pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vistienos ir Kiaulienos Šaltiena - Tradicinio Lietuvos Patiekalo Paslaptys

Mano tradiciska saltiena

Kategorija: Patiekalai iš kiaulienos

Paskelbė: Lankytojas

13 Lapkričio 2019

Saltiena.Mano tradiciska saltiena virta is dvieju karku ir penkiu vistienos kulseliu.Viskas kainuoja apie 12 euru.Visiems aisku,del skaidrumo nupilanas pirmas uzvires vanduo,nuplaunama kriaukleje,o veliau vandens nepagailet,nes virimo metu jis isgaruoja.Pasiulymas daugiau vandens nepilt.Kadangi saltienos gausis nemazai,tai jokiu morku nedeta,nes islaikyti ilgesni laika gali kilti problemos.Isvirus isrenkami kaulai,tai mano megstamiausias momentas,nes labai megstu katik isvirusia mesa,Man tai delikatesas.Pasmaguriavau,todel saltienos gavosi nedaug :D
O prie saltienos man butinas cesnakas,jokiu budu ne actas.Istraukiau agurku is po pasienienio,tik po ranka pakliuvo ne rauginti,o marinuoti,ale tko irgi gerai.Bulvikes buvo
virtos vakar,nesulaukiau kol saltiena sustings, uzmigau. tai syrit nulupau lupenas ir pasikepinau pagal save.Man asmeniskai tai tobula ir bet kokiam restorane tai uzsisakyciau jeigu butu pagaminta pagal mane

Patiko receptas? Pasidalink!

🍲 Šaltienos receptai

Reikia atkreipti dėmesį, kad šaltieną paruošite per 10-12 val., virimas apie 6 val. + stingimo laikas (apie 4-6 val.). Rekomenduoju virti kiaulienos mentę su gera mėsa arba su kokia namine vištiena.

Šaltiena iš kiaulienos mentės

Ingredientai:

Paruošimas:

  1. Mėsą gerai nuplaukite. Į puodą supilkite 2,5 litro vandens ir įdėkite mentę bei likusia mėsą.
  2. Užvirinkite ant stiprios ugnies, nuimkite putas ir virkite ant silpnos ugnies 5 valandas.
  3. Į sultinį suberkite svogūną, lauro lapą, druską, pipirus ir virkite dar valandą.
  4. Išimkite mėsą iš sultinio ir sudėkite į kiaurasamtį, kad sultinys sutekėtų į puodą. Iš kiaulienos pašalinkite kaulus ir odą, mėsą sudėkite į lėkštę. Česnaką sutarkuokite smulkią tarka ir sumaišykite su mėsa.
  5. Skystį nukoškite per marlę. Mėsą sudėkite į vieną didelį indą arba kelis mažus ir apliekite sultiniu. Atvėsinkite ir atšaldykite, kad susidarytų želė.

Šaltiena iš jautienos

Ingredientai:

  • 2 jautienos blauzdos;
  • 1 svogūnas;
  • 1 morka;
  • 1 petražolės arba pastarnoko šaknis
  • 3-4 šakelės saliero;
  • 3-4 petražolių šakelės;
  • keli žirneliai juodųjų ir kvapiųjų pipirų;
  • 1 kg jautienos filė;
  • druska, pipirai – pagal skonį;
  • 1 česnako galva.

Paruošimas:

  1. Po tekančiu vandeniu išplaukite jautienos blauzdas. Sudėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu (reikia apie 5 l). Užvirinkite ant vidutinės ugnies, pašalinkite putas ir sumažinkite temperatūrą iki minimumo.
  2. Visas daržoves ir žoleles stambiai supjaustykite (iš petražolių paimkite tik stiebus, lapelius atidėkite) ir sudėkite į sultinį. Suberkite pipirų žirnelius į puodą. Virkite be dangčio 3–4 valandas.
  3. Jautienos filė nuplaukite ir supjaustykite dideliais gabalėliais, užpilkite verdančiu vandeniu 3-5 minutėms. Išimkite mėsą iš vandens ir perkelkite į puodą su likusiais ingredientais. Virkite dar 3-4 valandas, jei reikia, nugriebkite putas. Vanduo turėtų išgaruoti maždaug per pusę.
  4. Pusvalandį prieš nukėlus nuo ugnies, pagardinkite druska. Paruoštą sultinį perkoškite per marlę, leiskite atvėsti.
  5. Blauzdų mėsą atskirkite nuo odos ir kaulų ir kartu su likusia mėsa suplėšykite į pluoštus arba supjaustykite gabalėliais. Sumaišykite juos su smulkiai pjaustytais petražolių lapeliais. Gausiai pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite mėsą į formą.
  6. Kiaurasamtį išklokite marle arba audiniu, susmulkinkite česnaką ir sudėkite jį ant audinio.
  7. Grižkime prie sultinio: pašalinkite riebalų perteklių nuo paviršiaus, pakaitinkite ir įberkite druskos. Sultinį nukoškite per marlę su česnaku ir užpilkite ant mėsos. Atvėsinkite ir šaldykite, kol sustings.

