Ingredientai
- avienos kumpių: 1 (manasis svėrė maždaug 1,5 kilogramo)
- maltų juodųjų pipirų
- malto kumino
- aštrių raudonųjų paprikų
- druskos
- šviežio rozmarino
- šviežio čiobrelio
- raudono vyno: 1 taurės
- česnako.
1. Pirmiausia subadome avienos kumpį peiliu.
2. Tada susmulkiname česnaką.
3. Įtriname mėsą prieskoniais ir apipilame vynu.
4. Paliekame marinuotis keletą dienų, labai skubant, užtenka ir vienos paros.
5. Kepame maždaug 1 valandą 45 minutes iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (kepame kepimo rankovėje). Po 60 minučių kepimo, rankovę apverčiame, kad ir kita pusė mėsytės pasitroškintų vyne. Jei kepdami neapversite, tai gana ryškiai pajausite skonio skirtumą, kur kepė vyne, o kur ne.
6. Patiekite su savo mėgstamu garnyru ir skanaukite!
Rekomendacija: Daugiau receptų iš kumpio rasite: Kumpio receptai.
. kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!
GAMINIMAS
2. 54 °C. Kepkite avieną, kol temperatūra jos viduje pasieks 54 °C ~ 56 °C. Tai užtruks apie 90 min.
3. Išimkite čiobreliais ir rozmarinais pagardintą avies kumpį iš Big Green Egg kepsninės ir uždenkite aliuminio folija. Prieš supjaustydami palaikykite mėsą apie 10 min.
PATARIMAS
Dairotės gardaus garnyro? Kepti artišokai puikiai papildys Big Green Egg kepsninėje keptos avienos skonį.
Ingredientai
1. Pirmiausia ėriuko kumpį nuplaukite ir nusausinkite.
2. Tada į indą sudėkite smulkintas mėtas, česnaką, supilkite aliejų, citrinos sultis ir tarkuotą žievelę, pagardinkite druska bei pipirais - viską gerai išmaišykite ir tokiu pasiruoštu marinatu gerai įtrinkite mėsą.
3. Kumpį uždenkite maistine plėvele ir palikite pasimarinuoti bent 4 valandas (idealiausia - per visą naktį).
4. Prieš kepdami, kumpį įdėkite į kepimo maišą ir kepkite skardoje su šiek tiek vandens (~1 stikline) bent jau 2 valandas 170-180 laipsnių temperatūroje.
5. Prieš baigiant kepti, nuimkite kepimo maišą ir leiskite kepsniui dar kelias minutes šiek tiek apskrusti.
6. Išėmus kumpį iš orkaitės, dėkite jį į serviravimo lėkštę ir palaikykite uždengtą folija maždaug 15 minučių.
7. Per tą laiką pasigaminkite mėtų padažą. Iš skardos, kurioje kepė mėsa nupilkite riebalus į gilią keptuvę, supilkite vištienos sultinį ir vyną. Pagardinkite druska bei pipirais. Padažą pavirinkite maždaug 10-15 minučių, kol nugaruos alkoholis.
8. Jeigu norisi, kad padažas būtų tirštesnis - į puodelį įdedame vieną šaukštą miltų, užpilame šiek tiek vandens ir išmaišome. Šį mišinį supilame į padažą ir nuolatos maišydami užkaitiname, kol jis ims tirštėti. Prieš bebaigiant gaminti padažą, pagardiname jį smulkiai kapotais mėtų lapeliais.
Kaip marinuoti avieną?
Šašlykui puikiai tinka avienos nugarinė, šonkauliai, kaklas, mentė ir kumpis. Daugelis žmonių taip pat naudoja riebią uodegą, įsukdami ją tarp mėsos gabalėlių. Manoma, kad dėl riebalų šašlykas tampa sultingesnis.
Geriausiai marinuoti jauna aviena. Iš senos mėsos pagamintas šašlykas bus kietas ir gali turėti specifinį kvapą, kuris daugeliui žmonių nepatiks. Rinkdamiesi vadovaukitės spalva: kuo tamsesnė mėsa, tuo avis buvo vyresnė.
Be to, mėsa neturėtų būti lipni ir padengta gleivėmis ar krauju, o paspaudus mėsą, ji turėtų greitai išsilyginti nepalikdama įdubimo.
