Artėjant šventėms, norisi jaukumo ir šilumos. O kas gali būti geriau už puodelį aromatingos kavos, ypač kai už lango spaudžia šaltukas? Pristatau jums receptą, kuris ne tik sušildys, bet ir pripildys namus Kalėdomis kvepiančiais aromatais.
Moliūgų Kava: Netikėtas Skonis
Aš tikrai pagaliau atradau moliūgus! Kava su jais - fantastiška. Nė nepasakytum, kad ji su moliūgais, jų skonis su kažkuo susilieja, kažkur pradingsta, kažką atskleidžia. O rezultatais - labai aromatinga, labai gardi, gausiai Kalėdomis kvepianti kava.
Ingredientai:
- ½ arb.š. cinamono
- ¼ arb.š. imbiero
- ¼ arb.š. muskato
- 2 valg.š. moliūgų piurė*
- 1 arb.š. vanilės ekstrakto
- 30 g moliūgų sirupo (žr. receptą žemiau)
Gaminimo eiga:
- Sumaišykite visus ingredientus.
- Išmaišykite ir patiekite.
*Moliūgų piurė pasigaminti labai paprasta. Moliūgą supjaustykite gabalais, išimkite sėklas. Dėkite į kepimo skardas, išklotas kepimo popieriumi, ir kepkite iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas taps minkštas. Kilogramas moliūgų gabalėlių turėtų kepti apie 45 - 50 minučių. Išėmę iš orkaitės, nulupkite odelę. Moliūgą dėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės - piurė.
** Galite pasiruošti ir šaltos kavos.
Airiška Kava: Klasika, Kuri Visada Tinka
Už lango darosi vis šalčiau ir šalčiau, todėl siūlau palepinti save tikra airiška kava ir papasakosiu kaip ją pagaminti.
Ingredientai:
- Kava
- Airiškas viskis
- Rudasis cukrus
- Grietinėlė (riebumas nuo 30%)
- Muskatas
Sirupas:
Nedideliame puode sumaišyk stiklinę cukraus su stikline vandens. Pastatykite puodą ant ugnies ir palaukite kol užvirs. Maišykite sirupą mediniu šaukštu, kol cukrus visiškai ištirps.
Plakta grietinėlė iš parduotuvės blogai laikosi ant kavos paviršiaus, todėl ją plaksime patys. Paimkite du dubenėlius, didelį ir mažesnį. Į didelį padėkite ledo ar sniego ir padėkite ant jo mažą dubenėlį. Įpilkite į maža dubenėlį 500 gramų grietinėlės (riebumas nuo 30%) ir pradėkite plakti. Nenaudokite maišytuvo, nes gausite sviestą.
Gaminimo eiga:
- Užvirkite kavą taip, kaip darote tai visada.
- Paimkite Irish arba paprastą puodelį (200 ml), apipilkite jį verdančiu vandeniu, įpilkite į jį kavą (šiek tiek mažiau negu pusę puodelio), 40 ml airiško viskio, 1 šaukštą sirupo ir sumaišykite.
- Ant viršaus palikite vietos plaktai grietinėlei.
- Ant viršaus padėkite 2-3 šaukštus ką tik suplaktos grietinėlės.
- Galima pabarstyti visą tai šviežiai tarkuotu muskatu.
Kavos Paslaptys iš Italijos
Daugelis galėtų pagalvoti, kad italai apie kavą žino viską, tačiau TV3 laidos „La maistas“ vedėjas Gian Luca Demarco skuba patikinti - anaiptol. Praėjusios savaitės laidoje virtuvės šefas lankėsi pas savo draugą Emanuelį, kuris jam atskledė visas paslaptis, gaubiančias daugelio itin pamėgtą gėrimą.
Emanuelis pasakojo, kad kava susižavėjo dar vaikystėje, kai matydavo, kokia ramybė aplankydavo namus, kai tėvai imdavo ruošti šį gėrimą. Tai įkvėpė Emanuelį kava imti domėtis daugiau, o pirmieji bandymai skrudinti kavos pupeles buvo namuose, tiesiog ant keptuvės.
Kavos ekspertas pataria, kavos ilgą laiką nelaikyti spintelėse ir jeigu kavos per savaitę išgeriate nedaug, nereikėtų pirkti jos kilogramais ar kaupti atsargas pusei metų į priekį. Visgi, jeigu nusipirkote didelį kiekį kavos paskirstykite jį į atskirus maišelius po maždaug 250 gramų ir įdėkite į šaldiklį. Taip kava visuomet bus šviežia. Emanuelis priduria, kad išėmus kavą iš šaldiklio neskubėtumėte jos atitirpinti - leiskite tam vykti natūraliai.