Kaip išvirti tikrą naminę šaltieną? Pasakojame žingsnis po žingsnio

Šaltiena - populiarus Rytų Europos valgis, kuris dažnai puošia šventinį Kalėdų arba Velykų stalą. Gardžią ir tvirtai sustingstančią šaltieną išvirti nesunku, tereikia tinkamai pasirinkti mėsą bei leisti jai lėtai ir ilgai virti. Dalinamės patarimais bei laiko patikrintais receptais!

Šaltiena verdama nuo Viduramžių

Pirmasis šaltienos receptas buvo aprašytas XIV a. parašytoje Viduramžių receptų knygoje „Le Viandier“, tačiau, manoma, šaltiena buvo verdama gerokai anksčiau. Taupūs ir maisto dažnai stokodavę žmonės stengėsi panaudoti kiekvieną paskersto galvijo dalį bei kuo ilgiau išlaikyti jų šviežumą. Šaltienai buvo galima sunaudoti galvas, kojas, kanopas, įvairias kremzles, nuopjovas. Ilgai verdant mėsoje esantis kolagenas skyla ir virsta želatina, sustingdančia gaminį ir neleidžiančia į jį įsiskverbti orui ir bakterijomis, tad jis ilgiau nesugenda.

XIX a. paprasta šaltiena buvo ištobulinta prancūzų, sugalvojusių chaud froid (liet. karštas šaltas) technologiją, kuomet karštas patiekalas atvėsinamas ir tiekiamas šaltas, sustingęs. Pradėtos gaminti labai dailios šaltienos su įvairiomis daržovėmis, taip pat išpopuliarėjo liesos paukštienos ar žuvies drebučiai, sustingdyti mėsos sultinyje.

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

Pagrindinės puikios šaltienos paslaptys: tinkama mėsa ir laikas

Mėsa. Šaltieną galima virti iš įvairios mėsos mišinių, tačiau svarbu, kad juose būtų pakankamai odos, kremzlių, kaulų, riebalų. Šiose galvijų ir paukščių dalyse yra daug kolageno baltymo, kuris, ilgo virimo metu, skyla ir virsta želatina, natūraliai sustingdančia išvirusią šaltieną.

Tradiciškai Lietuvoje ir Rytų Europoje šaltienai naudojamos kiaulių kojos (jose kolageno ypač daug), karkos (geriau rinktis priekines, jose daugiau odos, kremzlių), galvos, ausys, o papildomai, siekiant įdomesnės struktūros, gražesnės spalvos, geresnio skonio, įdedama ir truputį liesesnės mėsos - paukštienos ar jautienos.

Kitose šalyse, pavyzdžiui, Korėjoje šaltienai naudojamos karvės kojos su kanopomis, karvės galva, tačiau, norint, kad sultinys natūraliai sustingtų dedama ir kiaulės galva. Amerikoje ir Danijoje populiarios liesos šaltienos - drebučiai su trupučiu mėsos ir įvairiomis daržovėmis, jiems sustingdyti papildomai dedama želatina.

Vistienos ir kiaulienos saltiena

Paskelbta: 2011-06-27

Jau seniai galvoje sukasi mintys, kaip noriu šaltienos, su šviežiom bulvėm ir krapais, su actu ar krienais bei marinuotais agurkėliais ir duonos riekele, su burokėlių salotom, per darbus neturėjau laiko kada išsivirti, bet atradus laisvą minutėlę iškarto nulėkiau į mėsinę nusipirkti reikiamų produktų.

Manau, kad šaltiena išvirti yra vieni juokai ir beveik kiekviena pradedanti šeimininkutė ją moka išvirti, jei tik yra mėgstančų šeimoje šį skanėstą, bet gal skaito mano bloga ir besiruošiančio pradėti šeimyninkutės, todėl dalinuosi receptu

Iš šio kiekio išeina keletas dubenėlių šaltienos.

Reikia:

Kiaulės koją bei karkas gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Dėkite į didelį puodą ir užvirkite. Nugriebkite putas, sudėkite lauro lapelius, pipirus, česnaką, druską, nuskustas morkas, petražolę bei salierą. Virkite ant vidutinės ugnies apie 2 – 2,5 val. Kol mėsa lengvai nersis nuo kaulo.

Išgriebkite mėsą ir daržoves iš sultinio. Morkas suspjaustykite kubeliais, jei mažesnės – griežinėliais, o likusias daržoves išmeskite, jos savo vaidmenį jau atliko.

Mėsą nukaulykite, odelę išmeskite arba pamaloninkite keturkojį augintinį, mėsą suplėšykite arba supjaustykite į mažesnius gabalėlius. Sudėkite į norimo dydžio indelius ar stiklainėlius. Į sultinį įberkite šviežiai maltų pipirų, perkoškite ir supilkite ant mėsos. Kai šaltiena pravės sudėkite į šaldytuvą, kol visiškai sustings.

