Ruduo atneša jaukią namų rutiną, ilgus pasivaikščiojimus pakeičia filmų peržiūros, o draugų vakarėlius lauke - jaukūs pasisėdėjimai ir vakarienės namuose. Todėl švediški mėsos kukuliai - tai jaukus, šiltas, naminis maistas, kurį ruošti miniai žmonių - vienas malonumas.
„Skandinaviškas stilius valgyti mėsos kukulius su bruknių ar spanguolių padažu. Jeigu reikėtų įvertinti tai būtų 10/10. Skanūs ir minkšti kukuliai patiks ir mūsų mažiesiems valgytojams. Labai skanu“, - sako tinklaraštininkė Rita.
Ingredientai
Kukuliams:
- 500 g mėgstamos mėsos
- 150 g šviežių kiaulienos lašinių
- 1 kiaušinio
- 2 riekių batono
- 100-150 ml grietinėlės
- Svogūno
- 2 skiltelių česnako
- Pipirų
- Druskos
- Lydyto sviesto kepimui
- Petražolių puošimui
Baltam padažui:
- 2 v.š. miltų
- 200 ml naminio sultinio
- 100 ml pieno
- 1 v.š sviesto
- Pipirų
- Druskos
Spanguolių padažui:
- 1 stiklinės šviežių spanguolių arba bruknių
Bulvių košei:
- Bulvių pagal poreikį
- Grietinėlės
- Druskos
Gaminimo eiga
- Mėsą ir lašinius sumalkite, dėkite grietinėlėje išmirkytą batoną, kiaušinį, smulkintą svogūną, česnaką, pipirus ir druską.
- Masę gerai išminkykite ir išdaužykite.
- Nusiskuskite bulves košei. Į vandenį dėkite druskos ir kaiskite bulves. O kad neprarastų gerųjų savybių, tam, kad bulvės būtų tobulai išvirtos geriausia visas jas virti nuo 15 iki 20 minučių.
- Pasiruoškite baltą padažą: 2 v.š. miltų pakepinkite iki rudumo, po truputį pilkite sultinį, pradėjus tirštėti pilkite pieną ir gardinkite druska, pipirais. Padažą palikite puode, kuriame troškinsite kukulius.
- Mediniu trintuvu sutrinkite spanguoles. Išmaišykite ir ragaukite.
- Formuojame kukulius: rankas sušlapiname vandeniu ir formuojame nedidelius kukulius.
- Kol bulvės išvirs, galime kepti kukulius. Kepkite svieste iš visų pusių kol gražiai apskrus, kepimui naudokite lydytą sviestą.
- Apskrudusius kukulius dėkite į puodą su padažu ir troškinkite apie 10 minučių.
- Išvirus bulvėms, nusunkite, pilkite grietinėlę, užvirinkite bulves gerai sutrinkite ir išsukite. Gausite labai purią bulvių košę.
- Kukuliai paruošti, košė taip pat, belieka skanauti. Barstome smulkintų petražolių ir jokiu būdu neatsisakykite spanguolių padažo, jis yra labai labai skanus.
Šaltinis: Ritos receptai
Alternatyvus receptas su keptų bulvių koše
Ar esate kada ragavę orkaitėje keptų bulvių košę, gardintą svogūnais, česnakais ir čiobreliais? Nuostabaus skonio ir labai kvapni - neįmanoma atsivalgyti. Šiuo patiekalu galės mėgautis ir jaukiai pasijusti visi: ir visavalgiai, ir veganai. Burnoje tirpstantys sojų maltinukai, gardi pagal Alfo receptą ruošta keptų bulvių košė ir švelnus padažas - tobulas derinys rudenėjančią dieną ar žvarbų vakarą.
Keptų bulvių košės ir kukulių patiekalui pagaminti reikia:
- 4-5 vidutinių bulvių
- 2 šaukštų ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviesto
- 2 KOTANYI laurų lapų
- ½ svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 3-4 šakelių šviežių čiobrelių
- 300 g ANAMMA sojų kukulių
- 3 SPILVA marinuotų agurkėlių
- 2 šaukštų SUSLAVIČIAUS padažo „Majonezas & garstyčios“
- 700 ml ŽEMAITIJOS A2 pieno be laktozės
- 20 g DŽIUGAS 12 mėn. brandinimo kietojo sūrio „Mild“
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio KOTANYI juodųjų pipirų
- 5-6 DŽIUGAS karamelizuotų svogūnų skonio sūrio kamuoliukų
- Keleto šakelių šviežių petražolių
Gaminimo eiga:
- Bulves nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite į kelias dalis.
- Į įkaitintą keptuvę sudėkite ŽEMAITIJOS saldžios grietinėlės sviestą, suberkite KOTANYI laurų lapus, bulves. Išmaišykite ir pakepinkite. Suberkite smulkintą svogūną ir česnaką, čiobrelių šakeles.
- Į kepimo skardą sudėkite ANAMMA sojų kukuliukus ir dėkite kepti į įkaitintą 180 °C orkaitę apie 15 min.
- Kubeliais supjaustykite SPILVA marinuotus agurkėlius, sumaišykite su SUSLAVIČIAUS padažu „Majonezas & garstyčios“.
- Puode užvirkite ŽEMAITIJOS A2 pieną be laktozės, suberkite kepintas bulves (išimkite čiobrelių šakeles ir laurų lapus), smulkiai tarkuotą DŽIUGAS.