Nuimkite nuo mėsos plėveles ir sausgysles. Supjaustykite avieną vienodais kubeliais, kurių kraštinės yra apie 4 cm. Jei imsite gabalus su kaulais, pavyzdžiui, šonkaulius, palikite ant jų mėsą.
Avienos kumpio marinavimas
Šventėms galima išsikepti avienos kumpį. Žinoma, perskaitęs antraštę buvo, kas pagalvojo: iš kur jį paiimti?
Be to, avienos kainos turguje kosminės: mokėti 34 litus už kilogramą gali arba turčiai, arba bepročiai. Kadangi savęs nepriskiriu nė vienai iš šių kategorijų, radau pigesnės avienos – 15 litų už kilogramą. Mano galva, ji tiek ir turėtų kainuoti. Žinoma, neturint šaldytuve avienos galima eksperimentuoti ir kepti, tarkime, kiaulienos kumpį. Juk neretai kaip tik šitaip ir atrandami nauji bei gardūs patiekalai. Kodėl nepabandžius?
Taigi reikės 1–1,5 kilogramo kumpio arba jo dalies (kiaulienos kumpis gali sverti keletą kilogramų – idant paskui nereikėtų valgyti dvi savaites to paties).
Po to, kai kumpis įtrintas prieskoniais, dėkime jį į sandarų indą, uždenkime ir palikime stovėti šaldytuve arba kitoje vietoje, ten kur žemesnė temperatūra. Žinoma, užšaldyti irgi nereikėtų.
Kai jau nutarsite, jog kumpiui gana ilsėtis šaldytuve ant lentynos, traukite jį lauk. Dėkite į keptuvę su gerai labai įkaitintais riebalais ir truputį apkepinkite iš visų pusių - iš kokių tik pajėgsite. Šis ritualas tam, kad paskui orkaitėje kumpis neprarastų savo syvų ir skonio.
Kitas etapas - kepimas. Kumpį dedame į kepimo indą, įpilame 200 ml marinato arba vandens, uždengiame dangčiu (jeigu toks yra) arba folija ir pašauname į 220 laipsnių karščio orkaitę. Kepame dvi valandas. Retkarčiais mėsos paviršių palaistome išsiskiriančiomis sultimis. Aišku, kiek kepti, priklauso ir nuo kumpio dydžio bei orkaitės savybių. Po pirmos kepimo valandos sudedame luptas bet nepjaustytas nedideles bulves, o likus pusvalandžiui kumpį nudengiame.
Kuomet vasarą lankiausi senovines kulinarines tradicijas puoselėjančioje sodyboje netoli Gruzdžių, sužinojau, jog keptas kumpis nuo seno čia laikomas kalėdiniu valgiu. Prieš kepant 3 paras jį mirkydavo sūriame vandenyje, o kepdavo per naktį, kad šv. Kalėdų rytą jį būtų galima ištraukti iš krosnies ir dar karštą patiekti iš bažnyčios sugrįžusiai šeimynai. Kartu su kumpiu patiekdavo raugintų kopūstų, bulvių.
Tačiau grįžkime prie savojo kulinarinio šedevro. Kol kumpis kepa, 200 g rukolos (gražgarstės) lapelių dubenyje sumaišome su šaukštu aliejaus ir 2 šaukštais acto balzamo, pridedant žiupsnelį cukraus arba truputį medaus ir druskos. Viską išmaišę salotas padėkime šaltai.
Iškepęs kumpis serviruojamas plačioje plokščioje lėkštėje. Aplinkui sudedamos keptos bulvytės, apibarstome rukolos lapeliais, kurie, jeigu pamiršote per darbus, laukia padėti šaldytuve. Ir galiausiai užberiame saują vyšninių pomidoriukų.
Avies kumpis
B ig Green Egg kepsninė, geras avienos receptas – pavyzdžiui, šis – ir galėsite patiekti gardų valgį. Šiame recepte avies kumpio marinuoti nereikia, todėl ruošdami patiekalą neužgaišite. O mėsai atsidūrus Big Green Egg kepsninėje beliks sulaukti, kol temperatūra mėsos viduje pasieks pageidaujamą lygį.
GAMINIMO BŪDAS: GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE
VIRTUVĖ: VIDURŽEMIO JŪROS
PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 15 MIN.
GAMINIMO TRUKMĖ: 100 MIN.
IŠ VISO: 115 MIN.
IŠEIS: 6–8 PORCIJOS