Sriuba su briuselio kopūstais
Gaminame . Sriuba su briuselio kopūstais.
Svogūną, morką, petražolę, salierą nuvalome, nuplauname ir supjaustome šiaudeliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pakepiname supjaustytas daržoves apie 7 min. Į puodą įpilame 2 l vandens, užviriname, suberiame apkepintas daržoves, pasūdome ir verdame apie 5 min. Bulves nulupame, nuplauname, supjaustome kubeliais ir sudedame į puodą ir verdame 7 min. Papriką supjaustome mažais kubeliais, sudedame į sriubą ir dar paverdame apie 3 min. Sudedame briuselio kopūstus, lauro lapus, pipirų žirnelius ir verdame 7 min. Jei reikia, sriuba su briuselio kopūstais pasūdoma, pagardinama pipirais. Patiekiant, į kiekvieną lėkštę įdedame grietinės, kiaušinio puselę ir pabarstome žalumynais. Skanaus.
Panašūs receptai
Raugintų kopūstų sriuba
Tiršta daržovių sriuba
Trinta bulvių sriuba
Daržovių sriuba su faršu
Trinta morkų sriuba
Žiedinių kopūstų sriuba
Pomidorų - pupelių sriuba
Daržovių sriuba su lašiša ir krevetėmis
Ingredientai
1. Į nemažą storadugnį puodą (idealu, jei turite ketaus, tuomet naudokite jį) dėkite avieną ir užkaiskite puodą ant viryklės. Įkaitinkite ir palaukite, kol riebalai ims lydytis ir jų puode susidarys keli šaukštai, o mėsa pradės vos vos skrusti.
2. Į puodą su mėsa suberkite svogūnus ir česnakus ir pakepinkite, kol svogūnai pagels, suminkštės, pasklis kvapas. Tuomet į puodą supilkite apie 1,5 litro vandens, palaukite, kol užvirs.
4. Praėjus 20 min. suberkite ir bulves ir vėl ant labai silpnos ugnies virkite apie 30 min. – šiai sriubai reikia laiko.
5. Paragaukite, ar netrūksta druskos, ar ryžiai jau minkšti. Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite ramiai pastovėti 15–20 min.
6. Pilstykite į lėkštes, berkite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir kapotų šviežių kalendrų.

Raugintų kopūstų sriuba
Ši sriuba tikrai pažįstama visiems, tačiau kaip teisingai ją išvirti, žino ne kiekvienas. Yra kelios klaidos, kurios sugadina skonį ir tekstūrą, tad aprašysiu receptūrą ir gaminimo eigą, kad kiekvienas jūsų galėtų mėgautis šia aromatinga, maloniai rūgščia, sočia ir (beveik) gydančia sriuba.
Pirmiausiai apie kopūstus, suprantu, kad prekybos centre jų neparagausite, bet turgavietėse dar vis galima, tad rekomenduočiau pirkti būtent ten. Paragaukite skirtingų bačkų skonius ir pirkite labiausiai traškius ir rūgščius. Tai bus geros sriubos garantas. Suprantu, kad turgavietės ne visiems pasiekiamos, tad pirktus prekybos centre prieš verdant sriubą būtinai paragaukite. Jeigu bus minkšti, į sriubą juos dėkite visiškai paskutinius ir išjunkite kaitrą.
Bulvės. Rūšis visiškai nesvarbi, svarbu jų nevirti rūgščiame vandenyje, vadinasi pirmiausiai reikia išvirti bulves ir tik tuomet dėti rūgščius kopūstus.
Svogūnai. Jie verdami nelupti, lukštai nudažo sultinį, suteikia skaidrumo ir įdomaus poskonio.
Druska. Kopūstuose ir rūkytoje šoninėje jos daug , tad sūdyti sriubos nereikia. Tik išvirus gali pasirodyti, kad druskos trūksta, bet kiek pastovėjusi sriuba taps pakankamai sūri.
Mėsa. Esu išbandžiusi visas mėsos rūšis ir pasilieku prie karkos. Ji sriubai suteikia pakankamai riebumo, puikiai išverda ir plėšosi, aš dedu ir odą, ji būna labai gardi.
Taigi, sriubai pasiruošiu:
1 vidutinio dydžio karką
600-700 g raugintų kopūstų
1 svogūną
2 vidutines bulves
1 morką
150 g šaltai rūkytos šoninės
Karką ir neluptą svogūną nuplaunu ir dedu į gilų puodą. Vandeniui užvirus, sumažinu kaitrą iki minimalios, dengiu dangtį ir verdu apie 2h. Nelygu karkos dydžiui gali reikėti ir trumpesnio virimo. Išvirimo garantas – mėsa besinerianti nuo kaulo. Ištraukiu kartu su svogūnu į lėkštę ir palieku atvėsti.
Tuo metu bulves ir morką nuskutu ir supjaustau nedideliais gabaliukais, beriu juos į verdantį sultinį ir verdu iki suminkštėja.
Šoninę supjaustau labai mažais gabaliukais, juos apkepu karštoje keptuvėse iki traškumo ir pilu į puodą.
Karkos mėsą dviemis šakutėmis suplėšau į gabaliukus ir grąžinu į puodą. Sudedu prieskonius ir kopūstus ir verdu apie 10 minučių.