pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip kepti mėsą orkaitėje - patarimai ir gudrybės

Kaip kepti mesa orkaiteje

Tandoori vištienos iešmeliai karšto oro gruzdintuvėje (arba orkaitėje)Brokolių, kalafiorų ir šoninės salotosAtsiųsk savo receptąPatiekalo tipasValentino dienaiValgome sveikiau!ApkepaiBlynai, vafliaiDesertaiGėrimaiGėrimai su alkoholiuKaršti patiekalaiKonservuoti patiekalaiKošės, tyrėsKremai ir padažaiPicosPyragai, kepiniaiSalotos, mišrainėsGarnyraiSriubosSumuštiniaiTroškiniaiUžkandžiaiPagr. ingredientasAvienaBulvėsDaržovėsGrybaiJautienaKiaulienaKiaušiniai ir pieno produktaiMiltai ir kruoposSojaVeršienaVaisiai ir uogosŽvėrienaPaukštienaMakaronaiŠokoladasŽuvis ir jūros gėrybėsRiešutaiProgaUžgavėnių idėjosMamos dienos skanėstaiTėvelių dienaiVelykiniai patiekalaiValentino dienaiKalėdų patiekalaiKūčių patiekalaiGimtadienio patiekalaiJoninių skanėstaiHelovinasNaujiesiems MetamsVestuviniai patiekalaiPyragų dienaPasaulio virtuvėAirijos virtuvėAmerikos virtuvėAnglijos virtuvėArgentinos virtuvėArmėnijos virtuvėAustrijos virtuvėBaltarusijos virtuvėBrazilijos virtuvėBulgariška virtuvėDanijos virtuvėGraikijos virtuvėGruzijos virtuvėIndijos virtuvėIspanijos virtuvėItalijos virtuvėJaponijos virtuvėKinijos virtuvėKorėjiečių virtuvėLenkijos virtuvėLietuvos virtuvėMaroko virtuvėMeksikos virtuvėNorvegiška virtuvėOlandijos virtuvėPrancūzijos virtuvėRusijos virtuvėŠvedijos virtuvėŠveicarijos virtuvėSlovakijos virtuvėSuomių virtuvėTailando virtuvėTibeto virtuvėTotorių virtuvėTurkijos virtuvėUkrainos virtuvėVengrijos virtuvėVokietijos virtuvėLatvijos virtuvėČekų virtuvėPagal paiešką: “kepta mesa orkaiteje” rasta receptų 1000Grilyje kepta mėsa su ypatingu sviestuKepta višta orkaitėje

Kaip orkaitėje iškepti sultingą mėsos kepsnį?

Didelis, aromatingas, sultingas ir labai gardus kepsnys - puikus pagrindinis patiekalas. Planuojant kepti mėsą reikėtų išsirinkti jos rūšį, prie jos derančius prieskonius ar marinatą, pamąstyti apie kepimo būdą ir laiką. Padėsime įvertinti pagrindinius gardaus kepsnio kepimo aspektus, pasidalinsime naudingais patarimais ir patikrintais receptais.

Naudingi patarimai gardžiausiam ir sultingiausiam kepsniui

1. Mėsos pasirinkimas. Orkaitėje galite kepti įvairią mėsą, tačiau pageidautina, kad pasirinktas gabaliukas būtų riebesnis - mėsoje esantys riebalai kepant tirps, tad kepsnys bus labai sultingas, minkštas. Kepsnys su kaulu keps šiek tiek ilgiau, tačiau jo skonis bus intensyvesnis, mėsa bus aromatingesnė.

Žinoma, galite kepti ir liesesnę mėsą, tačiau ją geriau kepti ne tiesiog padėtą orkaitėje, o kepimo inde ar kepimo rankovėje. Kitu atveju, kepančią liesą mėsą teks kelis kartus sulaistyti iš anksto pasiruoštu sultiniu ar kepimo metu susidariusiomis sultimis.

2. Kepsnio dydis. Kepsnio dydis, žinoma, priklauso nuo valgytojų skaičiaus. 500 gramų mėsos be kaulo pakaks 3 - 4 suaugusiems, o jeigu tokio paties svorio kepsnys turi kaulą, juo pasisotins 2 - 3 valgytojai. Žinoma, atkreipkite dėmesį ir į su mėsa tiekiamus garnyrus bei vakarienės metu siūlomus užkandžius. Jeigu siūlote kelių rūšių garnyrus arba stalas nukrautas užkandžiais, tai valgytojams pakaks ir mažesnio kepsnio.

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

Skirtingi prieskoniai dera prie skirtingų mėsos rūšių. Svarbu prisiminti, kad kuo mėsa riebesnė, tuo geriau jos skonį subalansuos aitrūs, ryškaus skonio ir stipresnio kvapo prieskoniai, o prie liesos mėsos labiausiai tiktų aromatingos žolelės, truputis juodųjų pipirų.