😋 Skanios šaltienos paslaptys

  • Šaltiena verdama 4-7 valandas ant silpnos ugnies, kol mėsa pradeda atsiskirti nuo kaulų.
  • Šaltieną greitpuodyje virkite 40-50 minučių, priklausomai nuo naudojamos mėsos.

Šaltiena vidutiniškai pilnai sustingsta per 2–6 valandas. Jei taip neatsitiks, įpilkite želatinos. Sultinį nukoškite, perpilkite į puodą ir pakaitinkite. Reikiamą želatinos kiekį ištirpinkite šiltame vandenyje, vadovaudamiesi instrukcijomis ant pakuotės. Įmaišykite želatiną ir sultinį, kol visiškai ištirps. Supilkite į šaltieną ir atšaldykite.

Kaip išvirti skanią šaltieną: 6 svarbiausios taisyklės

Šaltiena – tai mėsos ir kaulų nuoviro drebučiai su mėsos gabaliukais. Šis Rytų Europoje paplitęs patiekalas, dažnai puošia ir šventinį stalą.

Šaltiena / Fotolia nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 4 Receptai Virtuvė Šaltiena Ji24.lt receptų idėjos

Kai kurios šeimininkės, ruošdamos šaltieną, bijo kad ji nesustings. Tam, kad viskas pavyktų teisingai ir, svarbiausia, natūraliai (nenaudojant želatinos), tereikia žinoti kelias svarbias šio patiekalo gaminimo taisykles.

1 taisyklė: tinkamai pasirinkite mėsą

Vienas pagrindinių skanios šaltienos ingredientų – kiaulienos kojos. Ši dalis privalo būti, nes ji garantuoja, kad šaltiena sustings taip, kaip reikia. Likusią mėsą galite dėti pagal savo skonį: tai gali būti vištiena, kalakutiena, jautiena su kaulu arba kiaulienos karka. Geriau, kad mėsa būtų su gyslomis ir oda – tai taip pat prisideda prie tinkamo šaltienos sutingimo.

Renkantis mėsą šaltienai, privaloma laikytis tokios taisyklės: 700 g kiaulių kojų reikia imti ne daugiau kaip 1,5 kg kitų mėsos dalių. Kaip bebūtų keista, per daug mėsos gali sugadinti šaltieną – ji tiesiog nesustings.

2 taisyklė: prieš virdami mėsą, būtinai ją užmerkite

Taip pat skaitykite:

Ši procedūra būtina tam, kad iš mėsos būtų pašalinti kraujo likučiai. Be to, išankstinis mėsos mirkymas minkština odą, o tai reiškia, kad ją po to bus lengviau nuvalyti.

Mirkymui paimkite puodą, kuriame virsite šaltieną. Vandens įpilkite tiek, kad jis visiškai apsemtų mėsą, ir palikite mažiausiai 3 val., o geriausiai – per naktį. Kai mėsa pamirks, kruopščiai nuskuskite kiaulienos kojas ir nuvalykite kitų mėsos dalių odą. Šiam tikslui geriausiai tiks nedidelis daržovių peilis.

3 taisyklė: nupilkite pirmą kartą užvirusį vandenį

Kai kurios šeimininkės praleidžia šią procedūrą, galvodamos, kad tam, kad šaltienos sultinys būtų skaidrus, pakanka nuimti susidariusias putas. Tačiau išpylę pirmą vandenį jūs ne tik užtikrinsite, kad šaltiena bus skaidri, bet ir sumažinsite šaltienos kaloringumą bei atsikratysite specifinio riebalų skonio.

Po to, kai nupilsite pirmą vandenį, neišimdami mėsos iš puodo, viską išplaukite po tekančiu vandeniu.

Vistienos ir kiaulienos saltiena

Minkšti ir purūs varškėčiai - tarsi bandelės!

Varškės patiekalai

Lengvai ir greitai paruošiami traškūs vištienos sparneliai kepti orkaitėje

Patiekalai iš vištienos ir paukštienos

Skanios ir sultingos mėsos marinatas (vištienai; jautienai; kiaulienai; kalakutienai)

Marinatai / Kompotai / Uogienes / Vakavimas

20 naudingų patarimų daržininkams ir sodininkams

Naudingi patarimai jūsų virtuvėje

Kalafiorų salotos su sojos padažu

Daržovių patiekalų receptai / Salotų, mišrainių receptai

Saulės pica su kumpiu, feta, mocarela ir vyšniniais pomidorais

Makaronų ir picos patiekalų receptai

Veganiški "sūrio" pyragėliai Valentinui

Desertų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai

Pupelių ir baklažanų troškinys be glitimo

Daržovių patiekalų receptai / Vegetariški / Veganiški patiekalai