su cukraus pudra ir šaltu sviestu. Triname tarp pirštų, po truputį suberiame miltus ir galiausiai dedame kiaušinio trynį. Procedūra paprasta, bet suktis reikia greitai, kad sviestas nepradėtų lydytis tarp pirštų.
- Suminkytą sausainių tešlą dedame ant maistinės plėvelės ir suformuojame ritinį. Dedame arba į šaldytuvą, arba į šaldiklį, kad tešla sukietėtų.
- Kietą tešlą pjaustome plonomis riekutėmis, dedame ant kepimo popieriaus, po to - į įkaitintą orkaitę (175-180C laipsnių), ten riekutes paliekame maždaug 10-iai minučių, kol tešla gražiai paruduoja.
Migdoliniai sausainiai
Ingredientai:
- Sviestas
- Cukrus
- Migdolų sviestas
- Druska
- Kiaušinis
- Citrinos sultys
- Soda
- Miltai
- Išsukite sviestą ir cukrų iki lengvos, balsvos masės. Sudėkite migdolų sviestą, suberkite druską. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite, kad tolygiai pasiskisrytų, o tada dėkite citrinos sultimis nugesintą sodą, vėl išmaišykite.
- Suberkite ir abiejų rūšių miltus, pamaišykite masę, o tada suformuokite iš jos rutulį ir dėkite į šaldytuvą 20-iai minučių.
- Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
- Naudodami šaukštą iš tešlos formuokite pusrutuliukus ir dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos didelės skardos. Palikite vietos tarp sausainių, nes kepdami jie plėsis į šonus. Šiek tiek paspauskite kiekvieną sausainį šakute, dėkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 10 min. arba kol sausainiai taps švelniai rusvi.
Imbieriniai sausainiai
Ingredientai:
- Miltai
- Maltas imbieras
- Kepimo milteliai
- Cinamonas
- Muskatas
- Druska
- Pipirai
- Sviestas
- Margarinas
- Rudasis cukrus
- Kiaušinis
- Melasa (arba medus)
- Vanilės ekstraktas
- Šviežias imbieras
- Kristalizuotas imbieras
- Cukrus (apvoliojimui)
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Dvi dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
- Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, maltą imbierą, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską ir pipirus.
- Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu iki purios, balsvos masės išsukite sviestą, margariną ir rudąjį cukrų. Maišydami į gautą masę supilkite kiaušinį, melasą (arba medų), vanilės ekstraktą, dėkite tarkuotą šviežią imbierą. Galiausiai supilkite sausąjį produktų mišinį ir pamaišykite tik tiek, kad viskas susimaišytų, pabaigoje suberkite kapotus kristalizuoto imbiero gabalėlius. Tešla bus lipni ir minkšta, neišsigąskite.
- Į didelę lėkštę suberkite apvoliojimui skirtą cukrų.
- Dviem šaukštais imkite po gabaliuką tešlos, meskite į lėkštę su cukrumi ir pavoliokite formuodami rutuliuką. Dėkite visus tokius cukruotus tešlos rutuliukus ant paruoštų kepimo skardų, kiekvieną jų kiek paspauskite.
- Kepkite sausainius 10-12 min., įpusėjus kepimo laikui skardas sukeiskite vietomis.
- Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.
Sausainiai su medumi ir prieskoniais
Ingredientai:
- Miltai
- Medus
- Sviestas
- Kiaušinių tryniai
- Pienas
- Kepimo milteliai
- Pipirai
- Cinamonas
- Druska
- Dideliame dubenyje mediniu šaukštu (ar virtuviniame kombaine) gerai išsukite miltus, medų, sviestą, kiaušinių trynius ir pieną - maišykite kantriai, kol masė taps vientisa.
- Suberkite kepimo miltelius, pipirus, cinamoną, druską, pamaišykite, kol šie priedai vienodai pasiskirstys, o tada išminkykite minkštą, elastingą tešlą (jei labai limpa prie rankų, galite įberti dar šiek tiek miltų). Padarykite iš tešlos rutulį, apgaubkite jį maistine plėvele ir leiskite pusvalandį pastovėti kambario temperatūroje.
- Pastovėjusią tešlą iškočiokite iki 3 mm storio lakšto ir išspauskite patinkančios formos sausainius. Atsargiai dėkite juos ant kepimo popieriumi padengtų skardų.
- Kepkite sausainius iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 12-15 min.
Sausainiai per mėsmalę
Ingredientai:
- Kvietiniai miltai
- Majonezas
- Sviestas
- Baltas cukrus
- Kiaušinis
- Kepimo milteliai (galima keisti soda)
- Vanilinis cukrus
- Geriausia naudoti kambario temperatūros sviestą, bet jei norisi gaminti skubiai, sviestą tiesiog išlydau ant mažos kaitros.
- Į ištirpintą ir atvėsintą sviestą suberiu baltą ir vanilinį cukrų, maišau, kol ištirpsta. Įmušu kiaušinį, sudedu majonezą ir neskubant maišau šluotele, kol masė tampa vienalytė.
- Miltus ir kepimo miltelius sudedu į sietą ir persijoju tiesiai į tešlą. Maišau, kol masė atšoka nuo sienelių, tuomet suminkau. Tešla gaunasi labai maloni, nelimpanti prie rankų.
