Ar prisimenate tuos firminius mamos pyragus ar močiutės bandelių skonį? Daugelis žmonių juos vadina mėsmalės sausainiais, o iš tiesų tokie kepiniai ypatingai traškūs ir trapūs.
Tie sentimentai, visgi, yra rimtas reikalas. Jei tik jūs turite malimo mašinėlę (ir ypač tą legendinį priedelį sausainiams), pradžiuginkite savo vaikus ir šeimą nostalgiškais trapiais minkštučiais sviestiniais sausainiais, primenančiais gražiausias vaikystės akimirkas.
Kažkas prisimena firminius mamos pyragus, kiti vis dar jaučia močiutės bandelių skonį. Tad jei tik jūs turite malimo mašinėlę (ir ypač tą legendinį priedelį sausainiams), pradžiuginkite savo vaikus ir šeimą nostalgiškais trapiais minkštučiais sviestiniais sausainiais, primenančiais gražiausias vaikystės akimirkas.
Ir nors šie visiems žinomi sausainiai visuomet turėjo „močiutės“ pavadinimą, bent jau mūsų močiutė tokių nekepdavo. Aš puikiai prisimenu, kai atidarydavau vieną iš virtuvinių stalčių, kuriame buvo laikomi visokie smulkūs rakandėliai, iš viso kalno smulkmenų man iškart į akis krisdavo tas malimo mašinėlės priedas sausainiams sukti.
Naminiai sausainiai per mesmaleCrostini su brie sūrio kremu ir aviečių uogieneAtsiųsk savo receptąPatiekalo tipasValentino dienaiValgome sveikiau!ApkepaiBlynai, vafliaiDesertaiGėrimaiGėrimai su alkoholiuKaršti patiekalaiKonservuoti patiekalaiKošės, tyrėsKremai ir padažaiPicosPyragai, kepiniaiSalotos, mišrainėsGarnyraiSriubosSumuštiniaiTroškiniaiUžkandžiaiPagr. FOTO: Asm. albumas Kiekvienas iš mūsų turime nemažai prisiminimų iš vaikystės.
Bet kažkam tai bus naujiena, tad skubu nuraminti, kad majonezo skonio sausainiuose absoliučiai nėra, jo paskirtis tešloje - padaryti ją trapią.
Nida Degutienė: Jei tik jūs turite mėsmalę (ir ypač tą legendinį priedelį sausainiams), pradžiuginkite savo vaikus ir šeimą nostalgiškais trapiais minkštučiais sviestiniais sausainiais, primenančiais gražiausias vaikystės akimirkas. O jei mėsmalės neturite, nenusiminkite: šiuos sausainius galima formuoti ir įprastu būdu, iškočiojus tešlą arba spaudžiant nedideles tešlos porcijas konditeriniu maišu su žvaigždiniu antgaliu.
Mieli ir skanūs naminiai sausainiai iš mėsmalės akimirksniu sugrąžins jus į vaikystę. Tikrai daug kas prisimena tokį skanėstą, kuriuo buvo prekiaujama kiekvienoje parduotuvėje.
Aš juos patiekiu prie stalo su karšta kakava. Tame yra kažkas mielo ir jaukaus, ar nesutinkate? Kad ir kokia nuostabi būtų kepinių įvairovė šiuolaikinėse parduotuvėse, skaniausi kepiniai buvo mūsų vaikystėje.
Naminiai sausainiai per mėsmalę - receptai
Klasikinis receptas
Štai vienas iš receptų, kaip pasigaminti šiuos nuostabius sausainius:
- Sviestą išsukite kartu su cukrumi ir druska, kol taps baltas ir labai purus.
- Įmaišykite po vieną trynį, paskiausiai suberkite miltus ir užminkykite tešlą.
- Suformuokite iš tešlos rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę, ir šiek tiek atvėsinkite šaldytuve (nešaldykite tešlos pernelyg, ypač jei ją suksite mėsmale, nes bus labai sunku formuoti sausainius. Tešla turi būti gana minkšta).
- Išspaudę tešlos juosteles supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, ir sudėliokite skardoje, išklotoje kepimo popieriumi.
Sausainiai su majonezu
Daugelis turbūt dabar prisiminsite šiuos sausainius, kuriuos babos ir mamos gamindavo iš anuomet populiaraus margarino, majonezo, cukraus ir miltų.
Šaltą sviestą sumaišykite su miltais ir sutrinkite į trupinius. Tada į masę įmuškite kiaušinius, įmaišykite majonezą, vanilę ir cukrų. Taip pat suberkite kepimo miltelius.
- Perkelkite ją į dubenį ir uždenkite maistine plėvele.
- Padėkite tešlą į šaldytuvą 30 minučių.
- Praėjus šiam laikui, tešlą permalkite su mėsmale, naudodami specialų antgalį.
Trapūs sausainiai iš vaikystės (Gamink su Audrone)
Reikės:
- 450 g miltų
- 200 g sviesto
- 200 g cukraus
- 2 v. š. grietinės
- 3 kiaušinių (1+2 tryniai)
Gaminimo eiga:
- Sviestą ištirpinau ir palikau atvėsti (galima naudoti kambario temperatūros sviestą ir jį plakti su cukrumi iki purumo).
- Kiaušinius išplakiau su cukrumi, sudėjau tirpintą sviestą, grietinę ir išmaišiau.Į masę subėriau persijotus miltus ir užminkiau tešlą (tešla t. b. minkšta, nelimpanti prie rankų, bet ne kieta).
- Tešlą uždengiau maistine plėvele ir padėjau į šaldytuvą maždaug valandai.
- O tada belieka gaminti sausainius.
- Tešlos gabaliuką dėjau į mėsmalę su sausainių formele ir formavau sausainius.
- Sausainius sudėjau į kepimo skardą su kepimo popieriumi ir pašoviau kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę apie 20 min.
Sausainiai gavosi labai gardūs. Ką tik iškepę sausainiai būna labai trapūs, o atvėsę kiek sutvirtėja. Skanaus!
Patarimai ir gudrybės
Iš anksto išimkite sviestą iš šaldytuvo, kad suminkštėtų. Įkaitinkite orkaitę iki 200°. Kepimo skardą išklokite pergamentu. Smėlio tešlą pertrinkite per mėsmalę ir apipjaustykite peiliu. Tada ant pergamento išklokite norimos formos tešlą.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Sausainius kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Paruoštus sausainius apibarstykite cukraus pudra ir patiekite. Jie bus skanūs ir trapūs net 2 dienas po kepimo.