Riebią mėsą, kuri iškepusi bus minkšta dėka tirpstančių riebalų, galite pagardinti įtrindami prieskonių mišiniu. Kietesnę ir sausesnę mėsą, pavyzdžiui, žvėrieną, kiaulienos kumpį ar jautienos krūtininę vertėtų pamarinuoti skystesniame, mėsą minkštinančios rūgšties turinčiame marinate. „Rūgšties“ nereikėtų suprasti tiesiogiai - nepilkite į marinatą mėsos skonį užgožiančio acto, geriau naudokite kelis griežinėlius citrusinių vaisių ar šlakelį šviežiai spaustų jų sulčių, šlakelį kefyro, sutrintus svogūnus, uogas, sojos padažą, garstyčias.

Sultinga mėsa ir traški odelė: 5 patarimai, kad orkaitėje keptas viščiukas būtų pats skaniausias

Keptas viščiukas – viena lengviausių ir pigiausių vakarienių, kadangi jai nereikia nei daug ingredientų, nei ilgai suktis virtuvėje. Kone visą darbą už jus nuveiks orkaitė, tereikės pasinaudoti prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės patarimais, rašoma pranešime žiniasklaidai. Tuomet viščiuko odelė bus tobulai traški, o mėsa – sultinga ir aromatinga.

Kuo skiriasi viščiukas broileris nuo kukurūzinio viščiuko?

„Kukurūziniai viščiukai – prancūzų numylėtiniai, dažnas tradicinių patiekalų šalies pietuose ingredientas. Jie auga laisvėje, yra lesinami kukurūzais (dėl to toks pavadinimas) ir kitu augaliniu maistu. Dėl to jie išsiskiria geltona spalva, jų mėsa ypač sultinga, minkšta. Tiesa, dėl specialių auginimo sąlygų jų ir kaina būna didesnė, o viščiukai broileriai iš Lietuvos ūkių yra ekonomiškesnis variantas“, – aiškina prekybos tinklo mėsos technologas Gintaras Bačkovas.

Patį paprasčiausią viščiuką galima paruošti taip, kad jis pavergs net ir išrankiausio maisto kritiko širdį. Retas ginčytųsi, kad viščiukas skaniausias tuomet, kai viduje yra sultingas, o iš išorės – traškus. Tuomet dėl tokios odelės prie stalo teks ir pakovoti su namiškiais – kiekvienas jos, tiesiog tirpstančios burnoje, norės.

Kad iškeptų greičiau ir tolygiau – „suplokštinkite“ viščiuką

„Šiek tiek pasidarbavus peiliu, viščiukas gali virsti „drugeliu“. Angliškai tai vadinama „butterfly chicken“, nes pašalinus paukščio stuburą jis savo forma primena drugelį. Taip paruoštas viščiukas iškepa tolygiau ir greičiau. Mėsa išlieka sultinga, o visa odelė – ruda ir traški“, – pasakoja kulinarijos technologė G. Urbonavičiūtė.

Kepta vištiena | Shutterstock nuotr.

Kad odelė būtų traškesnė – verdančio vandens triukas

Verdančio vandens triuką plačiai naudoja šefai, kad kiekvieną kartą išgautų tobulą traškią odelę. Naudodami kiekvieno namuose turimą produktą – verdantį vandenį – galite mėgautis restorano kokybe praktiškai už dyką.

Išėmę viščiuką iš šaldytuvo, padėkite jį švarioje kriauklėje oda į viršų ir užkaiskite virdulį vandens. Verdančiu vandeniu gausiai apliekite mėsą – matysite, kad oda pradės trauktis, ji taps plonesnė, stangresnė. Karštas vanduo ištirpdo riebų poodinį sluoksnį, tad iškepusi traški odelė bus tiesiai ant sultingos mėsos.

Kaip orkaitėje iškepti pačius skaniausius, sultingus šonkauliukus? Patarimai ir receptai!

Minkštutė, nuo kaulo krentanti mėsa, varvantis padažas ir iš malonumo priverčiantis užsimerkti keptų šonkauliukų aromatas - tikra kiekvieno mėsos mėgėjo svajonė. Dalinamės šonkauliukų marinavimo, kepimo ir prie jų tinkančių padažų ruošimo patarimais. O straipsnio apačioje rasite mūsų pačių mėgstamiausių šonkauliukų receptų, kurie visada sulaukia didžiulio pasisekimo!


Skaniausieji šonkauliukai orkaitėje - tinkamas mėsos pasirinkimas, marinavimas ir ilgas kepimas


Šonkauliai

Šonkauliai įprastai perkertami į dvi dalis - nugarinės dalies šonkauliai yra trumpesni, apvalesni, o gaubiantys krūtinę - ilgesni, plokštesni. Kepimui tinka tiek trumpieji, tiek ilgesnieji šonkauliai. Trumpuosius šonkaulius geriausia kepti nepadalintus, juostomis po 10-13 šonkauliukų (jei šonkauliai mėsingi, šio kiekio turėtų pakakti 2 žmonėms). Ilgesnius šonkaulius patogiau padalinti, supjaustyti po vieną (vienam žmogui turėtų pakakti 3-4 šonkaulių, bet tai taip pat priklauso nuo šonkaulių storio, kiek mėsos ant jų palikta, to ar prie šonkaulių tieksite garnyrą).