Imbieriniai sausainiai
Praėjusį savaitgalį mes su vaikais puošėme kalėdiškai namus, lydėjom saulę kieme prie laužo ir jau sutemus kepėm šiuos imbierinius sausainius. Pavyko labai skanūs, traškūs ir šventiškai kvepiantys sausainiai, todėl nusprendžiau pasidalinti receptu! Šįkart nefotografavau tešlos gaminimo eigos, bet ji išties nesudėtinga. Naudojome įvairias sausainių formeles. Jei neturite formelių, nieko tokio. Galima iškočiotą tešlą tiesiog supjaustyti kvadratėliais ar bet kokiomis kitomis formomis. Ši tešla gan nelipni, gan elastinga ir su ja dirbti visai nesunku. Net vaikams! Mes turėjome smagią vakaro pramogą ir išssikepėm visą kalną imbierinių žvėrelių, žvaigždelių, širdelių ir žmogeliukų.
Iškepti sausainiai nesuges labai ilgai. Jei norite tokių dovanoti kažkam Kalėdų proga, jau drąsiai galite kepti kad ir dabar! Jie nesuges. Jei norite, kad sausainiai išliktų traškūs, uždarykite į sandarų indą, kai jie (būtinai!) visiškai atvės ir laikykite iki švenčių. Šiuo atveju laikymui geriausiai tiks užspaudžiamas sandarus stiklainis, nes plastikiniame ar silikoniniame maišelyje sausainiai turėtų kaip tik suminkštėti.
Kepimo laiko ilgis ir sausainių traškumas dar priklauso ir nuo iškočiotos tešlos storio. Kuo ploniau iškočiosite, tuo trumpiau reikės kepti ir tuo traškesni bus sausainiai. Turėkite omenyje, kad jei tešla bus itin plona, gali būti sunku išgauti sudėtingesnes formas (pavyzdžiui briedį, cha!) ir išlaikyti juos nesulūžusius, kai iškepsite. Man atrodo, kad mūsų iškočiota tešla buvo apie 3-4 mm storio. Padarius tešlą svarbu ją palaikyti šaldytuve bent valandėlę. Kitaip ji bus per minkšta ir sunkiai seksis kočiojimo ir formavimo procesas. Mes tešlą palaikėm šaldytuve ilgokai - gal tris valandas. Todėl iškart išėmus ji buvo per kieta. Tai ne bėda, nes galima tiesiog palaukti pusvalandį ir jus bus šiek tiek suminkštėjusi. Arba, kaip darėme mes, imti po gabalėlį tešlos ir rankomis minkant ir šildant delnais ją suminkštinti iki tinkamo kietumo. Beje, ją galite laikyti šaldytuve ir visą savaitę ar net užšaldyti ir turėti pasiruošus iš anksto tokią sausainių kepimo šventinę pramogą sau ir vaikams.
Kočiojimui naudojom miltų gan gausiai, kad tešla neliptų prie stalo ir prie kočėlo. Kepti vienoje skardoje geriausia panašaus dydžio sausainius, kad visi iškeptų vienodai. Mūsų tešlos porcija buvo gan didelė. Iškepėm daugiau nei kilogramą sausainių! Kvapnūs Kalėdiniai sausainiai, kuriais galima papuošti eglutę, skanauti su arbata ar kava, o gal padovanoti artimiesiems švenčių proga. Jie ilgai nesuges, tad galite kepti jau dabar ir sandariai uždarę stiklainyje laikyti iki Kalėdų. Iš šio kiekio iškepsite daugiau nei kilogramą sausainių, todėl, jei norite mažiau, dalinkite visų produktų kiekius perpus.
Puode ant nedidelės kaitros vis maišant ištirpinu sviestą su cukrumi ir medumi, kol masė būna panaši į tirštą sirupą. Nebūtinai laukti, kol visiškai ištirps cukrus. Atidedu, kad šiek tiek atvėstų. Atskirame dubenėlyje išplaku kiaušinius. Dideliame dubenyje arba pastatomo maišytuvo inde sumaišau miltus, sodą, druską ir prieskonius. Centre padarau duobutę. Į duobutę pilu atvėsintą sirupą ir išplaktus kiaušinius. Tešlą išminkau rankomis arba maišytuvu su tešlos kablio antgaliu kol nelieka sausų miltų ir tešla vientisa. Išminkytą tešlą suvynioju į šankšluostėlį ar kepimo popierių ir palieku šaldytuve bent valandai. Galima laikyti ir savaitę! Taip pat galima užšaldyti.
Išimtą iš šaldytuvo tešlą supjaustau maždaug kumščio dydžio gabalais. Jei ji per kieta kočiojimui, palaukiu pusvalandį arba pašildau delnuose. Kočioju ant miltais pabarstyto stalo iki maždaug 3-4 mm storio. Miltų naudoju tiek, kad tešla neliptų prie stalo ir kočėlo. Darau norimas sausainių formas formelėmis arba peiliu. Sausainius kepu iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaiteje (be vėjelio), skardoje ištiestoje kepimo popieriumi apie 13-17 min.
Recepto ingredientai
Štai ingredientai, kurių reikės norint pasigaminti imbierinius sausainius:
- Imbieras: 5.50 arbat. š.
- Medus: 3.00 valg. š.
- Cukrus: 3.00 valg. š.
- Soda: 1.00 arbat. š.
- Druska: 0.50 arbat. š.