Tiramisu pagal Gian Luca
Kava galiausiai įkvėpė Gian Lucą pagaminti ypatingą desertą. „Jei pagalvotumėte apie Italiją, tikriausiai į galvą pirmiausiai šautų trys dalykai: pasta, pica ir tiramisu. O pagrindinis tiramisu ingredientas ir yra kava“, - taip sekmadienio rytą savo gaminamą desertą pristatė virtuvės šefas.
Ruošiant tiramisu reikalingi ir kiaušiniai. Didelei šeimyninei deserto porcijai prireiks net 10 kiaušinių. Tiesa, baltymus reikia atskirti nuo trynių. Prieš išplakant pastaruosius, į masę dar reikia sudėti 10 šaukštų cukraus. Ne ką mažiau desertui prireiks ir maskarponės sūrio - šiam desertui bus naudojamas net kilogramas! Kiaušinio baltymai desertui bus naudojami galiausiai - Gian Luca sakys, kad juos reikia plakti tol, kol šie priminti standžią sniego masę.
Šventinė Kava su Prieskoniais:
Dabar visi keliamės kur kas vėliau, su puodeliu mėgstamos kavos. Šiek tiek kitokios. Šventiškesnės. Kvepiančios cinamonu, muskatais ir imbierais.
Ingredientai:
- 2 - 3 a.š. maltos kavos
- Pieno
- Cinamono milteliai
- Cinamono lazdelės
- Imbieriniai sausainiai
- Plakta grietinėlė
Gaminimo eiga:
- Užvirkite pieną su prieskoniais.
- Į kavos puodelius dėkite kavą ir užpilkite mažiau nei pusę puodelio karšto vandens.
- Užvirus pienui, jį supilkite į paruoštos kavos puodelius. Kuo daugiau prieskoniuoto pieno, tuo kava gardesnė. Jei trūksta saldumo, galite dar įsidėti medaus arba rudojo cukraus.
- Pagardinkite cinamono milteliais, cinamono lazdelėmis, imbieriniais sausainiais ar plakta grietinėle ir leiskite sau mėgautis kalėdomis kvepiančia kava.
Kavos mišiniai: Ar verta?
Kavos gėrimų mišiniai sudaromi iš 2 ir daugiau ingredientų. Populiariausi rinkoje iš dviejų arba trijų sudedamųjų: kavos, pieno ar jo pakaitalų ir cukraus (arba be cukraus jei tai 2-jų sudedamųjų mišinys), todėl šįkart būtent tokio tipo produktais ir domimės.
Akivaizdu, kad šioji ilgą galiojimo laiką turinti, mažai vietos užimanti ir tikrai pelninga prekė yra patraukli prekybininkams. O štai mums - vartotojams - vis tik vertėtų pagalvoti kas geriau: ar pirkti mišinius, ar tikrą kavą, jei, aišku, sąlygos leidžia ją paruošti.
Štai vieno iš gamintojų mišinys, kuriame nurodytas kavos kiekis yra tik 13 proc., beje dar ir tirpios. Ir tai, beje, didžiausiais aptiktas kavos kiekis, kurį užfiksavau nagrinėdamas prekybos centro lentynos turinį. Kiti gamintojai nurodo dar mažesnę kavos koncentraciją mišiniuose.
Kai kurie gamintojai tokiai kavai gaminti naudoja tiesiog kavos atliekas. O kokybiškos tirpios kavos gamybos technologija tokia: pupelės kepinamos, sumalamos ir verdamos kelias valandas iki 15 atmosferų slėgyje. Gautas kavos ekstraktas filtruojamas, džiovinamas ir toliau jau gamintojai naudoja vienokią ar kitokią jiems būdingą gamybos technologiją.
Tirpioje kavoje tikros kavos, o tiksliau, natūralios kavos produktų, bus vos 15-20 procentų, o štai kofeino kiekis - tikrai nemenkas. Na, o pačios prasčiausios kokybės kavą imituojančiuose gėrimuose galima aptikti net sintetinio kofeino granules, sumaišytas su prasta kavos mase.
Jau ne kartą įsitikiname, kad augalinių riebalų (greičiausiai palmių) naudojimas maisto pramonėje ten, kur norėtųsi matyti pieną, yra visuotinis. O juk tai ne į naudą nei mūsų sveikatai, nei kišenei. Tiesa, reikia pasidžiaugti, kad visi gamintojai sąžiningai įrašė apie jų pagamintuose mišiniuose esančius augalinius riebalus.
Kaip ir kiekviename sudėtingesnės receptūros pramoninio maisto gaminyje, kavos gėrimų mišiniuose aptinkame ir nemažai E indeksais pažymėtų sudedamųjų dalių. Tačiau, nežinau kaip jūs, aš vis tiek renkuosi paprastą kavą su paprastu pienu ir paprastu cukrumi.