Apvirimas

Šonkauliukus prieš kepimą galima apvirti, tai sutrumpina gaminimo laiką, bet ir šiek tiek pakeičia patiekalo skonį.

Šonkauliukus reikėtų užpilti šaltu vandeniu, įberti druskos, kelis pipirų grūdelius, porą lauro lapų. Vandeniui užvirus kaitrą sumažinkite ir virkite apie pusvalandį. Apvirtų šonkauliukų mėsa bus kiek sausesnė, tad juos vertėtų apkepti su skystu padažu ar marinatu.

Apvirtus šonkauliukus sumaišykite su skystu padažu (jo receptų rasite žemiau) ir palikite pasimarinuoti 15 - 20 min. Tuomet kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kepimo pabaigoje šonkauliukus dar kartą aptepkite padažu.

Apvirti rekomenduojama riebesnius, krūtininės dalies šonkauliukus, nes virimo metu dalis riebalų nutirps. Kita vertus, patiekalo skonis bus sodresnis, o mėsa dar minkštesnė, jeigu riebalams leisite nutirpti ilgo kepimo žemesnėje temperatūroje metu.

Marinavimas

Šonkauliukų mėsa yra kietoka, tad ją svarbu gerai išmarinuoti, o po to tinkamai iškepti. Šonkaulius marinuoti galima dviem būdais - įtrinti sausu prieskonių mišiniu arba marinuoti skystame marinate-padaže.

Antrasis būdas patogesnis, nes skysto marinato likučius vėliau galima naudoti šonkaulių glazūravimui, suteikiančiam jiems labai skanų, kvapnų, lipnų „apvalkalą“. Skysto marinato taip pat galima pasiruošti truputį daugiau ir jį patiekti kaip padažą prie jau iškeptų šonkauliukų. O sausas prieskonių mišinys tiks, jei šonkauliukų marinavimui neturite daug laiko, nes jo skonis intensyvesnis.

Kaip skaniai iškepti bulves orkaitėje? Dalinamės gudrybėmis + 9 puikiais receptais

Bulves mes mėgstame dėl jų universalumo: ir košei, ir virtos, ir keptuvėje keptos, ir įvairiems patiekalams tinka. Šįkart nusprendėme skirti daugiau dėmesio orkaitėje keptoms bulvėms ir dalinamės įvairiais receptais (juos rasite čia), kaip tai padaryti bei patarimais, kad kasdienės bulvės taptų stebinančiu patiekalu!

Kelios universalios gudrybės, kad bulvės orkaitėje iškeptų skaniausios

1. Tinkamiausios bulvės. Kepimui orkaitėje tiks įvairios bulvės, tačiau jas pasirinkti ir prieš kepimą paruošti reikėtų, atsižvelgus į tai, kokio rezultato tikitės.

Jeigu ketinate kepti nepjaustytas bulves su lupena arba įdarytas bulves ir tikitės labai minkštų, burnoje tirpstančių, bulvių košę primenančių bulvių, rinkitės kuo didesnes ir kuo krakmolingesnes.

2. Skusti nebūtina. Jeigu bulvės yra šviežios ir jų odelė nėra itin stora, jų verčiau neskusti. Pakaks bulves dėmesingai nuplauti ir nušveisti. Su odele keptos bulvės (nesvarbu nepjaustytos, ar pjaustytos) bus tvirtesnės, mažiau lūžinės.

Bulvės - tokios kasdieniškos, bet galinčios nustebinti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

Patarimas: bulves galima apvirti mikrobanginėje. Dar greičiau bulves suminkštinsite ir apvirsite mikrobangų krosnelėje. Tam bulves reikia supjaustyti norimo dydžio gabaliukais, įdėti į mikrobangei tinkantį indą, užpilti pasūdytu vandeniu ir, nustačius didelį galingumą, mikrobanginėje kaitinti 3-6 min., priklausomai nuo gabaliukų dydžio, bulvių rūšies, jūsų mikrobanginės galingumo ir ypatybių.

4. Bulvių mirkymas vietoje apvirimo. Jeigu nenorite apvirti bulvių, krakmolo perteklių galite išplauti šaltame vandenyje. Supjaustytas bulves reikėtų sudėti į indą, užpilti šaltu vandeniu ir pastatyti į šaldytuvą. Krakmolas po truputį „išlįs“ iš bulvių ir tirps šaltame vandenyje.

Mirkyti yra geriau smulkiau pjaustytas bulves (pavyzdžiui, lazdelėmis ar plonomis riekelėmis traškučiams), nes esant didesniam pjūvių paviršiaus plotui krakmolas turės daugiau vietos „išlįsti“.